Ricotta to produkt spożywczy charakterystyczny dla kuchni włoskiej, począwszy od północy na południu skończywszy. Dzięki swojej kremowej konsystencji i subtelnym smaku, łączy si ę z wieloma składnikami tworząc prawdziwe kulinarne arcydzieła. Ricotta jest produktem uniwersalnym, ponieważ może być wykorzystywana na wiele sposobów, w wielu daniach, zimnych, gotowanych, pieczonych, tych słodkich jak cassata siciliana, cannoli ale i słonych np. jako farsz do ravioli czy tortellini. &... czytaj dalej...
Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".