Przepis na domową ricottę (Ricotta fatta in casa)

Przepis na domową ricottę (Ricotta fatta in casa)

Przepis na domową ricottę (Ricotta fatta in casa)

Ricotta to produkt spożywczy charakterystyczny dla kuchni włoskiej, począwszy od północy na południu skończywszy. Dzięki swojej kremowej konsystencji i subtelnym smaku, łączy si ę z wieloma składnikami tworząc prawdziwe kulinarne arcydzieła. Ricotta jest produktem uniwersalnym, ponieważ może być wykorzystywana na wiele sposobów, w wielu daniach, zimnych, gotowanych, pieczonych, tych słodkich jak  cassata siciliana, cannoli ale i słonych np. jako farsz do ravioli czy tortellini.  &... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu La grande e la piccola cuoca

Autor

La grande e la piccola cuocaLa grande e la piccola cuoca

Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

przepisy na święta, grzyby, ravioli, tortellini

Inne przepisy z La grande e la piccola cuoca

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.