Kolejna odsłona porzeczkowej serii przetworów :) tym razem dżemik, najlepiej smakuje z chrupiącą bułeczką, ale może być też wybornym dodatkiem np.: do naleśników :) Polecam zrobienie kilku słoiczków na zimę, na pewno nie pożałujecie :) Składniki: 2 kg czarnej porzeczki, 1 kg cukru, Porzeczki obrać, wrzucić do naczynia z grubym dnem, zasypać cukrem i gotować ok.1-1,5 godziny na wolnym ogniu
Delicious TitbitsChodziły za mną od dawna, aż w końcu wszyscy się doczekaliśmy i wakacji, i obiecanych cudownych pancakesów..., czyli w sumie naleśników, tyle że trochę bardziej puszystych, a bardziej znanych jako amerykańskie. Można podawać je na słodko z ulubioną polewą, np.: z syropem klonowym lub z mniszka lekarskiego , różnymi konfiturami, np. z konfiturą truskawkową czy z dowolnymi owocami i cukrem
Delicious TitbitsTruskawki już się kończą, te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:) składniki: 2 kg oczyszczonych truskawek ok 1 kg cukru 2 opakowania środka żelującego Truskawki wsypać do garnka
Monia miesza i gotujeJakiś czas temu znalazłam podobny przepis w jednej z książek Nigelli Lawson. Pozmieniałam niektóre składniki i powstał bardzo dobry, ciepły deser. Moja mama wprost za nim
Przepisy AleksandryStatystycznie to kobiety najczęściej gotują w domach (znam bardzo niewielu panów, którzy lubią i potrafią to robić), więc...z okazji Dnia Kobiet proponuję wydrukować ten przepis
Przepisy AleksandryDanie idealne na postny piątek i dla fanów ruskich pierogów :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandryfali eksperymentowania z różnego rodzaju naleśnikami, placuszkami, omletami czy pankejkami przyszła pora i na bliny. Na bliny zwróciłam uwagę już jakiś czas temu, ale dopiero jak je pokazała na swoim blogu Sylwiam7 , to dojrzałam do ich zrobienia. Przewertowałam też inne przepisy i okazało się, że często bliny są robione albo na mące gryczanej, albo pół na pół pszenna(...)delikatnie wmieszałam białko. Znów przykryłam i zostawiłam w cieple na ok. 2 godziny. Pięknie wyrosło! Zamieszałam delikatnie i przystąpiłam do smażenia, z tym, że 3 bliny usmażyłam tak jak naleśniki, czyli na patelni tylko muśniętej olejem, a jeden usmażyłam na tłuszczu, tak jak placki ziemniaczane. Dodatek gryki nadał im specyficzny smak, mnie on bardzo spasował:) Wczoraj jedliśmy je rodzinnie
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam awokado i jak zbliżało się już do etapu pełnej dojrzałości zaczęłam intensywnie myśleć na co je tym razem przeznaczyć. Na pastę , którą niedawno robiłam, a
Zdrowa Kuchnia SowyNajpierw była całkowita klęska, ale nie poddałam się i drugi pomysł zaowocował pełnym sukcesem! Pomysł na śniadanie miałam taki: placuszki oparte na przepisie na ciasto orzechowo
Zdrowa Kuchnia SowyPuszyste naleśniczki z Alpro Moje dzieciaki uwielbiają naleśniki. Zawsze robię tradycyjne - nasze :) Tym raze m postanowiłam(...)zrobić je po amerykańsku , czyli małe , puszyste placuszki naleśnikowe. Do ciasta użył a m napój ry ż ow y od Alpro . Informacje o produkcie tutaj Naleśniki amerykańskie - przepis Składniki: 1 szkl. napoju ryżowego Alpro ( lub jeśli nie macie - mleka ) 2 jajka 2 - 3 łyżki cukru 2/3 szkl. mąki olej do smażenia Białka ubić
kolorowotorcikowozawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów; nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną. Mąka owsiana – powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować na własną rękę, mieląc kaszkę(...)wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach
Mia Cucina SofietaPrzepis z bloga J's Kitchen . Zainteresowanych zakupem pasty pandanowej odsyłam do netu, gdzie można ją bez problemu kupić. Ja użyłam już jej wcześniej do zrobienia tych zielonych naleśników . Sam pandan to tropikalna roślina zielona z długimi zielonymi liśćmi, szeroko(...)stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpraca trwa 5 minut i wcale nie jest to tak skomplikowana jakby się nam wydawało. Tym bardziej że cała tajemnica dobrych krokietów tkwi głownie w smacznym farszu, no i naleśnikach(...)zapominać nie wolno. A takie krokiety na niedzielny, czy świąteczny obiad, albo na kolacje to idealny posiłek. Na zimno i ciepło smakują wybornie. Jeśli chodzi o naleśniki wykorzystałam ten przepis Julii Child. Polecam także krokiety dziadowskie postne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa śniadanie idealne. Pulchne, mięciutkie małe placuszki, które można podawać z wieloma dodatkami. Składniki: 150 g mąki 50 g cukru 280 ml mleka 1 jajko
Zabawa smakiemZostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na
Buniabaje w kuchni