Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść w miseczce na gładką masę. Dodać żółtka, cukier oraz jogurt naturalny aby nadzienie było bardziej plastyczne. Naleśniki smażyć z dwóch stron na patelni teflonowej. Posmarowane serem składać wedle uznania. Można polać je ulubioną konfiturą, u mnie żurawinową
cooklifeTrzcinowy Złocisty 200g to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak
Z Kuchni Do KuchniSmaczny pomysł na wykorzystanie dyni. W mojej kuchni służy głównie jako dodatek do naleśników, ale myślę, że pasuje do wielu innych deserów. Składniki: 200 g puree z dyni 2 jabłka 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice" np. z TEGO przepisu (lub 1/2 łyżeczki cynamonu) Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do rondelka, dodać cukier
wyzwania kuchenneŚledzie w śmietanie ... obok jajek sadzonych, naleśników i pyrów w mundurkach z gzikiem (babcia. która rządziła w kuchni pochodziła z wielkopolski) były typowym "piątkowym" obiadem w moim rodzinnym domu. Do dziś śledziki (i wiele innych rzeczy) robię wg jej przepisu. Bo chociaż wtedy, nie wszystko smakowało i człowiek nie raz krzywił się na podany pod nos obiad
Walijskie Pichceniemieszamy w misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy. Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm. Białko ubijamy na sztywną pianę
Walijskie Pichcenieczas mieszając, aż sos zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zagotować sosu!Spowodowałoby to ścięcie się żółtek i zamiast sosu byłaby jajecznica :) Tak przyrządzony sos możemy podawać np do naleśników, szarlotki, albo jak u mnie do galaretki ... Jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno
Walijskie Pichcenieteż pewnie wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną. Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie: podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce. Składniki
Walijskie Pichceniełyżki stopionego masła 1 łyżeczka kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam naleśniki. Obustronnie, na maśle. Gotowe serwowałam posmarowane kremem orzechowym. Przełożone plastrami banana. Z kleksem bitej śmietany. Oprószone wiórkami kokosowymi. I czasem takie śniadanie Stwórcy uprzejmie dowozimy. Kusząco- pachnące. Norwesko- kardamonowe
bastalenakluseczki W małej miseczce mieszamy 2 jajka , 4 łyżki mąki i 1 lub 2 łyżki mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min. Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyUwielbiam domowe przetwory . Dziś zaprezentuję Wam najszybsze i bardzo proste w przygotowaniu przetwory: tarte jabłuszka na zimę. Idealne do naleśników, szarlotki lub wyjadania prosto ze słoika ;) Ostatnio robiłam też tort dla dzieci właśnie z takimi jabłuszkami. Polecam. Składniki: dowolna ilość jabłek cukier ale niekoniecznie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli lubimy z cukrem to dodajemy dowolną ilość
prawdziwe jedzeniezapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody. Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Gotowe :) Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechpwywana przez kilka
Taste Of My Daydużej misie łączymy składniki suche, mokre i mieszamy energicznie przez ok. 1 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Na rozgrzanej patelni topimy masło i za pomocą chochli formujemy naleśniki (smażymy maksymalnie po dwa placuszki). Smażymy na średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób
Kuchnia Łukaszanajważniejszy to jego smak- jest pyszny. Pigwa wprawdzie dominuje w tym wszystkim, jednak smak wyjątkowy. Myślę ,że może być doskonałym dodatkiem do potraw cukierniczych typu naleśniki, placki itp.. Gorąco polecam. SKŁADNIKI 1 kg. pigwy 1 kg jabłek pół szklanki naturalnego soku malinowego ( mój powstał z rozmrożonych malin) 30 dag. cukru ( tutaj można mniej
W kuchennym oknie Ewyprzepis to świetny pomysł na to jak wykorzystać mięso pozostałe z gotowania np. rosołu. Prosty i niedrogi. Do tego najlepsze będą domowe tortille , ewentualnie można użyć też naleśników. Zapiekane tortille można podawać nie tylko na obiad ale też jako przekąskę. SKŁADNIKI 500 g rozdrobnionego gotowanego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminku pieprz
Złote przepisyDomowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek. Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym. SKŁADNIKI 200g cukru 80g masła 120g śmietany kremówki szczypta soli PRZYGOTOWANIE Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier
Moje Kuchenne Rewelacje