naleśniki - 13886 przepisów (strona:587/926)

O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 200

Ptysią) zwiedzać. Obeszliśmy całe centrum i przystań, szczególną uwagę poświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Weekend na Węgrzech - relacja 176

chociaż sycące, to było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem , a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami . Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami . Drugie danie było bardzo(...)kolacji zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina. 1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak) 1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinami Śniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli

Pasja Smaku
Placuszki / racuchy z jabłkami. 174

się je robi, co z tego, że to głównie my dorośli je zjadamy :) Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe: jajko mąka mleko szczypta soli Ciasto ma mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki, bo dodamy do niego starte na grubych oczkach tarki jabłka. Im więcej tym lepiej, a najlepiej tyle, by ciasto służyło tylko do sklejenia jabłek zamiast być głównym składnikiem. Smażymy

Z butelką mleczka w tle
Naleśniki Black Red White 207

wody i podgrzewać do zagotowania. Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
Kebab- kebap 355

odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min. Kroimy na cienkie paski.    Do kebaba potrzebujemy także- pomidory ogórki cebulę sałatę sosy czerwony i biały  pita chlebki lub wrapy- naleśniki Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe  :) Smacznego

Smaki Edyty
Smażone ciasteczka 137

Następnie dodać roztrzepane jajka i proszek budyniowy, wszystko razem zagnieść.  Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka foremką.  Posmarowaną papierem nasączonym tłuszczem patelnię taką do naleśników (ja użyłam) nagrzać, kłaść ciasteczka i smażyć na niezbyt dużym ogniu z każdej strony do brązowego kolorku. (Jak placuszki). Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Zupa grzybowa 144

laurowe i ugotować  na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić na połowie masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Waniliowy sernik z wiśniami z kardamonem 153

Bardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem  z  Anielskich Przysmaków . Dodawałam je już do  naleśników z brzoskwiniami , a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast tradycyjnej polewy. Wyszło naprawdę smacznie :) Tak smacznie, że żałowałam, że słoiczek jest już pusty ;) Składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego , 6 jajek , 1/2 kostki masła , 1 łyżka mąki ziemniaczanej , 1 łyżka mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 156

Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku i kolorze. Do buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków czosnku . Teraz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe powidła śliwkowe 123

tradycyjny sposób. Tymi powidłami poczęstowałam kilka osób i wszyscy twierdzili, że są bardzo smaczne :) Pasuje do nich świeża, chrupiąca bułeczka lub naleśniki. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 182

tego lata. Piwnica zapełnia się różnymi kolorami i smakami. Będzie smaczna zima ;) Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców

Codzienna kuchnia niecodzienna
Syrop piernikowy 198

chcecie mieć klarowny syrop, przecedźcie go przez gęste sitko lub papierowy filtr do kawy. Do herbaty lub kawy zamiast cukru - polecam :) Można też polać nim naleśniki lub placuszki na słodko. Świąteczny zapach i nastrój gwarantowany :) Życzę Wam pachnących przygotowań do świąt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy drożdżowe z jabłkami 153

Racuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała się do ich smażenia, a ja w ramach "pomocy" na bieżąco wyjadałem jeden po drugim, posypując je obficie cukrem pudrem i popijając mlekiem. W sumie do dzisiaj mi tak zostało, choć dla odmiany

Food Square
Jabłka na szarlotkę 163

Jabłka obrodziły.  Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę. Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki. Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe. -ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych) -1 kg cukru    Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na około

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 200

dzielimy na części.    Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.    Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.    Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki.    Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym.    Zalewamy rosołem - przepis na rosół również znajdziecie na naszym blogu, np. w przepisie na galaretkę z kurczakiem.    Naczynie

Maminek kulinarny