naleśniki - 13886 przepisów (strona:583/926)

Kurczak w sosie pieczarkowym 261

Moja córka ma swoje jedzeniowe fanaberie.  Najchętniej jadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem .  Nienawidzi za to pieczarek.  Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka.  Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne".  Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście

Sto kolorów kuchni
Zawijasy z kiełkami 250

ziołami Kiełki Sałata Świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Tortillę smarujemy serkiem. Na wierzch układamy kawałki sałaty i plasterki szynki. Posypujemy kiełkami i świeżo zmielonym pieprzem. Tortille ciasno zwijamy jak naleśniki i kroimy w ukośne, ok. 2,5 cm kawałki. Podajemy na eleganckiej tacy lub talerzu. Filed under: Krycha i Zdzichu na melanżu Tagged: kiełki , szynka , tortilla

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Coś nowego... 182

naprawdę, jeżeli coś w domu robię na obiad to zawsze wychodzi w nim moje umiłowanie do słodkiego - nie da się tego ukryć. I nie mówię tu o naleśnikach oczywiście. Dziś przygotowałam pieczoną pierś z indyka z borówką na słodko z ostrym sosem seczuańskim. Brzmi trochę dziwnie, wiem, ale smakuje świetnie! Słodkość mięsa świetnie komponuje się z ostrym sosem. Moje

Słodkie Przyjemności
Kebab z nowalijek 175

mnie pszenna. Dodajemy mleko, jajko i szczyptę soli, wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Z powstałej masy smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor cienkie placki - naleśniki. Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski (ale nie oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po zdjęciu

Słodkie Przyjemności
Pierogi leniwe 149

wiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie

Słodkie Przyjemności
Gulasz z szynki wieprzowej 144

takie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej.  Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 183

nosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery, owoce a nawet naleśniki. I choć w tym miejscu nie o jedzenie nam chodziło, miło było rozpocząć tak smacznie dzień. Po kilkudziesięciu minutach zwiedzania, pożegnaliśmy się z Zamkiem i udaliśmy się w stronę Wrocławia

Słodkie Przyjemności
KREM KASZTANOWY Z WANILIĄ 145

słodki, ale absolutnie nie przesłodzony …. Dziś mam dla Was swoją wersję kremu kasztanowego! Jest fantastycznym zamiennikiem dla znanych kremów czekoladowych! Świetnie pasuje do świeżego pieczywa … do naleśników … deserów , a nawet ciast . Spróbujcie! Warto! SKŁADNIKI: * jadalne kasztany – 300 g * woda – ok.200 ml * cukier puder – ok.150 g * wanilia – 1 laska * śmietana kremówka

Ostra na Słodko
Naleśniki z serkiem homo i owocami 110

wymieszać najlepiej robotem.  Odstawić na przynajmniej 30 min. Polac nieco wody tak aby ciasto miało konsystencje śmietany. Na rozgrzaną patalnie wylewać porcjami ciasto i smażyć bez używania tłuszczu. Naleśniki posmarowac serkiem, posypac owocami pokrojonymi w drobną kostkę i złożyć w trójkąt. Ułożyć na talerzach, dowolnie obsypać owocami

Mix smaku
Omlet z pomidorami 115

czas dość dużym) i odczekać chwilę, tak, by spód się ściął. Kiedy to nastąpi ( masa z wierzchu wciąż będzie płynna), zacząć energicznie poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona. Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył. Kiedy cała masa będzie

Gotowanie to kochanie
Racuchy z jabłkami 250

zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka, rozkłóć. Dodaj jogurt naturalny , wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (najlepiej przez sitko), mieszaj, aż masa będzie dosyć gęsta (trochę bardziej, niż na naleśniki). Wsyp 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wrzuć jabłka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Nabieraj na dużą łyżkę ciasto z kawałkami jabłek i wlewaj

Gotowanie to kochanie
Przystawki na Sylwestra 472

ŁOSOŚ W NALEŚNIKACH                                                        MUCHOMORKI Z POMIDORÓW                                          GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

W kuchennym oknie Ewy
Placek ziemniaczany z gulaszem 158

cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią. Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi

mojewypiekiinietylko
Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką 163

smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju. Z różnych powodów w naszym jadłospisie bardziej popularne są jednak naleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też. Składniki: - 2 jajka - 3 łyżki śmietanki kremówki

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 184

ćwiartki, oprószamy solą i papryką – smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju arachidowym. Ponieważ w mojej kuchni nie używa się tyle tłuszczu, jak w węgierskiej, usmażyłam je na patelni do naleśników (bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo

mojewypiekiinietylko