ŁOSOŚ W NALEŚNIKACH MUCHOMORKI Z POMIDORÓW GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
W kuchennym oknie Ewycebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią. Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi
mojewypiekiinietylkosmak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju. Z różnych powodów w naszym jadłospisie bardziej popularne są jednak naleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też. Składniki: - 2 jajka - 3 łyżki śmietanki kremówki
mojewypiekiinietylkoćwiartki, oprószamy solą i papryką – smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju arachidowym. Ponieważ w mojej kuchni nie używa się tyle tłuszczu, jak w węgierskiej, usmażyłam je na patelni do naleśników (bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo
mojewypiekiinietylkodołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki ok. 1/2 l każdy. Moja konfitura jabłkowa była użyta do herbaty i rosyjskich ciasteczek . Wspaniale się z sprawdza do naleśników, czy też do pieczywa na śniadanie lub kolację. Zresztą sama, bez żadnych dodatków, smakuje wyśmienicie. Jabłko z cytryną zapewnia niezwykłe wrażenia smakowe. Mogę tylko polecić i życzyć smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkowyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni LubięRicotta i suszone pomidory - bardzo lubię ten duet. To połączenie składników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już naleśniki czy też kwiaty cukinii . Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka. składniki: 25 muszli makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki 250 g ricotty 10 dużych suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 1 żółtko
Monia miesza i gotujesiły. Małżona nie karmię, sobie i dzieciom gotuję niewiele, zupa na szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie! Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem 2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm. po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtu łyżka posiekanego koperku pół
Dzieje kuchennej WiewióryMiałam bardzo męczący dzień. Przygotowałam dwa dania obiadowe, naleśniki, upiekłam chleb a wszystko to między sprzątaniem, odprowadzaniem Córci w deszczu i wywiadówką. Udało mi się i z czystym sumieniem zasiądę do Top Chefa. Danie z ryb jakie dzisiaj przyrządziłam jest naprawdę pyszne choć pachnie z początku mało zachęcająco (zniewalające połączenie cebulowych i gotowanej ryby...). Przepis
Dzieje kuchennej WiewiórySkoro z kaszy mogą być racuszki to czemu nie naleśniki??? specyficzne w smaku ale takie prosto z patelni całkiem smaczne :) a jeszcze z domowym dżemem... przepis pochodzi ze Smakoterapii. Nalesnik z kaszy jaglanej ok 10 sporych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 1 szkl. mleka ryżowego lub wody 7-8 łyżek skrobi kukurydzianej jajo kurze lub 2 przepiórcze (niekoniecznie
Dzieje kuchennej WiewióryOdkąd odkryłam mąkę gryczaną jemy jej coraz więcej. Naleśniki gryczane weszły do kanonu drugich śniadań a i słodkości pachnące gryką polubiliśmy bardzo. Ciasteczka znalezione na blogu Addio Pomidory upiec musiałam. Powstały dwie wersje, dla tych co mogą czekoladę i dla tych, którym zakazana. Obie pyszne. Wykorzystałam do nich stempel... tak wreszcie mam stempelek do ciastek, zakupiony w sklepie
Dzieje kuchennej Wiewióryopóźnienia, planuję ale nie nadążam. Moje blogowe cykle trochę chwieją się w posadach, trudno... Wczoraj zaczęłam, dziś skończyłam przygotowywanie obiadu będącego smakiem mojego dzieciństwa. Uwielbiałam czerwony barszcz z naleśnikami z mięsnym nadzieniem, czasem robiła go mama, czasem babcia. Dzisiaj przepisu jednak tu nie znajdziecie bo wszystko było na oko i na szybko. Do bulionu wołowego
Dzieje kuchennej WiewióryGodzina siódma rano, na jednej patelni skwierczą naleśniki, na drugiej pankejki. Czy warto tak zaszaleć o poranku? WARTO! Szczególnie w przypadku placuszków. Dyniowe, korzenne, delikatne i puszyste. Syncio na dwa śniadania pożarł 8 sztuk co jest chyba najlepszą ich rekomendacją. Przepis z wrześniowej KUCHNI. U nas w wersji nie wegańskiej, lekko zmienionej. Pankaces dyniowe z miodem
Dzieje kuchennej Wiewiórydusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść. Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto. Na te święta co nadchodzą, życzę ciepła i miłości. Magicznych Świąt
NA MOIM TALERZU