naleśniki - 13886 przepisów (strona:588/926)

Kebab- kebap 350

odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min. Kroimy na cienkie paski.    Do kebaba potrzebujemy także- pomidory ogórki cebulę sałatę sosy czerwony i biały  pita chlebki lub wrapy- naleśniki Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe  :) Smacznego

Smaki Edyty
Smażone ciasteczka 134

Następnie dodać roztrzepane jajka i proszek budyniowy, wszystko razem zagnieść.  Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka foremką.  Posmarowaną papierem nasączonym tłuszczem patelnię taką do naleśników (ja użyłam) nagrzać, kłaść ciasteczka i smażyć na niezbyt dużym ogniu z każdej strony do brązowego kolorku. (Jak placuszki). Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Zupa grzybowa 140

laurowe i ugotować  na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić na połowie masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Waniliowy sernik z wiśniami z kardamonem 146

Bardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem  z  Anielskich Przysmaków . Dodawałam je już do  naleśników z brzoskwiniami , a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast tradycyjnej polewy. Wyszło naprawdę smacznie :) Tak smacznie, że żałowałam, że słoiczek jest już pusty ;) Składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego , 6 jajek , 1/2 kostki masła , 1 łyżka mąki ziemniaczanej , 1 łyżka mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 151

Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku i kolorze. Do buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków czosnku . Teraz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe powidła śliwkowe 119

tradycyjny sposób. Tymi powidłami poczęstowałam kilka osób i wszyscy twierdzili, że są bardzo smaczne :) Pasuje do nich świeża, chrupiąca bułeczka lub naleśniki. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 179

tego lata. Piwnica zapełnia się różnymi kolorami i smakami. Będzie smaczna zima ;) Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców

Codzienna kuchnia niecodzienna
Syrop piernikowy 193

chcecie mieć klarowny syrop, przecedźcie go przez gęste sitko lub papierowy filtr do kawy. Do herbaty lub kawy zamiast cukru - polecam :) Można też polać nim naleśniki lub placuszki na słodko. Świąteczny zapach i nastrój gwarantowany :) Życzę Wam pachnących przygotowań do świąt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Racuchy drożdżowe z jabłkami 151

Racuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała się do ich smażenia, a ja w ramach "pomocy" na bieżąco wyjadałem jeden po drugim, posypując je obficie cukrem pudrem i popijając mlekiem. W sumie do dzisiaj mi tak zostało, choć dla odmiany

Food Square
Jabłka na szarlotkę 160

Jabłka obrodziły.  Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę. Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki. Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe. -ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych) -1 kg cukru    Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na około

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 195

dzielimy na części.    Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.    Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.    Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki.    Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym.    Zalewamy rosołem - przepis na rosół również znajdziecie na naszym blogu, np. w przepisie na galaretkę z kurczakiem.    Naczynie

Maminek kulinarny
Jagodowe rożki 130

Przygotujemy jagody w naleśnikowych rożkach. Składniki: -ciasto naleśnikowe -1/2 kg jagód -cukier do smaku -jogurt lub śmietana    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jagody posypujemy cukrem.    Smażymy naleśniki.    Placek naleśnikowy z jednej strony podwijamy pod spód. Nakładamy jagody i zwijamy rożki.    Dekorujemy jogurtem lub śmietaną. Posypujemy cukrem i jagodami. Smacznego

Maminek kulinarny
Rabarbarowe pyszności 169

jeszcze raz. A gdy już się zabrałam za ciasto, rozpuściłam masło i podgrzałam mleko, zauważyłam, że mąki też nie ma... O czym kompletnie zapomniałam, bo ostatnio to C. robił naleśniki ( mniam !) i zużył resztę. Znów więc ruszyłam do sklepu, i chłopak w kasie już trochę dziwnie na mnie patrzył... Mimo wszystko - udała się znakomicie. Już dawno nie jadłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko-kwaśna 154

Jednak curd - przynajmniej dla mnie - jest nieprzetłumaczalny. Ma coś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 226

Wpadłby ktoś na to, że deser może być niesłodki...? Mi się taka idea w głowie wręcz nie mieści, no chyba, że zjemy schabowego po naleśnikach z bitą śmietaną i truskawkami.  Piszę o tym, bo zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku, inny powie, że ciasto też

Pożeraczka, czyli raz adobrze