naleśniki - 13886 przepisów (strona:584/926)

Konfitura z rabarbaru 150

kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Konfitura może być podstawą do nadzienia do ciasteczek, albo jako dodatek do naleśników i racuchów. Przepisy na ciasteczka i racuchy z konfiturą w innych moich postach :) Konfitura z rabarbaru Akcja rabarbar

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowo-jogurtowe racuchy z rabarbarem i musli 164

jest gotowy dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 154

mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 25 - 30 minut. muffinki cukiniowe

Bon Appetit Małgorzaty
Spring Rollsy z pieczoną kaczką 151

Okres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :) Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :) Składniki na 6 sztuk: 40 dag pieczonej piersi z kaczki  6 papierów ryżowych 2 marchewki por - zielona cześć 2 kwadratowe serki

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 165

dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut. składniki na Salsę z liczi: 4 liczi

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z botwiny i cukinii 200

Jeśli nie ma się pomysłów na obiad - przygotowuje się naleśniki albo placki! :) Pierwszy raz robiłam z botwinki i od razu się w nich zakochałam. Pyszne były z dodatkiem serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić) 1 cukinia spory pęczek botwiny (liście i łodygi) 2 żółtka 2 łyżki mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Frużelina truskawkowa 420

moje pierwsze przetwory tego typu. Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą. Składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny) 400 ml wody 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczenia Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z mięsem gotowanym 221

pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego! Uwaga: zostało mi trochę farszu (można użyć np do naleśników), ale to głównie dlatego, że nie rozwałkowałam całego ciasta, czyli tego co zostało po wycięciu kółek. Jak rozwałkuje sie sumiennie wszystko, to porcja farszu będzie

Stare Gary
Bułeczki filipińskie - pan de sal 152

miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe

Stare Gary
Pomarańczowa masa- orange curd, bez jajek i masła! 315

curd robione jest z dodatkiem jaj, ja oczywiście zrobiłam swoją masę zupełnie inaczej i wyszła równie smaczna, co orange na jajkach i maśle. Idealna do wypełnienia tart, ciast, babeczek, naleśników, na kromkę chleba. Co tu dużo pisać, poprostu koniecznie musicie spróbować, bo jest przepyszna, a do tego mniej kaloryczna od oryginalnego przepisu :) Aaa, jeszcze dodam, że zamiast pomarańczy można

Kraina Miodem Płynąca
Twarożek z migdałowej masy 123

Zastanawiacie się co zrobić z migdałową masą, która powstała podczas przygotowywania mleka? Oto kilka prostych propozycji: * jako słodkie smarowidło do chociażby naleśników- z dodatkiem Waszego ulubionego słodu i cynamonu * wraz ze zmiksowanymi/całymi owocami lub z różnymi bakaliami z syropem z agawy/miodem tworzy wspaniały deser * oraz dzisiejsza propozycja- twarożek. * pulpa migdałowa * jogurt naturalny- 150ml * rzodkiewka- kilka sztuk (u mnie

Kraina Miodem Płynąca
Powidła śliwkowe z czekoladą 149

delikatną nutą czekolady (dzięki dodatkowi  kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :) Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :) * śliwki- 2 kg * cukier- 3/4 szklanki* * czekolada- 100 g** * kakao

Kraina Miodem Płynąca
Tradycyjna, błyszcząca polewa czekoladowa 179

gęsta, schłodzona szybko zastyga tworząc miękką lecz nie rozpływającą się i gładką powierzchnię. Jeżeli użyjemy jej ciepłej i zaraz po przygotowaniu, to można potraktować jako czekoladowy sos np. do naleśników czy deserów. I najważniejsze- podczas przygotowywania tej polewy należy dokładnie trzymać się kolejności dodawania składników, inaczej polewa może się nie udać!!! * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * masło

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa babeczka z kuskusu 110

kasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe , ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np. kluski leniwe , waniliowe naleśniki , placki twarogowe  czy  blok czekoladowy . Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem   z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe

Kraina Miodem Płynąca