wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już mi wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki: 700 g śliwek węgierek 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Śliwki
Kulinarne przygody Gatityszafka wystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest
SMYKWKUCHNITakie jabłka przydadzą się zimą do ciast, naleśników itd. jabłka cukier - ilość wedle upodobań i kwaśności jabłek Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Jabłka smażyć kilka minut, aż będą miękkie.Dodać cukier do smaku i wrzące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, odwrócić do góry dnem
Moje domowe kucharzeniedalej wyrabiać , ciasto ma mieć konsystencję GĘSTSZĄ niż na naleśniki Oddzielnie ubić białka na pianę i połączyć je z ciastem- konsystencja ciasta ma przypominać teraz to na naleśniki W garnuszku rozgrzewamy smalec i wlewamy"sznureczkiem" do lejka ciasto poruszając przy tym ruchem spiralnym-tak by tworzyły się jakby gniazdka Do lejka wlewamy niewielką ilość ciasta , tak by chruścik
Proste Potrawypory naleśniki bezglutenowe robiłam zawsze (podobnie jak ciasta, chleby i inne wypieki) z samodzielnie przygotowanej mieszanki mąk bezglutenowych. Gdy więc mignął mi na jakimś blogu przepis na naleśniki z samej kaszy gryczanej, to w ogóle mnie on nie zainteresował, tym bardziej, że za gryką solo nie przepadam, bo dla mnie ma ona zbyt specyficzny smak. Używam jej tylko
Zdrowa Kuchnia Sowypomidorów na przecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy najlepiej bez dodatku cukru ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny one być za grube... Mięso mielone mieszamy z przyprawami, smażymy bez tłuszczu...Zazwyczaj jest tak że zawsze jakiś tłuszcz z mięsa powstanie... Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę...Dodajemy(...)podsmażamy... Z pomidorów usuwamy gniazda z nasionami...kroimy na drobne kawałki i miksujemy dodajemy przyprawy ja mam swoje ulubione do sosu pomidorowego tj, duuuuzo czosnku, bazylii, oregano, chilli... Naleśniki przekładamy naprzemiennie szpinakiem, i mięsem...posypujemy startym serem i pieczemy około 30 min w 160st. Smacznegoooo!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function
NaKońcuJęzykapoczątek dnia, coś co królowało wczoraj u moich znajomych na fb... Życze wszystkim takiego poczucia humoru i dystansu do siebie... A wracając do śniadania dziś zaserwowałam już wcześniej wspomniane naleśniki... Składniki: 2 porcje Na ciasto: pół szklanki maki szklanka mleka nie pełna 1 łyżeczka soku z buraków 1 czubata łyzka(...)cukru gdyby było za gęste to woda gazowana wg uznania mały pojemniki jogurtu naturalnego 2,5% tł śmietanFix Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i smażymy naleśniki... Jogurt chwile miksujemy dodajemy fix i na szybkich obrotach miksujemy około 3 minut. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type
NaKońcuJęzykatropikach raczej nie uda mi się zamieszkać, nad czym bardzo ubolewam... ale pomarzyć zawsze można... A wracając na ziemię, a konkretniej do kuchni u mnie dziś znowu rządzą naleśniki tym razem nie na słodko...powinny się spodobać zarówno na śniadanie jak i na obiad... Składniki: Na 3- 4 porcje 1/2 szklanki maki szklanka mleka(...)jajko sól Farsz: 3 pomidory kilka oliwek kulka mozzarelli zioła: bazylia, oregano ząbek czosnku opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i smażymy cieniutkie naleśniki. Pomidory, oliwki i mozzarelle kroimy na drobniejsze kawałki posypujemy ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego...I pieczemy około 15 minut w tem. 180 stopni... Polewamy octem balsamicznym jeśli
NaKońcuJęzykanasion gryki, uprawianej jako roślina zbożowa, pochodzi z Azji. Szaro - brązowa mąka ma charakterystyczny smak, z lekką goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak. Mąka kukurydziana , jest żółta, miałka lub też(...)tortowa) , idealna do wypieku ciast tortowych. Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast
NaKońcuJęzykaogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam sobie, że podobne wątpliwości miałam kiedyś co do naleśników, a wychodzą jak należy:) Z wielkim namaszczeniem wyciągnęłam więc stolnicę, przygotowałam wszystko co potrzeba i przystąpiłam do produkcji pierwszych w moim życiu pierogów! Składniki: Ciasto: 200 g mąki(...)sowa 2012/02/12 17:35:01 Basia , nie zależy mi specjalnie na robieniu pierogów; to nie jest moja najulubieńsza potrawa;) Za mącznymi daniami zresztą w ogóle nie przepadam, poza naleśnikami czy placuszkami na śniadanie - ale tam też tej mąki niewiele w sumie. Ciasta też takie typowe na mące mnie nie kuszą. Mąka jest u mnie raczej dodatkiem niż bazą, przynajmniej
Zdrowa Kuchnia Sowymaśle cienkie naleśniki (z podanej porcji ok.12-14 sztuk na średniej patelni). Twaróg rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i pokrojone w kostkę brzoskwinie.Mieszamy Nakładamy farsz na naleśniki i składamy lub zwijamy - tak jak lubimy
Moje Kuchenne Rewelacjerobi wielki oczy i mówi , że wcześniej o takim połączeniu w ogóle nie slyszał? Potem przygotowujesz, częstujesz go i się okazuje że danie smakuje wyśmienicie. My mamy. Są to naleśniki z wątrobianką. Ponoć przepis poznański, przekazany nam przez naszą babcie. Jednak, nie wiedzieć czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał o tym. A warto, bo danie tanie i szybkie(...)solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco wody gazowanej lub mleka. Powinno mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś sałatką
Kolizje SmakówNaszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli(...)natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię, by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem
Kolizje Smakówpieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki doprawiając je solą. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej margarynie. Na przygotowane, jeszcze ciepłe naleśniki kładziemy pośrodku plasterek żółtego sera. Na to nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy
Kolizje SmakówSezon na jagody właśnie się rozpoczyna. Owoce te smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło. Tutaj, mój sposób na sos jagodowy, który dodać można do ciasta, naleśników, deserów. W zależności od preferencji i tego, do czego(...)zostać dodany, można go zrobić słodszym lub kwaśniejszym. Z podanego przepisu otrzymacie miseczkę sosu. Proporcje można dowolnie zwiększyć, aby zrobić go więcej. Jest to mój ulubiony dodatek do naleśników z serem, sernika lub lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku
PastelFood