Pyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0,5 kg mąki pszenne 5 dag drożdży, 5 dag masła, 3 jajka, 10 dag cukru 1 szk mleka, szczypta soli, 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jabłka olej do smażenia Przygotowanie:Do miski wlać letnie mleko dodać pokruszone drożdże ,łyżkę cukru i łyżkę mąki.Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do po... czytaj dalej...
Zabieram się za zrobienie takich już jakiś czas, bo u nas w domu zawsze robiło się zwykłe placuszki z jabłkami na proszku do pieczenia. A te drożdżowe wydają mi się być dużo smaczniejsze :)
Właśnie ,kiedyś moja mama robiła na proszku do pieczenia lub na sodzie oczyszczonej ale jak spróbowałam na drożdżach to rodzinka innych nie chce .Są pyszne.
Mmmm.. jak pieknie Ci wyrosly! :DMam straszna ochote na takie racuszki. Chyba Ci podkradne kilka z talerzyka :D haha
jakie cudownie puszyste wyszły :))) piękne!Pozdrawiam, Olinka - Smakowy Raj
ależ mi o nich przypomniałaś ,dziś zrobię mam akurat jabłka do wykorzystania i dzieci ,które je bardzo lubią ..
Skusiłam się dzisiaj na twój przepis i wyszło super, były przepyszne a moje córki jak się zajadały. Dawno nie wyszedł mi tak dobrze przepis z netu. Od dzisiaj w moim domu jak racuchy to tylko według twojego przepisu:))
Jak miło czytać takie komentarze. Cieszę się że racuchy wyszły i że smakowały. Pozdrawiam serdecznie.:)
Cieszę się bardzo że smakowały, pozdrawiam i zapraszam. do odwiedzania bloga :)
Piękne racuszki, takie puszyste :) idealne po prostu :)Pozdrawiam, Olinka - Smakowy Raj
Zrobiłam przed chwilą, niebo w gębie , GENIALNE .A już myślałam ,że mój przepis jest najlepszy, a tu proszę ,smakowite zaskoczenie. Moja rodzina i ja nie możemy się od nich oderwać. Wrzucam do zakładek na zawsze.:)
a czy to ciasto już gotowe do smażenie ma być tak klejące że aż ciężko odchodzi od łyżki czy raczej powinno swobodnie odchodzić? sorry, ale pierwszy raz takie robię:)
To nie ma być ciężkie ciasto. Powinno raczej powoli odchodzić od łyżki ale też nie spływać.