galaretka - 14130 przepisów (strona:662/942)

SOMERSBY ROZKWITA NA WIOSNĘ! WEGAŃSKI DESER Z MUSEM Z MANGO. 257

sobą, gdybym nie próbowała wykombinować czegoś, z wykorzystaniem rynkowej nowości. Smakujący trochę jak wino musujące napój, wydał się dla mnie bardzo dobrym fundamentem pod szybki, wegański deser.  WEGAŃSKA GALARETKA SOMERSBY Z MUSEM Z MANGO /własny;/  2 porcje 1 butelka Somersby #ElderflowerLime 2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru 1 mały owoc mango (bardzo dojrzały) 1 łyżeczka agar(...)pół, obieram i usuwam wielką pestkę. Przekładam do kielicha blendera lub innego, wysokiego naczynia i miksuję na gładki mus. Dodaję agar-agar, mieszam i wykładam na stężałą piwną galaretkę. Pozostawiam do zestalenia. SMACZNEGO! A Ciebie jak zainspiruje nowy smak #Somersby #ElderflowerLime ? Pochwal się swoimi pomysłami na kanałach społecznościowych, typu Facebook, Instagram, Pinterest czy Google+,  dodając koniecznie te dwa hashtagi

W kuchni Karmel-itki
Sernik na zimno z jagodami i malinami 398

homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych   Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać krótko(...)najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie

Moja Delicja
Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 211

już nie ma połowy...  Odwrócone ..tak, ponieważ po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem .  Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam na śliwki i z nimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;) Polecam nawet początkującym kuchareczkom(...)ciasto zostawiam w piekarniku na jakieś 15 minut, po tym czasie przekładam ciasto , do góry owocami na deskę , wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam do wystudzenia. Na zimny można wylać galaretkę, ja oprószyłam tym razem pudrem. Życzę smacznego i przypominam o świetnej książce, którą rozdaje Lidl, ja już swoją mam :)(KLIK

Takie tam pichcenie
Torcik z truskawkami 233

pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1/2 kostki masła Truskawki: 350 g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 400 ml wrzątku Dodatkowo: okrągłe biszkopty dowolne dekoracje mocny wystudzony napar herbaty do nasączenia biszkoptów Sposób wykonania: 1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)gotujące się mleko i gotować mieszając jednocześnie do momentu, aż zgęstnieje. Pozostawić budyń do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 3. Truskawki: truskawki odmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do truskawek. Całość odstawić do lekkiego stężenia. 4. Składamy ciasto (odłożyć trochę kremu budyniowego i truskawek do dekoracji): biszkopt nasączony herbatą, część kremu

Kuchnia domowa Ani
Puchar owocowy, a więc owoce skąpane w galaretce z bitą śmietanka :) 141

śmietany kremówki 1 cukier waniliowy Owoce: Winogrona jasne i ciemne, Gruszki z kompotu 2 Banany 2 kiwi + inne ulubione owoce ;) Dodatkowo: Kolorowa posypka Polewa: 40g czekolady 4 łyżki śmietanki Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy stwardnieje, kroimy ją w kosteczki. Gruszki, banany i kiwi kroimy w kosteczki. Jeśli winogrona nie są bezpestkowe, możemy je przekroić na pół i wyciągnąć(...)pestki. Owoce układamy warstwami do pucharków, na przemian z galaretką. Na koniec ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym i pokrywamy nią wierz deseru. Śmietanę podgrzewamy w małym garnuszku, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę, cały czas mieszając. Garnuszek wkładamy do naczynia z zimną wodą i cały czas mieszamy, by polewa przestygła. Zimnawą polewą przyozdabiamy deser i na koniec posypujemy kolorową posypką

Smakowy Raj
Jabłecznik korzenny. 234

mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej  szczypta soli Masa jabłkowa :  1,5 kg jabłek pół szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa :  300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka(...)pokroić na mniejsze kawałki . Dodać do nich wodę , sok , cukier  i dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje. Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać . Wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna . Jabłka karmelizowane : Jabłka dokładnie umyć  , wyciąć delikatnie

Malinowa Kawiarenka
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 680

SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt. Masa budyniowa : Z mleka odlewam ½ szklanki i mieszam budynie oraz cukier. Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi
z mrożonymi śliwkami, kremem śmietanowym żytnio-pszenny ucieraniec... 152

kostki, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, mąka żytnia 1 szklanka, mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 30 dag, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, herbata 1/2 szklanki jajka, cukier, aromat migdałowy, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale to ma tak być wsypać mąkę(...)rozsmarować ciasto i ułożyć śliwki mrożone (około 1/2 opakowania) piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak będzie zimne mocno zimną śmietanę 30% ubić mikserem, wsypać galaretkę i ubijać z 30 sekund na najwyższych obrotach zimne ciasto nasączyć po wierzchu np. herbatą z cytryną lub czym lubisz - krem śmietanowy rozsmarować na cieście, posypać kolorowymi posypkami

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik w murzynku 382

cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę(...)blaty. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstym musem przekładam upieczone ciasto. Schładzam godzinę w lodówce. Ciasto kroję na porcje i ozdabiam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Galaretka ekologiczna w proszku (z agarem) 171

Skład galaretki wiśniowej: cukier bio, substancja żelująca: agar bio, sproszkowany burak czerwony bio, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat naturalny. Firma: Amylon (Czechy). Cena: 3,80 zł. Masa netto: 40g. Po długich poszukiwaniach znalazłam w końcu galaretkę w proszku z agarem. Jest bardzo smaczna i nie zawiera żelatyny ani karagenu. Nie jest też jakoś specjalnie droga, jak na produkt bio. Szkoda

Qlinarnie i Qlinarnie
26. Ciasto Kogel Mogel 651

jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki żelatyny 1/2 kostki masła ciemna masa 6 białek 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 kostki masła 1opakowanie galaretki i dowolne owoce Bardzo ważne jest aby jajka były świeże i dobrej jakości. Przed rozbiciem należy je sparzyć wrzątkiem.  Obie porcje żelatyny rozpuścić osobno we wrzątku po 1/2 szklanki(...)Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i kakao, również dodać masło i żelatynę i wylać na jasną masę, która powinna się już stężeć. Na samym końcu owoce i galaretka. Przechowywać w lodówce

Jadło i czytadło
105. Deser arbuzowy Pink Margarita 124

Deser - przekąska z arbuza? Bez pestek? Z nowym wzbogaconym smakiem? TAK ! Popatrzcie jakie to proste. 2 szklanki zmiksowanego na papkę arbuza bez pestek 1 galaretka Pink Margarita  3 łyżeczki żelatyny cukier opcjonalnie kilkanaście kulek małej żurawiny Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, wystudzić.  Żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku. Wszystko wlać do arbuza i jeżeli arbuz nie był

Jadło i czytadło
118. Rolada w waflu Ewy Wachowicz 176

wafla typu andrut 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła 1 łyżka kakao ¾ szklanki rodzynek ¾ szklanki orzechów ½ szklanki migdałów 1 duże jabłko 2-3 łyżki cukru pudru 1 duża paczka ciastek pepitek Wafle przykryć od dołu i góry zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym, tak aby pod wpływem wilgoci zrobiły się elastyczne. Galaretkę przygotować w ¾ szklance wody i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia

Jadło i czytadło
167. Malinowa rolada w esy floresy 147

Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy czerwony barwnik Mus malinowy 1 szklanka przecieru z malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka jogurtu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Przygotowujemy ciasto biszkoptowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia, dodajemy żółtka, mieszamy, przesianą(...)zawinąć w roladę. Proszę pamiętać aby strona ciasta ze wzorkami była po prawidłowej stronie. Rozgotowane i przetarte przez sito maliny (aby nie miały pestek) wymieszać z jogurtem i cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i tężejąca dodać do malin. Ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim masę malinową, zawinąć w rulon i folię aluminiową, folia spowoduję, że wilgoć

Jadło i czytadło
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 419

gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia.   Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą lub sokiem jabłkowym. Na to wylewamy tężejącą galaretkę jabłkową.   3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie(...)łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania