Pigwa w syropie

Pigwa w syropie

Pigwa w syropie

Właściwości lecznicze owoców pigwy. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania" wolnych rodników, częs... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu R'n'G Kitchen

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.