galaretka - 14130 przepisów (strona:660/942)

Rajska rolada 105

mąki Masa: 1/2 litra mleka  2 żółtka 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2 kostki masła 30 dag galaretki w cukrze Wykonanie: Biszkopt orzechowy- Białka ubić , dodać po jednym żółtku i po trochu cukier. Dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia(...)wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę. Masa- Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć na spód blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z jabłkami pokroić w plastry i ułożyć na masie, przykryć pozostałą masą i na wierzch położyć drugi biszkopt

Ciasteczkowy Potwór
Salceson 168

właśnie salceson. Stąd też wzięła się jego nazwa. A oto i on: Składniki: 1 kostka margaryny 1 op. wafli 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 opakowanie herbatników 1 galaretka Polewa: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 3-4 łyżki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: 3-4 wafle zawinąć w mokrą ściereczkę i zaczekać aż zmiękną(...)zawijam każdy w osobną). Cukier, margarynę   i kakao rozpuścić, wystudzić, dodać pokruszone herbatniki i pozostałe wafle( ja mielę przez maszynkę do mięsa). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy czekoladowej. Wymieszać, masą smarować wafle i zwinąć jak roladę. Składniki polewy podgrzewam w garnuszku, aż się połączą ze sobą, studzę i smaruję wierzch rolady. Odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Niebiański przysmak 143

Jaka nazwa, takie ciasto Składniki : 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 4 żółtka Masa 1: 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 2 galaretki owocowe Masa 2: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany  1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić(...)podzielić na 2 części i piec każdą z nich ok 15 min w 180'C. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i  smażyć z cukrem. Do usmażonych wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Przelać do garnuszka, dodać śmietanę i orzechy i całość zagotować. Wystudzić i dodać do utartego masła

Ciasteczkowy Potwór
Ogon pawia Siostry Anastazji 120

słoik powideł śliwkowych Krem: 3 jajka  1 masło 1 litr mleka 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki zielone ok. 1,5 kg winogron zielonych 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkopt z 4 jaj- ja użyłam biszkoptów okrągłych Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem(...)budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy, na wierzch układamy biszkopty, całość polewamy polewą i ponownie odstawiamy do stężenia Ja użyłam winogron czerwonych

Ciasteczkowy Potwór
Melba 259

kwaśnego mleka 1/2 litra kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 kostki masła- ja dałam całą 1 szklanka cukru- uważam, że to za dużo polecam ok 1/2 szkl cukru 1 galaretka truskawkowa 3 opakowania herbatników- u mnie biszkopt z 3 jaj Wykonanie: Oba mleka razem zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące mleko, odcedzić otrzymany twarożek. Masło utrzeć dodając(...)trochu cukru, następnie dodać twarożek. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej herbatnikami (ja upiekłam biszkopt w zwykłej blasze, prostokątnej) Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, schłodzić i wylać na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum dwie godziny

Ciasteczkowy Potwór
Muffiny z kremem marchewkowym 135

pieczenia 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki musu marchewkowego Mus z marchwi: 50 dag marchwi 1/2 szklanki cukru 100 ml wody sok z 1/2  cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Krem z marchwi 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 musu z marchwi Wykonanie: Najpierw szykuję mus z marchwi. W tym celu umytą(...)miękkiej marchwi dosypuję cukier  i duszę razem ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Miękką marchew miksuję na mus z sokiem cytrynowym, dosypuję galaretkę i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję porcjami

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z sosem miętowym 138

gram) 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki miodu 1 suchy wafel Sos miętowy: 2 łyżki świeżej mięty 1 zielona galaretka 1/8 kostki masła 2 łyżeczki mąki sok z 1/2 cytryny cukier do smaku Wykonanie: Miksuję twaróg dosypując po trochu cukier, aż masa będzie gładka. Dodaję po jednym jajku i przesiewam obie(...)sicie, wywar miętowy doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję mąkę i lekko zasmażam. Rozprowadzam wywarem , dolewam około 1-1 1/2 szklanki wrzątku, wsypuję galaretkę i podgrzewam ,aż żelatyna się rozpuści.   Sernik kroję na 12 części, układam na talerzykach i polewam sosem miętowym

Ciasteczkowy Potwór
Tygrysek 230

bakalie ewentualnie cukier do smaku  Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Dodatki: 3 opakowania galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę(...)ciasto z pierożkami. Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą, ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń. Wszystkie  galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z polewą z orzechów 172

Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek 3/4  szklanki cukru  2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie Polewa orzechowa: 3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/4 kostki masła  śmietana(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Kopciuszek 383

pieczenia Biszkopt z makiem 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 1 czewrwona galaretka (dałam truskawkową) 2 łyki cukru pudru Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 5 łyżek cukru 1 kostka masła Polewa 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru(...)formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną. Masa budyniowa: Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem. Budyń rozrobić

O kuchni z uczuciem
Sernik z malinkami 157

skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny; 150 ml gorącej wody; 350 g jogurtu naturalnego; 500 ml śmietany 30%; Składniki na wierzch ciasta: maliny lub inne owoce; 2 galaretki w wybranym smaku (u mnie malinowe);  Wykonanie: Ser, cukier puder, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i sok wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w bardzo gorącej(...)tortownicy o średnicy 26cm. Sernik wstawić do lodówki, aby masa co nie co stężała.  Na wierzch sernika wyłożyć owoce (u mnie maliny) i zalać rozpuszczoną tężejącą lekko galaretką. Gotowy sernik należy dobrze schłodzić. * kupiłam serek waniliowy "Vitello" (w wiadereczku) w "Biedronce

In my kitchen
Jabłka pod kokosową pierzynką... 134

wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie.  Masa: 1 l ugotowanego kompotu; 2 budynie śmietankowe; 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać rozpuszczone budynie, zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt z jabłkami

In my kitchen
Tort "EMERALD" 172

gorącego kremu. Wymieszać. Krem przetrzeć przez sito, aby był gładki. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na malinową galaretkę: 1 łyżeczka żelatyny; 15 ml zimnej wody; 100g malin; 10g cukru kryształu; Żelatynę zalać wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny zagotować z cukrem kryształem, przetrzeć przez sito. Masę jeszcze(...)rozpuściła. Przestudzić. Składanie tortu: - ciasto I nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - ciasto II nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - malinowa wkładka; - 1/4 kremu; - ciasto II nasączyć delikatnie ponczem; - 1/4 kremu; - galaretka malinowa; Bok tortu można obsypać posiekanymi pistacjami. Tort powinien być obłożony zielonymi makaronikami, wówczas pięknie wygląda:) Uwaga: Tort piekłam w tortownicy o średnicy

In my kitchen
Jubileuszowe ciasto 229

jednakowej wielkości serniki w tej samej formie co biszkopt.Piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia, tj. około 40 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 1 galaretka czerwona; Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć. Masa orzechowa

In my kitchen
Czekoladowa Zefiryna 167

przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.  Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania. 2. Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania