theme-font:minor-bidi;} 20 dag mąki zwykłej 5 dag mąki krupczatki pół kostki margaryny 2 -3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli bułka tarta około 1 łyżki galaretka truskawkowa 50 dag truskawe k ciasto: Do miski wkładamy najpierw tłuszcz z cukrem pudrem i solą. Zagniatamy, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy w woreczku lub owinięte(...)piekarnika. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta jest gotowa do napełniania. nadzienie: Robimy galaretkę w nieco mniejszej ilości wody. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki myjemy, obieramy ze szypułek i kroimy w plasterki lub połówki. Tartę posypujemy niewielką ilością tartej bułki i na nią wykładamy truskawki
Humanistka w kuchnisię one kurczyć, "szok" po zrzuceniu powoduje, że ciasto jest równiutkie. Sprawdzone wielokrotnie. Składniki masy owocowej: - 1,5kg dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki budyniowe (bez cukru) - 3 galaretki owocowe (najlepiej bez cukru, dajemy wówczas więcej ksylitolu), dałam z owoców leśnych - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) lub więcej gdy preferujemy słodkie ciasta W garnku doprowadzić do wrzenia owoce(...)ksylitolem i jedną szklanką wody. W drugiej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy, dodać go do gotujących się owoców i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wsypać 3 galaretki i dokładnie całość wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Przestudzony biszkopt wyjąć z formy, przekroić na dwa płaty ciasta (najlepiej użyć do tego noża do filetowania). Dolną warstwę z papierem
Smaczne Zdrowecukru pudru 1/3 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy dżem jagodowy i jagody mrożone lub świeże Masa śmietanowa: 0,5 śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy wystygnie przekrajamy go na dwie części. Jedna część grubsza będzie spodem i jej nie nasączamy. Drugą część można nasączyć. Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)jagodowego i wykładamy jagody. Na jagody wylewamy ciepłą masę serową i schładzamy. Na masę serową kładziemy cieńszy biszkopt i nasączamy ponczem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na biszkopt. Wierzch ciasta możmy ozdobić starta czekoladą lub jagodami. Smacznego
Salonik smakówSkładniki : 200g ciasteczek maślanych 100g masła 450g serka homogenizowanego 200ml śmietany kremówki 3 łyżki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru puszka truskawek z galaretka Przygotowanie : W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę czekamy aż przestygnie W rondelku rozpuszczamy masło następnie dodajemy do niego pokruszone ciasteczka całość dokładnie mieszamy i przekładamy(...)śmietanę. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz spód i wkładamy ponownie do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie na wierzch wykładamy truskawki wraz z galaretka (my użyliśmy gotowych z puszki ). Smacznego
cookplżółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat(...)widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Budyń zagotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia. Dodać masło i miksować do połączenia składników. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wlać do kremu i dokładnie wymieszać. Poczekać, aż lekko stężeje. Krem wyłożyć do upieczonych babeczek, na wierzchu ułożyć owoce i groszki czekoladowe. Gotowe babeczki przechowywać
Kuchnia w opałachjeśli ich nie posiadacie, równie smacznie będzie gdy podacie je w pucharkach lub małych miseczkach. SKŁADNIKI: na 6 sztuk 2 małe jogurty (u mnie wiśniowy i brzoskwiniowy) 2 galaretki (o takich samych smakach jak jogurty) 500 ml wody 6 szt wiśni kandyzowanych 6 łyżek dżemu (ulubionego) świeża mięta i melisa A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić
Kuchnia w opałachprzez dobę, raz przez dwie, jeszcze gdzie indziej przez 12 godzin; jedni piszą że gotowa mielonka ma odstać noc w lodówce, inni że wystarczy godzina. Podobnie z żelatyną do galaretki, różnice w proporcjach były ogromne. Postanowiłam znaleźć złoty środek i zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię(...)skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez noc – chciałam mieć pewność, że rano moja wędlina będzie idealna, a galaretka wystarczająco ścięta. I tak też było. Ależ to było dobre. Mielonka pachniała już po wyjęciu z kąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie
OstryKęsKREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe 1/2 dżemu truskawkowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić(...)warstwą dżemu, następnie nałożyć krem, na to górny placek i znowu krem. Polewa truskawkowa: Pozostałe zmiksowane truskawki przelać z blendera do garnuszka i zagotować. Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Tężejącą masą polać górę ciasta. Dobra rada: Jeżeli używacie świeżych truskawek, to warto pokroić kilka lub kilkanaście w małe kawałki i wmieszać w krem. Ciasto będzie jeszcze pyszniejsze ;-) Tradycyjnie kilka
Passions hobbies lifeWarstwa truskawkowa: 400g truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru 1 cytryna (wyciśnięty sok) 1/2 galaretki truskawkowej Truskawki oczyszczone z szypułek rozgnieść i włożyć do rondelka. Zagotować wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Zdjąć z palnika wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Warstwa śmietanowa: 250g śmietany kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub wg własnego smaku). Schłodzoną
O kuchni z uczuciemudziec jagnięcy, 8 pokrojonych ząbków czosnku ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ¼ szklanki posiekanego, świeżego rozmarynu ¼ szklanki posiekanego, świeżego tymianku 3 łyżki musztardy Dijon sól i pieprz, do smaku 4 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 2 szklanki rosołu wołowego oliwa z oliwek sznurek kucharski ceramiczna tacka płyn do tacki (woda lub wino) Przygotowanie: Z kilku godzinnym wyprzedzeniem, należy połączyć czosnek, połowę ziół(...)grilla, położyć na półmisku do krojenia, przykryć i odstawić na 20 minut. W międzyczasie, w rondelku doprowadzić do wrzenia rosół wołowy. Gotować aż pozostanie tylko 1 szklanka. Mieszając dodać galaretkę z czerwonych porzeczek. Na średnio małym ogniu dodać 2 łyżki masła, po jednej, ciągle mieszając. Nie przegotować! Pokroić mięso i polać sosem. Zobacz również nasz poradnik jak grillować metodą pośrednią
naRuszcieBardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu. Oryginalny przepis, który mnie zainspirował, pochodzi z książki Kuchnia Dietetyczna, oczywiście troszkę go zmodyfikowałem pod siebie :) Składniki : 1 granat 1/2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200g serka homogenizowanego(...)sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut. Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;) Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia w którym będziemy
Parowar Facetamiałam miejsca w lodówce, a mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo(...)gładką masę. Następnie porcjami przekładamy na sito ustawione nad dużą miską i zostawiamy każdą porcję na 1,5 godziny, żeby odsączyć nadmiar soku. Możemy z niego później zrobić galaretkę :) Odsączone puree porcjujemy i nakładamy do woreczków foliowych, które następnie umieszczamy w zamrażalniku. Jeśli chcecie szybko zużyć część puree, możecie przełożyć trochę do słoika. Ja do każdego woreczka nałożyłam po niepełnej
W poszukiwaniu inspiracjicukier i żółtka oraz pozostałe składniki - ciągle ucierając. Do masy dodać mąkę i wymieszać łyżką. Upiec biszkopt ;) Składniki: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 zielone galaretki 1/2 l śmietany 30 % 3 łyżki cukru 3 princessy kokosowe 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Upieczony biszkopt przekroić na pół ;) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę ;) A to wymaga troszkę(...)czasu ;) 1/2 szklanki cukru rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i zalać nią pokrojone jabłka. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wlać ją do jabłek. I czekać aż zacznie tężeć... Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełożyć nią biszkopt. Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę ( w kąpieli wodnej). Do ubitej śmietany
Lawendowe Nieboledwo co skubnęli... nie było nóżek w galarecie, sałatki jarzynowej ani bigosu :) podniebienie męża tez tradycyjne więc nie wiem kto te wszystkie cudaki pozjada.Chciałam zrobić jakieś ciasto z galaretką. Najlepiej z truskawkami i galaretką, ale znowu ta sama historia... pogoda i brak miejsca w lodówce... Jest więc sernik. Ale co tam sernik, sernik jak sernik :) Za to truskawki!! Pierwsze
bistro mamawanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 500 z Kopytowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, woda 1/2 szklanki do nasączenia biszkopt ŚMIETANA: śmietana kremówka 200 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka "L", cukier, cukier wanilinowy ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia - mąki(...)wyłożyć papierem boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, wsypać galaretkę u ubijać z 2 minuty wlać sok pomarańczowy i krótko ubijać wsypać pokrojone 2 pomarańcze i tylko wymieszać biszkopt przekroić na połowę, blat nasączyć rozcieńczonym sokiem pomarańczowym: 1/4 szklanki soki
W Mojej Kuchni Lubię