galaretka - 14130 przepisów (strona:670/942)

Ciasto z mikrofalki 178

kostki sera rozduszamy i wlewamy do tego jogurt naturalny. Dodajemy słodzik i dokładnie miksujemy. Dodajemy żelatynę i dalej wszystko mieszamy. Ja do masy serowej dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę galaretkę. Galaretka : - 1/2 szkl soku -2 szkl wody -2 łyżki żelatyny Na pierwszy placek wykładamy masę serową i przykrywamy to następnym plackiem. Wkładamy do lodówki na 30 min i możemy jeść

charlotte gotuje
3 Bit 166

razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :) Składniki: 2 budynie śmietankowe 1/2 l. mleka 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa mleko skondensowane albo masa krówkowa 7 paczek herbatników 1 margaryna 1 1/2 szkl. cukru 1/2 l. śmietany 30% Masa budyniowa : Ugotować 2 budynie na mleku z 1/3 cukru(...)cukru (pół szklanki cukru do budyniu a jedna szklanka do śmietany). Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny, ukręcić go z margaryną. Śmietana : Ubić śmietanę ze szklanką cukru i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szkl. wody. Przełożenie: herbatniki ---> masa budyniowa ---> herbatniki ---> masa krówkowa ---> herbatniki

charlotte gotuje
Jabłka na zimę 165

sobie dosłodzić :)  Składniki: jabłka (u mnie wyszedł cały większy garnek już pokrojonych jabłek, nie wiem ile to mogło być, ale dajemy tyle na ile mamy ochotę) cynamon 1/2 galaretki cytrynowej Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę - wrzucamy do garnka. Dolewamy trochę wody aby się nie przypalały i smażymy do czasu aż będą miękkie i część(...)nich się delikatnie rozpadnie. Pod koniec dodajemy galaretkę i cynamon (ilość w zależność od upodobań). Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy. Gotowe ! Smacznego

charlotte gotuje
Ciasto Kruszynka 245

kilku źródłach. Składniki na ciasto : 350g mąki 4 żółtka 250g margaryny 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek) 1 łyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności(...)czasu aż się zrumienią - ok 15min. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy. Masa orzechowa : Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń

charlotte gotuje
Tort bananowy z masą Milky Way 372

batoniki Milky Way śmietan-fix Nasączenie : 1 szkl wody kopiasta łyżka cukru aromat śmietankowy Dodatkowo: herbatniki 1 tabliczka mlecznej czekolady 400 ml bitej śmietany 2-3 banany galaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłu Przygotowanie : Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką(...)bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby) Boki obsypałam startą na tarce o dużych oczkach czekoladą, na górze zrobiłam koło, w jego środku ułożyłam plasterki banana i całość zalałam tężejącą galaretką. Całość odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego

charlotte gotuje
Pachnące,zapomniane pigwy 183

jest  smaczna, twarda  z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść. Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy to robiono z niej  i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo  „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z musem mandarynkowym 166

serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek -3/4 l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynowe Sposób przygotowania 1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem(...)blaszce. Porozrzucać kulki z ciasta i lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min. 3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową. Na gorącym kompocie, rozpuścić galaretki. Jak możliwe to z nektarynek zdjąć skórkę.Miąższ zmiksować, albo przetrzeć przez sito.Połączyć z płynem i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na zimny sernik i schłodzić. Rada , jeśli ktoś

Sama słodycz i szczypta chili
Miodowe ciasto z jabłkami 237

mąki 1 żółtko 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Masa jabłkowa około 2 kg jabłek, może być więcej 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli(...)pierwszą. Jabłka obrałam, poszatkowałam na dużych oczkach i włożylam do granka z grubym dnem i zaczęłam smażyć od czsu do czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok, dodaj obydwie galaretki i smaż jeszcze chwilkę. Lekko wystudz jabłka by bardzo gorącyh nie nakladać na miodowe ciasto. Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij

Z Kuchni Do Kuchni
BUDYNIOWIEC Z MUSEM MORELOWYM 133

jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru 1.5 szklanki śmietany 22% lub 30% Mus: 1 puszka moreli (350g) 1 galaretka morelowa przygotowana w 1szkl. wody  Morelami odsączone z zalewy zblendować, dodać tężejącą galaretkę. Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 1h. Następnie

Walijskie Pichcenie
Biszkopt z jabłkami i budyniem 1070

łyżka cukier -3/4 szkl mąka -6 łyżek sól tłuszcz MASA BUDYNIOWA budyń waniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak jabłka -1 kg masło -1 łyżka cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Żółtka oddzielić od białek.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.  Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.  Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.  MASA BUDYNIOWA  Do rondla wlać 2 szkl mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.  W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie.  Na gotujące się mleko

Kuchnia Danusi
Tarta jabłkowa na zimno z olejem rzepakowym. 271

mąki pszennej   1/4 szkl cukru   1/4 szklanki bardzo zimnej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego   cukier waniliowy   3-4 duże jabłka ( jabłka grójeckie ChOG) 2 galaretki cytrynowe   ulubiona przyprawa do jabłek (np: cynamon, kardamon, anyż, gotowe przyprawy w młynkach...)   200 ml śmietany kremówki   2 łyżeczki cukru   płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto (mąkę(...)rondelka i podlewamy odrobiną wody delikatnie dusimy. Dodajemy odrobinę cukru (do smaku) i przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy jabłka są miękkie, ale w całości. Zdejmujemy z palnika, 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy na max w 2 szkl wody (u mnie ok 1,5 szkl) i dodajemy do gorących jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy

Malinowe Pocałunki
Królowa czerwca. Pyszna tarta truskawkowa, różana panna cotta, czekoladowy spód z ciastek na oleju rzepakowym. 179

rzeczy... Składniki: 250 g swojej roboty ciastek pieczonych z olejem rzepakowym* 100 g ciemnej czekolady 100 g masła/margaryny  2 łyżki kakao 600 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany z płatkami 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego bita  śmietana i truskawki do dekoracji. Ciastka z olejem rzepakowym(...)przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej mieszanką ciastek dokładnie dociskając i wstawić do lodówki. Przebrane truskawki zalać ok 1/4 szkl wody i zagotować, dosładzając do smaku syropem różanym. 2 galaretki  zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na ok 10 min. Wlać do gorących truskawek, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem. Zimne i lekko tężejące wylać na zimny spód tarty

Malinowe Pocałunki
Truskawki z kokosową panna cottą i kruche na oleju rzepakowym. 160

szklanki bardzo zimnej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego  1/2 szkl cukru cukier waniliowy 1 żółtko (u mnie znów z kaczego jaja)  600 g truskawek kaszubskich ChOG 2 galaretki truskawkowe ok 500 ml mleka kokosowego (ja preferuję swoje, można je przygotować z przepisu ( TU ) 200 ml śmietanki 30%. cukier do smaku  Dodatkowo  250 ml śmietany kremówki(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła.   Przebrane truskawki zalewamy ok 1/4 szkl wody zagotowujemy. Dosładzamy do smaku. 2 galaretki  zalewamy szklanką wody i odstawiamy  na ok 10 min. Wlewamy do gorących truskawek, dokładnie wymieszamy i zmiksujemy  blenderem. Zimne i lekko tężejące wylewamy na zimny spód tarty

Malinowe Pocałunki
Flaga Szwajcarii - sernik na zimno. 188

Truskawkowo - waniliowy smak i delikatność jogurtu.  Całość zamknięta w bardzo pomysłowej wersji. Flaga Szwajcarii - sernik.   Składniki: 600 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny cukier waniliowy cukier 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Żelatynę zalewamy pół szkl zimnej przegotowanej wody, odstawiamy na kilka min. Jogurt słodzimy do smaku, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.  Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)mikrofali i dodajemy do jogurtu. Mieszamy i wylewamy w mniejszą płaską formę. Kiedy się zastygnie wycinamy z niej kształty krzyża i odkładamy. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl wody i mieszamy z 200 g jogurtu. Wcześniej odcinamy wieczko opakowania po soku, płuczemy i dokładnie wycieramy.  Wlewamy na dno część masy truskawkowej ok 4 łyżek i wstawiamy do lodówki. Kiedy

Malinowe Pocałunki
sernik ze śliwkami w galaretce... 174

sernikowy wiaderko,1 opakowanie budyń waniliowy,1 szklanka rodzynki sparzone, 200 gram herbatniki petit beurry,1/2 kostki miękkie masło, 8 sztuk śliwki bez pestek, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dobrze ubić na kogel-mogel do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, budyń, i dobrze wyrobić mikserem dodać ubitą pianę z białek, wsypać obsypane mąką sparzone(...)piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu ułożyć umyte i osuszone połówki śliwek zalać wierzch tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody sernik jest po prostu smaczny.......polecam......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię