galaretka - 14130 przepisów (strona:664/942)

Sernik na zimno z borówkami i bezą 102

dobrze smakuje :)   Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru     Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki, stopione masło wlewamy do pokruszonych ciastek, miksujemy i formujemy(...)spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier

noteskulinarnyfiga
3 lata blogowania :):) 128

która sprawia mi mnóstwo przyjemności każdego dnia. Z tej okazji specjalnie dla was przepis na pyszny truskawkowo kokosowy deser.   składniki na 3 porcje 330 ml śmietany kremówki 30% galaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego     sposób przygotowania: truskawki miksujemy na mus, galaretkę

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 335

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder 1/2 szklanki cukru 1/4 op galaretki cytrynowej Przygotowanie: Cytryny dokładnie wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a drugą pokroić na cienkie plasterki.  Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Oddzielić białka(...)foremki i piec ok godziny w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzać w niej plasterki cytryn a następnie maczać je w cukrze. Po zastygnięciu takie cytrynki układać na babce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Afrodyta 2286

jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, Masa truskawkowa: 60 dag truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt(...)pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Truskawki miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Studzę. Gęstą masę wykładam na ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karp nadziewany z pieczarkami. 139

ostudzić,osączyć,ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami pieczarek. Wywar jeszcze raz przecedzić,wymieszać z żelatyną,podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny ( nie gotować ! ),przyprawić do smaku i ostudzić. następnie tężejącą galaretką zalać rybę i odstawić aby galaretka całkiem stężała

Przepisy i porady kulinarne
Pychotka budyniowo - bananowa. 200

kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry mleka Masa serowa : 70 dkg serków homogenizowanych ( śmietankowy lub waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany   polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych(...)puszystą masę i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie podzielić masę na dwie równe części, do jednej dodać łyżkę ciemnego kakao i wymieszać. Masa serowa : Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 litry gorącej wody i przestudzić. gdy zacznie tężeć połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Przełożenie ciasta : Biszkopt jasny dajemy na spód. Wykładamy na niego masę budyniową

Przepisy i porady kulinarne
Masa do wafli owocowa. 140

pranodhm - Fotolia.com Składniki : 1 szklanka śmietany  1 szklanka cukru kryształu 1 galaretka owocowa np. pomarańczowa 4 grube wafle Sposób wykonania : Śmietanę wymieszać z cukrem, zagotować. Gotować 5 minut ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę , wymieszać aż całkiem się rozpuści. Przestudzić. Gęstniejącą masą przekładać wafle. Przełożone wafle mocno docisnąć i odstawić do zastygnięcia. Pokroić w nieduże prostokąty

Przepisy i porady kulinarne
szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi... 173

wymieszać do rozpuszczenia mięsko przełożyć do silikonowej formy z kominkiem, wlać żelatynę i zostawić do stężenia najlepiej na całą noc w lodówce delikatnie brzegi formy i komina odchylać od galaretki, nakryć talerzem, postawić formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp.... wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna

W Mojej Kuchni Lubię
Riskrem - prosty deser norweski 243

wody 750 g risgrøt lub innego ryżu do risotto 0,5 l mleka szczypta soli 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 500 g mrożonych truskawek galaretka truskawkowa Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko. Ryż ma być kleisty tak aby po chwili stworzyła się z niego papka, nie może(...)przypalić ryżu. Ściągamy ryż z pieca i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki aż ryż będzie całkowicie zimny Truskawki lekko rozmrażamy i miksujemy je. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy mus. Zostawimy do stężenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce zimnego ryżu oraz cukier puder. Gotowe przekładamy do pucharków i polewamy lekko tężejącym sosem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto przekładane galaretką z gruszkowo-rabarbarowego musu 198

Składniki (mała forma) : Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Galaretka: 1 pęczek rabarbaru 4-5 gruszek 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku lukier Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną(...)mniejsze kawałki. Dodać pół szklanki wody i gotować do momentu uzyskania musu.Wystudzić. 6.Żelatynę rozpuścić, dodać do musu. 7. Biszkopt przekroić na 2 części. Na 1 wylać tężejącą galaretkę z musu, przykryć 2 częścią. Polać lukrem i odstawić do lodówki

A Ty Smakuj Mnie
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 130

deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty!  RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin do ozdobienia - użyłam mrożonych(...)zeszłego lata Rabarbar umyć i pokroić na równe kawałki ( u mnie ok. 10-12 cm). Włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać galaretką z malin i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni przez ok. 30 minut, do momentu aż będzie miękki.  W tym czasie ubić śmietanę, a  białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć je razem i delikatnie

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 175

topi i nabiera gładkości). Zanurzać w niej trufelki i posypać z wierzchu pozostałym pieprzem. Odstawić, by czekolada zastygła. Podawać schłodzone. Polecam! POZIOMKOWE SERCE porcja kruchego ciasta  świeże poziomki galaretka poziomkowa foremka w kształcie serca  Foremkę wylepić kruchy ciastem i upiec na złoty kolor. Wystudzić, a następnie wypełnić po brzegi dojrzałymi poziomkami. Zalać przygotowaną wcześniej galaretką poziomkową i odstawić

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 101

świętojańskie odbijają się rykoszetem od krzewów winorośli (...) ", a ja odkładam miskę dorodnych winogron. Chcę zatrzymać ich smak inaczej niż zwykle. Nie w winie, ani w soku, nie w rozmarynowej galaretce i rozrywanej jeszcze na ciepło schiacciate con l'uva , ale w lodach. Concord grapes ice cream z obowiązkową nutą rozmarynu - lody, których kolor już na zawsze wpiszę się we wrześniową(...)Blasi Tysiąc dni w Toskanii. ** przepis na te cudowne lody znalazłam na tej stronie - klik  Polecam Wa także dwa inne przepisy z winogronami concord w roli głównej: galaretka z winogron z nutą rozmarynu - klik Schiacciate con l'uva - klik

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 143

serka President 150 g gorgonzoli 100 ml śmietany kremówki 2,5 łyżki żelatyny sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy  nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;)  szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek(...)minut.  Gdy sernik się chłodzi przygotować gruszki i sos. Gruszki obrać ze skórki, przeciąć na pół i wykroić delikatnie gniazda nasienne. Do szerokiego rondelka z grubym dnem włożyć galaretkę z pigwy, dodać kilka łyżek wody, szczyptę imbiru i podrzewać aż stanie się płynna. Dodać część nalewki z pigwy i włożyć gruszki wewnętrzną stroną do dna. Trzymać na małym ogniu

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 141

prędko uciekł..." / A.A.Milne "Kubuś Puchatek"/ A Wy komu ostatnio wręczyliście bukiet fiołków? Nie uwierzę, że wszystkie zjedliście;) Choć rozumiem, że trudno się powstrzymać.  Syrop z fiołków, fiołkowa galaretka, lody, kandyzowane fiołki - nie umiem wybrać co smakuje mi najbardziej. Zwłaszcza, że tej wiosny fiołkową magię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki jak chmurka. Delikatny jak płatki, które(...)formy Monin ) skórka starta z 1,5 cytryny 1 szklanka śmietany kremówki 30% świeże lub kandyzowane fiołki do wmieszania do sufletu oraz do ozdoby ( do środka użyłam fiołków z galaretki fiołkowej ) Białka ubić na sztywno z połową ilości cukru - piana ma być sztywna i lśniąca. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania