ciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek, galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru(...)pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Posłodzić uważając
królestwo garówdolać trochę przegotowanej wody, tak aby otrzymać 1,5 litra wywaru, zagotować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wywaru i następnie wymieszać z pozostałym wywarem. Pokryć dno naczynia galaretką, odstawić do zastygnięcia. Rybę odwinąć z gazy, pokroić w plastry grubości około 1- 1,5 cm. Na zastygniętej galarecie ułożyć kawałki ryby i zalewać je stopniowo galaretką, dekorując figami pokrojonymi
królestwo garówpierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami i z galaretką z jabłek z trawą żubrową (500 ml soku z jabłek, garść trawy żubrowe, 3 g agaru – zagotować sok z trawą żubrową, dodać agar wymieszany z 3 łyżkami soku i zagotować cały(...)czas mieszając płyn. Wyjąć trawę i wylać galaretkę do naczynia z płaskim dnem). zastawa
królestwo garówpieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna cotta z rabarbarem, galaretka z Sauterna i bazylia. Rabarbar w kilku odsłonach, czy jak kto woli zabawa rabarbarem, i to bardzo udana zabawa. Delikatna panna cotta z bitej śmietany przykrywająca duszony rabarbar, a na niej(...)galaretka ze słodkiego francuskiego wina Sauterna, sorbet z rabarbaru, gotowany rabarbar z granatem posypany czekoladą. Dania podawał nam Paweł Oszczyk. Z wielką przyjemnością degustowałam na zaproszenie La Rotisserie. * Od poniedziałku do soboty, od 12:00 do 17:00. 2 dowolne dania z 5 za 78 zł, 3 dowolne dania z 5 za 88 zł za osobę. Menu zmienia
królestwo garówpatyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder oraz
paapilotkaaBardzo apetycznie wyglądająca, a jeszcze lepiej smakująca galaretka drobiowa, kolorowa, nie skomplikowana, gdyż kurczak nie wymaga długiego gotowania, a rosół umie gotować chyba każdy więc trudność zadania żadna, a taki efektowny finał! proszę bardzo się pokusić na przekąskę... Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 1 kg kurzych łapek 4 l wody 4 duże marchewki seler por cebula puszka kukurydzy pieprz(...)będzie miękki wyjmujemy, obieramy z mięsa, a wywar przecedzamy przez gazę. Mięso kroimy bardzo drobno, marchewki w plasterki. Do miseczki wkładamy mięsko, marchewkę oraz kukurydzę, zalewamy wywarem. Wystudzone galaretki wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewozimno. Dla każdego jeden serniczek. Tym razem w specjalnym wydaniu, aby uczcić początek wakacji Chrześniaka Bartka i koniec swojego leniuchowania. Jakiś czas temu w jednym z marketów wypatrzyłam galaretkę o smaku coli. Wprawdzie marka nieznana, ale uznałam, że warto zaryzykować. Mając w domu pochłaniacza Coca-Coli, takiego jak mój Mąż, to właściwie nawet trzeba. Całej procedury przygotowania nie będę powtarzać(...)sernik powstał ze sprawdzonego przepisu . Chodzi o ten drobny szczegół - galaretkę, która nadała nowy wymiar smaku tradycyjnemu sernikowi na zimno. Wybór okazał się wyjątkowo trafiony. Dodatkowo można pokusić się o rodzynki i siekane orzechy włoskie, jeśli tylko lubicie. Mniam. Wszyscy wielbiciele coli będą ochłodzeni i zachwyceni. Mam nadzieję, że Bartkowi jego sernik smakował
Kuchnia po mojemufrancuskie ciasto, jednak mam nadzieje, że wkrótce i ja skuszę się by przygotować je samodzielnie... Zapraszam na pyszny deser, który z pewnością ucieszy wielu smakoszy słodkości z galaretką i owocami. Tarta z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (odmrożone do pieczenia) 1 puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowe 600/700 ml wrzącej wody 900 ml mleka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWarzywny, kolorowy mix, jarska galaretka, akurat na wiosenny stół! Pamiętajmy! WARZYWA O KAŻDEJ PORZE ROKU I DNIA, a w tej wersji szczególnie wyglądają zachęcająco... Składniki: 1 kalafior 1 róża brokułów 3 marchewki 3 łyżki żelatyny 3/4 l bulionu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę myjemy oraz gotujemy. Kalafior i brokuł gotujemy osobno w osolonym wrzątku(...)Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie odstawiamy do wystudzenia. Na dno formy wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę na nie różyczki brokuła oraz warstwę kalafiora. Zalewamy tężejącą galaretką z bulionu odstawiamy do lodówki. Wykładamy na talerz ozdobiony sałatą dekorując natką pietruszki, można również podać z sosem czosnkowym. Smacznego
kgwjanczewosię znakomicie- bita śmietana SKŁADNIKI opakowanie ciastek Łakotki kakaowe śmietana 30%, cukier waniliowy (to się niestety nie udało) krem z owoców leśnych łyżka żelatyny czekolada truskawki mrożone 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie ciasta z ciastek należy rozpocząć od pokruszenia całego opakowania Łakotwek z miękkim masłem, ja zmieliłam ciasta blenderem. Powstałą masę wyłożyć do formy, formując coś w rodzaju spodu ciasta(...)wrzątku. Do zrobionego kremu dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy. A następnie wylewamy na zmrożony spód. Zostawiamy na jedną godzinę do lodówki. Owoce rozmrozić i ułożyć na stężony krem, wylać ostygniętą galaretkę. Wstawić do lodówki na kolejna godzinę. Pychotka
MarciochaKucharzyZawsze podobały mi się desery podane w szklankach, takie warstwowe... Dlatego zrobiłam Galaretkę kawową z malinami i serkiem mascarpone SKŁADNIKI: 100ml gorącej kawy (z kawiarki/ekspresu) 1 łyżeczka żelatyny mleko mrożone maliny herbatniki 1 serek mascarpone cukier puder, aromat migdałowy, mięta W gorącej kawie rozpuścić żelatynę oraz 1-2 łyżeczki cukru pudru. Dobrze wymieszać, dodać mleko (w zależności jaką kawę się(...)odłożyć na ok 1 h do lodówki. Następnie zmiksować serek mascarpone z 2-3 łyżkami cukru pudru i 2-3 kroplami aromatu migdałowego. Na koniec układać warstwami: galaretka->pokruszone herbatniki->serek->malinki->serek Polecam odłożyć jeszcze na 30 minut do lodówki. My nawet mięty zapomnieliśmy dodać... :D Słodkiego wieczora
MarciochaKucharzykostke 1/2 szkl. wody 1 lyzeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki galki muszkatolowej trochę soku z cytryny 4-5 lyżek cukru trzcinowego galaretka cytrynowa ,lub żelatyna Wykonanie zagotować, aż jabłka zrobią się miękkie, i na mus Ponownie rozgrzać mus i dodac galaretkę cytrynową ,lub żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną
w mojej kuchniszklanka mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu/octu szczypta soli masa truskawkowa 300 g truskawek 0,5 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe masa Milky Way 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego 2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki mleka w proszku Do dekoracji kuleczki czekoladowe (albo wiórki(...)Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa truskawkowa: Truskawki blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką, tak aby dobrze się rozpuściła, czekamy, aż się ostudzi i łączymy z truskawkami, dobrze mieszając aby powstała gładka masa. Jak masa zacznie tężeć wylewamy ją na dony placek, wyrównując
Niezły Młynekrumieniło zmniejsz na 160°. Studź ciasto w lekko otwartym piekarniku. Gdy ciasto jest już zimne, można zjadać. Można też udekorować. 300-400 g mrożonych truskawek i jedna galaretka morelowa. Galaretkę rozpuść w połowie gorącej wody niż jest podana na opakowaniu. Dodaj odmrożone truskawki razem z sokiem. Gdy zacznie gęstnieć wylej ją na ciasto. Zostaw w chłodnym miejscu
Pasje Jolkijednym miejscu: tort jagodowy z białą czekoladą, babka maślana z nutą mandarynki w lukrze, babeczki jagodowe z śmietankowym kremem, kostka jogurtowa z amarantową galaretką i makaroniki z mascarpone :) Tort z kremem jagodowym i z białej czekolady. Widok tortu z lotu ptaka :D Babeczki z jagodami i kremem z tego przepisu Babka(...)maślana z nutą mandarynki (przepis) Kostka jogurtowo-serowa z tego przepisu w wersji przekładanej galaretką amarantow ą I znowu lot ptaka:D Chyba za mało jeszcze dałam zdjęć tortu :D Piękna wrzosowa wstążka :D Fortepian gotowy by na nim grać... Najlepsze makaroniki ever :)) Przepis znajdziecie tu :) Tak to wyglądało nim wszystko zostało bezpowrotnie pożarte
Słodko-Słony Świat Ilony