Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 25 dag mąki cukier i olej do smażenia Składniki sosu: 3 jaja 1 szklanka mleka cukier waniliowy owoce sezonowe galaretka bita śmietana Wykonanie: Jaja rozbijamy z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę- mieszamy , cukrujemy do smaku i smażymy naleśniki. Wykonanie nadzienia: Owoce lekko dusimy widelcem i zasypujemy galaretką, następnie masę owocową
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 25 dag mąki 5 jaj ½ l mleka 1 mały jogurt owocowy 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli Składniki na marmoladkę: 1 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka (najlepiej pod smak jogurtu) Wykonanie: Jaja zmiksować z mąką i sodą, oliwą, mlekiem i jogurtem. Posolić do smaku i smażyć cienkie naleśniki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka(...)usmażyć na maśle z dodatkiem galaretki. Wystudzone naleśniki przekładać letnią marmoladką a następnie kroić jak tort
Tradycyjna Kuchniamasła, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej(...)wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką. Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki, na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem. Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika
Tradycyjna Kuchniasłodkim miodem i mocnym chrzanem nada charakteru każdej przygotowanej przez Ciebie potrawie mięsnej. Składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna ½ szklanki czerwonego wina półsłodkiego 1 łyżka miodu 1 łyżka galaretki porzeczkowej ¼ łyżeczki imbiru 4 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka) sól do smaku Wykonanie: Pomarańcze i cytrynę umyć, zetrzeć skórki, a sok dobrze wycisnąć. Wlać wino do garnka, dodać soki(...)startą skórkę, miód, galaretkę i sól do smaku. Całość zamieszać, zagotować i przestudzić. Następnie dodać chrzan, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać do pieczonych mięs na zimno i na gorąco
Tradycyjna KuchniaOWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy
Kuchnia domowa Aniśmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek 80 g orzechów arachidowych w karmelu SKWORCU (tu kupisz) 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią(...)miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką
VioletoweKucharzenieBiszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mus rabarbarowy: 1/2 kg rabarbaru, 2 opakowania galaretki zielonej, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, Masa kakaowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła 1,5 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu. Dodatkowo(...)temperaturze 180 stopni. 3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę do miękkości. Gdy rabarbar całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. 4. Masa kakaowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego
Tradycyjna kuchnia Kasikońca zmiękłych herbatników wewnątrz. Składniki : opakowanie dużych wafli (5 wafli) 2 opakowanie herbatników po 100 g szklanka płatków kukurydzianych 2 łyżeczki cukru 3 łyżki kakao 150 g masła galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody 5 bananów Wafle przełożyć dwiema mokrymi ściereczkami, by zmiękły. Masło rozpuścić. Dodać cukier, kakao i ciepłą galaretkę. Wsypać pokruszone herbatniki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziegotowych mieszanek przypraw do różnych wędlin, żelatynę, nie używałam i nie będę używać, bo po prostu to wbrew moim przekonaniom :) Smaki komponuję sama mieszając przyprawy, żelatyny nie używam, bo galaretka jak się tworzy na wędlinach mnie osobiście wystarczy, ale o galaretce napiszę w innym poście :) Firmę Tradismak mogę z czystym sumieniem polecić, bo jest to uczciwa firma posiadająca w swoim
Blondynka Gotujemasła 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko na nadzienie: 700 g rabarbaru 8-10 łyżek cukru (w zależności od tego, jak bardzo kwaśny rabarbar lubimy:) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić(...)lodówce. Rabarbar pokroić w drobne kawałki, zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody i gotować często mieszając przez 5-10 minut, aż będzie miękki. Wystudzić i zmiksować na mus. Galaretkę rozrobić w połowie szklanki wrzątku. Dodać do musu rabarbarowego i wszystko wstawić do lodówki, żeby zgęstniało. Kiedy mus zacznie się trochę ścinać - po ok 1 godzinie w lodówce, wylać
Kulinarne Inspiracjeciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Mus truskawkowy: 600 g truskawek 3 truskawkowe galaretki cukier do smaku Truskawki miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej
Malinowe Pocałunkigorące dni ;) Z podanych składników otrzymacie 6 porcji. Składniki: 0,5 litra mleka 300g białego sera twarogowego 125g margaryny 1,5 łyżeczki kakao 200g cukru 25g żelatyny cukier waniliowy galaretka żelki Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy razem z żelatyną. Studzimy. Margarynę rozpuszczamy i również studzimy. Do miski wrzucamy ser, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy margarynę i mleko z żelatyną(...)lodówki i czekamy aż zastygnie. Następnie wylewamy białą warstwę, wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Pamiętajcie, że białej masy przed wylaniem do szklaneczek NIE chowamy do lodówki! Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody,studzimy. Następnie wylewamy na wierzch deseru, chłodzimy. Przed podaniem deser dekorujemy żelkami. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkawykorzystania przy produkcji własnych wędlin. Jest wykonany ze stali nierdzewnej przez firmę Stalgast znaną z produkcji urządzeń dla gastronomi. Jako pierwszą wykonałam w nim pyszną mielonkę z galaretką, na którą serdecznie zapraszam. Składniki: 850g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki Peklosmaczku 3 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna Sposób przygotowania: Mięso umyć, zmielić w maszynce(...)minimum 12 godzin. Po tym czasie usunąć sprężynę dociskową i pokrywkę, obrócić szynkowar do góry dnem i polać go wrzącą wodą. Mielonka wypadnie z niego bez problemu. Obtoczona smakowitą galaretką jest natychmiast gotowa do konsumpcji. Serdecznie polecam to urzadzenie i życzę smacznego
Gosia gotujebudyń waniliowy lub śmietankowy b/c 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 0,5 szkl wody Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując(...)Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała
Ala piecze i gotuje