króliczym przodku i sercu, - comber z królika ze smardzami, ziołowym aranchini z pęczaku, cydrowym zabajone, smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy(...)mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni można było przygotować cały aromat do naszego pate - było niesamowicie aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn
Plate of Joyforemek wyłożonych papierem do pieczenia lub upiec w jednej a następnie przekroić na dwa blaty. Mus gruszkowy : 1,5 kg dojrzałych pachnących gruszek pół szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (użyłam z firmy Delekta) ew jak nie mamy gruszkowych możemu użyć cytrynowych Gruszki obrać , pokroić na drobne kawałki . Wrzucić do garnka , wlać wodę i gotować na małym ogniu(...)owoce się rozpadną. Zdjąć garnek z ognia , wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić . W blaszce ułożyć jeden z naszych blatów czekoladowych . Można go delikatnie nasączyć zaparzoną i wystudzoną kawą. Gdy masa gruszkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na blat . Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki. Masa capuccino. 2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki
Malinowa KawiarenkaNormal 0 21 Galaretka truskawkowa – 1 op Mleko skondensowane niesłodzone – 350g Woda – 1 szkl Mus z truskawek – ¼ szkl Bita śmietana truskawki Galaretkę rozprowadzić w 220 ml wody gorącej w wysokim naczyniu, dobrze wymieszać odstawić do schłodzenia. Jak będzie zimną i lekko tężała zacząć ją ubijać mikserem powoli dolewać mleko, dodać zmiksowane owoce truskawek i jeszcze chwile zmiksować razem
Camilla w kuchniSkładniki: na ciasto: 500 g mąki 6 żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 3/4 szklanki cukru 3 łyżki płatków migdałowych cukier puder do posypania Składniki ciasta zagnieść. Jeśli(...)Podzielić ciasto na dwie części i schować do lodówki. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i cynamonem i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać. Przestudzić. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki wyścielonej papierem. Rozsmarować masę jabłkową i przykryć drugą połową ciasta. Piec 30 minut w 180*C. Z białek i cukru ubić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWszystko razem dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na kilka godzin. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć do nich mięso zostawiając od góry około 2 cm miejsca na tłuszczyk i galaretkę. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu około półtorej godziny, zostawić do wystudzenia a następnego dnia czynność powtórzyć. Konserwa nadaje się do jedzenia kiedy całkowicie(...)wystygnie, tłuszczyk zastygnie a galaretka stężeje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaduże jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,2 kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 galaretki czerwona na masę kokosową: 250 g kokosu 1 szklanka wódki 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła dodatkowo: 100 g mlecznej(...)czekolady 2 łyżki mleka łyżka kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie. Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie. Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. przełożenie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu na przełożenie: 400 g dżemu wiśniowego 2 galaretki wiśniowe na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu 2 łyżeczki gorzkiego kakao Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę(...)wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na dolną część ciasta i przykryć drugą połową. Śmietankę ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakoniecznie, bo są przepyszne. Składniki: 300 g mąki 2 żółtka 100 g masła 70 g cukru pudru szczypta soli na nadzienie: szklanka poziomek duża łyżka cukru 45 g galaretki poziomkowej dodatkowo: cukier puder do posypania Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka(...)pieczenia w 200*C aż zaczną się rumienić. Poziomki zasypać cukrem i na wolnym ogniu dusić kilka minut. Następnie zblendować na mus. Do bardzo gorącego musu poziomkowego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy mus będzie mocno tężał, smarować ciasteczka i przykrywać ciasteczkami z dziurką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaroladę z jabłkami i kokosem tutaj (klik) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2,5 opakowania galaretki pomarańczowej 300 g jogurtu owocowego maliny, borówki amerykańskie dodatkowo: bita śmietana do dekoracji owoce do dekoracji Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę(...)blaszka z piekarnika. Piec w 180*C około 25 minut. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, nakryć lekko wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia najlepiej ze ściereczką. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy wystygną wymieszać z jogurtem i odstawić do stężenia. Kiedy masa będzie mocno tężeć biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim masę jogurtową oraz rozłożyć owoce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa na krem: 500 ml mleka 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania) 200 g masła 2 łyżki cukru dodatkowo: 120 g małych biszkopcików 125 g masła 1/2 szklanki cukru(...)piec w 180*C około 30 minut. Warstwa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Udusić na maśle, zdjąć z ognia o wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na biszkopt (można go wcześniej nasączyć herbatą). Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPolo. *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 6 jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej łyżka cukru na masę śmietanową: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 wafelki Prince Polo ( w sumie 100 g) lub inne wafelki w czekoladzie Upiec biszkopt: białka ubić(...)papierem i piec około 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić. Jabłka obrać. Zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Kiedy zastygnie całkowicie przygotować masę śmietanową. Wafelki posiekać. Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki mąki 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej łyżka masła łyżeczka cynamonu na piankę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru szczypta soli Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka, zasypać cukrem. Dusić aż jabłka się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Z piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrubych oczkach, dodać cukier, sok z cytryny i aromat. Gotować na wolnym ogniu ok 30-40 min. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać aż żelatyna się ropuści i galaretka przestygnie. Wyłożyć galaretkę na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce
Gotowanie jest łatwejest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mączki ziemniaczanej(...)coś daję, ale tak jest w przepisie i nigdy nie odważyłam się tego nie robić ze strachu, że ciasto opadnie. Jeżeli nie robimy tortu wystarczy położyć owoce, zalać ciasto galaretką i mamy pyszną przekąskę do kawy
KasiaiKrzysiu.plciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich grubo posiekanych - 100 gr migdałów w płatkach Blachę(...)Prażyć na szerokiej patelni to rozpadu owoców. Powinniśmy uzyskać około 1,5 litra pulpy jabłkowej. W razie braku uzupełnić wodą. Gdyby były zbyt kwaśne - dosłodzić. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ( proszek). dokładnie wymieszać. Gorącą masą przekładać ostudzone blaty. Orzechu podprażyć na suchej patelni. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową. Posypać orzechami i płatami migdałów. Najlepsze na drugi dzień. A jako
kawawszklance