pszennej 6 żółtek ½ szkl. cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła Beza: 6 białek 1 ¼ szkl. cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus malinowy: 2 galaretki malinowe 500 g zmiksowanych na puree malin Bita śmietana: 500 ml śmietany 30-36% ½ łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem malinowy 100 g płatków migdałowych Przygotowanie(...)minut do zarumienienia się bezy. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia (jeśli nie posiadamy dwóch identycznych form, można piec ciasta po kolei) 3. Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, przestudzić. Dodać puree z malin i dobrze wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. 4.Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę
Nastoletnie Wypiekaniegalaretki w proszku ( trzy kolory ) pomarańcze Pomarańcze o grubej skórce przekrawamy na pół. Wydrążamy. Układamy np. w blaszce do pieczenia muffinek. W każdą połówkę wlewamy przestudzona galaretkę. Po zastygnięciu kroimy bardzo ostrym nożem. Inspiracja zaczerpnięta z Pomyslodawcy.pl
Atlas Smakówcukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) 500 g rabarbaru maką ziemniaczana do oprószenia rabarbaru cukier puder Masa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Jabłka rozdrabniamy drobno i prażymy około 20 min. Po tym czasie wsypujemy do nich galaretki i odstawiamy do wystygnięcia. Rabarbar kroimy na małe kawałki i pruszymy cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną
Lili w kuchniNastępnie odciskamy sok (możemy przetrzeć przez drobniutkie sito). Odmierzamy 1000 ml soku, gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min., następnie dodajemy cukier i ponownie gotujemy, często mieszając. Galaretka będzie gotowa gdy kropla soku na zimnym talerzu będzie się ścinać. Gorącą wlewamy do wyprażonych słoików i od razu zakręcamy
Domowy Smak JedzeniaSłodka serowa masa świetnie komponuje z kwaskowym musem porzeczkowym. składniki: mus porzeczkowy 600 g oczyszczonej czarnej porzeczki cukier do smaku, ok 3-4 łyżki 2-3 łyżki wody galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawkowa masa serowa 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1 kg sera, u mnie z wiaderka 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka oraz biszkopty(...)koloru. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć przygotowaną masę serową. Ładnie wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i dodać do pozostałego porzeczkowego musu. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy mus wystygnie wylać go na stężałą mase serową. Serniczek ponownie wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujeszklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2/3 szklanki cukru - 5 żółtek - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - 1,5 kg dyni - 2 budynie - 1 galaretka pomarańczowa - 1 szklanka cukru - 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego - sok z 1 cytryny piana - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 budynie waniliowe - 0,5 szklanki oleju - 6 mandarynek Sposób przygotowania(...)Dodać kwasek cytrynowy sok z cytryny - W pół szklanki wody rozrobić budyń wlać na dynię cały czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje - Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać 3. - Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia - Na ciasto dać budyń z dyni 4. Piana - Z białek
W królestwie smaków Beatywymiarach 22x37 cm i piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na około 20 minut. Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe 2 galaretki truskawkowe 250 g margaryny litr wody mineralnej łyżka cukru 250-300 g jagód lub borówek amerykańskich Pół litra wody zagotować w garnku z łyżką cukru. W pozostałej ilości wymieszać budynie(...)było grudek. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypać powoli dwie galaretki, mieszać chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać budynie, mieszać gotując do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z palnika. Do ugotowanego roztworu dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wsypać jagody, całość wymieszać. Gorącą masę wylać na przekrojony na pół biszkopt, przykryć drugą częścią. Składniki na polewę: 3 łyżki wody
Banana SmilesWykonanie Owocowe wz górze : Najpierw przygotowujemy galaretkę z truskawkami. Truskawki myjemy i kroimy w kosteczkę , wkładamy do garnka i wsypujemy ksylitol. Mieszamy chwile ( truskawki połączą się z ksylitolem). Do szklanki wsypujemy agar i zalewamy woda zimną , przekładamy do garnka z truskawkami i ksylitolem . Mieszamy do połączenia składników(...)śmietany po czym wlewamy do ubitej śmietany do miski. Dodajemy teraz serek Almette i miksujemy na najmniejszych obrotach by powstała jednolita masa. Przekładamy do pełna w kubeczki z zastygniętą galaretką z truskawek ( Wstawiłam do lodówki aby szybciej zastygło) Deserki wyszły przepyszne i ciekawie wyglądały na talerzyku
Różowa kuchniawolnych obrotach i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. dodatki: ok. 80 g okrągłych biszkoptów (ja zużyłam 15 szt. o 5 cm średnicy) 1 galaretka czerwona (rozpuszczona wg opisu na opakowaniu) ok. 200 porzeczek (mieszanej czerwonej z czarną) wykonanie: Dno i boki tortownicy (24 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Sód tortownicy układamy biszkopty, wylewamy masę(...)kakaową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie wylewamy masę białą, ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej
Domowy Smak Jedzeniapieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g mąki pszennej Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki cynamonu 2 galaretki pomarańczowe Pianka jagodowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z jagód 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych(...)wystudzenia. 2. Mus jabłkowy: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnuszka, dodać cukier, cynamon oraz odrobinę wody. Dusić do rozpadnięcia się jabłek. Do gorącego musu jabłkowego wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Tak przygotowany mus pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejący wyłożyć na kruchy spód. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. 3. Pianka jagodowa: Żelatynę rozpuścić
Nastoletnie Wypiekanieśmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Masa truskawkowo- jogurtowa: 2 galaretki truskawkowe 250 ml. jogurtu naturalnego 500 ml gorącej wody Poncz: woda z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200 g świeżych truskawek Sposób przygotowania Przygotowanie: 1. Biszkopt(...)żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dobrze wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy) Następnie żelatynową mieszankę wlać ciurkiem do śmietany i dobrze zmiksować. 3. Masa truskawkowo-jogurtowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Następnie dodać jogurt i dobrze wymieszać. 4. Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa równe blaty. Pierwszy umieścić w blaszce/tortownicy, w której był pieczony. Skropić go wodą
Nastoletnie Wypiekaniepaczki duże, gorzka żołądkowa z figą 100 ml, twaróg 1 kg/wiaderko, cukier puder 1/2 szklanki, żelatyna 5 łyżeczek, woda 150 ml, śmietana 30 % 200 ml, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania tortownica 24 cm - herbatniki petit beaury rozłożyć na dnie blaszki i polać je wódką gorzką o temperaturze pokojowej śmietanę 30% , twaróg bezsmakowy z wiaderka, cukier puder mikserem utrzeć(...)wystudzić i i w trakcie mieszania mikserem wlać żelatynę powoli połowę masy serowej rozsmarować na herbatnikach, poukładać całe truskawki, rozsmarować resztę masy serowej na wierzchu poukładać połówki truskawek, 2 galaretki rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić, tężejącą wlać na wierzch i schować do lodówki na kilka godzin sernik z nutą gorzkiej żółądkowej szybko sie zjada ze smakiem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowania tego ciacha! Składniki na foremkę silikonową : * herbatniki około 100g czyli 8 sztuk jak na foremkę 19cm * jogurt naturalny 150g * opakowanie serka Almette o smaku morelowo - waniliowym * galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa * 200g truskawek * 200g czereśni Przygotowanie : Foremkę silikonową wyłożyć herbatnikami. Serek ubić razem z jogurtem. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Powoli wlewać do masy. Wymieszać
Magiczne Życie Martyziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce(...)przestygnięcia. Serek mascarpone, jogurt cukier puder oraz chłodną żelatynę wymieszać, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części dodać kakao, do kolejnej cukier waniliowy, do 3 tężejącą galaretkę malinową. Wszystkie części dokładnie wymieszać. Tężejącą masę kakaową wylać na biszkopt, wstawić na około 10 minut do lodówki aby stężała następnie na masę kakaową wylać masę waniliową ponownie wstawić do lodówki
RAROSSASkładniki: 30 dag maki kostka margaryny 10 dag cukru 2 żółtka szczypta soli Ponadto 2 galaretki ( kolory oraz smaki według uznania) owoce (dowolne) 250 ml. śmietany 30% Wykonanie: Wszystkie składniki łączmy ze sobą, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. i wyciskając krążki foremką do babeczek, wcześnie(...)wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w temp. 200 stopni ok 15-20 minut. Babeczki studzimy, wykładamy owoce następnie zalewamy gęstniejącą galaretką. Śmietaną ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch babeczek. Przepyszne babeczki przygotowała Agnieszka Smacznego
kgwjanczewo