galaretka - 14130 przepisów (strona:657/942)

Boczek Parzony z Szynkowara 180

gotowych mieszanek przypraw do różnych wędlin, żelatynę, nie używałam i nie będę używać, bo po prostu to wbrew moim przekonaniom :) Smaki komponuję sama mieszając przyprawy, żelatyny nie używam, bo galaretka jak się tworzy na wędlinach mnie osobiście wystarczy, ale o galaretce napiszę w innym poście :) Firmę Tradismak mogę z czystym sumieniem polecić, bo jest to uczciwa firma posiadająca w swoim

Blondynka Gotuje
Tarta z musem rabarbarowym, bitą śmietaną i pistacjami 391

masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko na nadzienie: 700 g rabarbaru 8-10 łyżek cukru (w zależności od tego, jak bardzo kwaśny rabarbar lubimy:) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić(...)lodówce. Rabarbar pokroić w drobne kawałki, zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody i gotować często mieszając przez 5-10 minut, aż będzie miękki. Wystudzić i zmiksować na mus. Galaretkę rozrobić w połowie szklanki wrzątku. Dodać do musu rabarbarowego i wszystko wstawić do lodówki, żeby zgęstniało. Kiedy mus zacznie się trochę ścinać - po ok 1 godzinie w lodówce, wylać

Kulinarne Inspiracje
Tort z musem truskawkowym. 163

ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Mus truskawkowy: 600 g truskawek 3 truskawkowe galaretki cukier do smaku Truskawki miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej

Malinowe Pocałunki
Sernik na zimno wersja mini 219

gorące dni ;) Z podanych składników otrzymacie 6 porcji. Składniki: 0,5 litra mleka 300g białego sera twarogowego 125g margaryny 1,5 łyżeczki kakao 200g cukru 25g żelatyny cukier waniliowy galaretka żelki Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy razem z żelatyną. Studzimy. Margarynę rozpuszczamy i również studzimy. Do miski wrzucamy ser, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy margarynę i mleko z żelatyną(...)lodówki i czekamy aż zastygnie. Następnie wylewamy białą warstwę, wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Pamiętajcie, że białej masy przed wylaniem do szklaneczek  NIE chowamy do lodówki! Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody,studzimy. Następnie wylewamy na wierzch deseru, chłodzimy. Przed podaniem deser dekorujemy żelkami. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Mielonka z szynkowara 193

wykorzystania przy produkcji własnych wędlin. Jest wykonany  ze stali nierdzewnej przez firmę Stalgast znaną z produkcji urządzeń dla gastronomi. Jako pierwszą wykonałam w nim pyszną mielonkę z galaretką, na którą serdecznie zapraszam. Składniki: 850g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki  Peklosmaczku 3 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki przyprawy  Rozkoszna Sposób przygotowania: Mięso umyć, zmielić w maszynce(...)minimum 12 godzin. Po tym czasie usunąć sprężynę dociskową i pokrywkę, obrócić szynkowar do góry dnem i polać go wrzącą wodą. Mielonka wypadnie z niego bez problemu. Obtoczona smakowitą galaretką jest natychmiast gotowa do konsumpcji. Serdecznie polecam to urzadzenie i życzę smacznego

Gosia gotuje
Ciasto truskawkowo kokosowe 252

budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 0,5 szkl wody Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując(...)Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała

Ala piecze i gotuje
Imprezowe serniczki 99

pierwszy na potrzebę imprezy urodzinowej mojej córki.Wypróbujcie bo to naprawdę fajny i prosty deser a na stole prezentuje się doskonale. Składniki: 5 pomarańczy 500g serka waniliowego 2 galaretki o smaku agrestowym Sposób przygotowania: Myjemy pomarańcze i przecinamy je w pół. Następnie drążymy w środku.I tak miseczki są już gotowe.Rozpuszczamy galaretkę w połowie wody(z przepisu).Czekamy aż zacznie

Wielki apetyt
Potwory i spółka - deser 99

masła 125 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 225 g mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml mleka barwnik niebieski barwnik fioletowy 100ml śmietany 30% niebieska galaretka posypka ( u mnie kuleczki Dr Oetker) Sposób przygotowania: W słoiczkach z grubego szkła (ja użyłam firmy WECK ) pieczemy babeczki przygotowane wg. przepisu ( Masło z cukrem ucieramy na puszysta masę, dodajemy(...)minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy babeczki i wyjmujemy je ze słoików łyżeczką. Kruszymy ciasto i z powrotem przekładamy do słoiczków, w których będziemy serwować nasz deser. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody ( z przepisu z opakowania). Gdy będzie lekko tężeć ubijamy ją na najwyższych obrotach na puszysta piankę, dodajemy schłodzoną śmietanę i miksujemy aż masa będzie puszysta. Krem przekładamy

Wielki apetyt
Tarta z musem rabarbarowym 154

pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, Mus rabarbarowy: 40 dag rabarbaru, 100 ml wody, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie galaretki zielonej, Dodatkowo: 200 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą(...)Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą i gotuję do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodaję cukier i mieszam. Do gorącego musu wsypuję galaretkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na upieczone kruche ciasto. Wyrównuję.  3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Przekładam do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdabiam brzeg

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 241

łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 3 budynie waniliowe bez cukru - 6 łyżek cukru - 900ml mleka - 60g masła Mus rabarbarowy: - 1200g rabarbaru - 150g cukru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: - płatki migdałowe - posiekane niesolone pistacje Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną(...)minut. Upieczone odstawiamy. Rabarbar płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki – przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy, aż zmięnie. Odstawiamy, dodajemy 2 galaretki truskawkowe (bez użycia wody) – mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy budyń (3 budynie+cukier+mleko). Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy masło – mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy rabarbarowej

mojewypiekiinietylko
Galaretka marchewkowa 145

Czas na marchewkowy podwieczorek. Nasza propozycja to pyszna galaretka przygotowana ze świeżo wyciśniętego soku z marchewek. Intensywna w smaku, mocno marchewkowa, zdecydowanie lepsza niż kupne galaretki owocowe, choć mniej słodsza J Czas przygotowania 5 minut + kilka godzin chłodzenia Ilość porcji: 2-4 Składniki: 1 litr świeżo wyciskanego soku z marchewek 4-5 łyżeczek żelatyny Listki mięto do ozdoby Żelatynę umieszczamy

Kolizje Smaków
Ciasto czekoladowe z truskawkami 156

pieczenia pół łyżeczki sody  Masa Budyniowa: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 200 g masła Masa Truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek mrożonych szklanka wody Przygotowanie: Ciasto: mleko podgrzać tak, by było ciepłe i dało się rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na gładko(...)zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy całkowicie wystudzimy dodajemy masło i mieszamy na gładka masę. Truskawki: Truskawki wsypujemy do garna i miksujemy na gładką masę. Dodajemy szklankę wody i galaretki. Wszystko mieszamy na gładko. Odstawić po jakiś 5 min do wystudzenia, ale uważamy by nie zgęstniała za bardzo. Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru wkładamy znów do foremki. Posmarować masą

Panda i jej świat
Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno z malinami 403

serowa: 500 g serka waniliowego z wiaderka 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki kakao 2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody Masa malinowa: 2 szklanki malin 1 galaretka o smaku owoców leśnych 500 ml wody Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do pokruszonych ciasteczek, dolewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy(...)szklanki gorącej wody. Ser miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Wlewamy przestygniętą żelatynę i miksujemy do połączenia się z masą. Przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Gdy delikatnie przestygnie dokładamy do niej maliny. Po delikatnym stężeniu przelewamy na masę serową. Chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Tort Walentynkowa Rozkosz 147

może być gorąca) cały czas mieszając. Dodajemy mascarpone i dobrze mieszamy, aby śmietana i serek się ze sobą połączyły. Poncz:  filiżanka mocnej czarnej herbaty Ponadto: Przygotowana wcześniej galaretka w odcieniu czerwieni (truskawkowa), bądź fioletu (owoce leśne), można foremkami do ciastek wyciąć z niej kształt serca, wcześniej należy przelać ją do naczynia, w którym uzyska niezbyt dużą wysokość 3 łyżki(...)spód tortu smarujemy konfiturą morelową i nakładamy około połowy masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu, wygładzamy powierzchnię i układamy ozdoby wycięte z galaretki. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania