galaretka - 14130 przepisów (strona:648/942)

rolada owocowa z jogurtem 144

roladę z jabłkami i kokosem tutaj (klik) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2,5 opakowania galaretki pomarańczowej 300 g jogurtu owocowego maliny, borówki amerykańskie dodatkowo:  bita śmietana do dekoracji owoce do dekoracji Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę(...)blaszka z piekarnika. Piec w 180*C około 25 minut. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, nakryć lekko wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia najlepiej ze ściereczką. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy wystygną wymieszać z jogurtem i odstawić do stężenia.  Kiedy masa będzie mocno tężeć biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim masę jogurtową oraz rozłożyć owoce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik biszkoptowy z kremem 163

biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa na krem: 500 ml mleka 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania) 200 g masła 2 łyżki cukru dodatkowo: 120 g małych biszkopcików 125 g masła 1/2 szklanki cukru(...)piec w 180*C około 30 minut.  Warstwa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Udusić na maśle, zdjąć z ognia o wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na biszkopt (można go wcześniej nasączyć herbatą).  Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z Prince Polo 167

Polo.  *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 6 jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej łyżka cukru na masę śmietanową: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 wafelki Prince Polo ( w sumie 100 g) lub inne wafelki w czekoladzie Upiec biszkopt: białka ubić(...)papierem i piec około 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić.  Jabłka obrać. Zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Kiedy zastygnie całkowicie przygotować masę śmietanową. Wafelki posiekać. Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik pod bezową czapą 198

szklanki mąki 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki  cukru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej łyżka masła łyżeczka cynamonu na piankę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru szczypta soli Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka, zasypać cukrem. Dusić aż jabłka się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut.  Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Z piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z galaretką z cukinii 124

grubych oczkach, dodać cukier, sok z cytryny i aromat. Gotować na wolnym ogniu ok 30-40 min. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać aż żelatyna się ropuści i galaretka przestygnie. Wyłożyć galaretkę na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce

Gotowanie jest łatwe
Biszkopt – prosty przepis 187

jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mączki ziemniaczanej(...)coś daję, ale tak jest w przepisie i nigdy nie odważyłam się tego nie robić ze strachu, że ciasto opadnie. Jeżeli nie robimy tortu wystarczy położyć owoce, zalać ciasto galaretką i mamy pyszną przekąskę do kawy

KasiaiKrzysiu.pl
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 141

ciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich grubo posiekanych - 100 gr migdałów w płatkach Blachę(...)Prażyć na szerokiej patelni to rozpadu owoców. Powinniśmy uzyskać około 1,5 litra pulpy jabłkowej. W razie braku uzupełnić wodą. Gdyby były zbyt kwaśne - dosłodzić. Do gorących jabłek wsypać galaretkę ( proszek). dokładnie wymieszać. Gorącą masą przekładać ostudzone blaty. Orzechu podprażyć na suchej patelni. Na wierzchu  rozsmarować masę krówkową. Posypać orzechami i płatami migdałów. Najlepsze na drugi dzień. A jako

kawawszklance
Akademia CookUp - Dziczyzna 211

wystarczyło je obsmażyć z dwóch stron - czy muszę mówić, że mięso było niesamowite? Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach! Na sam koniec przyszedł czas na przygotowywanie pasztetu z galaretką z owoców leśnych! W naszych domach rodzinnych nie piekło się pasztetu - nad czym można tylko ubolewać! Są osoby, które z pasztetem są dobrze obeznane i takie zostały przez nas obdarowane(...)pasztetem na spróbowanie - jednoznacznie każdy powiedział, że nie jadł lepszego pasztetu! Idealnie doprawiony, cudownie wilgotny i jeszcze ta galaretka - nasza była zrobiona z malin, borówek, wiśni i świeżej żurawiny! Możecie być pewni, że będziemy z pomysłami na pasztety kombinować i z pewnością upieczemy go razem :) Zdecydowanie warto! Na koniec wyciągaliśmy królika z piekarnika! Rany, aromaty tak cudownie przez siebie przenikały

Plate of Joy
Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 264

przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Wkładka jabłkowa: 5 jabłek( ok kilograma) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu(...)mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) czekolada do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez

Cynamonowe szczęście
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 332

dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:   3 kg jabłek   4 galaretki cytrynowe  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny

Salonik smaków
ucieraniec porzeczkowy z galaretkową śmietaną... 124

szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, czerwona porzeczka 1 kg, śmietana 30 % 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem na kogel-mogel, masa ma być gęsta forma 29x24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - ciasto rozsmarować(...)blaszce obrane, opłukane o obsuszone na sitku porzeczki rozsypać na cieście zimną śmietanę ubić razem z wsypaną galaretką, śmietanę rozsmarować na cieście i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest obłędnie smaczne, kwaskowate, i słodkie zarazem.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bezpieczne i niepożądane barwniki w żywności - ściąga do wydrukowania 177

składników - zaczynają się od E100, a kończą na E199. Ich zadaniem jest poprawa walorów estetycznych żywności, poprzez nadanie jej bardziej wyrazistego czy pożądanego koloru. To często dzięki nim galaretki owocowe kuszą pięknymi kolorami, a słodycze przyciągają różnorodnością barw. Nie jest to składnik niezbędny, służy jedynie nadaniu apetycznego koloru i przyciągnięciu tym samym uwagi konsumenta. Mimo pozornej nieszkodliwości trzeba uważać(...)producenci  czasem stosują syntetyczne substancje, które mogą być dla nas niebezpieczne.   Barwniki oprócz oczywistych produktów, jak galaretki owocowe, soki, żelki czy napoje gazowane, możemy znaleźć także w innych, mniej oczywistych produktach jak: musztardy ketchupy zupki instant gotowe sosy dżemy kawior cukierki na kaszel miód sztuczny alkohole - wina, likiery Jak widzicie, trzeba mieć się na baczności i czytać etykietę

Powiedz dietom nie
Ciasto z musem dyniowym i bezą 138

piekarnika i piec kolejne 8 minut, do zarumienienia. Wystudzić. Mus dyniowy: 500 g miąższu z dyni 60 g cukru 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej Dynię obrać, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, podlać delikatnie wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu(...)czasu. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki mus. Ponownie postawić na ogniu, wsypać galaretki, dodać sok z cytryny i zagotować. Wystudzić, schłodzić w lodówce. Tężejący mus dyniowy wylać na przygotowany wcześniej spód. Schłodzić w lodówce. Beza: 2 białka 100 g drobnego cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka

Domowa cukiernia Ewy
Kruche ciasto ze śliwkami 276

sody oczyszczonej 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% powidła śliwkowe do posmarowania ciasta (ok. ½ słoika) ok. 1 kg śliwek cukier do posypania śliwek 2 łyżki galaretki cytrynowej Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Do mąki dodać masło a następnie palcami rozetrzeć je z mąką. Dodać żółtka(...)wyłożyć ciastem z lodówki. Ciasto posmarować powidłami i ułożyć na nim śliwki przekrojoną stroną do góry. Śliwki posypać cukrem (ilość cukru zależy od tego czy śliwki są słodkie) i galaretką. Wierzch ciasta posypać startym na tarce o grubych oczkach ciastem, które było w zamrażalniku. Piec w temperaturze 180 o C przez 50 - 55 minut

Mama Gotuje
Galaretka arbuzowa 97

Naturalna galaretka, bez zbędnych chemicznych dodatków. Smacznie i zdrowo. Do żelowania galaretki użyliśmy agar-agar. Składniki Na dwie porcje po 250 ml: 450 ml miąższu arbuza 50 ml grenadyny 3,5 g agar-agar Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Miąższ z arbuza miksujemy w robocie kuchennym na jednolitą masę. Przekładamy do rondelka, dodajemy grenadynę i agar

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania