galaretka - 14130 przepisów (strona:646/942)

Rolada karpatkowa 168

pszenna, 1/2 szklanki mąka ziemniaczana, 1 łyżka kakao, 3 łyżki margaryna, 1/2 kostki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki masy   mleko, 3/4 litra budyń śmietankowy, na 3/4 litra galaretka pomarańczowa, 1 sztuka margaryna, 1 kostka Przygotowanie      Na karpatkę: zagotowujemy szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy (by nie było grudek(...)białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą oddzielnie pieczemy na takiej samej blaszce co karpatkę Masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy.  Robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki

Gotowanie moimi oczami
Marchewkowe z kremem 150

Składniki na krem śmietana kremówka 30%, 200ml serek twarogowy mielony, 200g śmietan-fix, 1 opakowanie cukier puder, 4 łyżki Składniki na polewę sok marchewkowy, 500ml budyń śmietankowy, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dalej miksując dodajemy na przemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy(...)śmietan-fix. Kremem smarujemy dolny placek, przykrywamy górnym. Polewa: 300ml soku zagotowujemy. W 200ml soku rozrabiamy budyń i wlewamy go gotującego się soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia

Gotowanie moimi oczami
Dżem z cukinii 79

Składniki cukinia młoda, 2,5kg galaretka agrestowa, 2 opak cukier, 250g woda, 200ml sok z cytryny Przygotowanie Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinia musi być młoda, z niewykształconymi jeszcze ziarenkami. Przekładamy startą cukinię do dużego rondla, dolewamy wodę i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie miksujemy całość blenderem, dosypujemy cukier i gotujemy kolejne 20 minut(...)Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretki i sok z cytryny do smaku. Gorącą masę przekładamy do słoiczków (8 sztuk), szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem, aż ostygną (najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
Jabłecznik bez pieczenia 33383

Składniki jabłka, 2kg woda, 50ml biszkopty, 1 opak galaretka cytrynowa, 2 opak śmietana 30%, 500g cukier waniliowy, 1 opak czekolada gorzka, 50g Przygotowanie Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy galaretki, mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy

Gotowanie moimi oczami
Rolada jabłkowa 181

Składniki jajka, 5szt mąka pszenna, 5 łyżek cukier, 5 łyżek proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki sól, szczypta jabłka prażone, 1 słoik galaretka, 1 szt (cytrynowa lub agrestowa) Przygotowanie Jabłka prażone dokładnie mieszamy z galaretką. Na dużej blasze z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy olejem. Wykładamy na całą powierzchnię blachy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na czas przygotowania

Gotowanie moimi oczami
Ciasto czekoladowe z agrestową pianką 170

łyżki  proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta masło, 250g coca-cola, 200ml jajka, 2 szt mleko, 75ml Składniki na krem woda, 5 szkl budyń śmietankowy, 3 opak galaretka agrestowa, 2 opak masło, 200g cukier, 3-5 łyżek Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy składniki mokre i suche. Do suchych wlewamy mokre, dokładnie mieszamy. Wylewamy(...)około 40 minut w temperaturze 170st. Studzimy, przekrawamy w poprzek na dwa placki. 4 szklanki wody zagotowujemy, w reszcie wody rozprowadzamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia. Dosypujemy galaretki i cukier ( w zależności jak bardzo chcemy mieć słodkie ciasto). Studzimy, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. Połowę

Gotowanie moimi oczami
Szybki jabłecznik bez pieczenia 198

Składniki herbatniki, 2 duże opak jabłka, 3 duże szt galaretka ananasowa, 1 opak woda, 1/2 szkl sok z cytryny, 2 łyżki cukier, 1 łyżka Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Starte jabłka przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Ciasto "śliwkowa pianka" 116

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na masę śliwkową śliwki wydrylowane, 700g cukier, 3/4 szkl sok z 1/2 cytryny galaretka wiśniowa, 2 opak jogurt naturalny gęsty, 300g masło, 100g Dodatkowo śmietanka 30%, 500ml cukier puder, 2 łyżki śmietan-fix, 2 opak Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę(...)śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy jogurt i wszystko razem dokładnie miksujemy. Odstawiamy masę w chłodne miejsce do wystudzenia. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć (u mnie trwało to ponad

Gotowanie moimi oczami
DŻEM Z DYNI I JABŁKA 100

Składniki 2 kg dyni bez skóry i gniazd nasiennych 2 kg jabłek bez skóry i gniazd nasiennych 1 kg cukru 1 cukier waniliowy 1 galaretka pomarańczowa Sposób przygotowania Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać(...)cukru, cukier waniliowy i galaretkę pomarańczową. Smażyć aż dżem będzie gesty. Przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 20 minut

Darcia w kuchni
Biszkopt z jablkami i bita śmietaną: 63

biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyzek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia   masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe dodatkowo: 250 ml śmietany kremowej 30 % śmietan fix 2 łyżki cukru pudru kolorowa posypka   Sposób wykonania : Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec(...)masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Jabłka umyć , obrać potarkować na grubych oczkach. Podsmażyć w garnku z galaretkami pomarańczowymi, przestudzić. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na masę jabłkową. Posypać kolorową posypką. Schłodzic w lodówce

Darcia w kuchni
DŻEM Z CUKINII 82

Doskonały do szarlotki. Składniki: 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki) 0,5 kg cukru 1 cytryna 3 galaretki pomarańczowe 5 goździków płaska łyżka cynamonu Sposób wykonania: Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam na 8 godzin. Następnie gotowałam na małym ogniu przez godzinę co jakiś czas mieszając. Dodałam resztę składników(...)cytryny, goździki, cynamon i galaretki pomarańczowe. Gotowałam następne pół godziny. Gorący dżem przełożyłam do słoików, odwróciłam do góry dnem żeby wystygły

Darcia w kuchni
Ciasto Kora 131

garść rozdrobnionych orzechów włoskich Krem: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek  1 kostka masła 2 paczki delicji 2 galaretki owocowe sposób wykonania: Białka ubić dodać cukier , żółtka na koniec dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Piec w temp. 160-180° 30 min. ( do suchego patyczka ). Wystudzić(...)schłodzony krem. Krem podzielić na 2 części. Na biszkopt wyłożyć połowę masy, ułożyć delicje przykryć drugą część masy. Na koniec kładziemy brzoskwinie pokrojone w kostkę , zalewamy schłodzoną tężej ącą galaretką

Darcia w kuchni
Wędzony kurczak w galarecie 199

indyka. Tutaj wszystko zależy od upodobań. Sugerujemy użycie żelatyny w nieco nadmiarowej ilości, ok. 1,5x porcji zalecanej przez producenta na daną ilość bulionu. Chodzi o to, żeby nasze galaretki po wyjęciu z miseczek/pojemników dobrze trzymały kształt i łatwo się kroiły. Z drugiej strony, jeśli użyjemy bulionu czy rosołu przygotowanego na mięsie z dużą ilością kolagenu, np. na prędze(...)plasterki. Składniki rozkładamy proporcjonalnie do miseczek lub podobnych pojemników o łącznej pojemności ok. 1,5 litra, ukształtowanych w taki sposób, aby możliwe było łatwe wyjęcie z nich stężałej galaretki. Rosół lub bulion podgrzewamy w garnku do dość wysokiej temperatury, ale nie gotujemy. Stopniowo dosypujemy żelatynę w ilości mniej więcej 1,5x zalecanej przez producenta na taką objętość płynu, cały czas

Kulinarna Pokusa
Orzechowiec z jabłkami 250

słodkiej babeczki Orzechowiec z jabłkami Składniki : margaryna - 250 g cukier - 120 g mąka - 350 g kwaśna śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 2 szt Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki orzechy pokrojone - 220 g cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść(...)jabłkowa : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać  galaretki , dokładnie wymieszać. Masa orzechowa: Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać. Składanie ciasta: Ciasto kruche

Kuchnia Danusi
Dżem z dyni, cytrusów i galaretki 126

szaro - bure.  Składniki na ok. 12-13 słoików po 150 ml: 2,5 kg dyni, ( po obraniu skóry i bez miękkiego miąższu z pestkami) 1 kg cukru 2 galaretki pomarańczowe 2 pomarańcze 1 cytryna 3 pełne łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Dynie obieramy ze skóry, wykrawamy miękki miękisz, pozostawiamy tylko twardą część. Kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i pozostawiamy(...)cytrusów i również dodajemy do dżemu.  3. Odparowujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, od czasu do czasu mieszając, pod koniec dosypujemy kwasek cytrynowy i suche galaretki. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania