pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Cały czas mieszając smażymy ok. 20 minut. Odstawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do przestudzonych jabłek. Masa orzechowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając
Salonik smakówmąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki) schłodzona śmietanka 30% ( 40 0 g ) 2 opakowania śmieta n- fi x opcjonalnie owoce l ub galaretka pokrojona w kosteczki Rolada z bitą śmietaną i brzoskwinią. Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka roztrzep i dodaj delikatnie do piany. Wymieszaj(...)masę. Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach a pod koniec dodaj śmietan-fix. Rozwiń biszkoptowy rulon i posmaruj kremem z bitej śmietany. Dla lepszego efektu możesz rozłożyć owoce lub galaretkę a następnie zroluj ponownie ciasto. Włóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Gotowe :) Mile spędzonego weekendu dla Wszystkich! pozdrawiam
Tagebuch po polskusmak rekompensuje wszystko :) Zapraszam! Malinowiec Składniki: 15 dag migdałów 13 dag mąki 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki malinowe 1/2 litra śmietany kremówki 30% 2 fixy do śmietany 70 dag malin 20 dag cukru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem(...)podzielić na dwie porcje. Ubić białka z 20 dag cukru i podzielić na dwie części, posmarować placki, posypać migdałami i upiec około 20 min w 180'C. Rozpuścić galaretki, śmietanę ubić z cukrem i fixem. Na spód dać placek z migdałami, wyłożyć masę śmietanową, włożyć do lodówki do stężenia. Następnie posmarować masą malinową i przykryć drugim plackiem. Gotowe
Tagebuch po polskuubić na parze i ostudzić ciągle mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki i lekko zamieszać. Piec w prodiżu 30-35 minut. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 części. góra ; 2 galaretki wiśniowe albo truskawkowe Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu. masa: * 250 ml śmietany 30% * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka soku
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieszklanki śmietany 36% 9 g śmietanfixu 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka zblendowanych rozmrożonych truskawek 50 ml likieru truskawkowego Dalkowski (klik) 2,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szklanki wrzątku Śmietana 36% do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Maki przesiewamy przez(...)likierem i zblendowanymi rozmrożonymi truskawkami. Delikatnie przelewamy do śmietany. Miksujemy do połączenia składników. W tortownicy układamy blat biszkopta. Na niego wylewamy masę, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Ostawiamy do stężenia. Przelewamy na masę śmietanowo – truskawkową. Gdy cały torcik jest gotowy możemy go udekorować kleksami bitej śmietany. Jeżeli chcemy przygotować jeden większy torcik
VioletoweKucharzeniemetra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Bita śmietana śmietana 36% 500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki Dodatkowo 3 galaretki w różnych kolorach ( Każdą rozpuszczamy w szklance wody, rozlewamy do prostokątnych form i czekamy aż stężeje) żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy(...)koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Bitą śmietaną przekładamy nasączone biszkopty i wstawiamy do lodówki
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...topie - Francji. Są ekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję. Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone owocki oblane gorzką, ciemną czekoladą (lub niestety wyrobem czekoladopodobnym). Skończyło się dobre, jedzonko zaczęło iść w boczki więc i ja przerzuciłam się
Czarnawisienkaczekolady: 200g białej czekolady 330ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny Warstwa śmietankowo-truskawkowa: 250g truskawek 250ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Warstwa truskawkowa: galaretka truskawkowa 10 truskawek Dekoracja: 200ml śmietanki 30% śmietanfix kilka truskawek mięta Spód: Ciasteczka dokładnie rozkruszyć, np. w blenderze lub za pomocą wałka. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać i wysypać(...)zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać z truskawkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewać mus truskawkowy. Masę wylać na stężoną warstwę białą. Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wylać na warstwę śmiet-truskawkową. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem torcik udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem i smietanfixem
Smakołyki Asimetra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Bita śmietana śmietana 36% 500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki Dodatkowo 3 galaretki w różnych kolorach ( Każdą rozpuszczamy w szklance wody, rozlewamy do prostokątnych form i czekamy aż stężeje) żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy(...)koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Bitą śmietaną przekładamy nasączone biszkopty i wstawiamy do lodówki
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...dziecięce drugie śniadanie. Smakowity mus z wykorzystaniem ugotowanych płatków owsianych górskich, kaszy jaglanej, z dodatkiem siemienia lnianego i czerwonej porzeczki - może być mrożona, u nas była w postaci dżemu (galaretki). Dzieciom bardzo smakują takie słodkie śniadanka, czasami robię je w formie koktajli, dziś była wersja nieco gęstsza, do wyjadania łyżką. 1 szklanka ugotowanych płatków owsianych górskich 1 szklanka ugotowanej kaszy(...)jaglanej 2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 1 łyżka mielonego siemienia lnianego przegotowana woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać, zmiksować lub zblendować. Dodać trochę przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Pić lub jeść ciepłe. Smacznego! przepis do wydruku Mamo, zjem wszystko! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepodłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka(...)dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy (ok 10 min) i zostawiamy do ostudzenia. Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...budynie waniliowe 1 szklanka cukru 2 kostki masła Poncz: 0,5 szklanki nalewki wiśniowej 0,5 szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: wiśnie w alkoholu (ja miałam z nalewki) 3 galaretki niebieskie 3 opakowania rurek kakaowych mała butelka alkoholu Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i żółtka, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Tortownicę(...)nasączamy ponczem, smarujemy kremem, układamy wiśnie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem, boki obkładamy rurkami, gdy okażą się za długie, to skracamy je. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody, odstawiamy do stężenia, kroimy w kostkę 2x2 cm., układamy na wierzchu wkładając w środek butelkę z alkoholem. Tort mocno schładzamy przed podaniem
Bajeczna Kuchniajajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego Jabłka: 4 jabłka pół opakowania galaretki cytrynowej cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko błyszcząca(...)papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy. Dodajemy galaretkę. Dosładzamy jeśli masa wydaje Wam się za mało słodka. Ciepłe jabłka wykładamy na biszkopt, zwijamy roladę, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki, na kilka godzin, lub na całą
Czerwona Porzeczkapodłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka(...)dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy (ok 10 min) i zostawiamy do ostudzenia. Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę: śmietana 36% ok 400/500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki żelatynę rozpuszczamy w gorącej
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru. *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: na ciasto: na nadzienie: 1,5 kg jabłek 3 banany łyżka cukru opakowanie galaretki cytrynowej szczypta cynamonu garść rodzynek Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki i poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Na końcu dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia