sól (należy upiec dwa takie biszkopty) KREM 500 ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)blaty, prostokątny na 4 równe paski. Oba naponczować. KREM: Śmietankę ubić z cukrem, mascarpone i fixami. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej galaretkę truskawkową. SKŁADANIE: Na pocięte paski wyłożyć krem truskawkowy, ale nie cały - odłożyć 4 łyżki. Dwoma łyżkami posmarować jeden z okrągłych blatów. Paski zwinąć w dużą roladę zaczynając od pierwszego - zwinięty pasek
Cakes By Kejttanie produkty, które z pewnością macie w swojej kuchni. Przy okazji mogłam sprawdzić nową silikonową formę półkule Silikomart ze sklepu Garneczki . Z formowaniem kaszy poradziła sobie świetnie, z galaretką również. Niedługo trafi do piekarnika, ale o tym innym razem. Składniki na troszkę więcej niż 6 szt o pojemności po 80 ml każdy: Deserki czekoladowe: 200 ml mleka 1,5 łyżeczki(...)przestudziłam. Żelatynę podgrzałam w mikrofali, wymieszałam do momentu jej rozpuszczenia i wlałam do korzennego mleka. Odstawiłam do całkowitego przestudzenia, po czym wlałam do następnych dwóch półkul w formie. Galaretki z owocami: 100 ml wody 50 ml syropu ze słoika mango z żurawiną 50 ml syropu limonka z miętą 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 słoiczka mango z żurawiną
Blondynka Gotujeszklanki (300 g) mąki pszennej Jabłka: 1,2 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 1/2 szkl wody 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 galaretki agrestowe 1/2 szkl słodkiej śmietanki 30% (można pominąć) Masa waniliowa: 250 g mascarpone 3 czubate łyżki śmietanki 36% lub serka homogenizowanego naturalnego (ja kupiłam w Lidlu) 2 łyżki cukru z wanilią(...)garnka, dodać wodę i cukier, trzymać na ogniu aż się rozpadną, mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby można dolać jeszcze troszkę wody). Gdy będą gotowe, wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia. Dolać śmietankę, potrzymać na ogniu jeszcze minutę. Odstawić aż lekko ostygną. Jeśli ciasto było pieczone w ćwibakówce: ściąć wierzch aby ciasto było równe (będzie przekręcone do góry nogami
Kto ugości moich gości?miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczysczonej masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa z kaszy manny: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania(...)ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową
Pobite gary Barbarymasę z ciastek i znowu do lodówki na pół godziny. Trzecia warstwa – ugotować budyń z jednej paczki, użyć tyle mleka ile mam podane w składnikach, ostudzić. Galaretkę rozmieszać w szklance wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć
Kuchnia Pokoleńpodpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C Po podpieczeniu nałożyć jabłka , na wierzch ułożyć rozwałkowane ciasto i ponownie piec około 30-40 minut. Masa 250 g masła 1 galaretka (dałam truskawkową) cukier puder do smaku Masło utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wlać tężejącą do utartej masy. Wszystko razem utrzeć. Polewa
O kuchni z uczuciemszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli MASA JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich (waga po obraniu) 1 szklanka wody 1 galaretka agrestowa KREM ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree(...)Wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Z wystudzonego ciasta ściąć „górkę” i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje
https:KKuchniaMniamzrobił się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić
talerz przyjemnościpół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Cały czas mieszając smażymy ok. 20 minut. Odstawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do przestudzonych jabłek. Masa orzechowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając
Salonik smakówmąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki) schłodzona śmietanka 30% ( 40 0 g ) 2 opakowania śmieta n- fi x opcjonalnie owoce l ub galaretka pokrojona w kosteczki Rolada z bitą śmietaną i brzoskwinią. Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka roztrzep i dodaj delikatnie do piany. Wymieszaj(...)masę. Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach a pod koniec dodaj śmietan-fix. Rozwiń biszkoptowy rulon i posmaruj kremem z bitej śmietany. Dla lepszego efektu możesz rozłożyć owoce lub galaretkę a następnie zroluj ponownie ciasto. Włóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Gotowe :) Mile spędzonego weekendu dla Wszystkich! pozdrawiam
Tagebuch po polskusmak rekompensuje wszystko :) Zapraszam! Malinowiec Składniki: 15 dag migdałów 13 dag mąki 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki malinowe 1/2 litra śmietany kremówki 30% 2 fixy do śmietany 70 dag malin 20 dag cukru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem(...)podzielić na dwie porcje. Ubić białka z 20 dag cukru i podzielić na dwie części, posmarować placki, posypać migdałami i upiec około 20 min w 180'C. Rozpuścić galaretki, śmietanę ubić z cukrem i fixem. Na spód dać placek z migdałami, wyłożyć masę śmietanową, włożyć do lodówki do stężenia. Następnie posmarować masą malinową i przykryć drugim plackiem. Gotowe
Tagebuch po polskuubić na parze i ostudzić ciągle mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki i lekko zamieszać. Piec w prodiżu 30-35 minut. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 części. góra ; 2 galaretki wiśniowe albo truskawkowe Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu. masa: * 250 ml śmietany 30% * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka soku
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieszklanki śmietany 36% 9 g śmietanfixu 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka zblendowanych rozmrożonych truskawek 50 ml likieru truskawkowego Dalkowski (klik) 2,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szklanki wrzątku Śmietana 36% do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Maki przesiewamy przez(...)likierem i zblendowanymi rozmrożonymi truskawkami. Delikatnie przelewamy do śmietany. Miksujemy do połączenia składników. W tortownicy układamy blat biszkopta. Na niego wylewamy masę, wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Ostawiamy do stężenia. Przelewamy na masę śmietanowo – truskawkową. Gdy cały torcik jest gotowy możemy go udekorować kleksami bitej śmietany. Jeżeli chcemy przygotować jeden większy torcik
VioletoweKucharzeniemetra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Bita śmietana śmietana 36% 500ml Cukier puder (wg uznania) żelatyna - 2 łyżeczki Dodatkowo 3 galaretki w różnych kolorach ( Każdą rozpuszczamy w szklance wody, rozlewamy do prostokątnych form i czekamy aż stężeje) żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy(...)koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Bitą śmietaną przekładamy nasączone biszkopty i wstawiamy do lodówki
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...topie - Francji. Są ekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję. Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone owocki oblane gorzką, ciemną czekoladą (lub niestety wyrobem czekoladopodobnym). Skończyło się dobre, jedzonko zaczęło iść w boczki więc i ja przerzuciłam się
Czarnawisienka