galaretka - 14130 przepisów (strona:638/942)

Szynka z chrzanem w galarecie 330

Szynka w galarecie sprawdza się jako przystawka na każdym przyjęciu. Robi się ją  bardzo szybko (jeszcze szybciej bez galaretki bo i tak można ją podawać) i smakuje wyśmienicie.  Kremowe serkowe wnętrze zaostrzone chrzanem doskonale pasuje do wędliny. Koszt potrawy nie jest duży, a jest świetnym dodatkiem do zimnego bufetu. Składniki: 10  dużych plasterków szynki(...)żelatynę do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie łączymy z pozostałym wywarem i pozostawiamy do wystygnięcia. Chłodnym wywarem ale jeszcze płynnym zalewamy  szynkę i odstawiamy do lodówki do czasu aż galaretka stężeje. Dekorujemy wedle uznania, ja do dekoracji użyłam w naprzemiennie pomidorków koktajlowych oraz listków roszponki, oraz groszku konserwowego i  natki pietruszki , czyli  tego co akurat miałam pod ręką

W kuchennej krainie
Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym 166

soli Mus pomarańczowo-miechunkowy z cynamonem: 1 puszka pomarańczy w syropie (waga netto 240g) 45g suszonej miechunki 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki(...)owocowy: Syrop z cząstkami pomarańczy, suszoną miechunkę, cukier oraz cynamon umieszczamy w jednym garnku. Dolewamy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Miksujemy blenderem i łączymy z galaretką pomarańczową. Przestudzony mus wylewamy na wierzch sernika, dekorujemy czekoladową posypką i pozostawiamy do całkowitego stężenia- najlepiej rozkrajać dopiero na drugi dzień.  Przed podaniem sernik dekorujemy kleksami bitej śmietany

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto serowo-jabłkowe 142

składniki na masę serową: 800g tłustego twarogu 100g masła 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 budynie śmietankowe karmel Delecta składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe] dodatkowo: 2 duże paczki herbatników polewa czekoladowa Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem i cukrem(...)wystygnięcia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę [ zetrzeć na tarce]. Przełożyć do garnka i prażyć na małym ogniu do momentu gdy zmiękną. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Wierzch masy jabłkowej przykryć warstwą herbatników.Odstawić do zastygnięcia. Polać polewą  czekoladową, dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Jabłecznik 142

szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 4 szt masło - 250 g mocno schłodzone tłuszcz do formy cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa : jabłka szara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto(...)kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem ( ja piekłam w prodiżu, ale źle było kroić ciasto ) Zetrzeć na tarce o dużych oczkach  , kawałek ciasta na spód tortownicy. Spód podpiecz

Kuchnia Danusi
Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami 139

średnicy 26cm: - 750g ryżu jaśminowego - 1,5 l wody - masło - 5 jaj - 8 łyżek drobnego cukru do wypieków - 125 ml słodkiej śmietanki (dałam double cream) - 10 jabłek - 1 galaretka o smaku kiwi - sok z ½ cytryny - cukier puder do oprószenia - aromat rumowy       W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła. Na gorące wrzucamy suchy ryż. Smażymy cały czas mieszając(...)kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z ½ cytryny i rozparowujemy pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną (owoce nie powinny się rozpaść tylko pozostać w kawałkach) wsypujemy suchą galaretkę – krótko mieszamy do połączenia składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy aromat rumowy (do smaku) i wlewamy do ostudzonego ryżu

mojewypiekiinietylko
Truskawkowa pokusa 127

składników, jeśli macie jeszcze zapasy mrożonych truskawek to jest świetny pomysł na lekki deser, niezbyt słodki. Oczywiście śmietanę można pominąć i na wierzch ułożyć same owoce.   Składniki: 1 galaretka truskawkowa 400 g mrożonych truskawek Dodatkowo: śmietana 30% (u mnie 0,5 l + 2 łyżeczki cukru pudru) 2 kiwi 5 świeżych truskawek starta gorzka czekolada   Galaretkę rozpuścić

Delicious Titbits
Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki 148

krem nie za słodki więc szybko znikało z blaszki. Polecam Wam to ciasto na każdą okazję. Składniki : * jasny biszkopt  * puszka brzoskwiń  * 2 budynie śmietankowe  * 2 galaretki brzoskwiniowe  * kostka masła Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Odsączyć brzoskwinie, dodać wody do 1 litra i ugotować 2 budynie według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego budyniu wsypać 2 galaretki

Magiczne Życie Marty
Ciasto śmietankowo - arbuzowe 117

budynie śmietankowe i gotujemy na malutkim ogniu do zgęstnienia. odstawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimny budyń, dodajemy go stopniowo po jednej łyżce do utartego masła. wykładamy na biszkopty. Przygotowujemy Galaretkę z arbuzem.  Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, by napęczniała. Kawałki arbuza miksujemy w blenderze z cukrem.. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z odrobiną musu i łączymy(...)całością, chwilkę miksujemy razem i wylewamy galaretkę na masę śmietankową, chłodzimy w lodówce

Camilla w kuchni
mazurek czterowarstwowy 231

łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy kakao. składniki na masę z jabłek: 2000 g jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka np. o smaku agrestowym wykonanie: Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z cukrem. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masą przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Galareta z tuńczykiem i jajkiem 131

już ostatnim przedświątecznym wpisie proponuję galaretkę z tuńczykiem i jajkami, która jest dobrą alternatywą dla wieprzowych nóżek ( przepis ). Wieprzowe nóżki są bardzo czasochłonne w przygotowaniu, a z tą galaretkę poradzicie sobie znacznie szybciej. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo. Polecam   GALARETA z TUŃCZYKIEM i JAJKAMI Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki żelatyny 4 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie

Bon appetit mon amie
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 343

dodajemy na końcu do masy serowej, lekko mieszając. Ser wykładamy na mak i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Składniki [JABŁKA]: 1 kg jabłek 100 g cukru 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie: Jabłka obieramy z ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy

psgotujemy
Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką 210

cukru do wypieków 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: owoce kiwi - 8-10 sztuk 2 galaretki o smaku kiwi Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych(...)wyłożyć obrane i przekrojone na pół kiwi, a na nich ubitą pianę. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Po ostudzeniu wylać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodzić

Czerwień i błękit
Drobiowa galaretka 155

Lubię takie galaretki, pełne mięsa (drobiowego) i warzyw. W czasie Świąt Wielkanocnych takie galaretki pięknie zdobią stół, a można do nich dodać ulubione dodatki. Ja osobiście najbardziej lubię z jajkiem, marchewką, groszkiem, kukurydzą i obowiązkowo natką pietruszki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 jajka, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki groszku, włoszczyzna, 1 pęczek natki pietruszki,  2 liście laurowe

Aga w kuchni
Kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa 189

zamrażając, można zrobić z niego kostki rosołowe). Z kiełbasy po zlaniu soku, nie zdejmować osłonki, tylko włożyć ją do lodówki by zastygła. Jeśli chcemy, aby kiełbasa była z galaretką, to przed napełnieniem osłonek mięsem dodać do niego 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiełbasę z dodatkiem żelatyny po wystudzeniu włożyć do lodówki, aby w osłonce zastygła galaretka

Kuchcik gotuje
Domowa mielonka. Proces tyndalizacji 166

Pyszna mielonka z aromatyczną galaretką i tłuszczykiem na górze - domowa kiełbasa ze słoika. Domowa - wiadomo najlepsza. Wiesz co jesz, bez zbędnych wypełniaczy, polepszaczy i nadmiaru konserwantów. Mogą się schować kupne konserwy i mielonki. Mielonka choć domowa nie jest jednak całkowicie pozbawiona konserwantów. Dodatek konserwanta w postaci soli peklowej nie tylko nadaje mięsu apetyczny, różowy kolor - konieczny jest ze względów bezpieczeństwa(...)przetrwalnikowego, następnie zabicie ich w trakcie II i III pasteryzacji. Tak zakonserwowane mielonki można przechowywać w szafkach kuchennych w pokojowej temperaturze. Przechowywanie w lodówce pozwoli jednak na ścięcie się galaretki i utworzenie smakowitej warstewki tłuszczyku na górze słoika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania