galaretka - 14130 przepisów (strona:631/942)

Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków 217

Wybrałyśmy bąbelki czyli pyszne Prosecco.  Potem truflowe risotto, dobre aczkolwiek dla nas mało truflowe i ryż lekko twardy, ale to był wstęp do pysznego tatara z pomidorów z galaretka bazyliowa, chipsem z parmezanu, pudru z suszonych pomidorów i piany z oliwy  – pyszne odświeżające danie.   A zaraz po nim na stół postawione zostały talerze z  grillowaną(...)kałamarnicą. Oj, znakomite to było, talerz całkowicie pusty, zniknęło z niego wszystko.  Kolejne danie to całkowite odświeżenie smaku – delikatna pieczona cielęcina z pianą z tuńczyka, galaretką z pomidorów, smażone kapary, chrupiące anchois – pyszne słonawe, cudowne danie.  Danie ostatnie gorące to jagnięcina w trzech odsłonach z  lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina

Kuchnia na wzgórzu
kostki czekoladowo-piernikowe z marmoladą 128

łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika na przełożenie: 3/4 szklanki twardej marmolady na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku kilka plasterków galaretki w cukrze Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika wymieszać i przesiać. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem a następnie do masy wetrzeć pojedynczo żółtka. Czekoladę rozpuścić(...)mogą być np. trójkąty). Masło rozpuścić, dodać cukier i kakao, wymieszać na gładko. Na końcu wlać wrzątek i mieszając powoli zagotować. Przestudzoną polewą smarować kostki ciasta i zdobić kawałkami galaretki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pyszny sernik gotowany z wiaderka... 142

kg/wiaderko, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mleko 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, herbatniki 400 gram/jasne i ciemne, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, czekolada starta 100 gram masło w garnku stopić i wystudzić - w misce mikserem dobrze połączyć składniki: jajka, twaróg wiaderko president, cukier, skórka kandyzowana do wystudzonego masła wlać(...)sernikowej, wygładzić wierzch na wierzchu poukładać herbatniki ciemne delikatnie przyciskając do sernika na herbatniki wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch i poukładać herbatniki jasne i ciemne, schować do lodówki galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wyłożyć na herbatniki, posypać startą czekoladą gorzką, schować do lodówki najlepiej na całą noc, wyjąć z formy sernik

W Mojej Kuchni Lubię
Desery 172

Batoniki musli       Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi      Deser truskawkowy   Lekki deser truskawkowo-jogurtowy      Pomysł na deser z galaretką   Panna Cotta z musem truskawkowym   Deser lodowy Dame Blanche   Kolorowa galaretka z owocami     Czekoladowy budyń z kaszy manny

Passions hobbies life
Dżem z cukinii, soku z pomarańczy i cytryny 171

ogniu i gotować 15 minut do temperatury 90 C. Cały czas mieszając. Następnie wlać sok z dwóch pomarańczy, skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy oraz sok z cytryny. Dodać galaretki cytrynowe i żel-fix 3:1, wymieszać. Ponownie gotować do 90 C, ale już 10 minut, cały czas mieszając. Słoiczki, przykrywki umyć i wyparzyć w dużym garnku z gotującą się wodą(...)czas 15 minut, obroty 2, nałożyć kopystkę – dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz skórkę z jednej pomarańczy wymieszać czas 5 sek, obroty 7 – dodać galaretki, żel-fix gotować temp 90 C, obroty 2 , czas 10 minut – reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Panna cotta z białą czekoladą i sosem z czerwonej porzeczki 133

bazie tłustej śmietany. Z uwagi na niejedzenie mięsa, nie używam także żelatyny, dlatego panna cottę przygotowałam z wykorzystanie agaru - roślinnej substancji żelującej . Ponieważ nie lubię konsystencji mocno ściętej galaretki, jaką daje agar, dałam go naprawdę niedużo. W efekcie panna cotta nie ścięła się całkowicie, tylko przybrała formę jedwabistego, gęstego kremu - wspaniałego! Jeżeli jednak wolicie, możecie dodać więcej agaru lub też(...)innego słodzika (ksylitolu, stewii) - ilość dostosuj do swoich preferencji, 2 łyżki dadzą kwaśny sos * Ja do swojej panna cotty dodałam 1 łyżeczkę agaru, ponieważ nie lubię konsystencji ściętej galaretki. W ten sposób uzyskałam gęsty krem z białej czekolady, ponieważ panna cotta nie zestaliła się całkowicie. Jeżeli chcesz, aby panna cotta się zestaliła, dodaj 2 łyżeczki agaru.  Przygotowanie panna cotty

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik na zimno z kokosowym spodem i musem owocowym od góry 166

miski i wymieszaj z cukrami. Dodaj powoli żelatynę. Wmieszaj śmietanę  delikatnie. Wyłóż na przygotowany spód i  schowaj ponownie do lodówki aż się wszystko zetnie. MUS:  - 2 galaretki owocowe - duża puszka brzoskwiń Wodę z brzoskwiń z doprowadź do wrzenia, zestaw i dodaj galaretkę. Zostaw do przestygnięcia, dodaj brzoskwinie i wszystko razem potraktuj blenderem na jednolitą masę, powstałą pianę

Pasje Jolki
Dżem cytrynowy z cukinii 185

Produkcja żony:) SKŁADNIKI -5 kg obranej i startej cukinii -1-1,5 kg max cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn, -2 zapachy cytrynowe -5 galaretek cytrynowych -2 łyżeczki żelatyny. WYKONANIE Cukinie obrać zestrzeć na tartce i zagotować do miękkości ,następnie dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny.Tak gotować na małym ogniu 1-1,5 godz.Doda(...)suche galaretki ,olejki i żelatynę.Można też zetrzeć  skórkę z cytryny .Dokładnie wymieszać.Trochę jeszcze podgrzać i gorący dżem nalewać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Więcej przepisów na http://smakijackaw.blogspot.com SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sernik jagodowy na zimno 150

zmielonego sera 100 g masła 300 g jagód 6-7 łyżek cukru 4 łyzki żelatyny 1/2 szklanki mleka biszkopty do wyłożenia formy na wierzch ok 200 g jagód niebieska galaretka Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami, tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia. Jagody zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu, nie muszą(...)lodówki aby masa lekko stężała. Niebieską galaretę rozpuścić w ok 450 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa w tortownicy nieco zastygnie wyłożyć resztę jagód. Zalać zimną galaretką. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Torcik Orbita 143

pokojowej 5 łyżek cukru pudru             Składniki na masę truskawkową 1,5 kg truskawek (umyte i bez szypułek) + 1 ¼ szklanki wody 2,5 opakowania galaretki truskawkowej 2,5 opakowania   budyniu śmietankowego + ¾ szklanki wody 1 ¼ szklanki cukru               Wykonanie: Upiekłam biszkopt makowy Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Ubiłam białka(...)cieplejszy niż masło.   Gotowy krem odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Podzieliłam na 5 części.   Do wykonania masy truskawkowej   zagotowałam truskawki z wodą i cukrem. Zmiksowałam i wsypałam galaretkę w proszku. Budyń rozmieszałam z wodą (3/4 szklanki) i wlałam do masy truskawkowej. Wymieszałam i na małym gazie zagrzałam aż masa zaczęła gęstnieć. Odstawiłam do wystudzenia.   Wykonanie tortu

Kuchnia u Krysi
Pomarańczowy dżem z cukinii 197

Produkcja żony:) SKŁADNIKI -4 kg obranej i startej cukinii -1-1,5 kg max cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn, -2 zapachy pomarańczowe, -5 galaretek pomarańczowych, -2 łyżeczki żelatyny. WYKONANIE Cukinie obrać zestrzeć na tartce i zagotować do miękkości ,następnie dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny.Tak gotować na małym ogniu 1-1,5 godz.Doda(...)suche galaretki ,olejki pomarańczowe i żelatynę.Można też dodać skórkę z pomarańcza.Dokładnie wymieszać.Trochę jeszcze podgrzać i gorący dżem nalewać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Więcej przepisów na http://smakijackaw.blogspot.com SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sernik na zimno Liliana 235

szklanki gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno dodać serki a na koniec ostygłą żelatynę. Wszystko delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Na wierzch wylać galaretkę. 2 galaretki rozpuszczone w 750 ml wody. Na spód wyłożyłam biszkopty

Moje Słodkie Piekiełko
Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną i mascarpone 151

malin 500 g śmietany 30% 2-3  małe opakowania fix do śmietany 1/2 łyżki cukru pudru II warstwa: 1/2 słoiczka konfitur malinowych 400 g malin 1 czerwona galaretka 380 g śmietany 30% 400 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 małe opakowania fix  do śmietany  Wierzch tortu 500 g  śmietany 30% 2-3 fix małe(...)maliny. Nakładamy ubitą śmietanę wraz z fixem i cukrem pudrem. Przykrywamy drugimi blatami. Całość ponownie smarujemy konfiturami (cieniej).Maliny przekładamy do rondla, podgrzewamy gdy puszczą sok wyłączamy grzanie wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia jej. Kiedy maliny zaczną tężeć i będą zimne przekładamy na warstwę konfitur. Śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone, fixem oraz cukrem pudrem - wykładamy na warstwę malin

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Deser bananowy z czarną porzeczką 184

kilka porcji. Sami spróbujcie i przekonajcie, się że to niesamowity smakołyk! (5-6 porcji) Masa bananowa: 1 budyń śmietankowy (może być waniliowy) 1/2 litra mleka 1 łyżka cukru 1 galaretka cytrynowa 2 duże banany Dodatkowo: 6 kruchych ciastek (np. herbatników) 60g czarnej porzeczki 1 łyżeczka cukru bita śmietana Przygotować mus bananowy. Połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek(...)budyniowy i cukier. Całość p ołączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować. Następnie suchą galaretkę wymieszać z gorącym budyniem. Do masy dodać rozdrobnione (blenderem) banany (kawałek zostawić do dekoracji). Wszystko ponownie wymieszać. Na dnie każdej szklaneczki ułożyć pokruszone ciastka i napełnić je (nie do pełna) masą bananową. Porzeczki z cukrem podusić (nie dokładnie) widelcem (aby puściły

Di gotuje
Dyniowo - pomarańczowa galaretka z quinoą i granatem 170

Kocham granaty, a ten był tak dojrzały, słodki i soczysty, że zachlapałam nim pół kuchni ;) Idealna kropka nad "i" dla tej słonecznej galaretki z dyni, pomarańczy i quinoy. Takie lekkie desery lubię najbardziej. Składniki: 4 łyżki białej quinoy 150 gram miąższu dyni 1 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1/4 owocu granatu 3 - 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Quinoę gotujemy razem(...)garnka z naszą gorącą, pomarańczową papką i dokładnie mieszamy. Na koniec gdy lekko przestygnie, dodajemy ziarenka granatu, mieszamy, przekładamy do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby galaretka stężała. Polecam ten deser z myślą o zbliżającym się Halloween, szczególnie, że przy okazji można się upaprać sokiem z granatu

Quinoa Raz!