razem od znajomych off-line. Eksperymentujemy, modyfikujemy i dzielimy się. Składniki: 1 kg dyni już obranej sok i skórka z 2 pomarańczy 0,5 szkl. cukru 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Dynię pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z pomarańczy i wszystko razem gotować ok. 1 godziny ( często mieszając). Gdy już wszystko będzie miękkie zblenderować i dodać(...)galaretki. Dokładnie rozmieszać i gorące nakładać do słoików, szczelnie zakręcamy i gotowe. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieciasto - murzynek znajdziecie w poprzednich postach ----> Ciasto murzynek Po upieczeniu i odtudzeniu ciasta przekrawamy go na dwie części. Na dolną część kładziemy plasterki bananów, na to galaretkę (ja dałam truskawkową). Gdy galaretka stężeje rozprowadzamy na całą powierzchnię bitą śmietanę. Wszystko przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto udekorować można lukrem bądź resztką bitej śmietany posypanej kawą. Jeżeli korzystasz
My World by Dagmara Rekdrugą część biszkoptu i na to wykładamy mus truskawkowy. 4. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Mus z mrożonych truskawek: 2 serki homogenizowane (2x250g) 2 galaretki truskawkowe mrożone truskawki Truskawki odmrażamy, blendujemy. Następnie serki homogenizowane mieszamy z musem truskawkowym. Galaretki rozpuszczamy, gdy będą gęstniały - dolewamy do naszego musu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy cały mus będzie gęstniał
My World by Dagmara RekMasa: 1 kostka masła ok 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżka sypanej kawy 3 żółtka dwie paczki delicji wiśniowych 2 wiśniowe galaretki Wodę,cukier,kakao,kawę,masło podgrzać do rozpuszczenia masła i połączenia składników i gotować na małym ogniu ok 8 min. Po całkowitym przestudzeniu,gdy masa już zgęstnieje dodać żółtka - zmiksować(...)jest już gotowe i zimne dokładnie nasączyć przygotowanym naparem z kawy. Następnie wyłożyć gotową masę,nasączone delicje ( biszkopciki) kłaść na masę stroną z czekoladą do dołu. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ogromnie się cieszę i dziękuję,że mogę uczestniczyć w tej kampanii - uwielbiamy kawę. Co prawda Prima znana jest Nam od dawna,ale nie znaliśmy jej smaku....pijamy inną
Niespełnione zdolności kulinarneśmietan-fix 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 1/3 szklanka cukru 1 galaretka brzoskwiniowa parę kostek czekolady Sposób wykonania: Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym(...)ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą (1/3 szklanki), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (około pół minuty w mikrofali nie dopuszczając do kipienia). Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix, 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą
Cukiernia Pychotkisklepu. A….. jeszcze coś, co jak powiedział mąż, zrobiło ciasto ( TA rzecz u niego robi wszystkie ciasta, więc nie przejmujcie się tym). To domowy dżem, a właściwie galaretka z porzeczek Doskonale podkręciła tutaj smak, dodając kwaskowatości. Możecie ją dodać, możecie pominąć. I tak ciasto w wersji podstawowej jest wystarczająco dobre Drukuj Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia(...)jednej dodajemy kakao. Jeśli jest bardzo gęsta i nie chce się wymieszać, dodajemy 2-3 łyżki mleka. Na dno blaszki wykładamy herbatniki. Na to wykładamy białą masę. Smarujemy domową galaretką/dżemem, przykrywamy warstwą herbatników. Na całość wykładamy masę kakaową. Kładziemy warstwę herbatników. Górę smarujemy polewą i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce i jemy najlepiej drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną
Mieszam w Garnkucałość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Masa jabłkowa 1 i 1/2 kg jabłek 2 dowolne galaretki (u mnie pomarańczowe) 1 łyżka masła Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na maśle przez ok 10 minut, dodajemy galaretki i podgrzewamy jeszcze chwilę, by się
Cynamonowe szczęścieMasa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy cukier do smaku Masa truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe (ja użyłam owoce leśne) Wykonanie: Biszkopt: Ubić pianę z białek na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Na końcu wmieszać(...)wlać rozrobiony budyń i zagotować. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po trochu ostudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt. Masa truskawkowa: Truskawki lekko podgrzać i rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową. Wstawić do lodówki. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościDeser z pieczonej, migdałowej owsianki i galaretki z suszonej żurawiny. Można go jeść bez większych wyrzutów, bo nie zawiera w sobie zbędnych tłuszczów i cukru. Świetny deser lub lekka przekąska, która udowadnia, że bakalie mają moc smaku i zdrowia :) PIECZONA OWSIANKA: 125 g serka ricotta 1 małe jajko 2 łyżki płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego(...)płatków migdałowych 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych GALARETKA Z ŻURAWINY: 100 g żurawiny suszonej 1 szklanka wody 4 listki żelatyny Ser ricotta rozetrzeć trzepaczką razem z jajkiem i miodem. Płatki migdałowe zmielić i wsypać razem z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi do mokrych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 11 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę
https:KKuchniaMniamSkładniki na blaszkę 26cm: - 1kg sera białego - 200ml śmietanki 10% - 4 jajka - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże, płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Na spód: - 500g winogron bezpestkowych Mus: - 2 galaretki o kolorze zielonym - 500g naturalnego jogurtu Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, owijamy szczelnie folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowej półce ustawiamy dużą blaszkę z wodą. Wszystkie składniki(...)pieczemy w kąpieli wodnej 90-100 minut. Studzimy najlepiej na kratce ale jeszcze w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony wstawiamy do lodówki, w tym czasie robimy mus jogurtowy. Galaretki rozrabiamy w 300ml wrzątku, jak zaczyna tężeć mieszamy z jogurtem i wylewamy na schłodzony sernik, dekorujemy winogronem i schładzamy kilka godzin. Smacznego
Wypieki ReneDeser bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, orzeźwiająca warstwa galaretki na mandarynkowym soku w połączeniu ze słodką - waniliową, daje wspaniały efekt smakowy, kusi kolorem i jest łatwa do zrobienia. Pannę cottę robiłam już w wielu wersjach ale to słodko-kwaśne połączenie najbardziej przypadło mi do gustu. Nie zastanawiajcie się tylko zróbcie! Składniki: Na 3 szklane pucharki Warstwa waniliowa(...)wstawić do lodówki aby masa stężała. Warstwa mandarynkowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, sok podgrzać aby był dobrze ciepły, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia, schłodzić, zimną ale płynną galaretkę wylać na stężały spód waniliowy, włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem deser udekorować kleksem bitej śmietany oraz cząstkami mandarynek. Podawać od razu. smacznego
Wanilia i Kardamonłóżka, to z tęsknoty za wiosną zrobiło mi się coś takiego: Składniki: 250 g twarogu 250 g jogurtu naturalnego 200 g czekolady 3-4 łyżeczki żelatyny 1 pomarańcza ½ opakowania galaretki pomarańczowej Kwiaty jadalne Przygotowanie: Czekoladę rozpuściłam kąpieli wodnej, a następnie zmiksowałam wraz z twarogiem i jogurtem. Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach gorącej wody, dodałam do serowo-czekoladowej masy i ponownie(...)pewnie przypuszcza jak wiele niecenzuralnych padło słów przy tej czynności ). Pokroiłam w drobną kostkę i zagotowałam w niewielkiej ilości wody (ok. 400-500 ml) i dodałam pół opakowania galaretki pomarańczowej. Zostawiłam do wystygnięcia. Po wyjęciu z foremek czekoladowe serniczki udekorowałam kwiatami i zaserwowałam z frużeliną pomarańczową
Kate's Kitchenszklanki, jajka 4 sztuki "L", sok z limetki 2 łyżki, skórka z limonki 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 1/2 szklanki, kakao 2 łyżki, galaretka wiśniowa 2 opakowania w garnku najlepiej teflonowym stopić margarynę, wsypać cukier, skórkę z limonki, wlać sok z limonki, dodać ser z wiaderka wsypać budyń, kaszkę manną i szybko mieszać(...)dnie ułożyć herbatniki na herbatniki wylać 3/4 masy i wyrównać wierzch do pozostałej masy wsypać kakao i wymieszać rózgą masę kakaową rozsmarować na masie jasnej, schować do lodówki galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na sernik, schować na całą noc do lodówki - sernik jest pyszny, kwaskowaty, aksamitny i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru pudru Krem pomarańczowy: 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą(...)termoobiegiem. Po upieczeniu ostudzić. Krem pomarańczowy: Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do przestudzenia. Gdy budyń zacznie tężeć ale będzie jeszcze letni dodawać po kawałku miękkiego masła i miksować
Ala piecze i gotujekaszą manną. Ciasto można zjeść na deser ale również na śniadanie. Składniki: 1 l mleka 1 szkl kaszy manny 3 łyżki erytrolu 120 g masła 100 g mascarpone 1 galaretka pomarańczowa w proszku 1 szkl ekspandowanej kaszy jaglanej + 2 łyżki do posypania tortownica o średnicy 26 cm Przygotowanie: Odlewamy szklankę mleka a resztę zagotowujemy razem z erytrolem i masłem(...)pozostałym mleku rozprowadzamy kaszę manną i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy i cały czas mieszając gotujemy kaszę manną przez chwilę. Do gorącej kaszy dodajemy mascarpone i galaretkę w proszku- mieszamy razem dokładnie aby nie było grudek. Na koniec wsypujemy kaszę ekspandowaną i mieszamy razem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy i posypujemy resztą kaszy jaglanej
słodkie i nie tylko historie kulinarne