cytryny masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml kremówki 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl ciepłego mleka 1,5 łyżki żelatyny wierzch: 1 galaretka cytrynowa z pianką Przygotowanie: spód: Masło rozpuszczamy, studzimy, a następnie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Herbatnikami wykładamy spód tortownicy i odstawiamy do lodówki na kilka minut. Banany obieramy, kroimy w plastry(...)Resztę śmietany ubijamy na sztywno, a potem łączymy delikatnie z przestudzoną masą serową. Masę wylewamy na spód z bananami. Tortownicę odstawiamy do lodówki aby masa stężała. wierzch: Galaretkę cytrynową (ja użyłam takiej z pianką) rozrabiamy, studzimy i wylewamy na wierzch sernika
Bon appetit mon amieSkładniki: sernik 1 opakowanie, mleko 3,2% 500 ml, jogurt gęsty 300 ml/truskawkowy, pierniczki glazurowane 300 gram, mięta świeża siekana 2 gałązki, truskawki świeże 25 dag, galaretka poziomkowa 1 opakowanie sernik w proszku z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, dodać zimne jogurty, takie 2 gałązki świeżej mięty pałką blendera zmiksować tyle, aby mięta się rozdrobniła, następnie mikserem(...)skropić np. łyżeczką z herbatą, szybko wyłożyć na pierniki sernik i łyżką przycisnąć do dna umyte truskawki pokroić na plastry i rozłożyć na serniku delikatnie je wciskając w sernik galaretkę poziomkową lub inną rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą wylać na truskawki i schować do lodówki na kilka godzin sernik przełożyć na talerz i kroić porcje - sernik jest aromatycznie
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam mielonki z galaretką. Tym razem postawiłam na mielonkę w słoiku z galaretką i dodatkiem czosnku. Wyszła pyszna, soczysta i jest prosta w wykonaniu a co najważniejsze domowa ;) Dużym plusem domowych kiełbas w słoiku jest ich długi termin do spożycia. Mielonka jest idealna na kanapki lub można też zabrać ze sobą słoiczek mielonki do pracy czy na wycieczkę
Zrób to smaczniełyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 250 gram śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 800 gram jogurtu naturalnego lub greckiego 1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Biszkopty rozkładam w formie. W dużej misie ubijam śmietanę, dodaję cukier i jogurty. Miksuję, dodaję ostudzoną żelatynę. Mieszam i wykładam masę(...)biszkopty. Odstawiam na 30 minut. Rozkładam umyte i pokrojone na pół truskawki. Zalewam gęstniejącą galaretką. Chłodzę w lodówce minimum 4 godziny lub całą noc. Podaję z pozostałymi truskawkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeden najcieńszy placek kruszymy i dodajemy do masy jabłkowej. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 1 łyżka cukru 1 i 1/2 galaretki wiśniowej, w proszku 3 łyżki wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich wodę i chwilkę dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier oraz galaretkę
Domowy Smak Jedzeniarazem do spodu z mąki kokosowej dodałem kakao i przygotowałem waniliowy krem pâtissière. Tartę wieńczą oczywiście najlepsze czerwcowe truskawki. Dodatkowo, jeśli macie ochotę, na wierzch możecie przygotować cienką warstwę galaretki. Koniecznie wypróbujcie, bo takie ciasto bez cukru, nabiału i glutenu całkowicie niweluje wyrzuty sumienia. ;) * SKŁADNIKI Spód: 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 3 białka(...)następnie wstaw do lodówki, aby budyń zgęstniał. Przed samym podaniem udekoruj ciasto owocami. Truskawki umyj, osusz, odkrój szypułki i wyłóż je na gotowy krem. Ciasto możesz dodatkowo polać galaretką. * * Przepis powstał specjalnie dla Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ . Najnowszy nr 16 – Lato 2017 znajdziecie po kliknięciu w obrazek
Food SquareCiasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 20dag.mąki 1 łyżka cukru szczypta soli 1 jajko 10dag.miękkiego masła Kruszonka kokosowa Madzi: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 10dag.masła 5 dag.cukru 10dag.wiórków masa z rabarbaru 1 galaretka cytrynowa cukier pokruszone ciasteczka z cukrem ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-Mąkę wsypać do miski.Dodać cukier puder i szczyptę soli,wymieszać.Dodać miękkie masło.Roztrzepać jajko i dać go tyle ile zabierze ciasto.Zagnie(...)rabarbarową wrzucić do rondelka i wsypać ok.3 łyżek cukru (można dać więcej lub mniej zależne od gustu).Podlać odrobiną wody,zagotować chwilę mieszając ,aby cukier się rozpuścił i dodać galaretkę z torebki.Wymieszać.Wyłożyć na ciasto z kokosem.Ciastka kruche pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta i do pieca na 30-40 min.w temp.180st.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidosładzam, a jak ktoś lubi to można też dodać jakiś olejek, czy aromat zapachowy. Inne desery truskawkami i bitą śmietaną: Eton mess Mini beza Pavlova z truskawkami Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (deser) Deser lodowy z truskawkami Składniki na pyszne truskawki z bitą śmietaną: świeże truskawki schłodzona śmietanka o zawartości tłuszczu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 ml mleka 3 jajka ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego Warstwa malinowa: ½ litra malin ½ szklanki cukru 2 galaretki malinowe Dr.Oetker 1 szklanka wody Żelka kokosowa: ½ litra mleka kokosowego ½ szklanki cukru 25 g żelatyny Dr.Oetker 2 łyżki wiórek kokosowych 50 ml likieru kokosowego Wiórki do dekoracji Sposób przygotowania(...)serową, przykryć drugą warstwą herbatników. Masa malinowa: Maliny przesypać cukrem, wstawić na kuchenkę wlać wodę i doprowadzic do wrzenia, pogotować minutę, dwie, zestawić z ognia, wsypać do masy suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić, tężejącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwa herbatników, włożyć do lodówki na czas robienia żelki kokosowej. Warstwa kokosowa: Żelatynę zalać ½ szklanki mleka kokosowego, pozostałe mleko
Wanilia i Kardamonśmietany kremówki 200 g serka mascarpone 40 g drobnych wiórek kokosowych 35 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Dodatkowo 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Kruche ciasto Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy folia spożywcza(...)wciąż płynną dodajemy do kremu i mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na kruchy spód i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzchu układamy truskawki, delikatnie wciskając je w krem. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnidodać do jogurtu. Wymieszać i rozłożyć jogurt do pucharków. Tak zostawić na 3 godziny. Pozostałe truskawki obrać z szypułek i rozłożyć na jogurcie. Ja zostawiłam szypułki dla dekoracji Galaretkę rozmieszać we wrzącej wodzie i zostawić tak długo aż zacznie gęstnieć. Rozlać galaretkę do pucharków. Zostawić do stężenia. Teraz już gotowe do jedzenia
Kuchnia Pokoleńsmakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 26 cm 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki zimnej wody 7 lasek rabarbaru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka kruszonka 100 g wiórków kokoswych 4 łyzki cukru kryształu 2 łyżki masła przepis Do garnka(...)Rozpuszczony tłuszcz z cukrem odstawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Umyty i osuszony rabarbar kroimy na 2- 3 cmentymetrowe kawałki. Pokrojony rabarbar wrzucamy do miski i dokładnie łaczymy z galaretką. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wlewamy przestudzone masło z cukrem, wbijamy jajka i wszystko starannie miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto
Smakowite Daniacukru pudru 25 dkg margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru około pół szklanki cukru 1 galaretka czerwona Masa serowa: 80 dkg sera białego twarogowego 4 jajka 20 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy(...)Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dajemy do garnka i rozsmażamy, pod koniec smażenia dodajemy cukier Jak rabarbar będzie już usmażony, zdejmujemy z ognia wsypujemy galaretkę czerwoną, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, do garnka dajemy ser, margarynę, jajka, cukier i wszystko zagotowujemy na małym ogniu, jak zacznie gęstnieć
Kuchnia u Bietkimasła Herbatniki drobno rozkruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Wysypać na tortownicę o śr 18 cm i dobrze ugnieść. Odstawić do lodówki. SERNIK: 250 g ricotty 180 g jogurtu naturalnego galaretka truskawkowa 75 g 200 ml wrzątku opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórków kokosowych 250 g truskawek Ricottę wymieszać dokładnie z jogurtem, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Galaretkę rozpuścić
coolinarnySmaczny włoski deser z herbacianą galaretką o smaku porzeczek . Polecam na letni deser do popołudniowej kawy. 250 ml herbaty o smaku porzeczkowym Teekanne 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny 330 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru 50 ml mleka 1,5 łyżki żelatyny Ulubione owoce Herbatę podgrzewamy w garnuszku. Wsypujemy cukier i mieszamy(...)finki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę podgrzewamy wraz z mlekiem i cukrem oraz białą czekoladą. Wsypujemy żelatynę i odstawiamy do delikatnego stężenia. Przelewamy na zastygniętą galaretkę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy ulubionymi owocami
VioletoweKucharzenie