kiedyś dżem z cukinii? Jeśli nie to zróbcie go koniecznie! Egzotyczny dżem pomarańczowy z warzywa! Składniki: 5 kg cukinii 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej 1 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe 2 cytryny Cukinię należy obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Połowę pokroić w kostkę, a kolejną część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do garnka i gotować(...)miękkości. Pod koniec smażenia dodać cukier, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Smażyć jeszcze 30 minut. Gdy wszystko będzie rozgotowane i zacznie gęstnieć dodać galaretkę. Wszystko przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut
Słodki Zakątekmożna było je wykorzystywać do ciast, kanapek lub naleśników. Aromatyczny dżem z wanilią. Składniki: 4 kg gruszek (waga po obraniu) Sok z ½ cytryny 2 laski wanilii ½ kg cukru 1 galaretka cytrynowa Gruszki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucamy do garnka dodajemy sok z cytryny i laski wanilii. Po ok pół godziny gotowania dodajemy cukier. Gdy wszystko będzie(...)rozgotowane i zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę. Bardzo gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików
Słodki ZakątekPrzepis na to proste, efektowne i smaczne ciasto pochodzi z bloga Smaczny.pl Składniki Masa jabłkowa: 1,20 kg jabłek (po obraniu) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 5 ml aromatu cytrynowego 2 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 ml śmietanki(...)łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 duże opakowania herbatników Przygotowanie Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i chwilę dusimy. Galaretki rozpuszczamy w ¾ l gorącej wody, dodajemy do jabłek, mieszamy i lekko studzimy. Formę do pieczenia 25x36 cm wyściełamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, wylewamy masę z jabłek, na wierzch układamy kolejną
R'n'G Kitchenjajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy * 4 jabłka * 2 łyżki cukru trzcinowego * łyżeczka cynamonu * ulubiona galaretka * 200ml śmietanki 30% * 2 fix-y do śmietany * łyżka cukru * starta czekolada mleczna Przygotowanie : Jajka ubić z cukrami, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Przelać(...)piec biszkopt prze 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i masę z jabłek wyłożyć na biszkopt. Wystudzić. Ubić kremówkę z fix-ami i cukrem. Rozsmarować na jabłkach. Całość posypać startą czekoladą
Magiczne Życie Martygrubych oczkach. Do rondelka wlewamy 1/2 szkl wody, gotujemy wodę, dodajemy 1 szkl cukru – rozpuszczamy – ma stworzyć się syrop, dodajemy do wody jabłka, chwilę smażymy. Dodajemy 2 galaretki cytrynowe- czekamy aż galaretki się rozpuszczą. Śmietana: śmietanę 30% (500 ml łaciata – jest super) ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dodajemy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej
MojaQchnia.plżółtka 1 jajko 3 łyżki śmietany 250 gram masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Masa orzechowa: 200 gram orzechów włoskich, posiekanych drobno 3 łyżki miodu 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mleka 4 łyżki masła Z podanych składników ciasta kruchego(...)stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia na złoto. Jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce i dusić kilka minut w dużym garnku. Do gorących jabłek należy dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wystudzoną masą należy przekładać upieczone kruche blaty ciasta kruchego. Ciasto należy schłodzić w lodówce. W rondelku należy podgrzać miód, cukier, mleko i masło do połączenia. Następnie
Mango Papajapuszki 3 łyżki cukru 40 g masła 2 łyżki soku z cytryny 50 g syropu ananasowego z puszki 1 jajko 20 g mąki ziemniaczanej 30 g cytrynowej galaretki Chrupiące orzechy w miodzie: 150 g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, ziemne, nerkowca itp.) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka masła Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 20 ml mleka Dodatkowo: odrobina masła(...)było grudek. Mieszaninę wlać do gotującej się masy ananasowej w garnuszku, cały czas mieszając gotować do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, a po chwili wsypać cytrynową galaretkę, wymieszać. Krem pozostawić do całkowitego wystudzenia. Keksówkę, w której piekliśmy piernik wyłożyć folią spożywczą (zarówno dno jak boki). Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na trzy blaty ścinając ewentualne nierówności z góry
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: gruszki 10 sztuk małe, biszkopty 200 gram, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kubuś bananowy z jabłkiem,marchewką 1 butelka, budyń śmietankowy 2 opakowania 3/4 pojemności kubusia wlać do garnka i zagotować, do reszty kubusia wsypać budynie, wymieszxać i wlać do gotującego się kubusia, mieszać do zagęstnienia masy, wystudzić forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozsypać cienkie plasterki gruszek ze skórką(...)będzie wierzchem deseru), wlać galaretkę gruszkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, zostawić do stężenia, gdy zacznie tężeć ułożyć biszkopty i schować do lodówki na stężałą masę wyłożyć ostudzonego kubusia, ułożyć biszkopty lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę nakryć talerzem, odwrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, owoce można do deseru dodać sezonowe
W Mojej Kuchni Lubiępajęczyną i oooogromnym Pająkiem na wierzchu - na jego widok Adaś ucieszył się najbardziej, choć żałował trochę, że nie jest prawdziwy 😂 Do tego zrobilam jego ulubioną kostkę jogurtowo - serową z galaretką z zatopionymi w niej jadalnymi pająkami oraz babeczki czekoladowe z kremem i pajęczyną, orzechowe ciasteczka z pająkami i spiderinki - malutkie pizzerinki z pająkami z czarnych oliwek. Całość dopełniła rociągnięta wszędzie(...)istny "hard core" 😅💪 Zapraszam Was do obejrzenia zdjęć 😚 Tort z Pająkiem to tort piernikowy z kremem pomarańczowym z zeszłorocznego przepisu z Bloga, linku TUTAJ Kostka Jogurtowo - Serowa z Galaretką i Pająkami (z suszonych śliwek i anyżowych żelków) z TEGO przepisu Przepyszne Ciasteczka Orzechowe z Pająkami znane Wam już z TEGO przepisu Muffinki z TEGO przepisu, ale w wersji
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczek śmietany 18% 1 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia papieru do pieczenia Do przygotowania jabłek do ciasta będziecie potrzebować: 1 kg jabłek 5 dag cukru trzcinowego 1 galaretki o dowolnym smaku (u mnie agrestowa, żeby było świątecznie ) Do przygotowania masy serowej będziecie potrzebować: 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego 30 dag cukru trzcinowego 3 łyżeczki cukru(...)tarce o grubych oczkach, po czym dusimy je w garnku na małym ogniu. 11. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy cukier i dusimy jeszcze przez chwilę. 12. Na koniec wsypujemy galaretkę i mieszając dusimy przez ok. 4-5 minut. 13. Gorące jabłka przekładamy na pierwszy kruchy placek i przykrywamy drugim. Moja rada jest taka, aby robić to w tortownicy, ponieważ jej brzegi
Okiem Blondynki by McBlondicukru waniliowego(około 3 łyżek) 30 ml oleju(około 3 łyżek) 15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżeczki) 4 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 60 g galaretki cytrynowej(2 opakowania) bita śmietana: 500 g śmietany 30% lub 36% 40 g śmietanfixu(2 opakowania) 60 g cukru pudru(1/2 szklanki) 20 g kakao(2 łyżki) Żółtka oddzielamy od białek(...)minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy galaretki, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Na wystudzony biszkopt układamy jeszcze ciepłe(nie gorące!) jabłka. Studzimy, następnie chłodzimy w lodówce. 250 g śmietanki schładzamy. Następnie ubijamy na sztywno, dosypując połowę cukru i 1 śmietanfix
Ciasta z tradycjamisamo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy 2 kruche spody. Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek 150 g cukru świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, od razu do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co jakiś(...)czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na koniec wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Krem orzechowy: 250 g orzechów włoskich 250 ml mleka 200 g masła 150 g cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić w maszynce, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę. Wystudzić. Masło utrzeć
kulinarnyswiatdomicukru do wypieków 100g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę jabłkową: 6 jabłek 2-3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu opakowanie galaretki cytrynowej Na krem cynamonowy: 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 4 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Biszkopt: b iałka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i prażymy z cukrem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec dodajemy cynamon. Gorącą masę zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Krem cynamonowy: kremówkę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego kremu. Na końcu dodajemy cynamon. Na wystudzony
Smak mojej kuchniTakich galaretek (zimnych nóżek) jeszcze nie robiłam. Są bez żelatyny, za to z dwoma rodzajami mięs. Mężowi bardzo smakowały, więc mogę je polecić z całego serducha. Robiłam je w słoiczkach weck, ale może spokojnie zrobić je w miseczkach czy innych pojemniczkach :) Składniki na około 8-10 słoiczków galaretki 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego
Gotowanie...to proste !wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru trzcinowego pianka: 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 puszka mandarynek w syropie 2/3 opakowania galaretki pomarańczowej czekolada gorzka do dekoracji Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka(...)mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia. Pianka: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem
wesoła kuchnia