woli. Dla ochłody oprócz lodów proponuje przygotować pyszny serniczek na zimno, wspaniale orzeźwia, a robi się go w kilka chwil. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 3 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki żelatyny 1 opakowanie herbatników owsianych żurawiną CUKRY NYSKIE cukier puder do smaku Wykonanie: *Na dno tortownicy wykładamy ciastka. *Brzoskwinie wyciągamy(...)misy miksera, dosładzamy wedle uznania cukrem pudrem. Miksujemy z z serem. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy dokładnie. Dodajemy przestudzony syrop, miksujemy, wylewamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki do tężenia. *Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy na masę serową. Odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniłyżki kakao 1/4 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową : 0,5 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru Składniki na warstwę śmietanową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 20 ciasteczek(...)płaską blachę *** *** Ciasto pieczemy około 25 minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Masę truskawkową przestudzamy, odlewamy pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone
Blog z Apetytemszkl mąki krupczatki 125 g masła 2 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 6 łyżek cukru maliny ok 400 g 2 galaretki malinowe Ciasto zagniatamy i wyklejmy dno tortownicy . Podpiekamy ok 15 min . w temp 180st Budyń gotujemy z cukrem. Trochę malin posypujemy na cieście, oblewamy budyniem i pieczemy ok 20 min. Wyjmujemy(...)piekarnika i studzimy. Maliny wkładamy do naczynia, dolewamy wody tyle by było z owocami 1 litr i gotujemy , od zagotowania wystarczy chwilka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki. Przestudzone wylewamy na wystudzone juz ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Gotowanie jest łatwemasła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Masa agrestowa: 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe Krem z białej czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia(...)temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować. Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować
Domowa cukiernia EwySERNIK WANILIOWY: 600 g serków homogenizowanych 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 95g cukru 65g mąki pszennej 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT KAKAOWY: 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas miksując(...)reszty musu cały czas mieszając. SERNIK WANILIOWY: 1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie studzimy. 2. Serki miksujemy z cukrem. 3. Do masy serowej wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. SKŁADANIE DESERU: Szklanki natłuszczamy odrobiną oleju (dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć desery po zastygnięciu) . Do każdej wlewamy sernik waniliowy. Z biszkopta wycinamy okręgi o średnicy szklanek
Marcepanowa kuchniaSkładniki na krem karmelowy: 400g gotowej masy kajmakowej 100g masła Masa śmietankowa: 250ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Nasączenie: 1 torebka herbaty 1 szklanka wrzątku Ponadto: 2 przeźroczyste galaretki 2 opakowania czekoladowych wafelków pryncypałków mała buteleczka alkoholu do dekoracji Warstwa z pestek : Masło, cukier, mleko umieszczamy w garnku. Rozpuszczamy do płynnej konsystencji. Dodajemy pestki, Smażymy ok 3 minut(...)przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wychłodzeniu tortu, boki obkładamy wafelkami. Całość zawiązujemy wstążką. Wierzch biszkoptu nasączamy herbatą. Wykładamy ubitą śmietankę. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Wylewamy do dużego płaskiego naczynia. Zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia. Kroimy nożem w grubą kostkę, która będzie przypominała kostki lodu
Słodki Zakątekpulchny, a jednocześnie dość ciężki, przypominający staropolskie pączki na dużej ilości żółtek. Bardziej wytrawny niż słodki z domowymi wiśniami z syropu i skąpany w lekkiej bezowej piance, podanej z galaretką z fermentowanych wiśni. Dla mnie to była kropka nad „i” . Idealny deser po pysznej uczcie, po którym wychodzi się z uśmiechem na ustach z restauracji. Deser: pączek wiśniowy / beza(...)galaretka z fermentowanej wiśni / puder z zielonej herbaty. Podsumowanie Malarska 25 podczas kolejnej edycji Festiwalu Restaurant Week zaprezentowała cudowne dojrzałe menu, które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Jest lokalnie, jest wiosennie, jest pysznie! Wszystko począwszy od przystawki do deseru tworzyło spójną całość i pewną opowieść o smakach, z których Dolny Śląsk dawniej słynął w cudnej, nowoczesnej oprawie. Smakowały
Food Squareerytrytolu 1 łyżka mąki kokosowej 1 budyń na 3/4 l mleka 2 łyżki ksylitolu Warstwa jabłkowa: 1 słoik (około 400 ml) domowego musu jabłkowego 150 ml wody 1 galaretka dowolnego smaku (najlepiej bez cukru) do nasączenia: domowy ekstrakt waniliowy, przegotowana woda do dekoracji: dowolne ozdoby, wiórki kokosowe. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, nadal(...)Przestudzić. Ugotować budyń: proszek wymieszać z ksylitolem i 150 ml mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotować i postępować według instrukcji na opakowaniu. Budyń przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wymieszać z musem jabłkowym i wstawić całość do lodówki do lekkiego stężenia. Z mocno schłodzonego mleczka kokosowego oddzielić stałą część
Fitkotkajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka – 2 budynie waniliowe – 2 galaretki cytrynowe – 250 g masła – 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa – 400 g śmietany 36% – 1 cukier waniliowy – 1,5 łyżki żelatyny wiórki(...)dodając do mleka 1 łyżkę cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować dodaj budynie rozpuszczone w mleku i jeszcze chwilę gotuj aż całość zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodaj 2 opakowania galaretki i dokładnie wymieszaj aż połączy się z budyniem. Odstaw aż całość przestygnie, wtedy dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiksuj na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przełóż na herbatniki, wygładź
nietylkopasta.pljako takiego nie miałam, więc postawiłam na klasyk w postaci makowca japońskiego, który niebawem Wam tu pokażę, drugim ciastem- takim wiecie, na talerzyk do kawy, było przekładane szpinakowe z galaretką, ale ta- uciekła mi pod spód, więc ciasto miało galaretkę na spodzie i na wierzchu, co z deka pokrzyżowało mi plany i muszę dopracować przepis ponownie, by się
Kuchnia w czekoladziebardzo pyszne ciasto. Składniki Ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki coca coli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka coca cola 1/2 szklanki wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka coca … Czytaj dalej Ciasto coca cola
gotuj ze mnąmielonej kawy i wymieszać. Przygotowanie śliwek: 30 dag suszonych śliwek, pokroić na połówki i zalać przegotowaną ostudzoną wodą i odstawić na godzinę, po czym dokładnie odsączyć. Składniki na polewę: Galaretka wiśniowa 1 szt. Czekolada deserowa gorzka 1 szt. Czekolada mleczna 1 szt. Masło ½ kostki Śmietana kwaśna ½ szklanki Przygotowanie polewy: Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody, dodać pokruszone czekolady, masło
Tradycyjna Kuchniaciasto, ciasto podzielić na 4 części, z każdego kawałka rozwałkować ciasto, wyłożyć na blaszkę i piec w temperaturze 190* przez około 25min. SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ: 3kg jabłek 3 galaretki w kolorze żółtym WYKONANIE: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, smażyć pod przykryciem około 10 min, dodać suche galaretki, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. delikatnie ostudzić, przekładać na przemian
Dziś Ja gotujesera z wiaderka 500ml śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 1 szklanka mleka 40g nasion chia Mus egzotyczny: 300g mango 300g brzoskwiń 2 pomarańczowe galaretki 1/2 szklanka wody Dekoracja: 5 połówek brzoskwiń 10 płatków migdałowych 40g mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Spód: sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć(...)tortownicy. Wstawić do lodówki. 3. Mus egzotyczny: Mango i brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy, wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać (nie gotować). Pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać do tortownicy, ułożyć folię bąbelkową i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. 4. Po tym czasie
Szalona Kuchnia Ewelinyprocentowej 3 lyżki cukru pudru przygotowanie śmietanę ubijamy a potem dodajemy serek i cukier puder ubijamy na jednolitą masę potrzebne jeszcze składniki ok kg bananów 1 cytryna 3 galaretki cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody przegotowanej 1 słoik powideł składanie ciasta 1 połowę ciasta smarujemy powidłami i kładziemy banany przekrojone wzdłuż i smarujemy banany wcześniej sokiem z cytryny rozpuszczonym
Moje Wyroby