szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: słoik (ok.800g) prażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe na masę iryskową: 350 ml śmietanki kremówki 200 ml mleka 200 g cukru 50 g masła 2-3 łyżki suchego maku 3 łyżeczki żelatyny odrobina wrzątku dodatkowo(...)masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Dodać wo jabłek, dobrze wymieszać i odstawić. Dolną część biszkopta położyć na dnie wyścielonej papierem blaszki. Kiedy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na biszkopt
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe na wierzch: puszka masy kajmakowej 100 g masła łyżka soku z cytryny 100 g słonecznika łuskanego dodatkowo herbata do nasączenia Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając(...)około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Każdy nasączyć herbatą. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dusić chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zaczną tężeć wyłożyć między blaty biszkopta. Wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygło. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakrówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi! Składniki: ok 200 g kakaowych herbatników, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2 galaretki brzoskwiniowe, 3 łyżeczki cukru, 200 g masła, masa krówkowa kakaowa 460g, 6 łyżek wiórek kokosowych Przygotowanie: W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już(...)ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil. Masę studzimy. W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru. Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera
Lena GotujeChoć na swoim koncie posiadam mnóstwo serników, także tych na zimno oraz mam też swoich faworytów to chciałam przygotować jakiś inny niż z dodatkiem kremówki i galaretek. W taki o to sposób powstał pyszny, rozpływający się w ustach sernik, który idealnie łączy w sobie smak waniliowo-kakaowy. Jest naprawdę rewelacyjny, o czym świadczy fakt, że mój mąż go zachwalał(...)sporadycznie jada jakiekolwiek słodkości. Sernik ten robiłam już kilkakrotnie i z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tej receptury. Jeśli lubicie to na wierzchu możecie umieścić owoce zalane galaretką. Mi bardziej chodziło o podzieleniem się przepisem na masę, która również świetnie smakuje z ciasteczkami. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) 1 kg serka waniliowego z wiaderka 200g masła 1 szklanka
Di gotujeczęść wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 175 stopni przez 30 minut. Składniki na warstwę rabarbarową: 1 kg rabarbaru ½ szklanki cukru 2 galaretki przeźroczyste o smaku winogronowym Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała. Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy. Składniki na krem : 2 szklanki mleka
Domowe ciastaBuerre 50g mlecznej czekolady kakao Krem budyniowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie wanilinowe 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek cukru Mus truskawkowy: 500g truskawek 350ml wody 2 galaretki truskawkowe Krem stracciatella: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z budyniami(...)stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. 2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretki i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Krem stracciatella: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Następnie dodać
Szalona Kuchnia Ewelinymąki tortowej Niecałe ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 duża puszka brzoskwiń 2 duże serki homogenizowane śmietankowe (ewentualnie waniliowe) 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń (w sezonie jak najbardziej mogą być świeże owoce!) Kilka kostek mlecznej czekolady Kilkanaście płatków migdałów (na skrzydełka) Sposób przygotowania Biszkopt kakaowy: Kakao zalewamy wrzącą(...)rondla z grubym dnem. Dolewamy ½ szklanki syropu z brzoskwiń i miksujemy wszystko na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wsypujemy obie galaretki w proszku. Mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy do przestudzenia. Następnie miksujemy z serkami homogenizowanymi. Przełożenie: Biszkopt kakaowy- połowa tężejącego kremu- biszkopt szpinakowy- reszta kremu- pokruszony (np. za pomocą rozdrabniacza) biszkopt szpinakowy
Kuchnia w czekoladzieotarta z 2 limonek sok z 1,5 limonki spora garstka listków mięty 1 łyżeczka herbaty matcha Spód 10-12 szt. okrągłych biszkoptów 5 łyżek mleka Wierzch 1 zielona galaretka (u mnie gruszkowa) owoce, listki mięty (u mnie winogron bezpestkowy, pitahaya, limonka, mięta) Uwaga: Jeśli użyjesz tak jak ja tortownicy o średnicy 20 cm. musisz mieć taką z wysokimi brzegami(...)pianę z białek i całość wymieszaj łyżką (zrób to szybko, masa dość szybko będzie gęstnieć). Przelej masę na biszkopty, wyrównaj. Na wierzchu ułóż owoce, listki mięty. Zalej tężejącą już galaretką (rozpuszczoną w 450 ml. wrzątku) i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Ingredients: (strainer with a diameter of 20 cm.) 3 eggs 200 grams of sugar powder
Delicious PlaceDzień dobry kochani :) Widzę że propozycja Wielkanocnych wypieków cieszy się dużym zainteresowaniem, postanowiłam przygotować dla Was propozycję na słono.Sałatki, jajka,galaretki itd.. Mam nadzieję że również znajdziecie coś pysznego w wersji wytrawnej:) Zapraszam :) Jajka nadziewane pieczarkami Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy Pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane w piekarniku Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym Rolada(...)szpinakowa z łososiem Szparagi w szynce Galaretka drobiowa Sałatka nicejska Sałatka chińska Pasztet Rolada z mięsa mielonego Po więcej przepisów na sałatki, mięsa czy przekąski zapraszam do etykiet pod spodem postów
Sama słodycz i szczypta chilimleko – 500 ml *miód wielokwiatowy – 2 łyżki *kostka Kasia – 200 g *cukier puder – 2 łyżki MASA BRZOSKWINIOWA: *brzoskwinie w puszcze – 1 op *galaretka brzoskwiniowa – 2 op *woda – 500 ml DODATKOWO: *morele w syropie *czekolada mleczna *płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier, wlewamy po 1 żółtku, ucieramy(...)gładką masę. Do utartej Kasi dodajemy łyżka po łyżce zimny ( to ważne ! ) budyń, ucieramy. Całość wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki. MASA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie odsączamy, miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy z brzoskwiniami ( takie ciepłe ), odstawiamy do tężenia. Lekko tężejącą masę wylewamy na schodzony krem. Zostawiamy na kilka godzin w lodowce. DEKORACJA: Morele odsączone z syropu dekorujemy
Ostra na Słodkorzepakowy 1/2 szklanki, kakao 3 łyżki, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram, śmietana zimna 30% 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać. Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 - 55 minut do suchego patyczka, dobrze je wystudzić w formie, zimne przekroić na dwie części. Zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką mikserem, jedną część ciasta posmarować grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części do siebie. Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki - ciasto ucierane marchewkowe
W Mojej Kuchni LubięKolejną propozycją na świąteczne ciasto jest pięknie pomarańczowe ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową. Od razu zrobiło się tu tak wiosennie i radośnie, prawda? Czytaj więcej
Ana Mari's worldKolejną propozycją na świąteczne ciasto jest pięknie pomarańczowe ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową. Od razu zrobiło się tu tak wiosennie i radośnie, prawda? Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżka śmietany 50g cukru pudru Szczypta soli Krem budyniowy: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki miodu Szczypta soli 2 czerwone pomarańcze 100g masła Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa Opcjonalnie draże pomarańczowe do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto(...)kaszę przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy miód, masło oraz obrane pomarańcze. Miksujemy na gładki krem i ciepły wylewamy na przestudzony spód. Chłodzimy kilka godzin, a następnie zalewamy tężejącą pomarańczową galaretką rozpuszczoną w 350ml wody. Dekorujemy według upodobania- ja użyłam w tym celu potłuczonych draży.\ Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Kuchnia w czekoladzieczarnej. Składniki: Masa serowa: 750g białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 250g masła extra 150g cukru pudru 1 łyżka aromatu waniliowego Mus owocowy: 350g mieszanki owocowej Hortex 100ml wody 1 galaretka truskawkowa Polewa: 100g białej czekolady 200g śmietany 30% 50g miodu 10g żelatyny namoczonej w 80ml wody 2 łyżka masła Dodatkowo: 42 sztuki twardych herbatników 100g mieszanki owocowej Hortex Wykonanie(...)owocowy: Owoce odmrozić, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 2. Masa serowa: Masło z cukrem utrzeć na puch, następnie dodawać stopniowo zmielony ser i cały czas ucierać aż masa serowa będzie gładka, na samym końcu dodać aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. 3. Składanie ciasta: Herbatniki ułożyć
Szalona Kuchnia Eweliny