galaretka - 14130 przepisów (strona:598/942)

irysek 170

szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: słoik (ok.800g) prażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe na masę iryskową: 350 ml śmietanki kremówki  200 ml mleka 200 g cukru  50 g masła 2-3 łyżki suchego maku 3 łyżeczki żelatyny odrobina wrzątku dodatkowo(...)masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.  Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Dodać wo jabłek, dobrze wymieszać i odstawić.  Dolną część biszkopta położyć na dnie wyścielonej papierem blaszki. Kiedy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na biszkopt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik ze słonecznikiem 111

mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę  jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe na wierzch: puszka masy kajmakowej 100 g masła łyżka soku z cytryny 100 g słonecznika łuskanego  dodatkowo herbata do nasączenia Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając(...)około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Każdy nasączyć herbatą.  Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dusić chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zaczną tężeć wyłożyć między blaty biszkopta. Wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygło.  Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia 145

krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi! Składniki: ok 200 g kakaowych herbatników, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2 galaretki brzoskwiniowe, 3 łyżeczki cukru, 200 g masła, masa krówkowa kakaowa 460g, 6 łyżek wiórek kokosowych Przygotowanie: W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już(...)ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil. Masę studzimy. W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru. Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera

Lena Gotuje
Marmurkowy sernik na zimno z masłem 112

Choć na swoim koncie posiadam mnóstwo serników, także tych na zimno oraz mam też swoich faworytów to chciałam przygotować jakiś inny niż z dodatkiem kremówki i galaretek. W taki o to sposób powstał pyszny, rozpływający się w ustach sernik, który idealnie łączy w sobie smak waniliowo-kakaowy.  Jest naprawdę rewelacyjny, o czym świadczy fakt, że mój mąż go zachwalał(...)sporadycznie jada jakiekolwiek słodkości. Sernik ten robiłam już kilkakrotnie i z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tej receptury. Jeśli lubicie to na wierzchu możecie umieścić owoce zalane galaretką. Mi bardziej chodziło o podzieleniem się przepisem na masę, która również świetnie smakuje z ciasteczkami. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) 1 kg serka waniliowego z wiaderka 200g masła 1 szklanka

Di gotuje
Ciasto Ra-barbarrr 140

część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 175 stopni przez 30 minut. Składniki na warstwę rabarbarową: 1 kg rabarbaru ½ szklanki cukru 2 galaretki przeźroczyste o smaku winogronowym Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała.  Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy. Składniki na krem : 2 szklanki mleka

Domowe ciasta
Truskawkowy 3 Bit 114

Buerre 50g mlecznej czekolady kakao Krem budyniowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie wanilinowe 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek cukru Mus truskawkowy: 500g truskawek 350ml wody 2 galaretki truskawkowe Krem stracciatella: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z budyniami(...)stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. 2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretki i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Krem stracciatella: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Następnie dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Pszczółki na łące- ciasto szpinakowo brzoskwiniowe 131

mąki tortowej Niecałe ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 duża puszka brzoskwiń 2 duże serki homogenizowane śmietankowe (ewentualnie waniliowe) 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń (w sezonie jak najbardziej mogą być świeże owoce!) Kilka kostek mlecznej czekolady Kilkanaście płatków migdałów (na skrzydełka) Sposób przygotowania Biszkopt kakaowy: Kakao zalewamy wrzącą(...)rondla z grubym dnem. Dolewamy ½ szklanki syropu z brzoskwiń i miksujemy wszystko na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wsypujemy obie galaretki w proszku. Mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy do przestudzenia. Następnie miksujemy z serkami homogenizowanymi. Przełożenie: Biszkopt kakaowy- połowa tężejącego kremu- biszkopt szpinakowy- reszta kremu- pokruszony (np. za pomocą rozdrabniacza) biszkopt szpinakowy

Kuchnia w czekoladzie
Torcik limonkowo-miętowy na zimno / Lime-mint cake cold 141

otarta z 2 limonek sok z 1,5 limonki spora garstka listków mięty 1 łyżeczka herbaty matcha Spód 10-12 szt. okrągłych biszkoptów 5 łyżek mleka Wierzch 1 zielona galaretka (u mnie gruszkowa) owoce, listki mięty (u mnie winogron bezpestkowy, pitahaya, limonka, mięta) Uwaga: Jeśli użyjesz tak jak ja tortownicy o średnicy 20 cm. musisz mieć taką z wysokimi brzegami(...)pianę z białek i całość wymieszaj łyżką (zrób to szybko, masa dość szybko będzie gęstnieć). Przelej masę na biszkopty, wyrównaj. Na wierzchu ułóż owoce, listki mięty. Zalej tężejącą już galaretką (rozpuszczoną w 450 ml. wrzątku) i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Ingredients: (strainer with a diameter of 20 cm.) 3 eggs 200 grams of sugar powder

Delicious Place
Wielkanocna propozycja na słono 830

Dzień dobry kochani :) Widzę że propozycja Wielkanocnych wypieków cieszy się dużym zainteresowaniem, postanowiłam przygotować dla Was propozycję na słono.Sałatki, jajka,galaretki itd.. Mam nadzieję że również znajdziecie coś pysznego w wersji wytrawnej:) Zapraszam :) Jajka nadziewane pieczarkami   Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy   Pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane w piekarniku   Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym   Rolada(...)szpinakowa z łososiem   Szparagi w szynce   Galaretka drobiowa   Sałatka nicejska   Sałatka chińska   Pasztet   Rolada z mięsa mielonego Po więcej przepisów na sałatki, mięsa czy przekąski zapraszam do etykiet pod spodem postów

Sama słodycz i szczypta chili
BRZOSKWINIOWA PSZCZÓŁKA 180

mleko – 500 ml *miód wielokwiatowy – 2 łyżki *kostka Kasia – 200 g *cukier puder – 2 łyżki MASA BRZOSKWINIOWA: *brzoskwinie w puszcze – 1 op *galaretka brzoskwiniowa – 2 op *woda – 500 ml DODATKOWO: *morele w syropie *czekolada mleczna *płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier, wlewamy po 1 żółtku, ucieramy(...)gładką masę. Do utartej Kasi dodajemy łyżka po łyżce zimny ( to ważne ! ) budyń, ucieramy. Całość wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki. MASA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie odsączamy, miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy z brzoskwiniami ( takie ciepłe ), odstawiamy do tężenia. Lekko tężejącą masę wylewamy na schodzony krem. Zostawiamy na kilka godzin w lodowce. DEKORACJA: Morele odsączone z syropu dekorujemy

Ostra na Słodko
łatwe ciasto marchewkowe... 153

rzepakowy 1/2 szklanki, kakao 3 łyżki, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram, śmietana zimna 30% 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać. Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 - 55 minut do suchego patyczka, dobrze je wystudzić w formie, zimne przekroić na dwie części. Zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką mikserem, jedną część ciasta posmarować grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części do siebie. Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki - ciasto ucierane marchewkowe

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową 229

Kolejną propozycją na świąteczne ciasto jest pięknie pomarańczowe ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową. Od razu zrobiło się tu tak wiosennie i radośnie, prawda? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową 229

Kolejną propozycją na świąteczne ciasto jest pięknie pomarańczowe ciasto z jabłkami i galaretką brzoskwiniową. Od razu zrobiło się tu tak wiosennie i radośnie, prawda? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Mazurek pomarańczowy 143

łyżka śmietany 50g cukru pudru Szczypta soli Krem budyniowy: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki miodu Szczypta soli 2 czerwone pomarańcze 100g masła Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa Opcjonalnie draże pomarańczowe do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto(...)kaszę przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy miód, masło oraz obrane pomarańcze. Miksujemy na gładki krem i ciepły wylewamy na przestudzony spód. Chłodzimy kilka godzin, a następnie zalewamy tężejącą pomarańczową galaretką rozpuszczoną w 350ml wody. Dekorujemy według upodobania- ja użyłam w tym celu potłuczonych draży.\ Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Kuchnia w czekoladzie
Owocowa Chatka Baby Jagi 744

czarnej. Składniki: Masa serowa: 750g białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 250g masła extra 150g cukru pudru 1 łyżka aromatu waniliowego Mus owocowy: 350g mieszanki owocowej Hortex 100ml wody 1 galaretka truskawkowa Polewa: 100g białej czekolady 200g śmietany 30% 50g miodu 10g żelatyny namoczonej w 80ml wody 2 łyżka masła Dodatkowo: 42 sztuki twardych herbatników 100g mieszanki owocowej Hortex Wykonanie(...)owocowy: Owoce odmrozić, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 2. Masa serowa: Masło z cukrem utrzeć na puch, następnie dodawać stopniowo zmielony ser i cały czas ucierać aż masa serowa będzie gładka, na samym końcu dodać aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. 3. Składanie ciasta: Herbatniki ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania