mielonego twarogu 200g masła 8 dużych jajek 200g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus owocowy: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki truskawkowe 500ml śmietanki kremówki 36% ***Jajka oraz ser należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odkładamy na bok do przestudzenia *** *** Do dużej(...)garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Pół szklanki musu owocowego odlewamy, a resztę dodajemy partiami do śmietanki i delikatnie mieszamy *** *** Całość wylewamy
Blog z Apetytemnitki. Wsypujemy kawę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Ostudzoną masę czekoladowo- kawową miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Warstwa truskawkowa: kilkanaście mrożonych truskawek pokrojonych 1 galaretka truskawkowa rozrobiona na 500 ml wody WYKONANIE: biszkopt( z 2/3 grubości całego biszkopta )+ nasączenie truskawki + galaretka krem biszkopt pokruszony Smacznego! Normal 0 21 false false false
Domowe ciastaBrzoskwiniowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis. Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi
Kulinarne PrzebojeBardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu składniki 1 kostka Kasi 3/4 szklanki cukru kryształu szklanka śmietany 18 % 3 galaretki jagodowe 1 paczka wafli kwadratowych przygotowanie Margarynę z cukrem rozpuścić, potem wsypać galaretki i mieszać tak długo aż się rozpuszczą. Wlewamy śmietanę i zagotuj całość. Masę schłodzić, aż będzie zimna i wtedy dopiero można smarować wafle .Nie przejmujcie się
Moje Wyrobyłyżeczki proszku do pieczenia ▪ 50 g cukru pudru (zmielony słodzik) masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone(...)kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26
Zdrowie i pysznie na talerzuPalce lizać! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 3 łyżki kakao Krem malinowy: 250g malin 3 łyżki cukru 1 galaretka malinowa 250ml śmietanki kremówki Dodatkowo: 150g malin *** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru *** *** W osobnej misce miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą(...)momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się *** *** Następnie całość blendujemy na gładki mus (można też owoce przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek). Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając wolne miejsca przy
Blog z Apetytempieczenia. Składniki: Masa owocowa: 450g owoców leśnych typu jagody, maliny, jeżyny, borówki itp. – świeże lub mrożone 4 łyżki cukru 300ml śmietanki kremówki 20 – 36% 2 galaretki o smaku owoce leśne Masa jogurtowa: 450ml jogurtu naturalnego 50 ml słodkiej śmietanki 18, 30 lub 36% 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: duża paczka(...)momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się *** *** Następnie całość blendujemy na gładki mus (można też owoce przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek). Do gorącego musu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. W razie gdyby mus był zbyt kwaśny można go dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia. 1/4 szklanki szklanki musu owocowego odkładamy
Blog z Apetytemśmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 op. śmietanfix Frużelina wiśniowa: 300g drylowanych wiśni ⅓ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania galaretki wiśniowej Dodatkowo: Tarta gorzka czekolada do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Białka ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy całkowicie uzyskamy sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Piana(...)frużelinę. Wiśnie przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do wiśni, mieszamy. Wsypujemy galaretkę wiśniową, mieszamy by się dobrze rozpuściła i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przed podaniem ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, mascarpone oraz śmietanfixem. Wykładamy krem na środek gniazdek, a na bokach robimy
Kuchnia w czekoladziealternatywa dla klasycznego sernika słodzonego białym cukrem. Zastępujemy tu cukier ksylitolem lub jeszcze lepiej - erytrolem. Słodki smak pozostaje, kalorii ubywa. Sernik na zimno koniecznie musi być z owocami i galaretką - taki smakuje najlepiej. Dodajcie sezonowe owoce jagodowe i cieszcie się smakiem lata. PRZEPIS NA FIT SERNIK NA ZIMNO Składniki: Spód sernika: 15 daktyli bez pestek 1/2 szklanki płatków owsianych(...)masy serowej i dobrze połączyć. Masę serową wylać na daktylowy spód, wstawić do lodówki. W gorącym naparze herbacianym rozpuścić żelatynę. Na wierzchu sernika ułożyć owoce, całość zalać lekko tężejącą galaretką herbacianą. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
kolorowotorcikowopodłużnych 160 g 500 g jagód 250 ml śmietany kremówki 30 % 100 g czekolady białej 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki czubate żelatyny 1 garść pełna listków mięty 1/2 galaretki jagodowej dekoracja: 200 ml śmietany 36 % borówki mięta świeża 1 łyżeczka jagód Sernik: Śmietanę kremówkę zagotowuję, zdejmuję z ognia dodaję liście mięty i odstawiam aż przestygnie. Wstawiam do lodówki(...)wciskam je w masę. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Wylewam trzecią cześć masy serowej białej i wstawiam sernik na 30 minut do lodówki. Masa jagodowa wierzch: Galaretkę jagodową rozpuszczam w 125 ml gorącej wody. Dodaję do pozostałego musu jagodowego i studzę. Wylewam na sernik, wstawiam do lodówki na kilka godzin albo noc. Dekoracja: Jagody rozcieram widelcem. Kremówkę schłodzoną
wesoła kuchniaCytrynowo - owocowe letnie ciasto z biszkoptami. Składniki: 2 jogurty naturalne po 400 ml, 3 galaretki cytrynowe, 100 g borówki amerykańskiej, 50 g czerwonej porzeczki, 100 g malin, kilka sztuk winogrona, 5 - 6 połówek brzoskwiń w syropie, 8-10 okrągłych biszkoptów, 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 22 sztuk) Przygotowanie: Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Galaretki rozrób w 350 ml gorącej wody
Lena Gotujecukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 mały kubek śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: borówki lub inne owoce galaretka owoce leśne + 300 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Formę do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem(...)Ciasto całkowicie wystudzić. 4. Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem, a następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. 5. Na tartę wyłożyć krem, posypać borówkami, a na wierzch wylać tężącą galaretkę. 6. Ciasto schłodzić w lodówce. Z podanej porcji wyszła 1 tarta oraz 6 mniejszych tartaletek, które dla odmiany zrobiłam z nektarynką. Smacznego
Kuchnia domowa Anikuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy
Kulinarne przygody Gatityłyżki zimnej wody, szczypta soli, krem budyń waniliowy/śmietankowy, 400 ml mleka, 125 g masła, 2 łyżki cukru pudru, Dodatkowo 2 łyżki marmolady truskawkowej (można pominąć), 300 g truskawek, galaretka truskawkowa. Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Na ciasto(...)zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce wystudzony budyń dalej miksując. Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem, poukładać gęsto pokrojone truskawki lub w całości, jak Wam wygodniej zalać galaretką truskawkową przygotowaną w 400 ml wody. Wstawić do lodówki i uzbroić się w cierpliwość, w oczekiwaniu aż wszystko zastygnie ;) Smacznego i miłej niedzieli
Moja kraina smakówtylko kilka składników i oryginalne ciasto gotowe! Składniki: na blachę 24cm x 28cm gofry (domowe z tego przepisu lub gotowe ze sklepu), 2 jogurty naturalne po 400 ml, 3 galaretki truskawkowe lub malinowe, 200 g czerwonej porzeczki, 200 g borówki amerykańskiej, 3 połówki brzoskwini z puszki Przygotowanie: Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Galaretki rozrób w 350 ml gorącej wody. Odstaw
Lena Gotuje