galaretka - 14130 przepisów (strona:586/942)

Biszkopt subtelny z rabarbarem w śmietanie 58

towarzystwie bitej śmietany. Wszystko w tym wypieku określić można mianem subtelnego. Smak i puszystość biszkopta, nie mającego nic wspólnego z suchością. Różowa, nie za obfita warstwa słodkiego rabarbaru w galaretce z własnego soku i równie subtelna warstwa ubitej kremówki. W zasadzie to tort, po odpowiednim wykończeniu boków i góry, śmiało można wbić w niego świeczki urodzinowe. Smak ciasta, jego lekkość(...)nasączony nie jest zbyt suchy. Poncz cytrynowy jednakże dodaje aromatu i rześkości całej kompozycji. Myślę, że będziecie wykorzystywać ten przepis również do innego rodzaju ciast  - z owocami, masami, galaretkami. Biszkopt bywa ciastem kapryśnym - opada, czasem się wysusza, przypieka zbytnio z dołu lub z góry. Wyrasta z górką, którą trzeba ścinać, lub nie wyrasta wcale, tworząc omlet. Ten przepis gwarantuje

Kronika Piekarnika
miodownik z masą kokosową i grysikową 107

miksujemy na jednolity krem. Gotowy wykładamy równomiernie na jeden blat miodowego ciasta i przykrywamy drugim ciastem. składniki na warstwę owocową: 250 g marmolady (ja użyłam domowej jabłkowej) 1 sucha galaretka pasująca smakowo do marmolady, w moim przypadku pomarańczowa wykonanie: Marmoladę przekładamy do rondelka, doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy zacznie tężeć wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Keto szarlotka (Paleo, LowCarb) 129

rodzynek opcjonalnie (ominąć w celu obniżenia ilości węglowodanów na porcję) 2 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki wody 1 szt. galaretka cytrynowa bez cukru Biszkopt 4 jajka 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 4 łyżki erytrytolu 40 g oleju kokosowego 40 ml gęstego mleka kokosowego 35 g mąki kokosowej(...)patelni, zalać wodą i zagotować wraz z eryrtytolem, cynamonem i ekstraktem z wanilii. Można dodać rodzynek. Gotować 15 - 20 minut aż jabłka staną się miękkie. Zdjąć z ognia, zasypać galaretką cytrynową i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Biszkopt Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę

Modern Cave Girl
Ciasto " Śliwki w biszkopcie" 95

doświadczonych. Polecam ! Składniki: biszkopt 250 g mąki pszennej 100 g cukru 60 ml oleju 10 g proszku do pieczenia 5 jajek masa śliwkowa 500 g śliwek mrożonych 120 g galaretki wiśniowej masa śmietanowa 250 ml śmietany 30% 50 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Biszkopt : Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. miksuję. Dodaje mąkę i proszek(...)pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Dzielę na dwie połowy. Masa śliwkowa : Śliwki rozmrażam. Miksuję. Zmiksowane śliwki podgrzewam. Do ciepłej masy dodaje galaretki. Mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Ciasto układam w blaszce. Układam między dwie połowy masę śliwkową. Odstawiam do ostudzenia. Chłodzę w lodówce.  Masa śmietanowa : Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder

Ciasta z tradycjami
Dżem dyniowo jabłkowy z pomarańczową nutą 134

Składniki: 1 kg obranej dyni 0,5 kg obranych jabłek 1 pomarańcza 1 cytryna 0,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Dynię oraz jabłka drobno kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
tort z kremem michałkowym i malinowym 130

serka mascarpone 50 g czekolady białej wykonanie: Postępujemy tak samo jak w przypadku kremu z michałkami klasycznymi. składniki na krem malinowy: 120 g malin 200 ml śmietanki kremówki 1/2 galaretki malinowej w proszku 60 ml gorącej wody wykonanie: Maliny przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się rozpadną i puszczą sok, jeśli przeszkadzają nam pestki, to część malin możemy przetrzeć przez(...)sitko. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do musu malinowego. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko tężejący mus i miksujemy. złożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu układamy w rancie, wykładamy cały krem z michałków klasycznych. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy krem malinowy. Przykrywamy trzecim blatem, wykładamy krem z michałków białych i przykrywamy czwartym blatem, delikatnie dociskając. Całość wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Czarna porzeczka. Na sezon grypowy idealna 73

syntezie białek i metabolizmie węglowodanów. Pektyna. Czarna porzeczka to owoc bogaty w pektyny, rodzaj włókna, które ma właściwość tworzenia żelu poprzez zatrzymywanie wody. Zdolność czarnej porzeczki do wytwarzania galaretek i dżemów będzie ciekawsza, jeśli owoce nie są w pełni dojrzałe. Uważa się, że pektyny mają wiele korzyści dla zdrowia, w tym obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Pektyna(...)zakażeniem mikrobiologicznym. Sposób przygotowania. Kiedy kupujesz, szukasz nienaruszonego i dobrze zabarwionego owocu. Czarne porzeczki rzadko są jednak sprzedawane świeże jako owoce stołowe. Jest on szczególnie poszukiwany do produkcji kuli, galaretki i dżemu. Może być również spożywany w postaci płynnej, z kremem z czarnej porzeczki używanym do wyrobu kirów lub nektarów, syropów lub likierów. Gotuje się go powoli w małej ilości

ProstePesto.pl
ciasto jesienne jabłuszko 88

wystudzonego ciasta (wierzchu) ściągamy „skórkę”. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek, obranych 90 g kaszy manny 1 łyżka masła 150 g cukru + 125 ml wody 1 galaretka pomarańczowa + 125 ml gorącej wody wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotowujemy z cukrem, gdy zrobi się syrop dodajemy starte jabłka i smażymy. Do wysmażonych jabłek dodajemy(...)kaszę mannę, masło i smażymy przez chwilę, cały czas mieszając, aż kasza napęcznieje. Zestawiamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną galaretkę, mieszamy. Gorącą masę wykładamy równomiernie na upieczone ciasto i odstawimy do wystudzenia. składniki na masę maślano śmietanową: 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 ml śmietany kwaśniej 18% 90 g cukru pudru lub więcej wg własnego smaku 2 łyżeczki cukru

Domowy Smak Jedzenia
Jesienna Dolina Rozkoszy 150

cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa marchewkowa: 700 ml soku marchewkowego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao(...)pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa marchewkowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Ostawiam do stężenia. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z krówkami i mascarpone (bez pieczenia) 139

pieczenia. Jego wykonanie nie przysporzy Wam problemów. Kilka prostych składników, chwila miksowania i do lodówki. A potem możne już kroić i jeść ze smakiem. Jeśli wolicie serniki z galaretką, to śmiało możecie ją dodać. Pamiętajcie tylko, aby dobrze wyrównać wierzch sernika, by galaretka nie spłynęła na dno ciasta. Składniki: 500 g dobrej jakości sera na sernik (np. Wieluń

Słodkie okruszki
Mój pomysł na mini deserki i recenzja chłodziarki wolnostojącej Electrolux 98

zwłaszcza że kawy i orzechów laskowych mam pod dostatkiem (tylko nie ma komu ich łupić). Fit deserki truskawkowe: 250g mrożonych truskawek 30g drobnego cukru 2 łyżki zimnej wody 35g galaretki truskawkowej 100g serka mascarpone 170g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru 5-6 sztuk ciastek zbożowych (ok 35g) 8 kostek gorzkiej czekolady 10 orzechów laskowych   Sposób przygotowania: Zaczynamy(...)cukier i dwie łyżki zimnej wody. Rozmrażamy powoli, często mieszając a gdy owoce zmiękną rozdrabniamy blenderem i pozostawiamy do zagotowania. Gotujący mus truskawkowy ściągamy z palnika i mieszamy z galaretką w proszku. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie doprowadzamy do zastygnięcia. Ciastka miksujemy razem z orzechami i czekoladą. Wysypujemy po równo na dno każdego pojemniczka. Jogurt łączymy z mascarpone i cukrem

Kuchnia w czekoladzie
Wspaniałe ciasto Niebo jabłkowo-orzechowe+FILM 159

szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki  śmietany kwaśnej 18% -125g miękkiego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -ok 2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe KREM ORZECHOWY  -350g orzechów włoskich -300ml mleka -3/4 szkl cukru -300g masła Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką(...)małym ogniu do miękkości. Mieszamy co chwile by się nie przypaliły. Jeśli istnieje taka konieczność można dolać odrobinkę wody. Gdy jabłka staną się masą, dodajemy do nich 2 galaretki cytrynowe. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia. Gorącą masę jabłkową wykładamy na pierwszy spód, wyrównujemy i przykrywamy drugim. leciutko dociskamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.  ***dzięki przełożeniu placków gorącą masą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik gotowany z żelką dyniowo- pomarańczową 129

zapraszam na przepis. Mojemu synkowi bardzo smakował.  Składniki blaszka 23/33: herbatniki 350 g, żelka dyniowo-pomarańczowa: puree z pieczonej dyni 4 szklanki, przepis na puree znajdziecie  tutaj , galaretka pomarańczowa 2 szt, masa serowa: ser twarogowy dwukrotnie zmielony 1 kg, cukier puder 1,5 szklanki, jajka 4 szt, budyń waniliowy 2 szt (każde po 40 g) olejek pomarańczowy(...)polewa: czekolada mleczna 150 g, mleko 5 łyżek, dodatkowo: wiórki kokosowe do ozdoby, Sposób przygotowania: W blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników.  Puree z dyni podgrzewamy w garnku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy mus wylewamy na ciastka i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek.  Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy zmielony ser, jajka cukier puder oraz olejek pomarańczowy

kulinarne odsłony pati
MIODEK S ANASTAZJI 127

mąką, sodą i cukrem. Dodać jajka i miód - wyrobić ciasto.  Upiec 4 placki na złoty kolor.  Masa jabłkowa: 2 kg jabłek bądź mus jabłkowy  2 suche galaretki   Obrane,starte na dużych oczkach jabłka dusić na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać suche galaretki, wymieszać,smażyć krótką chwilę. Podzielić na dwie części. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik na zimno z jagodami i malinami 76

użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód okrągłe biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać krótko, tylko(...)najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania