galaretka - 14130 przepisów (strona:594/942)

Kokosanka jabłkowa 99

pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl  NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op  cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka  Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos,  margarynę i razem posiekać,  dodać żółtka(...)zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną

ciasta i desery czyli na słodko
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 86

mąki owsianej ▪ 1 jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy(...)papierem do pieczenia. Pieczemy spód 20 minut w 180 stopniach.  3. Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony spód. Wciskamy w budyń brzoskwinie i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Pieczemy całość 30 minut

zdrowo i aktywnie
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 91

mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do większej miski lub na stolnicę dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder(...)kostkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut. 2. Budynie gotujemy na mleko i pod koniec dodajemy galaretkę (sam proszek). 3. Truskawki kroimy na pół i obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej. 4. Formę (35x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki jedną połówkę ciasta i ścieramy na tarce

zdrowo i aktywnie
Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie 104

połączony z twarogiem i soczystą truskawką na prawdę zachwyca smakiem. Wykończenie sernika możecie zrobić na dwa sposoby: taki jak ja, czyli tylko ułożyć owoce lub zalać je dodatkowo jeszcze galaretką. Wybór należy do Was, ja tym razem postawiłam na proste wykończenie i nie zakłócaniem smaku dodatkowo jeszcze galaretką. W przypadku spodu, jeśli nie macie płatków jaglanych możecie użyć inne jakie

zdrowo i aktywnie
Szarlotka z budyniem i kruszonką 96

łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 50 g cukru pudru (zmielony słodzik) masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone(...)kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26

zdrowo i aktywnie
Ciasto czekoladowa śliwka 90

łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mus owocowy: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g czekolady gorzkiej lub deserowej 1/4 szklanki mleka       *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa(...)garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Mus dodajemy partiami (najlepiej po łyżce) do śmietanki i za każdym razem delikatnie mieszamy *** *** Całość wylewamy

Blog z Apetytem
Ciasto z porzeczkami i mascarpone 154

użyłam porzeczek i borówek, po prostu pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki: 250 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 galaretka truskawkowa opakowanie czerwonej porzeczki garść borówek Spód: 150 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone wykonanie Masło kroimy nożem(...)obciążenia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Można przygotować dzień wcześniej. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Wykładamy krem na wierzch. Następnie układamy umyte owoce. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Sernik z malinową wkładką 166

sera białego 200 g mascarpone 200 g śmietany 30% 120 g cukru pudru 4 łyżki żelatyny wkładka malinowa: 500 g malin 2 łyżki  cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka malinowa Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie(...)studzimy. wkładka malinowa: Maliny podgrzewamy z cukrem, aż puszczą sok, potem miksujemy je blenderem i przecieramy przez sito. Mus malinowy łączymy z rozpuszczoną w 3/4 szkl.gorącej wody galaretką i przelewamy do okrągłego naczynia o średnicy nieco mniejszej niż forma do sernika. Odstawiamy do stężenia. masa serowa: Żelatyną rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody i studzimy. Ser przeciskamy przez praskę dodajemy

Bon appetit mon amie
Galaretka waniliowo-malinowa 129

mleko z dodatkiem ziarenek laski wanilii i 1/2 łyżeczki cukru. 4. W waniliowym mleku rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny. 5. Do pucharka wlewamy maliny i odstawiamy do stężenia. 6. Na galaretkę malinową wylewamy mleko i ponownie odstawiamy do stężenia. Galaretka waniliowo-malinowa jest bogata w: - żelatynę, która wspomaga funkcjonowanie stawów, - wapń (pochodzący z mleka), który jest składnikiem kości i zębów. Wartość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
wafle z masą galaretkową i dżemową... 128

Składniki: wafle okrągłe małe 1 opakowanie, mleko 3.2% 3/4 litra, galaretka cytrynowa 2 opakowania, dżem niskosłodzony 500 gram, kasza manna 4 łyżki Mleko zagotować, wsypać galaretkę i szybko wymieszać, zostawić do wystudzenia. Domowy dżem niskosłodzony przełożyć do garna, wsypać kaszkę manną, mieszając do zagotowania, cały czas mieszając gotować z 3 minuty, zostawić do wystudzenia. Kupiłam okrągłe małe wafle, krążki wafli

W Mojej Kuchni Lubię
Fit sernik na zimno 148

naszej żelatyny odliczamy 6 łyżeczek, następnie zalewamy ugotowaną i wrzącą wodą i bardzo dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek . Resztę żelatyny którą nam została wykorzystamy do zrobienia galaretki. Następny krok to przekładamy naszą śmietanę i ubijamy za pomocą miksera do uzyskania puszyste masy , kiedy śmietanę mamy ubitą, dodajemy pozostałe składniki , ksylitol, zapach śmietankowy, oraz wystudzoną żelatynę i mieszkamy wszystko(...)godzin aż zastygnie . Kiedy nasz sernik już zastygł, w oddzielnej misce zalewamy herbatę owocowa wrzątkiem po 5 minutach dodajmy żelatynę oraz substancje słodzącą na ksylitol i dokładnie mieszkamy , kiedy galaretka jest dobrze wymieszkana odstawiamy do wystudzenia, a kiedy już wystygnie wylewamy na nasz sernik i odstawiamy na noc. Na drugi dzień możemy już kosztować serniczka

Mój Smak
Deser Jabłkowa Mgiełka 168

bitą śmietaną i słomką ptysiową. Deser jest bardzo lekki i orzeźwiający. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. SKŁADNIKI: 10 sztuk herbatników, 50g masła, 2 jabłka, 100ml wody, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 200ml śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru, 5 kostek gorzkiej czekolady, 50g słomki ptysiowej z cynamonem Brześć , gruszka i listki mięty do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę w pył(...)okrąg. Wstawiam na 30 minut do lodówki, 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Następnie wsypuję galaretkę i dokładnie mieszam. Masę wykładam na płaski talerz wyłożony folią. Odstawiam do stężenia. W stężonej masie jabłkowej wykrawam foremką w kształcie koła okrąg. Wykrojoną masę układam na spodzie z herbatników

Tradycyjna kuchnia Kasi
Galaretka drobiowa 117

Galaretka z drobiu wg przepisu mojej babci :) Składniki Pierś z kurczaka 1 pojedyncza pierś Udko z kurczaka 3 średnie Marchew 3 marchewki Pietruszka 2 pietruszki Por 1 por (tylko biała część) Groszek 2 łyżki Ziele angielskie 6 ziarenek Liść lauro The post Galaretka drobiowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) 95

sztuk Herbatniki maślano-kakaowe ok. 10 sztuk Mleko 3 szklanki (razem 750ml) Budyń śmietankowy 2 opakowania Cukier 3/4 szklanki (lub mniej The post Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Torcik z kaszą manną 157

idealny na każdą okazję.       Składniki: biszkopty, ½ l mleka, 4 łyżki kaszy manny, 100 g masła, op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wiórek kokosowych 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy biszkoptami. Mleko zagotowujemy z cukrami w rondlu, dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe, gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy na formę z biszkoptami(...)szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, tężejącą wylewamy na wystudzoną masę z kaszy manny

słodki bratek