galaretka - 14130 przepisów (strona:594/942)

Ciasto Grand Choco 138

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na masę jabłkową: 8 jabłek 2 galaretki cytrynowe Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy ok.. 8 minut. Pod koniec dodajemy sypkie galaretki. Chwilę gotujemy ( do „zabulgotania” 😉 ) . Studzimy. Dodatkowo: nasączenie: 150 ml whisky + 150 ml mocnego słodzonego espresso herbatniki waniliowe do pokruszenia po wierzchu WYKONANIE:  blat czekoladowy+ ½ nasączenia   masa jabłkowa

Domowe ciasta
Szarlotka z bitą śmietaną 166

Szarlotka z bita śmietaną 3 jajka 40 g cukru 80 g maki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek szara reneta 1 galaretka cytrynowa Składniki na masę: 200 g śmietany 30% 200 g sera mascarpone 10 g cukru pudru Dodatkowo: wiórki czekoladowe Thermomix przepisy. Szarlotka z bita śmietaną Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy(...)szara reneta, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na 4 części. Jabłka rozdrabniamy w dwóch porcjach czas 10 s/obr.4. Wszystkie jabłka umieszczamy w naczyniu Thermomix i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Wlać do masy jabłkowej. Masę przekładamy do naczynia i czekamy jak zacznie nam tężeć. Zimny biszkopt wyciągamy z tortownicy. W zależności od wysokości przecinamy

Themo przepisy
Szarlotka z budyniem-zawsze wychodzi, pyszna +FILM 183

szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny JABŁKA -1,5-2 kg jabłek (najlepiej szara reneta) -1 galaretka cytrynowa -1 łyżeczka żelatyny -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej BUDYŃ -1250ml mleka  -3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru -3/4 szkl cukru -2 łyżki mąki pszennej tortowej(...)piekarnika. JABŁKA Jabłka-najlepiej szarą renetę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie dajemy je do garnka i prażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, łyzeczkę żelatyny i makę ziemniaczaną. Mieszamy i jeszcze prażymy mieszajac około 5-10 minut. Gorące jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia. BUDYŃ Do garnka dajemy 3 budynie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto orzechowe z musem jabłkowym 78

garnku na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Masę przestudzić. Masło utrzeć dodając partiami przestudzone orzechy. Mus jabłkowy: Składniki: 1 kg jabłek obranych i oczyszczonych z ziaren 2 galaretki agrestowe lub winogronowe 1 szklanka wody Wykonanie: Obrane i oczyszczone jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać szklankę wody i gotować chwilę, zależy od gatunku jabłek. Muszą być aldente. Zdjąć(...)ognia, wsypać dwie galaretki. Dobrze wymieszać. Przestudzony i lekko gęstniejący nakładać na krem. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy – krem orzechowy – mus jabłkowy   Smacznego!!! Ciasto-orzechowe-z-musem-jabłkowym Pobierz http://www.przepisybabci.com.pl/2019/08/31/ciasto-orzechowe-pychotka/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Przepisy Babci
Fit deser - domowa malinowa galaretka i jogurt naturalny 304

Pomysł na fit deser bez dodatku cukru - domowa malinowa galaretka przykryta jogurtem naturalnym. Całość udekorowana malinami, listkami świeżej mięty oraz polana miodem malinowym. Deser szybki do przygotowania i bardzo smaczny.  Składniki na 2-3 porcje: 300 g malin 1 duży jogurt naturalny (400 g) 2 łyżeczki ksylitolu 1 czubata łyżeczka miodu, np. malinowego 1 łyżeczka agar-agar kilka listków(...)pomocą łyżki rozdrobnić. Garnek zdjąć z ognia, wsypać agar-agar i całość wymieszać. Przygotowaną masę przelać do szklanek. Pozostawić do stężenia. Uwaga: agar-agar bardzo szybko zastyga 😊 Wierzch galaretki przykryć jogurtem naturalnym. Całość polać miodem i udekorować malinami oraz listkami świeżej mięty. Podawać po schłodzeniu. Gotowanie malin i przygotowywanie deseru

Ugotować
Sernik na zimno z kaczuszkami 63

serowa:  · serek homogenizowany 500 g  · śmietana kremówka 30% 200 g  · biszkopty okrągłe  · żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore  · cukier puder 1 łyżeczka  DODATKOWO:  · galaretka niebieska 2 op  · pianki kaczuszki  Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić(...)razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować i na koniec dodać żelatynę, wymieszać dokładnie. Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać wstawić do lodówki, Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejącą wylać na sernik, udekorować piankami

ciasta i desery czyli na słodko
Kokosanka jabłkowa 95

pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl  NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op  cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka  Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos,  margarynę i razem posiekać,  dodać żółtka(...)zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną

ciasta i desery czyli na słodko
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 82

mąki owsianej ▪ 1 jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy(...)papierem do pieczenia. Pieczemy spód 20 minut w 180 stopniach.  3. Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony spód. Wciskamy w budyń brzoskwinie i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Pieczemy całość 30 minut

zdrowo i aktywnie
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 86

mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do większej miski lub na stolnicę dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder(...)kostkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut. 2. Budynie gotujemy na mleko i pod koniec dodajemy galaretkę (sam proszek). 3. Truskawki kroimy na pół i obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej. 4. Formę (35x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki jedną połówkę ciasta i ścieramy na tarce

zdrowo i aktywnie
Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie 99

połączony z twarogiem i soczystą truskawką na prawdę zachwyca smakiem. Wykończenie sernika możecie zrobić na dwa sposoby: taki jak ja, czyli tylko ułożyć owoce lub zalać je dodatkowo jeszcze galaretką. Wybór należy do Was, ja tym razem postawiłam na proste wykończenie i nie zakłócaniem smaku dodatkowo jeszcze galaretką. W przypadku spodu, jeśli nie macie płatków jaglanych możecie użyć inne jakie

zdrowo i aktywnie
Szarlotka z budyniem i kruszonką 91

łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 50 g cukru pudru (zmielony słodzik) masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone(...)kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do większego garnka razem ze słodzikiem/cukrem i cynamonem. Smażymy je ok.20 minut bez przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26

zdrowo i aktywnie
Ciasto czekoladowa śliwka 84

łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mus owocowy: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g czekolady gorzkiej lub deserowej 1/4 szklanki mleka       *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa(...)garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Mus dodajemy partiami (najlepiej po łyżce) do śmietanki i za każdym razem delikatnie mieszamy *** *** Całość wylewamy

Blog z Apetytem
Ciasto z porzeczkami i mascarpone 148

użyłam porzeczek i borówek, po prostu pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki: 250 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 galaretka truskawkowa opakowanie czerwonej porzeczki garść borówek Spód: 150 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone wykonanie Masło kroimy nożem(...)obciążenia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Można przygotować dzień wcześniej. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Wykładamy krem na wierzch. Następnie układamy umyte owoce. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Sernik z malinową wkładką 162

sera białego 200 g mascarpone 200 g śmietany 30% 120 g cukru pudru 4 łyżki żelatyny wkładka malinowa: 500 g malin 2 łyżki  cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka malinowa Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie(...)studzimy. wkładka malinowa: Maliny podgrzewamy z cukrem, aż puszczą sok, potem miksujemy je blenderem i przecieramy przez sito. Mus malinowy łączymy z rozpuszczoną w 3/4 szkl.gorącej wody galaretką i przelewamy do okrągłego naczynia o średnicy nieco mniejszej niż forma do sernika. Odstawiamy do stężenia. masa serowa: Żelatyną rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody i studzimy. Ser przeciskamy przez praskę dodajemy

Bon appetit mon amie
Galaretka waniliowo-malinowa 124

mleko z dodatkiem ziarenek laski wanilii i 1/2 łyżeczki cukru. 4. W waniliowym mleku rozpuszczamy 1/2 łyżeczki żelatyny. 5. Do pucharka wlewamy maliny i odstawiamy do stężenia. 6. Na galaretkę malinową wylewamy mleko i ponownie odstawiamy do stężenia. Galaretka waniliowo-malinowa jest bogata w: - żelatynę, która wspomaga funkcjonowanie stawów, - wapń (pochodzący z mleka), który jest składnikiem kości i zębów. Wartość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania