galaretka - 14130 przepisów (strona:599/942)

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym 133

szklanka mąki pszennej (5/6 szklanki, tj. 115 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia mus jabłkowy 600 g musu jabłkowego (przepis na mus - TUTAJ ) 1 galaretka cytrynowa szczypta cynamonu do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować masę jabłkową : mus przelać do garnka i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać do niego proszek z galaretki

Ugotować
Rolada karpatkowa 118

pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 0,5 litra mleka budyń waniliowy na 3/4 litra mleka 1 galaretka pomarańczowa 1 kostka margaryny Ciasto karpatkowe :Szklankę wody zagotować z margaryną i szczyptą soli, wsypać szklankę mąki i energicznie wymieszać by nie było grudek a ciasto ładnie odchodziło od brzegów(...)Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową lub ewentualnie wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Masa :Na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru  ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i ucierać na gładko.  Jedną karpatkę odwrócić by wierzch z falami był na dole, posmarować jedno ciasto czekoladowe 1/4 kremu, położyć

Moje domowe kucharzenie
Galaretka z nóżek w jaju 119

Galaretki z nóżek w innej odsłonie.  Będą ozdobą wielkanocnego stołu.  Składniki: 1 golonka wieprzowa 1 nóżka wieprzowa 2 udka z kurczaka 5 marchewek 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 4 ziela angielskie 4 listki laurowe pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 litry wody Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele(...)godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić.  Aby powstały galaretki w wielkanocnym kształcie należy zrobić z jednej strony jaja dziurkę, wylać zawartość do osobnej miseczki. Skorupki dobrze wyparzyć.  Do środka wrzucamy wszystkie rozdrobnione składniki, a następnie zalewamy wywarem. Gdy zastygną obieramy

Słodki Zakątek
Jabłecznik cappuccino 134

dość wysoki, co widać na zdjęciach. Jeśli chcecie, można zmniejszyć proporcje i zrobić np z 4 jaj lub przekroić go na pół. Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy(...)ognia, wsypujemy galaretki  i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 110 g kawy cappuccino czekoladowej 4 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki mleka  100 g czekolady Żelatynę zalewamy mlekiem (można wodą, ale ja w masach śmietanowych używam mleka, które świetnie niweluje żelatynowy posmak) i odstawiamy

Cynamonowe szczęście
Pasztet z galaretką wiśniową 111

takie bardziej smarowidło, nie jest pieczony, więc wielkich umiejętności nie potrzeba. Przygotowałem go z części pieczonego kurczaka pozostałego z obiadu. Inspirację znalazłem na tym blogu i dodam, że galaretka wiśniowa dopełnia całości. Kawałek nałożony na kromkę chleba diametralnie odmienia smak kanapki :) Składniki : Pasztet : - upieczone mięso z drobiu ( miałem pojedynczą pierś i niecałe dwa udka ), - 1 duża, podsmażona cebula(...)roztopionego masła, - czosnek granulowany, - majeranek, - rozmaryn, - pieprz czarny, sól, Galaretka wiśniowa : - 1 szklanka wiśni mrożonych, bez pestek, - 1,5 łyżeczki żelatyny, - 1 łyżeczka cukru. Wykonanie : Mięso i cebulę zmiksować w robocie , wlać roztopione masło. Masę doprawić przyprawami według własnego smaku, na dość pikantnie z przewagą majeranku. Jeszcze raz zmiksować, przełożyć do naczynia wyłożonego folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Wiśnie

Przepisy Mikołaja
Biszkopt z masą malinową 103

nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części. Masa malinowa : - 600 ml kremówki, - 250 ml jogurtu naturalnego, - około 500 g malin, - 2 galaretki malinowe. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i dodać mus malinowy. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt

Przepisy Mikołaja
Ciasto pomarańczowe 120

Zobacz jak smakuje najlepsze ciasto pomarańczowe . Przepis na to pyszne, egzotyczne ciasto jest bardzo prosty. Ja dodałam jeszcze galaretkę i świetną masę śmietanową. Powstał tropikalny pomarańczowy mech.   - ciasto pomarańczowe z kilku składników - proste do zrobienia warstwy z galaretki i kremu - dokładny opis i kroki wykonania ciasta

AniaGotuje.pl
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 97

pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami i z galaretką z jabłek z trawą żubrową (500 ml soku z jabłek, garść trawy żubrowej, 3 g agaru – zagotować sok z trawą żubrową, dodać agar wymieszany z 3 łyżkami soku i zagotować cały(...)czas mieszając płyn. Wyjąć trawę i wylać galaretkę do naczynia z płaskim dnem do zastygnięcia). zastawa

królestwo garów
LEKKIE DESERKI TRUSKAWKOWE + FILMIK 94

Dzisiaj przepis na pyszne i lekkie deserki truskawkowe. Polecam. SKŁADNIKI : 1 galaretka truskawkowa 500 g truskawek, mogą być mrożone 250 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny rozmieszanej w 1/4 szklance wrzątku kilka bez do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, rozlewamy do 6 pucharków, chłodzimy aż zastygną. Truskawki rozmrażamy, dodajemy cukier i blendujemy. Następnie wlewamy jogurt, rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i mieszamy. Mus truskawkowy rozlewamy do pucharków i ponownie chłodzimy. Na zastygnięte deserki rozkruszamy kilka bez i kilka rozkładamy na wierzch. Podajemy schłodzone. Deserki są bardzo smaczne

Kulinarne Fantazje Marioli
Szarlotka Bakaliowa Siostry Anastazji 108

margaryna 30 dag, żółtka surowe 2 szt, żółtka ugotowane 7 szt, proszek do pieczenia 4 łyżeczki, śmietana 3 łyżki, cukier waniliowy 1 opakowanie, masa jabłkowa: jabłka 1,5 kg, galaretka cytrynowa 1 szt, masło 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, bakalie( rodzynki, ananasy suszone, papaja) 25 dag, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym(...)przenieść.  Jabłka obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka zdejmujemy z palnika i dodajemy suchą galaretkę, mieszamy. Dodajemy bakalie oraz bułkę tartą. Jabłka wykładamy na rozwałkowanym cieście.  Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później

kulinarne odsłony pati
Sernik borówkowy na zimno 122

mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%, 6-7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w wodzie  2-3 łyżki cukru pudru  3-4 łyżeczki liofilizowanych sproszkowanych borówek amerykańskich opcjonalnie 2 galaretki owocowe (smak do wyboru)   opcjonalnie herbatniki lub biszkopty do wyłożenia na spód, jeśli robicie sernik w tortownicy. Ps. Borówki liofilizowane to innymi słowy borówki suszone w bardzo niskiej(...)miksuję jeszcze około minuty. Masę sernikową przelewam do formy lub foremek i wkładam na minimum 6  godzin do lodówki. Kiedy serniczki stężeją można je dodatkowo zalać chłodną galaretką i udekorować listkami mięty lub świeżymi owocami. Sernik borówkowy na zimno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jagodowe tiramisu 95

Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 90 ml likieru amaretto  70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Żelka jagodowa: 450g świeżych lub mrożonych jagód 300ml wody 2 galaretka jagodowe Dodatkowo na dekorację: 125g jagód bita śmietana Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał(...)ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać. 3. Żelka jagodowa: Jagody umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, zagotować i zmiksować na mus blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów

Szalona Kuchnia Eweliny
SZARLOTKA PO KASZTELAŃSKU 130

jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki np.cytrynowej Krem 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 80 g startej gorzkiej czekolady WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek(...)jabłek.Jabłka myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę.Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jabłka się uprażą i będą miękkie.Do gorących jabłek dodajemy galaretki w proszku,mieszamy,ściągamy garnek z palnika i zostawiamy do przestudzenia.Ciepłą jeszcze masę jabłkową wylewamy na upieczony biszkopt,wyrównujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Teraz czas na krem.Schłodzoną

Mała w garnku miesza
Torcik śnieżny puch -bez pieczenia 116

Idealne rozwiązanie gdy nam zostaje ser z wiaderka i nie ma co z nim z robić . A wystarczy tylko parę składników. składniki 1/2 sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w przegotowanej wodzie -pół litra wody 25o ml śmietany 36 % 4 łyżki cukru pudru 1 paczka biszkoptów podłużnych 1 śmietan fix 1 garść kokosu białego uprażonego na suchej patelni przygotowanie(...)Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a na to biszkopty . śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać śmietan fix, potem dodajemy biały ser i wtedy mieszamy drewnianą łyżką. Gdy galaretka już zaczyna gęstnieć wlewamy do sera i mieszamy łyżką a potem wlewamy do tortownicy a na górę posypujemy kokosem

Moje Wyroby
Pomarańczowa delicja 122

Fantastyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Delikatne, lekko kwaskowe dzięki pomarańczom i pomarańczowej galaretce. Dość proste w przygotowaniu. Szczerze polecam. Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń 1 l świeżego soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru 4 galaretki … Czytaj dalej Pomarańczowa delicja

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania