galaretka - 14130 przepisów (strona:608/942)

Rolada -Galaretka 170

cienkich plastrów szynki konserwowej sól 1-2 łyżki octu jabłkowego foremka keksowa półokrągła Wykonanie W gorącym rosole rozpuścić żelatynę ,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu dla oczyszczenia galaretki . Troszkę galaretki wlać do keksowej foremki, (kilka łyżek) i odstawić do lodówki do stężenia. Ugotować jajka na twardo, obrać. Wyciągnąć foremkę z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego i szynki

w mojej kuchni
Mazurek Pisanka 160

fajnym nadzieniem i bardzo prosty. Składniki: mąką pszenna 300 g żółtka 2 szt cukier 4 łyżki masło 150 g śmietana 18% 3 łyżki proszek do pieczenia pół łyżeczki Dodatkowo: galaretka agrestowa połowę woda 1 szklanka kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody morele z puszki 4 połówki Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka(...)około pisanki dekoruje, gęsto. Piekę w 170 stopniach koło 15-20 minut.Sprawdzam czy już się zarumieniło.Wyjmuje z pieca i zostawiam do ostudzenia. Gotuje w garnuszku wodę,wrzucam galaretkę ,mieszam do rozpuszczenia i dodaje dodatkowo kisiel rozpuszczony w pół szklanki wody. Mieszam, aż zacznie wszystko razem lekko pyrkotać i gotowe.Pokroiłam bardzo drobno morele z puszki i dodałam do masy

Różowa kuchnia
Sernik przekładany z owocowym wkładem 590

pieczenia Wkład serowy: 600 g twaróg półtłusty Łowicki 150 g cukru 1 budyń waniliowy 5 jajek 150 g masła Masa truskawkowa: 800 g truskawek (u mnie mrożone) 2 galaretki truskawkowe  Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego  5 łyżek cukru 200 g masła Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru(...)temp 170°C. Ostudzić. Masa truskawkowa: Zamrożone truskawki przełożyć do garnka i na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć zmiksować blenderem. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lekkiego stężenia. Krem budyniowy: Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch

Ala piecze i gotuje
Mazurek Wielkanocny 167

masło 300 g żółtka 3 szt jajko 1 szt śmietana 18% 5 łyżek cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki Dodatkowo: kajmak słonecznik 50 g galaretka pomarańczowa ( połowę) kwiatki płatki Wykonanie: Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier masło żółtka jajo śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na godzinkę by się schłodziło. Minęła godzina(...)około mazurka oraz  na skos. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmuję i czekam by ostygł. Dekoruje kajmakiem, słonecznikiem galaretką pomarańczową i kwiatuszkami( opłatek). Ps z pozostałej części wyjdą jeszcze trzy mniejsze mazurki cd nastąpi

Różowa kuchnia
JAJKA GALARETKI 139

Smakowita  ozdoba Wielkanocnego stołu, pięknie się prezentują świetnie smakują po prostu nie można przejść obok nich obojętnie 😏 SKŁADNIKI:   (składniki na 10 galaretek) 10 wydmuszek 30 dkg mięsa np. udko z kurczaka Włoszczyzna sól pieprz do smaku 10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru Dowolne warzywa do dekoracji, np. marchewka, kukurydza, groszek, papryka itp. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z jajka

RAROSSA
Prasowanka z karczku z nutą chrzanu 180

Dzisiaj polecam pyszną domowa wędlinkę, świetnie pasującą na nadchodzące Święta Wielkanocne. Prasowanka z karczku z posmakiem startego chrzanu i galaretką, po prostu pycha. Musicie koniecznie zrobić, bo warto. Składniki: 850g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki  Peklosmaczku 1/2 łyżeczki pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki startego korzenia chrzanu kilka gałązek świeżego majeranku(...)minimum 12 godzin. Po tym czasie usunąć sprężynę dociskową i pokrywkę, obrócić szynkowar do góry dnem i polać go wrzącą wodą. Szyneczka wypadnie z niego bez problemu. Obtoczona smakowitą galaretką jest natychmiast gotowa do konsumpcji. Polecam

Gosia gotuje
Mini serniczki z kremem cytrynowym 158

skórka) 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Składniki na krem: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 150 ml śmietanki kremówki 36 % (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru pudru 40 g galaretki cytrynowej w proszku Wykonanie: Najpierw   upiekłam mini serniczki. Do misy wbiłam żółtka (białka odłożyłam do ubicia piany), wsypałam cukier, dodałam masło i utarłam na gładką masę. Do masy dodałam(...)porcję i następną. Kiedy serniczki się studziły, zabrałam się za zrobienie kremu. Do misy miksera przełożyłam serek, śmietankę, ubiłam na małych obrotach miksera. Kiedy śmietana zaczęła lekko gęstnieć wsypałam galaretkę i cukier puder. Teraz trzeba delikatnie, krótko zmiksować. Krem cytrynowy gotowy. Wystudzone serniczki włożyłam do nowych papilotek (w sumie były w podwójnych papilotkach) i ułożyłam na paterze. Krem przełożyłam

Kuchnia u Krysi
Galaretka drobiowa z jajkiem 157

Galaretkę drobiową robię często,bo bardzo ją lubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz robię pasztet,raz pastę do chleba a czasem galaretkę.Wielkanoc już tuż tuż więc tym razem zrobiłam z jajem ,natką pietruszki i marchewką. Pychotka.... Składniki: 600-700 g mięsa drobiowego z rosołu bez kości

Swojskie jedzonko
Rodzaje biszkoptów 196

Ciasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie łączenie produktów o różnych temperaturach nierównomiernie się upieką. Rodzaje biszkoptów Ciasto biszkoptowe bezglutenowe – zamiast maki pszennej, na którą uczuleni są osoby borykające się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
tort czekoladowy-wiśniowy z dripem 183

łyżki zimnej wody łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej na mus wiśniowy: 200 g mrożonych wiśni 1,5 opakowania galaretki wiśniowej 2 łyżki cukru na krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego kopiata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 100 g masła na drip: 120 g czekolady (pół(...)piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.  Wiśnie zasypać cukrem, zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu. Wyłączyć, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. odstawić w chłodne miejsce Połowę mleka zagotować. W reszcie rozrobić budyń, mąkę i cukier, ugotować na mleku. Kiedy trochę przestygnie, 3 łyżki budyniu przełożyć do szprycy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Pina Colada bez pieczenia 139

często mieszając. Ugotowany budyń przelewamy na warstwę herbatników i przykrywamy tę warstwę drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Mleko kokosowe, które stężało miksujemy mikserem razem z cukrem kokosowym. Napowietrzoną galaretkę kokosową wykładamy na warstwę budyniu ananasowego przykrytego herbatnikami. Galaretkę kokosową również przykrywamy warstwą herbatników. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzchnią warstwę herbatników. Niezwłocznie posypujemy całość chipsami

MamaOskarka
MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ + FILMIK 129

Mięso ze słoika smakuje wybornie, smaczne, pachnące i otulone galaretką. Prawdziwy smak dzieciństwa.   SKŁADNIKI : 2 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku 50 g peklosoli 6-7 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu majeranek tylko do smaku  1 łyżeczka utartej kolendry 1 szklanka wody 3 łyżki żelatyny spożywczej(...)Pasteryzujemy metodą potrójnego gotowania. W pierwszy dzień gotujemy słoiki w wodzie 1 godzinę, wyjmujemy i studzimy. Na drugi dzień gotujemy 45 minut i ponownie studzimy.  Mięso chłodzimy, kiedy galaretka zastygnie można je otworzyć i zjeść.  Słoiki z mięsem tak przygotowane długo i świetnie się przechowują i pysznie smakują.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Kremowy sernik okryty purpurą. 145

budyniu waniliowego bez cukru II. Masa serowa: 500 g serka Philadelphia 150 g cukru pudru 1 żółtko 3 jaja   3 łyżki kremówki 3 łyżki mąki III. Dodatkowo: 2 galaretki ametystowe 280 g konfitury figowej Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość(...)dole a masa serowa na górze. Ostrożnie ściągamy z sera tortownicę i papier.  Nasz sernik ponownie przekładamy do tortownicy, zamykając obręcz i lekko dociskamy ser do ścianek. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy, a gdy zaczną tężeć- wylewamy na masę serową. Odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego

DominikaDolci
Pralinki z malinową galaretką 105

razem słodka propozycja na dzisiejsze nasze święto.Pralinkami z galaretką malinową możemy zaskoczyć nie jednego gościa. Składniki 2 gorzkie czekolady dobrej jakości 250 g świeżych malin 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny silikonowa foremka na czekoladki pędzelek, okrągły najlepiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W czasie kiedy jej nie używamy trzymamy … Czytaj dalej Pralinki z malinową(...)galaretką

gotuj ze mną