miksujemy. W szklance rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia uważając aby nie stężała. Włączamy blender i przez górny otwór, podczas miksowania wlewamy małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Galaretkę przelewamy do salaterek i odstawiamy do lodówki aby stężała
Qchnia po prostupomalutku na najmniejszych obrotach. Masę serową wlać do tortownicy o średnicy 24 cm i schłodzić w lodówce aż całkowicie zastygnie Mus arbuzowy 1,30 kg arbuza bez pestek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do smaku Arbuza zmiksować na gładko i wraz z cukrem zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać galaretkę i żelatynę. Dokładnie wymieszać i wystudzić
O kuchni z uczuciemszklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus malinowy: 400g świeżych malin 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki wody Masa kokosowa: 0,5l śmietany 36% 200g czekolady białej 500g białego sera z wiaderku 3 łyżeczki żelatyny 10 łyżek mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 125ml likieru(...)około 25 minut. 2. Mus malinowy: Maliny przełożyć do garnka dodać wodę i gotować do momentu rozpadnięcia się malin, aby było szybciej maliny można zmiksować blenderem. Następnie wsypać galaretki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia- nie gotować. Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 20cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 40 minut. 3. Masa kokosowa: Czekoladę rozpuścić
Szalona Kuchnia Ewelinykakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g cukru 3 jajka Składniki na frużelinę: 450g wiśni – bez pestek (mogą być mrożone) 120g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 galaretka wiśniowa +100ml wody Składniki na masę serową: 1kg sera mielonego 40g żelatyny 500ml śmietanki 30% 250g cukru *** Ciasto: masło roztapiamy i studzimy. Kawę zalewamy 100ml gorącej(...)Następnie odlewamy trochę soku i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty ciągle mieszając. Wlewamy sok z mąką i jeszcze przez chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody i wlewamy do garnka z wiśniami, dokładnie mieszamy ale już nie gotujemy. Całość odkładamy do lekkiego stężenia *** *** W tym czasie przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy
Blog z Apetytemmałe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie(...)małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie
Pogotujmy.plłyżka miodu sernik: 300 g sera śmietankowego twarogowego 200 g jogurtu greckiego 125 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny galaretka jeżynowa: 200 g jeżyn 1 łyżeczka żelatyny dekoracja: jyżyny granola: Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie zdejmuje z nich skórkę, a migdały przekładam(...)mieszam mikserem żeby ser był puszysty. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam. Dodaję do niej łyżkę sera, mieszam i wlewam do reszty sera cały czas miksując. galaretka: Jeżyny miksuje blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę rozpuszczam w łyżce zimnej wody potem podgrzewam w mikrofalówce i dodaję do musu jeżynowego. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Na dno słoiczków układam
wesoła kuchniaSkładniki: Mus jabłkowy: 2 kg jabłek do szarlotki np. papierówka, antonówka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 4 łyżki cukru kryształ Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów okrągłych posypka waflowa kakaowa Przygotowanie: Mus jabłkowy - jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych(...)rozsmażyć wraz z cukrem. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. jabłka najlepiej rozsmażyć dzień wcześniej .W dzień wykonania deseru jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać 2 opakowania galaretki pomarańczowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej
Ciastka - domowe słodkościzagotowania!). Zdejmij z ognia i przełóż do gorącego soku napęczniałą żelatynę. Odstaw na minutę a następnie mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści w soku. Odstaw i czekaj, aż "galaretka" zacznie tężeć. Mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką z limonki. Do mascarpone wlewaj po trochę tężejącej galaretki buraczanej i zmiksuj całość. Do nasączenia 1/2 szkl soku
Delicious Placesuper, aleeee – mają sporo środków konserwujących i wymagają, żeby ich użyć dużo. Czasem jest to kilogram cukru na kilogram owoców. Jeśli używacie, to zamieńcie 500 g cukru na galaretkę owocową. Chyba, że lubicie mega słodkie. Agar -agar. Głównym składnikiem jest cukier galaktoza, który jest nieprzyswajalny dla człowieka, ale bez obaw. Agar można spokojnie jeść, jest uznany za bezpieczny dodatek(...)namaczam w zimnej wodzie, żeby napęczniała. Pektyny – kocham! Pektyny to poli- i oligosacharydy, z których zbudowana jest ściana komórkowa wielu roślin. Pektyny mają naturalną zdolność do tworzenia żeli i galaretek w środowisku kwaśnym, stąd zawsze dla pewności do dżemów dodaję sok z całej cytryny. Jeśli wybierzecie żelowanie za pomocą pektyn, to opakowanie 100 g wystarcza na 4 kg owoców. Wybierajcie
ladykitchenciasto jest też bardzo orzeźwiające no i co najważniejsze pyszne. Polecam roladę śmietanową z owocami. SKŁADNIKI: cienki biszkopt 250g borówek amerykańskich 250g malin 2 śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa WYKONANIE: upieczony biszkopt zwijamy w pergamin, odstawiamy do wystygnięcia(można użyć gotowego-co znacznie przyspieszy przygotowanie rolady), galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej, gorącej wody, zostawiamy do momentu ścinania się, wówczas
Kuchnia Beatyparę kropel esencji waniliowej Masa: 250 g mascarpone 100 ml śmietany 30-36 % 2-3 łyżki cukru pudru około 200 g malin Polewa: 80 ml wrzącej wody 1/2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej 3 łyżki jogurtu greckiego 25 g masła Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy(...)było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia. Polewa 4. We wrzątku rozpuszczamy masło razem z połową opakowania galaretki i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Kiedy "polewa" jest zimna dodajemy jogurt grecki i mieszamy całość, czekając aż polewa zacznie lekko tężeć. Masa 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy
Gotowanie...to proste !temp. 180*C Po wystudzeniu posmarować ciasto powidłami Śmietanę ubić z cukrem pudrem ( ilość cukru wg uznania), rozsmarować na powidłach, poukładać owoce ( ja pokroiłam, ze świeżych zdjąć skórkę) Galaretkę rozpuścić wg przepisu, gdy już będzie tężeć- polać nią owoce ułożone na śmietanie. Dodatkowo: owoce brzoskwini z puszki, a jeszcze lepiej świeże, brzoskwiniowa galaretka, powidła śliwkowe, śmietana tortowa
Proste Potrawywysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie Masa: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru owoce- u mnie czarne jagody 2 galaretki owoce leśne Do miski wlewamy śmietankę 36% miksujemy, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy krótko. Dodajemy kilka owoców – malin i chwilkę miksujemy, żeby masa nabrała fajnego koloru(...)spożywczą okrywamy także brzegi. Wkładamy spód biszkoptu. Na pierwszą warstwę biszkoptu nakładamy masę wciskamy w masę owoce. Układamy 2 warstwę biszkoptu i na wierzch owoce. Wylewamy na owoce tężejącą galaretkę. Chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach – jeśli jesteście w stanie się oprzeć Artykuł Torcik z czarnymi malinami i mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plosiągnięcia ,przez mięso temperatury wewnątrz wędliny 65-70 C . Następnie , wyjmujemy gorący szynkowar , otwieramy pokrywę ,żeby soki mogły się ponownie wchłonąć ( oczywiście tylko , ich część -reszta zostanie galaretką ) . Stawiamy do ostygnięcia . Przestudzony szynkowar , wkładamy do lodówki na noc i dopiero drugiego dnia , wyjmujemy z niego mięso . Oczyszczamy z nadmiaru galaretki , kroimy i możemy podawać Smakowita wędlina na kanapki , tosty
Ogrodnik w podróżyokoło 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Jabłka 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 5 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać cukier i smażyć w rondlu aż odparuje większość soku. Zdjąć jabłka z palnika i wsypać galaretkę cytrynową. Dokładnie wymieszać. Masa śmietanowa
O kuchni z uczuciem