galaretka - 14130 przepisów (strona:610/942)

WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY 217

mrożonych 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru Poncz: sok z całej cytryny 2 łyżki wody Dekoracja: galaretka truskawkowa 300 ml wrzącej wody perełki ażurki czekoladowe Wykonanie biszkoptu: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną(...)masy śmietanowo-serowej. Przykrywamy ostatnim krążkiem, który nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostałą masę. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Gotowy tort wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 300 ml wrzącej wody. Schładzamy, wylewamy na głęboki talerz i wkładamy do lodówki, aby stężała. Następnie wycinamy z niej różne kształty i przyozdabiamy nasz tort.    P.S. Przepis

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie 140

szklanki mąki pszennej 130g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki 2 łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny 250g cukru pudru Dodatkowo: 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1.  Ciasto miodowe: Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać(...)Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać. 3.  Lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru. 4.  Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem marchewkowym 224

jajka klasy M *można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta Na krem: 500 ml soku marchwiowo-bananowo-jabłkowego Smaki Victorii 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę z sodą, dolewamy sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i ścieramy 2 obrane jabłka. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, znów mieszamy. Kolejno wbijamy(...)odkładamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem marchewkowy: W połowie szklanki soku rozrabiamy budyń. Resztę gotujemy, następnie dodajemy nasz rozrobiony budyń. Gotujemy mieszając jak normalny budyń. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 1 galaretkę cytrynową i szybko i energicznie mieszamy całość. Odstawiamy na około 15 minut do przestudzenia. Następnie powoli łyżka po łyżce wykładamy nasz marchewkowy krem na wystudzone ciasto* Całość odstawiamy, aż polewa

Słodkie okruszki
ciasto jaglankowe 137

gładką masę. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Odstawiamy do przestudzenia a następnie schładzamy w lodówce. składniki na malinowy wierzch: 1 słoiczek malin z sokiem 2 łyżeczki galaretki malinowej lub inny produkt żelujący wykonanie: Maliny z sokiem podgrzewamy, gdy będą gorące zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczania się. Odstawiamy do przestudzenia i wylewamy jeszcze płynną

Domowy Smak Jedzenia
Gruszkowy rarytas 133

deseru. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 3 galaretki o smaku gruszkowym 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: cynamon zielone perełki cukrowe Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka(...)stopni około 20 minut. 2.  Masa gruszkowa Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2  łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Stefania z musem gruszkowym 231

szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka kakao 130g masła około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus gruszkowy: 1kg gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka gruszkowa 3 łyżeczki żelatyny Polewa i dekoracja: 50g mlecznej czekolady 1 łyżka śmietanki 30%   zielona posypka Wykonanie: 1.  Formę   o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć(...)drugą warstwą herbatników. 3.  Mus gruszkowy: Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2  łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Malinowa chmurka 268

przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 100g cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa malinowa: 400g malin świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml wody, Masa śmietanowa: ½ litra śmietany 30%, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan fixu, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Beza(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa malinowa: Maliny lekko rozgniatam widelcem. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę malinową wykładam na biszkopt. 3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan

Tradycyjna kuchnia Kasi
ROLADA WAFLOWA 1086

Rolada wafolowa od zawsze w moim domu była nazywana słodką kaszanką. Składniki: 8 wafli 1 paczka herbatników 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 galaretka owocowa (rozpuścić w 1 szklanka wody), 100g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 100g żurawiny suszonej 4 wafle namoczyć w ścierce. Margarynę rozpuścić z cukrem i kakaem, wystudzić. Do tego dodać żurawinę, orzechy(...)rozpuszczoną galaretkę. Dobrze wymieszać i dodać skruszone ciastka oraz 4 przekręcone przez maszynkę wafle. Wymieszać. Podzielić na 2 części i smarować namoczone wafle.   Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Tarta z kiwi 154

krupczatki 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany Krem: 500 ml wody 1 kisiel cytrynowy z cukrem 1 galaretka o smaku kiwi 100 g masła Dodatkowo: 1 kiwi 100 ml zimnej kremówki  1 łyżeczka płaska cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć(...)czasie wyjąć i nakłuć widelcem. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut do zrumienienia. Ostudzić. Krem: Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Odstawić i chwilę przestudzić. Do jeszcze ciepłej masy dodać pokrojone masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wylać na podpieczony spód. Odłożyć w zimne miejsce do stężenia kremu. Kremówkę ubić

Ala piecze i gotuje
Szarlotka - Pychotka 179

jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 250 g masła Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek(...)piecze możemy zabrać się za masę jabłkową. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce. Wkładamy je do garnka i smażymy 15 minut. Do gorącej masy wsypujemy galaretki i jeszcze smażymy 5 minut. Mieszamy dokładnie i dzielimy na 2 części. Jedna masa gotowa, więc zabieramy się za drugą. Do garnka wlewamy szklankę mleka oraz cukier i doprowadzamy

Zainspirowana w kuchni
Niebo w gębie -ciasto 133

przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być rumiane. Tak samo upiec drugi placek. Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić je cytryną, wsypać cukier i włożyć do rondla. Wszystko zagotować aż cukier się rozpuści. Gorące zdjąć z palnika(...)wsypać galaretkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Krem orzechowy 250 g startych orzechów włoskich 250 ml mleka 250 g masła 150 g cukru pudru Mleko zagotować z orzechami zdjąć z palnika i wystudzić. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać orzechy i zmiksować na gładko. Polewa 100 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki  Śmietanę podgrzać

O kuchni z uczuciem
kruche babeczki z kremem patissiere 151

wkładamy do natłuszczonej foremki np. na muffinki. Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu możemy pozostawić w foremkach do wystudzenia. Wyciągamy z foremek. dodatkowo: np. galaretka z czarnej porzeczki (przepis tutaj ) konfitura składniki na krem patissiere: 250 ml mleka 250 ml śmietanki kremówki (lub mleka) 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej(...)Zestawiamy z ognia. Przykrywamy krem np. folią spożywczą, tak aby folia przylegała do kremu, zapobiegnie to powstanie „kożucha”. Odstawiamy do wystudzenia. wykonanie babeczek: Spód każdej babeczki smarujemy galaretką porzeczkową. Wykładamy porcję kremu. Wierzch dekorujemy dowolnymi owocami

Domowy Smak Jedzenia
KONSERWOWE UDKA W GALARECIE + FILMIK 185

Udka z kurczaka można przygotować w formie konserwy i to z galaretką. Pasteryzowane, delikatne mięsko wyszło bardzo smaczne i lekko doprawiane, jak dla mnie idealne. Potrójne pasteryzowanie zapewnia jemu długi okres przechowywania.   SKŁADNIKI :   16 udek z kurczaka  2 duże łyżki soli 4 duże łyżki żelatyny 1 łyżka suszonego czosnku 1 łyżka ostrej papryki 1 płaska łyżka(...)studzimy. Na drugi dzień gotujemy 40 minut i ponownie studzimy. Na trzeci dzień pasteryzujemy 30 minut i gotowe. Mięso jest zapasteryzowane i można je przechowywać długie lata. Po ostudzeniu galaretka jest twarda i nie rozwala się. Najlepiej przechowujemy słoiki w chłodnym miejscu lub piwnicy, ale również dobrze przechowują się w temperaturze pokojowej. Przed podaniem konserwę należy schłodzić, kroimy na kawałki

Kulinarne Fantazje Marioli
TARTA BANANOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 136

cukru pudru 200 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mus 120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie(...)temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać na banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie na owoce wykładamy masę z bitej śmietany i dekorujemy roztopioną czekoladą. SMACZNEGO

Słodki Zakątek
OWOCOWE DESERKI 233

czasami zostaje nadmiar okruchów. Robiłam również roladę z jabłkiem , do które zrobiłam za dużo nadzienia. I tak oto z „resztek” powstały pyszne, kolorowe deserki. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego galaretka z jabłkiem 250ml kremowej śmietanki 36% 1 czubata łyżeczka cukru pudru Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Na dno kubeczków wykładamy galaretkę z jabłkiem, na które dajemy kleks ubitej śmietanki

Słodki Zakątek