tego wyszło możecie zobaczyć na zdjęciach. Co do smaku to zdecydowanie lekkie ciasto, niezbyt słodkie, mocno truskawkowe, posmakuje małym i dużym łasuchom. Składniki: 1 kg jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 500 g truskawek 5 łyżeczek żelatyny opcjonalnie 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie ciastek francuskich Brześć Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy
Cynamonowe szczęścieszczypta soli woda krem: puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 laska wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego 1/4 szklanki słodzika 2 łyżki mąki kukurydzianej 250 g truskawek kisiel lub galaretka truskawkowa Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na spód do miski i mieszamy dolewając wody na oko aż powstanie masa do ugniecenia ciasta. Zawijamy w folie spożywczą(...)się na nim rozpuściła) i rozprowadzamy po całej powierzchni. 5. Truskawki kroimy na pół albo w całości, lekko wpychamy w masę i to wszystko zalewamy rozrobionym kisielem albo galaretką. 6. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, schłodzone smakuje najlepiej 🤗 Makro całego ciasta: 1 650 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzusztywno pianę. Sernik: 450 g serka homogenizowanego 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy Serki miksujemy z jajkami, mąką i budyniem. Dodatkowo: pół kilograma truskawek 2 galaretki truskawkowe Połowę ciasta "murzynek" wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę serową, którą pokrywamy pozostałą częścią "murzynka". Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temperaturze(...)stopni. Gdy ciasto ostygnie, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 600 ml wody). Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościwaniliowy ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 150 ml słodkiej śmietanki 18% Truskawkowy mus ½ kg truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: Bita śmietana Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki(...)truskawkowy: Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać do rozpuszczenia a następnie zmiksować na mus. Tężejący wylać na całkiem zimny sernik, wstawić do lodówki aby masa stężała, przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz połówkami truskawek, ogrzać
Wanilia i Kardamonpieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na żelkę truskawkową: 900 g truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym 200 ml wody 3 łyżki cukru (mniej lub więcej, w zależności od słodkości truskawek) wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, rozgniatamy lub miksujemy blenderem. Wstawiamy na ogień wlewamy wodę(...)chwilkę gotujemy aby trochę zredukować, dodajemy cukier do smaku. Zestawiamy z ognia, wsypujemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. składniki na krem: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, wg własnego smaku) opcjonalnie: 10 g żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietankę
Domowy Smak Jedzeniasię sezonowymi pysznościami! ;) Składniki: Biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki około 250g-300g galaretka truskawkowa budyń waniliowy lub śmietankowy Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka wymieszane(...)opakowaniu. Zdejmujemy z gazu, czekamy, aż odrobinę wystygnie. Na biszkopt wykładamy jeszcze ciepły budyń, ale nie gorący. Następnie na warstwie budyniowej układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy. I gotowe! ;) Możecie cieszyć się pysznym ciasteczkiem do popołudniowej kawki :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkadrobny 1 szklanka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, aromat rumowy 4 krople, rabarbar 4-5 łodyg, cukier 2 łyżki, truskawki 25 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka, cukier Polski Cukier do pieczenia drobny , aromat rumowy, miękką margarynę mikserem ucierać z 4 minuty na dużych obrotach,wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie na wierzchu wystudzonego ciasta poukładać pokrojone na plastry truskawki, wlać tężejącą galaretkę rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne, kwaskowato-słodkie..........SMACZNEGO!!! kampania "Uczymy jak słodzić" "zobacz TUTAJ" powstała, aby pokazać społeczeństwu
W Mojej Kuchni Lubiępozbyć się nadmiaru tłuszczu i lekko posól. W głębokim naczyniu ułóż porcję ryżu, dodaj marynowane kurki i całość przykryj listkami jarmużu. 6. Panna cotta z białą czekoladą i galaretką na bazie Green koktajl Fit&Easy Składniki na 4 porcje : Śmietana 36 % x 0,4 l Żelatyna x 10 g Biała czekolada x 80 g Laska wanilii(...)Warzywa zmiksuj na gładką konsystencję, dodaj Agar i wstaw do lodówki aby masa zastygła, gdy masa będzie stała zmiksuj ją dodając sok z cytryny i syrop cukrowy. Gotową płynną galaretkę przelej na zastygniętą panna cottę. Było inspirująco i smacznie! Miłego dnia
SMYKWKUCHNIszczypta Krem śmietanowo twarogowy: 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 900 ml gorącej przegotowanej wody około 500 g truskawek Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa(...)samej temperaturze. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć około 200 g truskawek. Przykryć blatem kokosowy rozsmarować drugą połowę kremu i na całej powierzchni poukładać truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki
Ala piecze i gotujecytryny masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml kremówki 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl ciepłego mleka 1,5 łyżki żelatyny wierzch: 1 galaretka cytrynowa z pianką Przygotowanie: spód: Masło rozpuszczamy, studzimy, a następnie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Herbatnikami wykładamy spód tortownicy i odstawiamy do lodówki na kilka minut. Banany obieramy, kroimy w plastry(...)Resztę śmietany ubijamy na sztywno, a potem łączymy delikatnie z przestudzoną masą serową. Masę wylewamy na spód z bananami. Tortownicę odstawiamy do lodówki aby masa stężała. wierzch: Galaretkę cytrynową (ja użyłam takiej z pianką) rozrabiamy, studzimy i wylewamy na wierzch sernika
Bon appetit mon amieSkładniki: sernik 1 opakowanie, mleko 3,2% 500 ml, jogurt gęsty 300 ml/truskawkowy, pierniczki glazurowane 300 gram, mięta świeża siekana 2 gałązki, truskawki świeże 25 dag, galaretka poziomkowa 1 opakowanie sernik w proszku z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, dodać zimne jogurty, takie 2 gałązki świeżej mięty pałką blendera zmiksować tyle, aby mięta się rozdrobniła, następnie mikserem(...)skropić np. łyżeczką z herbatą, szybko wyłożyć na pierniki sernik i łyżką przycisnąć do dna umyte truskawki pokroić na plastry i rozłożyć na serniku delikatnie je wciskając w sernik galaretkę poziomkową lub inną rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą wylać na truskawki i schować do lodówki na kilka godzin sernik przełożyć na talerz i kroić porcje - sernik jest aromatycznie
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam mielonki z galaretką. Tym razem postawiłam na mielonkę w słoiku z galaretką i dodatkiem czosnku. Wyszła pyszna, soczysta i jest prosta w wykonaniu a co najważniejsze domowa ;) Dużym plusem domowych kiełbas w słoiku jest ich długi termin do spożycia. Mielonka jest idealna na kanapki lub można też zabrać ze sobą słoiczek mielonki do pracy czy na wycieczkę
Zrób to smaczniełyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 250 gram śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 800 gram jogurtu naturalnego lub greckiego 1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Biszkopty rozkładam w formie. W dużej misie ubijam śmietanę, dodaję cukier i jogurty. Miksuję, dodaję ostudzoną żelatynę. Mieszam i wykładam masę(...)biszkopty. Odstawiam na 30 minut. Rozkładam umyte i pokrojone na pół truskawki. Zalewam gęstniejącą galaretką. Chłodzę w lodówce minimum 4 godziny lub całą noc. Podaję z pozostałymi truskawkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeden najcieńszy placek kruszymy i dodajemy do masy jabłkowej. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 1 łyżka cukru 1 i 1/2 galaretki wiśniowej, w proszku 3 łyżki wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich wodę i chwilkę dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier oraz galaretkę
Domowy Smak Jedzeniarazem do spodu z mąki kokosowej dodałem kakao i przygotowałem waniliowy krem pâtissière. Tartę wieńczą oczywiście najlepsze czerwcowe truskawki. Dodatkowo, jeśli macie ochotę, na wierzch możecie przygotować cienką warstwę galaretki. Koniecznie wypróbujcie, bo takie ciasto bez cukru, nabiału i glutenu całkowicie niweluje wyrzuty sumienia. ;) * SKŁADNIKI Spód: 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 3 białka(...)następnie wstaw do lodówki, aby budyń zgęstniał. Przed samym podaniem udekoruj ciasto owocami. Truskawki umyj, osusz, odkrój szypułki i wyłóż je na gotowy krem. Ciasto możesz dodatkowo polać galaretką. * * Przepis powstał specjalnie dla Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ . Najnowszy nr 16 – Lato 2017 znajdziecie po kliknięciu w obrazek
Food Square