postaci mogą go śmiało zjeść nawet dzieci bez obaw, że gdzieś tam trafią na ość. Składniki: 700g łososia (filet) sól, pieprz oliwa z oliwek sok z ½ cytryny Galaretka: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera ½ pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pęczek lubczyku 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 1/3 puszki groszku konserwowego 4 łyżeczki żelatyny sól(...)ozdobne gwiazdki lub dodajemy na półmisek pokrojoną w plasterki. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnej wody, a napęczniałą rozprowadzamy ciepłym wywarem z jarzyn. Dodajemy do pozostałego rosołu. Lekko gęstniejącą galaretkę wylewamy na łososia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Kuchnia w czekoladzieUtrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. MASA OWOCOWA: • 1 kg truskawek - mogą być mrożone (można użyć innych owoców np. malin, borówek) • 2-3 łyżki cukru kryształu • 3 galaretki truskawkowe ( lub o takim smaku jakich owoców używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać
W mojej kuchniwierzch biszkoptu odwracając je z papierem do góry "nogami" i usuwamy papier. Odstawiamy do zastygnięcia masy. uwaga: gotową masę jabłkową można podgrzać i wsypać do niej 1 galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ostudzić. Dopiero potem przekładać masą biszkopt. Po dodaniu galaretki masa jabłkowa będzie gęstsza i stabilniejsza
Bon appetit mon amiespód: 250 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła masa jagodowa: 500 g serka waniliowego 250 g mrożonych jagód 5 łyżeczek żelatyny masa pomarańczowa: 500 g serka waniliowego 2 galaretki pomarańczowe ponadto: 200 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy(...)folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Jagody rozmrozić,zmiksować z serkiem i połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę wylać na spód ciasteczkowy,odstawić do stężenia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,odstawić do wystygnięcia i tężejącą połączyć z serkiem. Masę pomarańczową wylać na warstwę jagodową. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed
Kolorowa kuchnia Elkiłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe / śmietankowe 3 łyżki cukru 1 kostka masła krem typu nutella Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 1/2 litra wrzątku wiśnie z syropu (dałam 2 małe słoiczki wraz z syropem) KLIK Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka(...)temperaturze pokojowej utrzeć z zimnym budyniem. Na koniec dodać krem typu nutella, wedle uznania do smaku (u mnie 3-4 łyżki). 3. Krem wyłożyć na biszkopt. 4. Tężącą galaretkę wymieszać z wiśniami, wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Anitakże do gorącej herbaty w zimne jesienne i zimowe wieczory. Mój sos nie jest zbyt gęsty, gotowałam go krótko, zależało mi na płynnej konsystencji. Nie chciałam z niego robić galaretki, ale jeśli ktoś woli galaretkę to można dodać więcej cukru i dłużej gotować. maliny cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Maliny przetrzeć przez gęste sitko - ja przecierałam w robocie kuchennym, wrzucałam surowe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewypadku margaryny) 100 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 200 g mlecznej czekolady 5 łyżek śmietanki kremówki (można zastąpić mlekiem) słoiczek konfitury malinowej Stovit 2 łyżki sypkiej galaretki malinowej 1/3 szklanki wrzątku Mleko, masło, kokos i cukier zagotować i przestudzić. Wmieszać do tego mleko w proszku i odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką (lub mlekiem) i ustawić(...)garnkiem z gorącą wodą. Mieszając stopić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z konfiturą. Odstawić, żeby zaczęła tężeć. Jeden wafel położyć na folii aluminiowej. Posmarować rozpuszczoną czekolada i przykryć drugim waflem. Wyłożyć połowę masy kokosowej, następnie kolejny wafel, konfiturę, wafel i masę kokosową. Przykryć ostatnim andrutem i mocno obwinąć folią. Wstawić do lodówki i przyłożyć deseczką do krojenia obciążoną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatwarogu półtłustego 200ml śmietanki 30% 100ml mleka 3 łyżeczki żelatyny (każda z lekką górką) 4 łyżki cukru pudru ziarenka z laski wanilii sok z połowy cytryny 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa (na pół litra wody) biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru Upiec biszkopt: białka ubić na pianę, wsypać cukier, dalej ubijać, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę(...)wlać żelatynę, następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Masę serową wylać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na godzinę, żeby stężała. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i ułożyć na serniku. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, ostudzić, a gdy zacznie tężeć (stanie się gęsta, jak syrop, ale jeszcze będzie lejąca) wylać na truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
Obiad gotowywydawało się nie mieć dna. Mieliśmy sporo krzaków porzeczek każdego rodzaju: czarnych, czerwonych, białych. Czerwone nie specjalnie lubiłam, zresztą teraz też nie jem ich na surowo. Ale kompot lub galaretka z nich to już inna sprawa;) Natomiast czarne zajadałam całymi garściami, więc wcale się nie dziwię, że napełnienie wiadra trwało całą wieczność. Z tamtych czasów pamiętam pyszne ciasta z porzeczkami(...)brudnymi rękami, naprędce wycieranymi w spódnicę, albo wytarciem ust rękawem po zjedzeniu ostatniego okruszka z dłoni;) Najważniejsze, że smakowało. I to jak! I jeszcze pamiętam mój dziecięcy zachwyt nad galaretką, którą się stawał sok wymieszany z cukrem i wlany do słoików. Dziś wiem, że to sprawka pektyn, a nie żadne czary-mary:) Taka porzeczkowa nostalgia mnie dziś znów dopadła
Obiad gotowypszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa : 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 0,5 litra wody 2 żółtka 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła sok z 1 cytryny masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 torebki cukru waniliowego dodatkowo: 200 gram herbatników sok z 1 cytryny(...)minut. Wystudzić. masa budyniowa: 2 budynie połączyć z 1/2 szklanką wody, sokiem z cytryny, żółtkami i cukrem. Resztę wody zagotować dodać rozprowadzony budyń. Dokładnie wymieszać. Do gotującego budyniu dodać galaretkę cytrynową, ponownie wymieszać, wystudzić. Po wystudzeniu masę połączyć z masłem, wyłożyć na biszkopt. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Wyłożyć na masę budyniową. Całość przykryć herbatnikami nasączonymi
Darcia w kuchniszklanka, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, banan 2 sztuki, mandarynki 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śmietana 30 % 330 ml, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, olej, cukier brązowy, mleko rózgą blendera dobrze zmiksować, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki pokrojone dość drobno owoce wymieszać z przyprawą(...)owoce piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dól, babeczki piec około 35 minut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubijać rózgą blendera, gdy zacznie sztywnieć wsypać galaretkę gruszkową i ubić na sztywno, szprycką nakładać śmietanę na zimne babeczki, posypać kolorową posypką - babeczki sa wilgotne, aromatyczne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajek 8 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową; 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku Składniki na masę śmietanową; 500 ml. śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo ; kakao(...)robimy ciasto na identyczny drugi biszkopt. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier do smaku i smażymy aż zmiękną. Do gorącej masy wsypujemy galaretki, mieszamy. Pozostawiamy aby lekko przestygły. Jeden biszkopt wkładamy do blachy w której się piekł, na niego wylewamy jabłka które przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby zastygło. Kiedy jabłka
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: około 300 gram twarogu 3 jajka 1/2 szklanki zmiksowanych jagód 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany, gęstej kremówki 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 galaretka jagodowa, lub żelatyna odpowiednia na około 400 ml płynu 1/2 szklanki zmiksowanych jagód Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg, żółtka, cukier, śmietanę i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy(...)delikatnie mieszamy. Masę sernikową przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 50 minut do 1 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, dodajemy do niej mus jagodowy. Zostawiamy do ostygnięcia, a już tężejącą wylewamy na sernik
Życie zaczyna się w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ OKOŁO 2 GODZINY TĘŻENIE GALARETKI) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki: 2 udka, 3 małe marchewki, 4 jajka, 2-3 łyżki groszku, 2 łyżki posiekanej natki, 4-5 szklanek wody, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, średnia cebula, łyżeczka lubczyku, pieprz, sól, kawałek pora, średnia pietruszka, około(...)kostkę. Jajka gotuję na twardo, kroję w ćwiartki. W salaterkach układam składniki: mięso, marchewkę, groszek, jajka. Dodaję posiekaną natkę, następnie zalewam rosołem. Wkładam do lodówki, aby galaretki stężał
JejKuchniaPieczemy w nagrzanym do 175 C piekarniku przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy blat na połowę. Jabłka: - ok. 2 kg jabłek, sugeruję wybrać szarą renetę - 2 żółte galaretki 1. Jabłka obieramy i ścieramy na grube wiórka. W rondlu smażymy je przez 2-3 minuty, następnie wsypujemy suche galaretki, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę razem, odstawiamy i studzimy. Masa
Apetyczna babeczka