galaretka - 14130 przepisów (strona:633/942)

Kruche ciasto z jagodami i bezą 274

szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków opcjonalnie: płatki migdałowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zimne masło siekamy nożem(...)góra-dół) lub 170°C (termoobieg). Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 12-14 minut. Gdy ciasto się piecze, jagody oczyszczamy i posypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką galaretki. Delikatnie potrząsamy miską, aż wszystkie jagody się oblepią. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo drobny cukier, a na końcu pół łyżki ziemniaczanej. Na upieczony spód wykładamy jagody. Na wierzch wykładamy

Poezja smaku
Dżem z cukinii, mięty i cytryny 124

prawdziwy smakołyk, musicie wypróbować, zróbcie chociaż kilka słoików na próbę. Składniki: - 1 kg cukinii bez skóry i pestek - 15 dag cukru - 1 cytryna, sok i otarta skórka - 1 galaretka cytrynowa - szczypta kwasku cytrynowego - gałązka mięty 1. Cukinie obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondlu łączymy ze sobą cukinie, cukier, liście mięty, kwasek cytrynowy, ścieramy skórkę(...)cytryny i wyciskamy cały sok. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, blenderem rozdrabniamy na papkę, dosypujemy galaretkę i mieszamy. Wrzący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 135

Biszkopt: 5 jajek 3/4  szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 małe słoiczki domowego musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa Sposób wykonania:   Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)temperatury 170°C . Piec 20 minut. W tym czasie zagotować mus z jabłek, dosypując do niego galaretkę.Odstawić. Biszkopt wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący przełożyć na ściereczkę do góry papierem do pieczenia. Delikatnie zdjąć papier. Na to wyłożyć letni mus jabłkowy(zostawiając ok. 2 cm marginesu nie posmarowanego ciasta , tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało) Zwinąć  razem

Smaki Natalii
Ciasto z najlepszą masą truskawkową 157

Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa truskawkowa: 90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, Bita śmietana: 1/2 l kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 śmietan-fixy + 100 g pokruszonych herbatników(...)termoobiegiem). Masa truskawkowa : Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje.  Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Bita śmietana : Kremówkę ubić, dodać

Smaki Natalii
Jagodowy sernik na zimno 287

kopiastych łyżek cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego 200 g śmietany kremówki 30% 3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody Mus jagodowy: 300 g jagód 1 galaretka o smaku leśnych owoców 150 ml gorącej wody Twaróg należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam do tego melaksera), dodać kakao, przemieszać. Wlać(...)spód. Wyrównać powierzchnię  (fot.2)  i wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałe jagody (300 g) utrzeć na mus. Wlać do garnka, dodać wodę, zagotować. Wyłączyć palnik i wsypać galaretkę  (fot.3) . Energicznie wymieszać. Masę schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie wylać ją na sernik  (fot.4)  i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Źródło: zcukrempudrem   drukuj przepis

Świat Ciasta
Jogurtowiec z musem truskawkowym 174

masę jogurtową: 200 g jogurtu naturalnego 800 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany 30 % 5-6 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml mleka + 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe biszkopty Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty(...)dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Truskawki zmiksować na puree, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia. Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną masę jogurtową. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą

Domowa cukiernia Ewy
Desereki z kaszy manny z sosem malinowym 152

dobrze schłodzone orzeźwią w upalny dzień.  Są dziecinnie proste. Nawet moja córka nie miała z nimi większego problemu ;) Deserki: 1/2 l mleka 5 łyżek kaszy manny Cenos 1 galaretka malinowa lub truskawkowa Sos: 1/2 l malin cukier do smaku łyżeczka mąki kukurydzianej Połowę mleka zagotować. W pozostałym wymieszać kaszkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać kaszkę, zmniejszyć płomień(...)mieszać kilka minut aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Gorącą masę przelać do wypłukanych zimną wodą silikonowych foremek na babeczki (najlepiej z dziurką). Odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki aby się schłodziły. Sos: w międzyczasie rozdrabniamy maliny, podlewamy 1 łyżką wody i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Maliny

Smakołyki Asi
Torcik z malinami i musem z białej czekolady 232

wkładam do lodówki (trzeba często patrzeć, żeby masa za bardzo nie zastygła), przelewam na ciasto i wkładam z powrotem do lodówki.  Warstwa malinowa: ok. 600 - 650 g malin galaretka malinowa Maliny zmiksować blenderem w garnuszki. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić całkowicie, przelać na mus z białej czekolady. Wstawiać do lodówki, najlepiej

kruche babeczki
Jagodowa Esmeralda 403

opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki kakao. 300g masła, 1 kieliszek likieru czekoladowego, Pianka jagodowa: 250 ml śmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki fioletowej, Dodatkowo: bita śmietana i jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję(...)czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta. 3. Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję i wstawiam ciasto do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
TYMBALIKI DROBIOWE 113

Galaretka drobiowa to kolejne klasyczne danie które gości na przyjęciach, urodzinach i imprezach. Przygotowana w formie tymbalików efektowniej wygląda na talerzu a przy tym jest dużo wygodniejsza do podania(...)plastry. Na dno foremek ( małe szklanki lub kubeczki plastikowe )układamy po plasterku marchewki, jajka i porcji groszku. Wlewamy po małej chochelce galarety, można również posypać natką pietruszki.  Zimne galaretki odkładamy do lodówki na kilka godzin aż zastygnią. Tymbaliki wyjmujemy z foremek, podajemy udekorowane sałatą, natką i cytryną

Kulinarne Fantazje Marioli
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 176

kolacji, marynowany w kolendrze i limonce pozostał bardzo delikatny i intensywny w smaku. Nie ma mowy o cierpkim posmaku surowej ryby! Całość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie ten wyjątkowy smak samych ogórków. Smak znany ale nienachalny i podkręcony cytrusową nutą, a granish z pachnącego kopru i nasturcji wraz(...)kokosowym. Niestety smak kokosa, maślanki i ryby zupełnie do mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła się kontynuacja kokosa - mus + wiórki, pojawiła się mocno pomidorowa galaretka oraz trzy majonezy - ze szczawiu i czerwonej kapusty oraz zagadkowy - jak na mój smak chyba z wędzonej cebuli. O ile talerz nie zachwycał - sytuacje ratował sommelier i dobrane włoskie wino

Spektrum Smaku
Rolada z owocami i galaretką Monte Santi 135

kiedy żelatyna się rozpuści do lekko przestudzonego dodajemy wino i studzimy w zimnej wodzie cały czas mieszając.  Do wnętrza ciasta wsypujemy oczyszczone owoce (truskawki można przekroić) i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, Kiedy galaretko zacznie tężeć, ostrożnie rozkładamy resztę białej masy i zawijamy ostatni brzeg ciasta. Teraz ciasto zostawiamy w lodówce na kilka godzin.  Po wyjęciu oblewamy czekoladą

Gotowanie jest łatwe
Sernik kibica - "biało czerwoni" 499

Kuby Błaszczykowskiego     Masa truskawkowa 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe   Masa serowa 1 kg serka waniliowego z wiaderka 1/2 litra kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny   okrągłe biszkopty   Na dno tortownicy wykładamy biszkopty.   Truskawki miksujemy na gładki mus. 1 szklankę musu zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki, a gdy dokładnie się

Jadło i czytadło
Truskawkowe oczko 130

masy krówkowej o smaku kukułki            Masło utrzeć na krem z cukrem pudrem, połączyć z masą krówkową. Ponadto: 2 opakowania galaretki truskawkowej (rozpuścić w 3 szklankach wody) około 1 kg świeżych truskawek           Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozprowadzić krem(...)ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką, po czym przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić

Praktyczna pl
przepyszny i prosty deserowy przysmak z truskawkami... 142

Składniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym, listki mięty - ile potrzeba biszkopt gotowy przydaje się gdy na szybko potrzebny jest słodki deser, bo goście niespodziewani będą... tortenguss wymieszać w zimnej wodzie z sokiem truskawym i doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas(...)zdjąć z ognia i wsypać pokrojone w plastry truskawki, delikatnie zamieszać i wystudzić zimną śmietanę 30% ubić mikserem w wysokim naczyniu i pod koniec wsypać galaretkę, ubić na sztywno ubitą śmietanę rozsmarować na biszkopcie, na wierzch wyłożyć truskawki, schować do lodówki na 2-3 godziny, lubię z listkiem mięty zjeść porcję - prawdziwy w sumie na szybko przysmak deserowy..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania