galaretka - 14130 przepisów (strona:628/942)

Lekkie ciasto z budyniem i masą truskawkową 1074

budyń o smaku waniliowym na 0,75 l mleka (64 g proszku) 3 szklanki zimnego mleka 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka miękkiego masła (200 g) masa truskawkowa 2 galaretki, np. o smaku malinowym 1 l musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek, np. mrożonych) Biszkopt Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę(...)lodówki, aby masa budyniowa stężeje. Masa truskawkowa Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową. Mus truskawkowy przelać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo gorący to wsypać proszek z galaretek. Całość już nie gotować i bardzo dokładnie wymieszać. Gdy mus truskawkowy zacznie lekko tężeć to wylać go na krem budyniowy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą

Ugotować
Szynka wieprzowo-wołowa z galaretką - szynkowar 170

już któraś z kolei szynka z szynkowara. Nie robiłam ich wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę(...)wystawiłam szynkowar na balkon) Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na całą noc) Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą wędlinę. Powstałą galaretkę wykładamy na kanapki wraz z szynką :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Piernik przekładany bitą śmietaną. 133

oleju 1 szklanka miodu 19 łyżek mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka sody 1 łyżka octu Bita śmietana : 1/2 l śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody  Sposób wykonania :  C iasto : Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodaj żółtka wymieszane z octem, lekko wymieszaj(...)nagrzanym piekarniku 180 C przez około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia.   B ita śmietana : Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z cukrem, wlej powoli stygnącą galaretkę ciągle mieszając.    P rzełożenie : Wystudzone ciasto przekrój na dwie równe części, na jedną z nich rozsmaruj bitą śmietanę , przykryj drugą połową ciasta , lekko dociśnij. Odstaw w chłodne miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Biszkopt kakaowy z truskawkami 187

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao MASA ŚMIETANOWA 1/2 l śmietany kremówki 30% śmietana Śnieżka 2 śmietanki fix 3 łyżki żelatyny DODATKOWO 30 dag truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec(...)około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Na zimno ciasto wyłożyć śmietanę, na śmietanie położyć truskawki, zalać tężejącą galaretką, wcześniej ugotowaną w połowie wody podanej na opakowaniu

Gotuję Testuję
Dżem malinowo agrestowy 149

TRUDNOŚĆ: łatwe  CZAS: pow. 60 min   ILOŚĆ: kilka słoiczków Dżem malinowo agrestowy 80 dag malin 50 dag agrestu 300 g cukru 1 galaretka malinowa 1 opakowanie Dżemix (ja użyłam proporcji 2:1)   Agrest oczyścić ze wszystkich szypułek i liści, tak samo postąpić z malinami. Następnie w osobnym naczyniu zblenderować agrest, a w osobnym maliny. Połączyć razem(...)papki z owoców dodać galaretkę w proszku i cukier, wymieszać, wstawić na podpalony palnik, dodać Dżemix i mieszać, aż się zagotuje. Przełożyć do słoiczków. Zakręcić i obrócić do góry dnem na ok. 3-4 minuty. Po tym czasie przełożyć już normalnie do spiżarki

Gotuję Testuję
Jabłecznik z masą z orzechów laskowych 201

cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 5 żółtek margaryna 30 dag orzechów laskowych mielonych kieliszek spirytusu DODATKOWO 1 kg jabłek szklanka cukru łyżeczka cynamonu galaretka cytrynowa Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sito i łyżką wmieszać do masy jajecznej. Wylać(...)spirytus i orzechy (odrobinę orzechów zostawiamy na posypanie góry placka). Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wstawić do rondla dodać cukier, cynamon i wsypać galaretkę. Zagotować, ciągle mieszając- wystudzić. Ciemny biszkopt dajemy na spód. Na niego wykładamy połowę masy, a na masie kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią masy( odrobinę zostawiamy na posmarowanie wierzchu). Przykrywamy

Gotuję Testuję
Domowy kopiec kreta 160

łyżki kakao MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan fix 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia) 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 3 jabłka 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru CIASTO   Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche(...)brzegu. MASA ŚMIETANKOWA   Śmietanę ubić i dodać do niej wszystkie sypkie składniki. JABŁKA   Jabłka pozbawić skórek, zetrzeć na tarce, a następnie włożyć do garnka, dodać cukier i galaretkę w proszku i lekko podgrzać. Jabłka wyłożyć na placek, na który wcześniej należy wyłożyć odrobinę masy (żeby jabłka się dobrze przyrobiły do ciasta) UŁOŻENIE   Na ciasto wyłożyć masę, tworząc

Gotuję Testuję
Lody michałkowo- bananowe 128

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min     -PORCJE: 2 Lody michałkowo- bananowe 2 banany 3 opakowania serka homogenizowanego waniliowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 7-8 cukierków michałków Do miski blendera wkładamy kolejno serki homogenizowane banany pokrojone w mniejsze kawałki, cukierki michałki wyjęte z opakowania i galaretki, a następnie blenderujemy. Następnie przygotowaną masę przekładamy do pudełeczka

Gotuję Testuję
Lody malinowo bananowe 120

CZAS: pow. 60 min   -ILOŚĆ: 2 Lody malinowo bananowe 2 garści malin 2 opakowania serka homogenizowanego 3-4 łyżki cukru 1 banan bez skórki 1 opakowanie galaretki malinowej Do miski blendera wsypać maliny, dodać serek homogenizowany. Następnie pokroić banana w mniejsze kawałki, dodać do miski blendera, zasypać cukrem i galaretką w proszku. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę

Gotuję Testuję
Pyszne lody malinowe 155

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min     -PORCJE: 6   Pyszne lody malinowe 30 dag malin 1 opakowanie galaretki malinowej 5-6 łyżek cukru 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego różne ozdoby do dekoracji Maliny dokładnie zmiksować blenderem, następnie dodać do nich cukier a potem galaretkę w proszku i nadal miksować. Serki homogenizowane przełożyć do miski

Gotuję Testuję
Ekologiczne desery kokosowe - wegańskie :) 158

substancja zagęszczająca: agar * żywe kultury bakterii  Deser kokosowy naturalny ma zbliżony zapach do zwykłego, mlecznego jogurtu naturalnego, plus delikatnie pachnie kokosowo. Po zdjęciu wieczka ukazuje się nam biała galaretka z odrobiną wody na wierzchu, co jest procesem naturalnym. Deser ma zdecydowanie inną konsystencję od standardowych jogurtów. Przypomina ona mniej zwartą galaretkę, która raczej powinna być zjadana taka jaka jest

Zdrowie na języku :P
Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. 165

luksusowej Młynomag 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %   2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 kg jabłek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości jabłek  1,5 łyżki cynamonu kruszonka : 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego blaszka(...)około 15 minut. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy aż się rozpuści. Masę jabłkową studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, robimy wałek i odcinamy 1/4 ciasta, resztę rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy i przekładamy do blaszki wyłożonej

Sama słodycz i szczypta chili
Dżem z cukinii z miętą 137

smak dżemu mnie zaskoczył i postanowiłam rozdać znajomym na spróbowanie, żeby zobaczyli co można zrobić z cukinii. Składniki: 1 kg cukinii pozbawionej pestek i skóry 15 dag cukru 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna, sok i otarta skórka gałązka mięty Cukinie obraną i pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, a następnie dodać cukier, liście mięty, sok wyciśnięty(...)cytryny i otartą skórkę (cytrynę należy wcześniej wyparzyć). Gotować na małym ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Smacznego

talerz przyjemności
Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach 220

mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 2500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone  1 kg jabłek po usunieciu gniazda ½ szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa lub agrestowa ok. 100 g  deserowej  Wykonanie: 1. Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier(...)mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).   Odstawiamy do zimnego miejsca - ja wystawiam na zimne powietrze- do częściowego stężenia. 2. W garnuszku zagotowujemy wodę, wyłanczamy palnik i wkładamy puszkę już z gotową masą krówkową. Umieszczamy ją na 10 min do gorącej wody w celu delikatnego rozpuszczenia-łatwiej będzie nam rozsmarować masę

Kubki smaku
Tort czekoladowy z owocową nutą 219

czekoladę wymieszaj z serkiem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. Składniki na krem z borówkami: 2 galaretki (np. owoce leśne) 0,5 kg borówek 400 g serka śmietankowego/twarogowego 330 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Borówki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka, dodaj trochę wody i zagotuj. Ściągnij(...)garnuszek z ognia i wsyp powoli galaretki cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia. Serek przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj. Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlewaj lekko tężejący (zimny) mus borówkowy i zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Biszkoptowe blaty delikatnie nasącz alkoholem (ale niekoniecznie). W tortownicy ułóż blat czekoladowy

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania