galaretka - 14130 przepisów (strona:621/942)

Ambrozja 111

możliwość eksperymentowania - dodawania różnych owoców. Składniki: 2 litry mleka 1,2 l śmietany 30 % 6 jajek 5 op. cukru wanilinowego 1 masło 1 szklanka cukru pudru owoce (brzoskwinie, truskawki) galaretka biszkopty Do zagotowanego mleka dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę i cukry wanilinowe. Gotujemy na małym ogniu do momentu ścięcia się twarogu. Następnie twaróg studzimy i odciskamy. Odciśnięty twaróg łączymy z masłem(...)cukrem pudrem. Do masy dodajemy owoce. Tortownicę wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wykładamy masę i zalewamy galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
najlepsze ciasto z białej fasoli... 165

śmietana 12% 100 ml, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 4 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, śmietana 30 % 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, orzeszki ziemne - ile potrzeba nie miałam jogurtu i użyłam mleko ze śmietaną(jogurt naturakny 200 ml), składniki do ciasta temp. pokojowa, śmietana do ubicia zimna, zamiast ostropestu i otrąb można(...)minut do suchego patyczka, jeśli użyjemy większej tortownicy to pieczemy krócej ok 45 minut bo będzie ciasto niższe, ciasto wyjąć z formy wystudzone zimną śmietanę 30% razem z galaretką cytrynową ubić mikserem na sztywno, ciasto przekroić na 2 części, połowę śmietany rozsmarować na cieście nakryć ciastem, resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki - ciasto jest

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka królewska. 361

Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: ok 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa trochę cukru jeśli masa jest za kwaśna Masa śmietanowa: 500 g śmietany kremówki 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 1/3 szkl.gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru(...)minut. Zostawić do wystudzenia. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.Dusić do miękkości.Można delikatnie podlać wodą jeśli są za mało soczyste.Następnie wsypać galaretkę i wymieszać. Zostawić do częściowego stężenia i wyłożyć na biszkopt.Schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić.Pod koniec ubijania dodać puder. Do żelatyny

Agusiowe smakołyki
Sernik owocowy siostry Anastazji 233

lwać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Gdy budyń ostygnie , utrzeć miękkie masło i połączyć z budyniem. Masa owocowa: 1 kg truskawek ( mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Duże truskawki kroimy na ćwiartki , małe na pół. Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu . Gdy uzyskamy mus , dosypać galaretki , wymieszać i przestudzić. Przełożenie ciasta

Różne smaki w kuchni
Mazurek czekoladowy 135

czekoladowy ciemny: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany kremówki 30 % 30 g masła 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej krem czekoladowy jasny: 100 g czekolady białej 2 łyżeczki galaretki pomarańczowej 70 ml śmietany kremówki 30 % dekoracja czekoladowa: 30 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka miodu sztucznego Spód: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i siekam nożem. Następnie ciasto zarabiam(...)rondelka i doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika, dodaję połamaną czekoladę białą ale nie mieszam jej. Zostawiam tak na pięć minut, czekolada sama się rozpuści. Potem mieszam łyżką. Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w trzech łyżkach gorącej wody. Wlewam do jeszcze ciepłej czekolady. Dekoracją: Czekoladę gorzką łamię przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję miód i mieszam. Masę wylewam

wesoła kuchnia
,,Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami’’ 725

pół szklanki bulionu. Zostawiamy do napęcznienia. Resztę bulionu zagotowujemy, doprawiamy i wlewamy rozpuszczoną na parze żelatynę. Mieszamy. Wylewamy odrobinę bulionu na dno keksówki i schładzamy. Następnie układamy partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Na środku układamy zrolowaną szynkę z serem, ugotowane pokrojone w ćwiartkę jajka, po bokach posypujemy odsączoną kukurydzę i groszek, oraz ugotowaną pokrojoną marchewkę. Zalewamy kilkoma łyżkami(...)bulionu na dno naczynia i ponownie chłodzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy kolejne warstwy warzyw, które przekładami gałązkami zielonej pietruszki. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Żeby składniki ładnie się komponowały i nie zbiły w jednym miejscu, układamy je stopniowo i również stopniowo zalewamy wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układamy i zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę

Podróż w kulinaria
SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU 234

Dzisiaj przedstawiam przepis na SZYNKĘ DOMOWĄ przygotowaną w szynkowarze. Szynka jest niezwykle soczysta, a dzięki przyprawom również bardzo aromatyczna. Szynka otoczona jest wspaniałą galaretką, dzięki czemu długo pozostaje świeża i świetnie się kroi. Zapach prawdziwego, domowego mięsa  jest wręcz obłędny :)  Polecam z kromką świeżego pieczywa !       SKŁADNIKI: 1,2 kg szynki wieprzowej(...)zakończeniu warzenia szynki nie otwierać szynkowaru i nie wyjmować mięsa, całość powinna ostygnąć i powędrować do lodówki - dzięki temu soki, aromaty i smaki dokładnie rozłożą się w mięsie, a galaretka zastygnie się prawidłowo; *do przygotowania tej szynki możemy użyć różnych ziół i przypraw (nawet przyprawa do gyrosa będzie dobra) - dobieramy nasze ulubione, dzięki temu zawsze uzyskamy wyjątkową i niepowtarzalną wędlinę

Moja Książka Kucharska
Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara) 3073

przyprawami, marchewką z groszkiem, żelatyną oraz szklanką wody. Butelki uciąć na 3/4 wysokości, wyłożyć woreczkami i napełnić farszem - zostawiając około 10 centymetrów od końca (aby było miejsce na galaretkę).  Wypełnione woreczki zawiązać tak, aby pozostał spory luz w butelce, ponieważ podczas gotowania może się skurczyć.  (Zamiast butelek z woreczkami można użyć słoików, ale wtedy mięsa nie wyciągnie się(...)garnku zagotować wodę i do wrzątku wstawić butelki/słoiki. Gotować 1 godzinę na małym ogniu. Po tym czasie całość wyjąć z wody i po ostudzeniu włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.  Minimum po kilku godzinach butelki przeciąć i wyjąć zastygniętą wędlinę.  Kroić na grubsze plastry. (*) Zwróćcie uwagę na oznakowanie butelek (umieszczone jest na spodzie), ponieważ niektóre plastiki

Di gotuje
Cytrynowiec 209

proszku do pieczenia Na masę cytrynową: pół szklanki soku z cytryny 2 budynie śmietankowe 200g cukru 250g margaryny Na masę śmietankowo-cytrynową: 0,5 l śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę  i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia do lodówki. Następnie na wierzchu układamy herbatniki

Smak mojej kuchni
Przepis: Dżem z dynii 148

razem od znajomych off-line.   Eksperymentujemy, modyfikujemy i dzielimy się. Składniki: 1 kg dyni już obranej sok i skórka z 2 pomarańczy 0,5 szkl. cukru 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Dynię pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z pomarańczy i wszystko razem gotować ok. 1 godziny ( często mieszając). Gdy już wszystko będzie miękkie zblenderować i dodać(...)galaretki. Dokładnie rozmieszać i gorące nakładać do słoików, szczelnie zakręcamy i gotowe. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
"Niebo w gębie" czyli murzynkowy przekładaniec. 106

ciasto - murzynek znajdziecie w poprzednich postach ---->  Ciasto murzynek Po upieczeniu i odtudzeniu ciasta przekrawamy go na dwie części. Na dolną część kładziemy plasterki bananów, na to galaretkę (ja dałam truskawkową). Gdy galaretka stężeje rozprowadzamy na całą powierzchnię bitą śmietanę. Wszystko przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto udekorować można lukrem bądź resztką bitej śmietany posypanej kawą. Jeżeli korzystasz

My World by Dagmara Rek
Torcik z musem z mrożonych truskawek i dżemem aroniowym. 108

drugą część biszkoptu i na to wykładamy mus truskawkowy.  4. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.  Mus z mrożonych truskawek: 2 serki homogenizowane (2x250g) 2 galaretki truskawkowe mrożone truskawki Truskawki odmrażamy, blendujemy. Następnie serki homogenizowane mieszamy z musem truskawkowym. Galaretki rozpuszczamy, gdy będą gęstniały - dolewamy do naszego musu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy cały mus będzie gęstniał

My World by Dagmara Rek
KAWOWE DELICJE 120

Masa:   1 kostka masła ok 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru  3 łyżki kakao 1 łyżka sypanej kawy 3 żółtka dwie paczki delicji wiśniowych 2 wiśniowe galaretki Wodę,cukier,kakao,kawę,masło podgrzać do rozpuszczenia masła i połączenia składników i gotować na małym ogniu  ok 8 min. Po całkowitym przestudzeniu,gdy masa już zgęstnieje dodać żółtka - zmiksować(...)jest już gotowe i zimne dokładnie nasączyć przygotowanym naparem z kawy. Następnie wyłożyć gotową masę,nasączone delicje ( biszkopciki) kłaść na masę stroną z czekoladą do dołu. Wierzch zalać tężejącą galaretką.    Ogromnie się cieszę i dziękuję,że mogę uczestniczyć w tej kampanii - uwielbiamy kawę. Co prawda Prima znana jest Nam od dawna,ale nie znaliśmy jej smaku....pijamy inną

Niespełnione zdolności kulinarne
Jabłkowa krówka bez pieczenia 258

śmietan-fix 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 1/3 szklanka cukru 1 galaretka brzoskwiniowa parę kostek czekolady Sposób wykonania: Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym(...)ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą (1/3 szklanki), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (około pół minuty w mikrofali nie dopuszczając do kipienia). Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix, 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą

Cukiernia Pychotki
Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia 367

sklepu. A….. jeszcze coś, co jak powiedział mąż, zrobiło ciasto ( TA rzecz u niego robi wszystkie ciasta, więc nie przejmujcie się tym). To domowy dżem, a właściwie galaretka z porzeczek Doskonale podkręciła tutaj smak, dodając kwaskowatości. Możecie ją dodać, możecie pominąć. I tak ciasto w wersji podstawowej jest wystarczająco dobre Drukuj Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia(...)jednej dodajemy kakao. Jeśli jest bardzo gęsta i nie chce się wymieszać, dodajemy 2-3 łyżki mleka. Na dno blaszki wykładamy herbatniki. Na to wykładamy białą masę. Smarujemy domową galaretką/dżemem, przykrywamy warstwą herbatników. Na całość wykładamy masę kakaową. Kładziemy warstwę herbatników. Górę smarujemy polewą i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce i jemy najlepiej drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną

Mieszam w Garnku