oczyszczonej Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masa jagodowa: 250ml słodkiej śmietanki 30% 2 opakowania mrożonych jagód leśnych ½ szklanki cukru kryształu 2 galaretki o smaku owoców leśnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60 ml mleka Ponadto: 1 słoiczek dżemu np. wiśniowego/ czereśniowego Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu Czekoladowe wafelki, batony, jajeczka do dekoracji(...)jagodowa Do garnka (najlepiej z dnem, do którego nic nam nie przywiera) przekładamy owoce mrożone oraz cukier. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do ich wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy jeszcze minutkę i miksujemy na gładko. Odrobinę owoców dodajemy do śmietanki, a następnie całość wlewamy do garnka z masą. Dokładnie mieszamy i chłodzimy. Tort przekładamy dopiero kiedy masa zaczyna
Kuchnia w czekoladziejajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli. Do przełożenia: 50 dag rabarbaru, 50 dag truskawek, ok. ½ szklanki cukru, 1,5 opakowania galaretki truskawkowej, 500 ml śmietany 30%, 1,5 dag żelatyny, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy. Zacznij od przygotowania ciasta biszkoptowego. Jajka sparz. Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej(...)czasie owoce powinny się częściowo rozpaść. Garnek zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Chłodne owoce zmiksuj blenderem i ponownie zagotuj, mieszając. Wrzącą masę zdejmij z ognia, wymieszaj z galaretką w proszku i odstaw do wystygnięcia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Gdy napęczniej rozpuść ją w mniej więcej ¼ szklanki wrzątku. Kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij ją z cukrem
blog.moje-pasje.infoczasem poeksperymentować jak np. z tym ciachem niby znane i sprawdzone smaki ale w zestawieniu jakiego jeszcze nie robiłam. Delikatny, cienki biszkopt , a na nim warstwa jabłek z galaretką, kajmak, herbatniki, bita śmietana, a jakby tych wszystkich dobroci było mało to jeszcze całość posypana prażonym słonecznikiem. Jeśli lubicie takie przekładańce spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru(...)mówię. Następnie przekładamy do garnka i dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Nie zdejmując z ognia wsypujemy galaretkę i żelatynę i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy i wykładamy na biszkopt równomiernie rozsmarowując. Dodatkowo: 300 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru puszka masy kajmakowej herbatniki
Cynamonowe szczęściebiszkopt wykładamy masę serową i pieczemy dalej. -- Po 30-40 min. ciasto jest upieczone i takie po wystudzeniu możemy już podawać. -- Jeżeli chcemy je urozmaicić, dodajemy na wierzch wystudzoną galaretkę. Gdy galaretka zaczyna tężeć dodajemy owoce. Najlepiej jest upiec wieczorem i na noc wstawić do lodówki. Smacznego
chleba naszegotortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki agrestowej + 100 ml wody Dodatkowo: 1 kiwi 5 truskawek WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać posiekane nożem na mniejsze kawałki(...)minut. Tartaletki zostawić do ostudzenia, następnie wyciągnąć je z formy/foremek. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. 100 ml wody zagotować, wyłączyć palnik, po czym wsypać galaretkę agrestową i dobrze wymieszać. Ostudzoną wlać do śmietany i zmiksować do połączenia składników. Kiwi obrać, pokroić w plasterki i każdy dodatkowo przekroić na pół. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić
Passions hobbies lifenajlepiej zwyczajnie spróbować! :) Składniki: -> 4 banany -> 2 szklanki płatków owsianych -> 1 jajko -> 2 łyżki miodu Masa -> 500g jogurtu greckiego -> ½ opakowania galaretki cytrynowej -> 2-3 łyżki miodu Dekoracja: -> dżem np. truskawkowy -> maliny -> kiwi -> czekolada mleczna -> suszone morele Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 180C. W tym czasie obieramy banany(...)przekładamy na gazę rozpościerającą się nad miską, przykrywamy i pozostawiamy najlepiej na całą noc, aż nadmiar serwatki spłynie. Gęsty twór przekładamy do miski, dodajemy miód oraz rozpuszczoną (ostudzoną) galaretkę w ½ szklance wody, miksujemy wszystko. Na spód babeczki wykładamy dżem na to 1 łyżkę kremu oraz stroimy owocami i czekoladą. Smacznego! Wszystkie produkty, oraz wiele innych
Jedz zdrowo żyj zdrowo!możliwość eksperymentowania - dodawania różnych owoców. Składniki: 2 litry mleka 1,2 l śmietany 30 % 6 jajek 5 op. cukru wanilinowego 1 masło 1 szklanka cukru pudru owoce (brzoskwinie, truskawki) galaretka biszkopty Do zagotowanego mleka dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę i cukry wanilinowe. Gotujemy na małym ogniu do momentu ścięcia się twarogu. Następnie twaróg studzimy i odciskamy. Odciśnięty twaróg łączymy z masłem(...)cukrem pudrem. Do masy dodajemy owoce. Tortownicę wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wykładamy masę i zalewamy galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościśmietana 12% 100 ml, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 4 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, śmietana 30 % 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, orzeszki ziemne - ile potrzeba nie miałam jogurtu i użyłam mleko ze śmietaną(jogurt naturakny 200 ml), składniki do ciasta temp. pokojowa, śmietana do ubicia zimna, zamiast ostropestu i otrąb można(...)minut do suchego patyczka, jeśli użyjemy większej tortownicy to pieczemy krócej ok 45 minut bo będzie ciasto niższe, ciasto wyjąć z formy wystudzone zimną śmietanę 30% razem z galaretką cytrynową ubić mikserem na sztywno, ciasto przekroić na 2 części, połowę śmietany rozsmarować na cieście nakryć ciastem, resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki - ciasto jest
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: ok 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa trochę cukru jeśli masa jest za kwaśna Masa śmietanowa: 500 g śmietany kremówki 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 1/3 szkl.gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru(...)minut. Zostawić do wystudzenia. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.Dusić do miękkości.Można delikatnie podlać wodą jeśli są za mało soczyste.Następnie wsypać galaretkę i wymieszać. Zostawić do częściowego stężenia i wyłożyć na biszkopt.Schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić.Pod koniec ubijania dodać puder. Do żelatyny
Agusiowe smakołykilwać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Gdy budyń ostygnie , utrzeć miękkie masło i połączyć z budyniem. Masa owocowa: 1 kg truskawek ( mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Duże truskawki kroimy na ćwiartki , małe na pół. Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu . Gdy uzyskamy mus , dosypać galaretki , wymieszać i przestudzić. Przełożenie ciasta
Różne smaki w kuchniczekoladowy ciemny: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany kremówki 30 % 30 g masła 1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej krem czekoladowy jasny: 100 g czekolady białej 2 łyżeczki galaretki pomarańczowej 70 ml śmietany kremówki 30 % dekoracja czekoladowa: 30 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka miodu sztucznego Spód: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i siekam nożem. Następnie ciasto zarabiam(...)rondelka i doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika, dodaję połamaną czekoladę białą ale nie mieszam jej. Zostawiam tak na pięć minut, czekolada sama się rozpuści. Potem mieszam łyżką. Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w trzech łyżkach gorącej wody. Wlewam do jeszcze ciepłej czekolady. Dekoracją: Czekoladę gorzką łamię przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję miód i mieszam. Masę wylewam
wesoła kuchniapół szklanki bulionu. Zostawiamy do napęcznienia. Resztę bulionu zagotowujemy, doprawiamy i wlewamy rozpuszczoną na parze żelatynę. Mieszamy. Wylewamy odrobinę bulionu na dno keksówki i schładzamy. Następnie układamy partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Na środku układamy zrolowaną szynkę z serem, ugotowane pokrojone w ćwiartkę jajka, po bokach posypujemy odsączoną kukurydzę i groszek, oraz ugotowaną pokrojoną marchewkę. Zalewamy kilkoma łyżkami(...)bulionu na dno naczynia i ponownie chłodzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy kolejne warstwy warzyw, które przekładami gałązkami zielonej pietruszki. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Żeby składniki ładnie się komponowały i nie zbiły w jednym miejscu, układamy je stopniowo i również stopniowo zalewamy wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układamy i zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę
Podróż w kulinariaDzisiaj przedstawiam przepis na SZYNKĘ DOMOWĄ przygotowaną w szynkowarze. Szynka jest niezwykle soczysta, a dzięki przyprawom również bardzo aromatyczna. Szynka otoczona jest wspaniałą galaretką, dzięki czemu długo pozostaje świeża i świetnie się kroi. Zapach prawdziwego, domowego mięsa jest wręcz obłędny :) Polecam z kromką świeżego pieczywa ! SKŁADNIKI: 1,2 kg szynki wieprzowej(...)zakończeniu warzenia szynki nie otwierać szynkowaru i nie wyjmować mięsa, całość powinna ostygnąć i powędrować do lodówki - dzięki temu soki, aromaty i smaki dokładnie rozłożą się w mięsie, a galaretka zastygnie się prawidłowo; *do przygotowania tej szynki możemy użyć różnych ziół i przypraw (nawet przyprawa do gyrosa będzie dobra) - dobieramy nasze ulubione, dzięki temu zawsze uzyskamy wyjątkową i niepowtarzalną wędlinę
Moja Książka Kucharskaprzyprawami, marchewką z groszkiem, żelatyną oraz szklanką wody. Butelki uciąć na 3/4 wysokości, wyłożyć woreczkami i napełnić farszem - zostawiając około 10 centymetrów od końca (aby było miejsce na galaretkę). Wypełnione woreczki zawiązać tak, aby pozostał spory luz w butelce, ponieważ podczas gotowania może się skurczyć. (Zamiast butelek z woreczkami można użyć słoików, ale wtedy mięsa nie wyciągnie się(...)garnku zagotować wodę i do wrzątku wstawić butelki/słoiki. Gotować 1 godzinę na małym ogniu. Po tym czasie całość wyjąć z wody i po ostudzeniu włożyć do lodówki, aby galaretka stężała. Minimum po kilku godzinach butelki przeciąć i wyjąć zastygniętą wędlinę. Kroić na grubsze plastry. (*) Zwróćcie uwagę na oznakowanie butelek (umieszczone jest na spodzie), ponieważ niektóre plastiki
Di gotujeproszku do pieczenia Na masę cytrynową: pół szklanki soku z cytryny 2 budynie śmietankowe 200g cukru 250g margaryny Na masę śmietankowo-cytrynową: 0,5 l śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia do lodówki. Następnie na wierzchu układamy herbatniki
Smak mojej kuchni