galaretka - 14130 przepisów (strona:603/942)

Ciasto Mieszaniec Jesienny 112

szkl mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 200 g masła wierzch: 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówek albo papierówek) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Dzielimy na 2 kawałki. Każdy rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem(...)cytryny aby nie ciemniały podczas gotowania. Przekładamy je do garnka, dolewamy ok.1/2 szkl wody i gotujemy mieszając, aż jabłka zmiękną i puszczą sok.  Kiedy owoce będą miękkie dosypujemy galaretkę i mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia soku. Wykonanie: Na ciasto miodowe nakładamy masę grysikową, przykrywamy drugim plackiem ciasta miodowego. Na wierzchu nakładamy jabłka i odstawiamy

Bon appetit mon amie
Panna Cotta z musem malinowym i granolą 103

łyżeczki żelatyny Składniki na mus malinowy: 250g świeżych lub mrożonych malin 1,4 szklanki wody 21 łyżka cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszana w 3 łyżkach wody 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 2/3 szklanki wrzątku Ponadto: granola liście mięty Panna Cotta : Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Mleko oraz śmietankę wlać do garnka, dodać cukry. Zagotować(...)wodą przez ok 15 minut. Następnie do gotujących owoców wsypujemy cukier. Gotujemy i mieszamy 5 minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia.  Na dno naczynek wsypujemy po łyżeczce granoli. Wykładamy warstwę Panna Cotty. Wstawiamy do lodówki, aby stężało. Na wierzch wykładamy maliny. Dekorujemy listkami mięty

Słodki Zakątek
Delicje 155

oleju kokosowego, ostatecznie klarowanego masła 5 łyżek kakao 3-4 łyżki słodziwa ok. 100 ml mleka Można też użyć gotowej czekolady. Nadzienie: 200 g dżemu 100% owoców lub galaretki owocowej przygotowanej w szklance wody Biszkopty: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy ze słodziwem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy z żółtek i mieszamy delikatnie. Stale mieszając dodajemy partiami mąkę(...)rondelek z kuchenki. Jeśli używasz czekolady, rozpuść ją w kąpieli wodnej, dolej mleko i wymieszaj. Na biszkopty wykładamy przygotowane nadzienie. Następnie wylewamy polewę i zostawiamy do ostudzenia. Jeśli przygotowujesz galaretkę, rozpuść ją w szklance wody i poczekaj, aż lekko ostygnie. Wyłóż ją na ciastka i poczekaj, aż stężeje. Dopiero potem oblej polewą. Z podanych składników wychodzi ok. 20-25 ciasteczek

Kucharzyca
jabłecznik drożdżowy ze śmietaną 145

zbyt gęste ciasto) 40 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła szczypta soli na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek łyżka cukru 1 opakowanie kisielu jabłkowego 1 opakowanie cytrynowej galaretki szczypta cynamonu Drożdże rozrobić z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na chwilę. Kiedy zaczną rosnąć wlać do mąki, dodać żółtka, jajko, śmietanę i sól. Wlać pozostałe mleko(...)oczkach. Wsypać do garnka, zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, cynamonem i dusić aż zmiękną. Kisiel rozrobić w odrobinie wody, wlać do jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, rozwałkować na dnie połowę ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto także rozwałkować i położyć na wierzchu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto z musem śliwkowym 99

przekładamy do foremki (ok.21x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min. w 170-180 st. C. składniki na mus śliwkowy: 1500 g śliwek bez pestek 4 galaretki np. wiśniowe cukier do smaku wykonanie: Śliwki gotujemy w takiej ilości wody aby otrzymać 2000 ml musu. Dodajemy suche galaretki mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dosładzamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z masą sernikową i karmelizowanymi gruszkami 119

dlatego je obciążamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.   Masa serowa: 250 g sera białego półtłustego 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki galaretki winogronowej, lub agrestowej 2 łyżeczki żelatyny Śmietankę i ser miksujemy tak by powstała jednolita masa. Dodajemy cukier puder. W 1/3 szkl gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i żelatynę – wlewamy

MojaQchnia.pl
Sernik jeżynowo-śmietankowy 319

łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/3 szkl wody 3-4 łyżki musu jeżynowego mus jeżynowy: 500 g jeżyn 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1/2 szkl wody 1 galaretka masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny wierzch: jeżyny 10 malin 150 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy(...)gotujemy z wodą,cukrem i cukrem waniliowym, a kiedy zmiękną przecieramy przez sito.Odkładamy 3-4 łyżki musu(dodamy do masy serowej z jeżynami), a do reszty dodajemy sypką galaretką i dokładnie mieszamy aby się rozpuściła. wierzch: Maliny podgrzewamy, a kiedy zmiękną przecieramy przez sito. W ciepłym sosie malinowym rozrabiamy żelatynę. (jeśli za bardzo ostygł można podgrzać go przez chwile

Bon appetit mon amie
Marmolada gruszkowa 81

sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To trzeci z nich. Składniki 2 kg gruszek 2 cytryny 1 kg cukru 2 galaretki wiśniowe ( opcjonalnie ) Przygotowanie Gruszki obrałem, pokroiłem na małe kawałki, przełożyłem do rondla, dodałem 250 ml wody jeśli mamy gruszki twarde ), gotowałem pół godziny, dodałem cukier, często mieszałem. Pod koniec gotowania(...)dodałem sok z cytryny. Gdy marmolada zgęstniała, dodałem dwie galaretki wiśniowe ( można pominąć ). Gorącą marmoladę przełożyłem do słoików, odwróciłem dnem do góry. Gotowe

R'n'G Kitchen
Galaretka z arbuza 151

miksujemy. W szklance rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia uważając aby nie stężała. Włączamy blender i przez górny otwór, podczas miksowania wlewamy małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Galaretkę przelewamy do salaterek i odstawiamy do lodówki aby stężała

Qchnia po prostu
Sernik z arbuzem bez pieczenia 166

pomalutku na najmniejszych obrotach. Masę serową wlać do tortownicy o średnicy 24 cm i schłodzić w lodówce aż całkowicie zastygnie Mus arbuzowy 1,30 kg arbuza bez pestek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do smaku Arbuza zmiksować na gładko i wraz z cukrem zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać galaretkę i żelatynę. Dokładnie wymieszać i wystudzić

O kuchni z uczuciem
Torcik kokosowo – malinowy 151

szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus malinowy: 400g świeżych malin 2 galaretki malinowe 1/2   szklanki wody Masa kokosowa: 0,5l śmietany 36% 200g czekolady białej 500g białego sera z wiaderku 3 łyżeczki żelatyny 10 łyżek mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 125ml likieru(...)około 25 minut. 2. Mus malinowy: Maliny przełożyć do garnka dodać wodę i gotować do momentu rozpadnięcia się malin, aby było szybciej maliny można zmiksować blenderem. Następnie wsypać galaretki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia- nie gotować. Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 20cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 40 minut. 3. Masa kokosowa: Czekoladę rozpuścić

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto japońskie 174

kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g cukru 3 jajka   Składniki na frużelinę: 450g wiśni – bez pestek (mogą być mrożone) 120g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 galaretka wiśniowa +100ml wody   Składniki na masę serową: 1kg sera mielonego 40g żelatyny 500ml śmietanki 30% 250g cukru     *** Ciasto: masło roztapiamy i studzimy. Kawę zalewamy 100ml gorącej(...)Następnie odlewamy trochę soku i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty ciągle mieszając. Wlewamy sok z mąką i jeszcze przez chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody i wlewamy do garnka z wiśniami, dokładnie mieszamy ale już nie gotujemy. Całość odkładamy do lekkiego stężenia *** *** W tym czasie przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy

Blog z Apetytem
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 132

małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie(...)małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana 30% - 1 szklanka (lub mleko) wanilia - 1 laska cukier - 50g mąka ziemniaczana - 1 łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie

Pogotujmy.pl
Serniczki jeżynowe z granolą 158

łyżka miodu sernik: 300 g sera śmietankowego twarogowego 200 g jogurtu greckiego 125 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny galaretka jeżynowa: 200 g jeżyn 1 łyżeczka żelatyny dekoracja: jyżyny granola: Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15  minut. Po tym czasie zdejmuje z nich skórkę, a migdały przekładam(...)mieszam mikserem żeby ser był puszysty. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam. Dodaję do niej łyżkę sera, mieszam i wlewam do reszty sera cały czas miksując. galaretka: Jeżyny miksuje blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę rozpuszczam w łyżce zimnej wody potem podgrzewam w mikrofalówce i dodaję do musu jeżynowego. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Na dno słoiczków układam

wesoła kuchnia