galaretka - 14130 przepisów (strona:592/942)

Wiosenny torcik bez pieczenia o smaku cytryny i kwiatów bzu 86

wody do żelatyny 200 ml serka mascarpone 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml syropu z kwiatów czarnego dzikiego bzu 50 g cukru 20 ml soku z cytryny GALARETKA 10 g żelatyny 20 ml wody do żelatyny 300 ml syropu z kwiatów czarnego dzikiego bzu 30 ml soku z cytryn 170 ml wody Wykonanie SPÓD Biszkopty układamy na dnie tortownicy(...)gorącego dodajemy namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Mieszamy ze sobą jogurt, mascarpone, sok z cytryny, dodajemy przestudzony syrop z żelatyną i wylewamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki aby masa stężała. GALARETKA Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy. Syrop z bzu podgrzewamy razem z cukrem, zdejmujemy z palnika i do gorącego dodajemy namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy będzie lekko

Tajemnice Smaku
Kokosowa rolada bezowa z kremem truskawkowym 129

pokojowej 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków Szczypta soli 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 100g wiórek kokosowych (ok 1 szklanka) Krem truskawkowy: 400g mrożonych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe 150ml słodkiej 36% śmietanki Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy zrobi się sztywna(...)krem. Zamrożone truskawki przekładamy wraz z cukrem do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy truskawki puszczą sok i zaczną się gotować dodajemy galaretki w proszku. Mieszamy a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z odrobiną masy truskawkowej, a następnie przekładamy do pozostałych owoców. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zauważymy, że krem

Kuchnia w czekoladzie
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 156

proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody przegotowanej i wystudzonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa jabłkowa: 2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek) 1 galaretka cytrynowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 1,5szkl. mleka 3 łyżki cukru 1,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 0,5l mleka 3 łyżki miękkiego masła Wierzch i boki(...)osłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia. Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.  1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń

Waniliowe Improwizacje
Kokosanka jabłkowa 106

mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka  Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos,  margarynę i razem posiekać,  dodać żółtka i szybko(...)zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną

przepisy- Milki
Sernik z brzoskwiniami 62

Masa serowa: serek homogenizowany 500 g śmietana kremówka 30% 200 g żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: Biszkopty marmolada brzoskwinie Paraguayo dojrzałe galaretka brzoskwiniowa - 2 op Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami przełożonymi marmoladą. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić(...)małą ilością masy serowej, wymieszać dokładnie. Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać wstawić do lodówki. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w plasterki, ułożyć na zastygniętym serniku. Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejąca wylać na sernik, schłodzić

przepisy- Milki
Biszkopt Brzoskwinek 113

pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Składniki na masę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń 80 dag 1 łyżka cukru (można dodać wg uznania) 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki brzoskwiniowe sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 1 kostka Kasi Wykonanie: Biszkopt: Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam   cukier i żółtka i ubiłam na puszystą masę. Wmieszałam przesianą(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zestawiłam z ognia i wsypałam galaretki. Dodałam brzoskwinie i wymieszałam.   Odstawiłam do ostygnięcia. Biszkopt przeciełam na 2 blaty. Na jeden wyłżyłam przestudzoną masę i wstawiłam do lodówki. Najlepiej chłodzić przez

Co w garnkach piszczy
Sernik przekładany z truskawkami 123

kostki margaryny Masa budyniowa: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1/2 kostka miękkiej margaryny/masła Truskawki: 500 g truskawek (u mnie mrożone) 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody Sposób wykonania: 1. Biszkopt i sernik najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej. 2. Zrobić biszkopt, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier(...)gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę/Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 6. Rozmrożone truskawki zmiksować na gładko, wymieszać z wcześniej rozpuszczoną galaretką. Odstawić do lekkiego stężenia. 7. Przełożyć ciasto: biszkopt - masa budyniowa - sernik - truskawki 8. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe bułeczki z jabłkami 121

jajka dodatkowo: jajko do wysmarowania bułeczek Składniki na nadzienie : około 8 średnich jabłek 3 łyżki cukru (opcjonalnie jak nie mamy czasu na prażenie jabłek można zamiast cukru dodać galaretkę cytrynową) Składniki na kruszonkę: szklanka mąki pszennej (około 150g) 100g masła pół szklanki cukru Przepis: W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże, cukier, masło, jajka(...)podwoić swoją objętość, Składanki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki, Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Przygotowane jabłka prażymy lub lekko podgotowujemy dodając na koniec galaretkę. Masę zostawiamy do ostygnięcia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 kawałków, Z każdego kawałka formujemy kulkę. Następnie szklanką

tyfranbox
Galaretka kawa z mlekiem – panna cotta kawowa 119

Galaretka ze śmietany z kawą czyli panna cotta kawowa. 600 ml śmietany kremówki (30%), 150 ml mocnej kawy (u mnie 3 espresso uzupełnione wodą do 150 ml), kardamon, 3 łyżki cukru, 15 g żelatyny, Przygotować kawę, lekko przestudzić. Wlać do żelatyny, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzewać. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, ale nie zagotować. Wsypać(...)niej cukier. Dodać do smaku extraktu kardamonu (jeżeli nie mamy kardamonu w płynie, należy do gotowania śmietanki dodać szczyptę zmielonego kardamonu). Naczynka do galaretki wypłukać zimną wodą, wlać śmietankę i odstawić do zastygnięcia na co najmniej 4 godziny). Podałam z likierem kawowym

królestwo garów
Sum pieczony pod grzybową pierzynką z żurawiną 104

rozpuszczenia cukru, tak 2-3 minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i całość gotujemy ok 15 minut, powinien powstać taki czerwony gęsty syrop, który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę.  Grzybowa pierzynka: Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem często mieszając około(...)kilka plasterków masła. Przykrywamy zmoczonym papierem do pieczenia. Zapiekamy w 200 stopniach ok. 10 minut. Na podpieczonego   suma nakładamy wcześniej przygotowaną konfiturę z żurawiny. Smarujemy cienką warstwą galaretki plus owoce żurawiny. Na wierzch kładziemy przygotowaną pierzynkę grzybową. Całość zapiekamy ponownie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Podsumowanie roku 2019 110

największych HITów na blogu. 2. Biszkopt makowy z pianką i ananasem 3. Ryba po japońsku 4. Surówka z białej kapusty (jak w chińskiej knajpce) 5. Ciasto Coca-Cola z galaretką 6. Zielono-biała sałatka warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa z jajkami i szynką 10. Ptasie mleczko z galaretką 11. Piernik

Smaki Na Talerzu
Dodatki do żywności czyli z czym to się je 75

dodatków. Na etykietach często kryje się pod symbolem E412. Gdzie możemy się z nią spotkać? Znajdziemy ją między innymi w takich produktach jak ciasta i ciastka, musztarda, majonez, pieczywo, galaretki, suszone owoce oraz żywność dla niemowląt. Użyta do wypieków dodaje im puszystości i pozwala zachować świeżość. Guma guar jest zagęstnikiem pochodzenia naturalnego pozyskiwanym z nasion fasoli guar między innymi(...)objętość treści pokarmowej. A do czego wykorzystywana jest w kuchni? Inulina z cykorii znajduje w kuchni szereg zastosowań. Wykorzystuje się ją między innymi jako dodatek do budyniów, kisieli oraz galaretek. Może posłużyć jako zagęszczacz do zup i sosów, a po dodaniu do ciasta sprawi, że wypiek będzie przyjemnie chrupiący. Maltodekstryna  Maltodekstryna to wielocukier powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania