galaretka - 14130 przepisów (strona:585/942)

Wiśniowy sernik w polewie z białej czekolady 82

ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina wrzątku 200 g białej czekolady  2 łyżki masła Przygotowanie: herbatniki rozdrabniamy i łączymy z masłem. Następnie wykadzamy spód  tortownicy. I wstawimy do lodówki(...)minut. W tym czasie w malakserze, miksujemy twaróg z cukrem, dodajemy wiśnie i nadal miksujemy, aż będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku (ok 20 ml). Jak masa serowa zacznie gęstnieć przelewamy do tortownicy i wkładamy ciasto do lodówki na 3h.  Po tym czasie górę polewamy białą czekoladą z masłem, rozpuszczaną

Niezły Młynek
Domowe mięso ze słoika 87

Pyszne mięso ze słoika domowej roboty.  Dzięki żelatynie   w słoiku wytworzy się pyszna galaretka,którą możemy rozsmarować sobie na chlebie. Jeśli nie zależy nam na   galaretce możemy śmiało pominąć żelatynę.Mięso będzie również smakowite.Gwarantuję! Mięsko z domowych słoiczków jest napewno zdrowsze ,nie ma żadnych konserwantów ,no i wiemy co jemy ;-) Słoiczki możemy zabrać ze sobą praktycznie

Przepisy mojej mamy
TORT Z GRUSZKAMI I KREMEM WANILIOWYM 103

cukier 120 g kakao 3 łyżki jabłka suszone 25 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 60 ml Mus gruszkowy : gruszki 800 g woda 60-80 ml 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa szczypta zmielonych goździków Krem śmietankowy : śmietana 30 % 400 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier puder 1/2 łyżki śmietan-fix 18 g Do ozdoby : kolorowe suszone gruszki(...)piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.   Mus gruszkowy. Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 -15 minut. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i całość zblendować. Odstawić do delikatnego wystudzenia. Biszkopt przeciąć na pół. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, wyłożyć ciepły mus gruszkowy, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki

Smaczne moje
PLACEK DROŻDŻOWY Z TARTĄ DYNIĄ i kruszonką ( łyżką mieszany ) 75

dyni 230 g mleko 125 ml cukier puder 100 g 2 mniejsze jajka olej 3 łyżki szczypta soli, cukier waniliowy ok. 1/2 łyżeczki Dodatek dyniowy : obrana dynia 250 g galaretka pomarańczowa 35 g sok z cytryny 1 łyżeczka Kruszonka : mąka pszenna 85 g mąka ziemniaczana 1 łyżka cukier puder 4 płaskie łyżki cukier ze skórką pomarańczową 1 łyżeczka masło(...)wszystkie składniki i mieszamy łyżką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Dodatek dyniowy. Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, ew. delikatnie odciśnijmy. Dynię mieszamy z galaretką i sokiem z cytryny. Kruszonka. Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstanie miękki gruby piasek. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki. Na ciasto delikatnie wykładamy startą dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy

Smaczne moje
CIASTO W 20 MINUT Z DYNIĄ 80

mąka pszenna 215 g cukier 100 g mleko 130-150 ml olej 65 ml 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Warstwa dyniowa : puree dyni 500 g 1 galaretka pomarańczowa wrzątek 250 ml cukier puder 100 g sok z cytryny ok. 6 łyżeczek 1 łyżka żelatyny ( 8 g ) Warstwa śmietankowa : śmietana 30 % 200 ml śmietan-fix ( 9 g ) cukier(...)tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. Wszystkie składniki mieszamy max 5 minut w robocie kuchennym. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 30 minut. Studzimy. Warstwa dyniowa. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy. Schłodzone mieszamy z musem dyniowym, cukrem i sokiem cytrynowym. Z ciasta odkrawamy wierzch i odkładamy na bok. Spód ciasta wkładamy do tortownicy

Smaczne moje
Mięciutki piernik na zsiadłym mleku 61

płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła Przełożenie: 1 słoik powideł śliwkowych 1 łyżka galaretki cytrynowej lub wiśniowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dolewamy cały czas miksując olej, zsiadłe mleko. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, kakao, przyprawy. Dodajemy słoiczek powideł i miksujemy(...)pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu studzimy zupełnie. Możemy przeciąć piernik na pół i przełożyć podgrzanym powidłem, wymieszanym z łyżką galaretki wiśniowej lub cytrynowej. Wierzch polecam polać tabliczką gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką cukru pudru. A na polewę rzućcie fantazyjnie garść podprażonych orzechów lub migdałów. Ja pierniczka wyrównałam

Kronika Piekarnika
Szarlotka orzechowa z biszkoptami i masą mascarpone 67

szklanki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 garść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 3 łyżki soku z cytryny 1 paczka biszkoptów 1 łyżka cukru Dodatkowo:  1 szklanka posłodzonej wody z sokiem cytrynowym - na poncz Wykonanie: Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami, na białą(...)Przekładamy do dużego garnka i smażymy z łyżką cukru, sokiem cytrynowym, w razie potrzeby podlewając wodą. Wystarczy około 10 minut - nie powinny się rozgotować. Na koniec gorące mieszamy z galaretkami, aż się rozpuszczą. Studzimy. Wykładamy równą warstwą na naponczowany posłodzoną wodą z sokiem cytrynowym biszkopt. Biszkopty nasączamy w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem, układamy jeden przy drugim

Kronika Piekarnika
Tort czekoladowo - kawowy z nutą powideł 68

całkowitego przestudzenia. Teraz czas na zaparzenie szklanki mocnej, słodkiej kawy, do nasączenia mini biszkopcików. Gotową kawę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa p owidłowa: Składniki: 1 słoik powideł śliwkowych 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Powidła śliwkowe, ewentualnie konfitury ze śliwek lub wiśni wykładamy do rondelka i podgrzewamy. Wsypujemy 3 - 4 łyżki galaretki cytrynowej, mieszamy aż dokładnie się rozpuści - należy uważać

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów kawowych 64

ucieramy jednocześnie mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji i zgęstnienia. Odkładamy do lodówki. Poncz : 300 ml mocnej, słodzonej kawy Żelka:  1/2 słoika powideł śliwkowych 1 łyżka galaretki cytrynowej Powidła wkładamy do rondelka i mocno podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, aż powidło delikatnie stężeje. Dodatkowo : 1 paczka okrągłych biszkoptów Składanie tortu

Kronika Piekarnika
Biszkopt subtelny z rabarbarem w śmietanie 66

towarzystwie bitej śmietany. Wszystko w tym wypieku określić można mianem subtelnego. Smak i puszystość biszkopta, nie mającego nic wspólnego z suchością. Różowa, nie za obfita warstwa słodkiego rabarbaru w galaretce z własnego soku i równie subtelna warstwa ubitej kremówki. W zasadzie to tort, po odpowiednim wykończeniu boków i góry, śmiało można wbić w niego świeczki urodzinowe. Smak ciasta, jego lekkość(...)nasączony nie jest zbyt suchy. Poncz cytrynowy jednakże dodaje aromatu i rześkości całej kompozycji. Myślę, że będziecie wykorzystywać ten przepis również do innego rodzaju ciast  - z owocami, masami, galaretkami. Biszkopt bywa ciastem kapryśnym - opada, czasem się wysusza, przypieka zbytnio z dołu lub z góry. Wyrasta z górką, którą trzeba ścinać, lub nie wyrasta wcale, tworząc omlet. Ten przepis gwarantuje

Kronika Piekarnika
miodownik z masą kokosową i grysikową 112

miksujemy na jednolity krem. Gotowy wykładamy równomiernie na jeden blat miodowego ciasta i przykrywamy drugim ciastem. składniki na warstwę owocową: 250 g marmolady (ja użyłam domowej jabłkowej) 1 sucha galaretka pasująca smakowo do marmolady, w moim przypadku pomarańczowa wykonanie: Marmoladę przekładamy do rondelka, doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy zacznie tężeć wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Keto szarlotka (Paleo, LowCarb) 137

rodzynek opcjonalnie (ominąć w celu obniżenia ilości węglowodanów na porcję) 2 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki wody 1 szt. galaretka cytrynowa bez cukru Biszkopt 4 jajka 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 4 łyżki erytrytolu 40 g oleju kokosowego 40 ml gęstego mleka kokosowego 35 g mąki kokosowej(...)patelni, zalać wodą i zagotować wraz z eryrtytolem, cynamonem i ekstraktem z wanilii. Można dodać rodzynek. Gotować 15 - 20 minut aż jabłka staną się miękkie. Zdjąć z ognia, zasypać galaretką cytrynową i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Biszkopt Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę

Modern Cave Girl
Ciasto " Śliwki w biszkopcie" 100

doświadczonych. Polecam ! Składniki: biszkopt 250 g mąki pszennej 100 g cukru 60 ml oleju 10 g proszku do pieczenia 5 jajek masa śliwkowa 500 g śliwek mrożonych 120 g galaretki wiśniowej masa śmietanowa 250 ml śmietany 30% 50 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Biszkopt : Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. miksuję. Dodaje mąkę i proszek(...)pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Dzielę na dwie połowy. Masa śliwkowa : Śliwki rozmrażam. Miksuję. Zmiksowane śliwki podgrzewam. Do ciepłej masy dodaje galaretki. Mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Ciasto układam w blaszce. Układam między dwie połowy masę śliwkową. Odstawiam do ostudzenia. Chłodzę w lodówce.  Masa śmietanowa : Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder

Ciasta z tradycjami
Dżem dyniowo jabłkowy z pomarańczową nutą 140

Składniki: 1 kg obranej dyni 0,5 kg obranych jabłek 1 pomarańcza 1 cytryna 0,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Dynię oraz jabłka drobno kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
tort z kremem michałkowym i malinowym 136

serka mascarpone 50 g czekolady białej wykonanie: Postępujemy tak samo jak w przypadku kremu z michałkami klasycznymi. składniki na krem malinowy: 120 g malin 200 ml śmietanki kremówki 1/2 galaretki malinowej w proszku 60 ml gorącej wody wykonanie: Maliny przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się rozpadną i puszczą sok, jeśli przeszkadzają nam pestki, to część malin możemy przetrzeć przez(...)sitko. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do musu malinowego. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko tężejący mus i miksujemy. złożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu układamy w rancie, wykładamy cały krem z michałków klasycznych. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy krem malinowy. Przykrywamy trzecim blatem, wykładamy krem z michałków białych i przykrywamy czwartym blatem, delikatnie dociskając. Całość wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia