ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina wrzątku 200 g białej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: herbatniki rozdrabniamy i łączymy z masłem. Następnie wykadzamy spód tortownicy. I wstawimy do lodówki(...)minut. W tym czasie w malakserze, miksujemy twaróg z cukrem, dodajemy wiśnie i nadal miksujemy, aż będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku (ok 20 ml). Jak masa serowa zacznie gęstnieć przelewamy do tortownicy i wkładamy ciasto do lodówki na 3h. Po tym czasie górę polewamy białą czekoladą z masłem, rozpuszczaną
Niezły MłynekPyszne mięso ze słoika domowej roboty. Dzięki żelatynie w słoiku wytworzy się pyszna galaretka,którą możemy rozsmarować sobie na chlebie. Jeśli nie zależy nam na galaretce możemy śmiało pominąć żelatynę.Mięso będzie również smakowite.Gwarantuję! Mięsko z domowych słoiczków jest napewno zdrowsze ,nie ma żadnych konserwantów ,no i wiemy co jemy ;-) Słoiczki możemy zabrać ze sobą praktycznie
Przepisy mojej mamycukier 120 g kakao 3 łyżki jabłka suszone 25 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 60 ml Mus gruszkowy : gruszki 800 g woda 60-80 ml 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa szczypta zmielonych goździków Krem śmietankowy : śmietana 30 % 400 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier puder 1/2 łyżki śmietan-fix 18 g Do ozdoby : kolorowe suszone gruszki(...)piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. Mus gruszkowy. Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 -15 minut. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i całość zblendować. Odstawić do delikatnego wystudzenia. Biszkopt przeciąć na pół. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, wyłożyć ciepły mus gruszkowy, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki
Smaczne mojedyni 230 g mleko 125 ml cukier puder 100 g 2 mniejsze jajka olej 3 łyżki szczypta soli, cukier waniliowy ok. 1/2 łyżeczki Dodatek dyniowy : obrana dynia 250 g galaretka pomarańczowa 35 g sok z cytryny 1 łyżeczka Kruszonka : mąka pszenna 85 g mąka ziemniaczana 1 łyżka cukier puder 4 płaskie łyżki cukier ze skórką pomarańczową 1 łyżeczka masło(...)wszystkie składniki i mieszamy łyżką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Dodatek dyniowy. Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, ew. delikatnie odciśnijmy. Dynię mieszamy z galaretką i sokiem z cytryny. Kruszonka. Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstanie miękki gruby piasek. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki. Na ciasto delikatnie wykładamy startą dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy
Smaczne mojemąka pszenna 215 g cukier 100 g mleko 130-150 ml olej 65 ml 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Warstwa dyniowa : puree dyni 500 g 1 galaretka pomarańczowa wrzątek 250 ml cukier puder 100 g sok z cytryny ok. 6 łyżeczek 1 łyżka żelatyny ( 8 g ) Warstwa śmietankowa : śmietana 30 % 200 ml śmietan-fix ( 9 g ) cukier(...)tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. Wszystkie składniki mieszamy max 5 minut w robocie kuchennym. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 30 minut. Studzimy. Warstwa dyniowa. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy. Schłodzone mieszamy z musem dyniowym, cukrem i sokiem cytrynowym. Z ciasta odkrawamy wierzch i odkładamy na bok. Spód ciasta wkładamy do tortownicy
Smaczne mojepłaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła Przełożenie: 1 słoik powideł śliwkowych 1 łyżka galaretki cytrynowej lub wiśniowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dolewamy cały czas miksując olej, zsiadłe mleko. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, kakao, przyprawy. Dodajemy słoiczek powideł i miksujemy(...)pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu studzimy zupełnie. Możemy przeciąć piernik na pół i przełożyć podgrzanym powidłem, wymieszanym z łyżką galaretki wiśniowej lub cytrynowej. Wierzch polecam polać tabliczką gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką cukru pudru. A na polewę rzućcie fantazyjnie garść podprażonych orzechów lub migdałów. Ja pierniczka wyrównałam
Kronika Piekarnikaszklanki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 garść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 3 łyżki soku z cytryny 1 paczka biszkoptów 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 szklanka posłodzonej wody z sokiem cytrynowym - na poncz Wykonanie: Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami, na białą(...)Przekładamy do dużego garnka i smażymy z łyżką cukru, sokiem cytrynowym, w razie potrzeby podlewając wodą. Wystarczy około 10 minut - nie powinny się rozgotować. Na koniec gorące mieszamy z galaretkami, aż się rozpuszczą. Studzimy. Wykładamy równą warstwą na naponczowany posłodzoną wodą z sokiem cytrynowym biszkopt. Biszkopty nasączamy w wodzie z sokiem z cytryny i cukrem, układamy jeden przy drugim
Kronika Piekarnikacałkowitego przestudzenia. Teraz czas na zaparzenie szklanki mocnej, słodkiej kawy, do nasączenia mini biszkopcików. Gotową kawę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa p owidłowa: Składniki: 1 słoik powideł śliwkowych 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Powidła śliwkowe, ewentualnie konfitury ze śliwek lub wiśni wykładamy do rondelka i podgrzewamy. Wsypujemy 3 - 4 łyżki galaretki cytrynowej, mieszamy aż dokładnie się rozpuści - należy uważać
Kronika Piekarnikaucieramy jednocześnie mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji i zgęstnienia. Odkładamy do lodówki. Poncz : 300 ml mocnej, słodzonej kawy Żelka: 1/2 słoika powideł śliwkowych 1 łyżka galaretki cytrynowej Powidła wkładamy do rondelka i mocno podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, aż powidło delikatnie stężeje. Dodatkowo : 1 paczka okrągłych biszkoptów Składanie tortu
Kronika Piekarnikatowarzystwie bitej śmietany. Wszystko w tym wypieku określić można mianem subtelnego. Smak i puszystość biszkopta, nie mającego nic wspólnego z suchością. Różowa, nie za obfita warstwa słodkiego rabarbaru w galaretce z własnego soku i równie subtelna warstwa ubitej kremówki. W zasadzie to tort, po odpowiednim wykończeniu boków i góry, śmiało można wbić w niego świeczki urodzinowe. Smak ciasta, jego lekkość(...)nasączony nie jest zbyt suchy. Poncz cytrynowy jednakże dodaje aromatu i rześkości całej kompozycji. Myślę, że będziecie wykorzystywać ten przepis również do innego rodzaju ciast - z owocami, masami, galaretkami. Biszkopt bywa ciastem kapryśnym - opada, czasem się wysusza, przypieka zbytnio z dołu lub z góry. Wyrasta z górką, którą trzeba ścinać, lub nie wyrasta wcale, tworząc omlet. Ten przepis gwarantuje
Kronika Piekarnikamiksujemy na jednolity krem. Gotowy wykładamy równomiernie na jeden blat miodowego ciasta i przykrywamy drugim ciastem. składniki na warstwę owocową: 250 g marmolady (ja użyłam domowej jabłkowej) 1 sucha galaretka pasująca smakowo do marmolady, w moim przypadku pomarańczowa wykonanie: Marmoladę przekładamy do rondelka, doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy zacznie tężeć wykładamy
Domowy Smak Jedzeniarodzynek opcjonalnie (ominąć w celu obniżenia ilości węglowodanów na porcję) 2 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki wody 1 szt. galaretka cytrynowa bez cukru Biszkopt 4 jajka 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 4 łyżki erytrytolu 40 g oleju kokosowego 40 ml gęstego mleka kokosowego 35 g mąki kokosowej(...)patelni, zalać wodą i zagotować wraz z eryrtytolem, cynamonem i ekstraktem z wanilii. Można dodać rodzynek. Gotować 15 - 20 minut aż jabłka staną się miękkie. Zdjąć z ognia, zasypać galaretką cytrynową i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Biszkopt Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę
Modern Cave Girldoświadczonych. Polecam ! Składniki: biszkopt 250 g mąki pszennej 100 g cukru 60 ml oleju 10 g proszku do pieczenia 5 jajek masa śliwkowa 500 g śliwek mrożonych 120 g galaretki wiśniowej masa śmietanowa 250 ml śmietany 30% 50 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Biszkopt : Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. miksuję. Dodaje mąkę i proszek(...)pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Dzielę na dwie połowy. Masa śliwkowa : Śliwki rozmrażam. Miksuję. Zmiksowane śliwki podgrzewam. Do ciepłej masy dodaje galaretki. Mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Ciasto układam w blaszce. Układam między dwie połowy masę śliwkową. Odstawiam do ostudzenia. Chłodzę w lodówce. Masa śmietanowa : Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder
Ciasta z tradycjamiSkładniki: 1 kg obranej dyni 0,5 kg obranych jabłek 1 pomarańcza 1 cytryna 0,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Dynię oraz jabłka drobno kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuserka mascarpone 50 g czekolady białej wykonanie: Postępujemy tak samo jak w przypadku kremu z michałkami klasycznymi. składniki na krem malinowy: 120 g malin 200 ml śmietanki kremówki 1/2 galaretki malinowej w proszku 60 ml gorącej wody wykonanie: Maliny przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się rozpadną i puszczą sok, jeśli przeszkadzają nam pestki, to część malin możemy przetrzeć przez(...)sitko. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do musu malinowego. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko tężejący mus i miksujemy. złożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu układamy w rancie, wykładamy cały krem z michałków klasycznych. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy krem malinowy. Przykrywamy trzecim blatem, wykładamy krem z michałków białych i przykrywamy czwartym blatem, delikatnie dociskając. Całość wstawiamy
Domowy Smak Jedzenia