galaretka - 14130 przepisów (strona:577/942)

Kajmakowiec 79

widelcem. Pieczemy po 35 minut w 180 stopniach, do zezłocenia .   Frużelina jeżynowa:   Ok. 330 g gęstego dżemu jeżynowego   2-3 łyżki powideł (można pominąć)   2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe) + 1 łyżeczka żelatyny   Dżem i powidła przekładamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy suche galaretki i żelatynę. Chwilę podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do schłodzenia.   Krem

Domowe ciasta
Słonecznikowy tort 60

cukru 300 g mąki pszennej typ 450 krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 125 g mascarpone 200 g śmietany 30 % 1 łyżeczka czubata żelatyny 1 łyżka cukru pudru galaretka mango: 500 ml pulpy mango 3 łyżeczki żelatyny krem maślany: 600 g masła 8 białek 2 szklanki cukru pozostałe: złoty pyłek jadalny barwniki beziki poncz: 200 ml wina białego(...)całego masła. W pewnym momencie masa zacznie się ważyć ale tak ma być. Cały czas ubijam mikserem i zrobi się piękny gładki krem.  Krem dzielę na trzy części. Galaretka mango: Żelatynę namaczam w 100 ml wody. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Pulpę mango lekko podgrzewam i dodaję żelatynę, mieszam. Zostawiam do lekkiego stężenia. Wykonanie: Dolny blat biszkoptu nasączam ponczem. Smaruję

wesoła kuchnia
Ciasto Malinowa Chmurka 114

migdałowe i delikatnie mieszamy. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy bezę. Pieczemy ok. 30-minut w temp 175 stopni. Studzimy. Składniki na warstwę malinową: 600 ml wody 3 galaretki malinowe Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do minimalnego stężenia ( półpłynne), następnie wsypujemy do niej mrożone maliny. Mieszamy i wykładamy bezpośrednio na ciasto, bo szybko tężeją! Składniki na masę śmietanową

Domowe ciasta
Rolada bezowa z musem owocowym 79

250g serka mascarpone Mus owocowy: 1 szklanka Świeżych lub mrożonych owoców, u mnie mrożone jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta         *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana(...)Przygotowujemy mus owocowy. Świeże lub mrożone owoce przekładamy do garnuszka *** *** Dodajemy cukier i wodę. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i zmiękną *** *** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno *** *** Około 3/4 kremu wykładamy równomiernie na bezę *** *** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy

Blog z Apetytem
Sernik na zimno z truskawkami 121

opakowanie Sok z 1/2 pomarańczy Nasionka z 1 laski wanilii / można pominąć 6 łyżeczek żelatyny w proszku 100g zmielonego erytrytolu – warto spróbować masy i wrazie potrzeby dodać więcej Galaretka: 500 ml wody mineralnej smakowej bez cukru 3 łyżki erytrytolu *lub wiecej jeżeli chcemy mieć słodszą wersję 2 łyżeczki żelatyny Kilka świeżych truskawek pokrojonych na połówki Wykonanie : Spód : Masło rozpuścić(...)Czynność powtórzyć 3 razy. Na koniec dodać żelatynę połączoną z 3 łyżkami masy serowej do pozostałej masy serowej i szybko wymieszać.  Całość przelać na spód i udekorować truskawkami. Galaretka: Żelatynę rozpuścić podgrzewając 100 ml wody smakowej. Następnie dodać do pozostałej wody i wymieszać z erytrytolem. Po przestudeniu wylać na masę serową z truskawkami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia

Mohiella
Serniczek na zimno (bezglutenowy) 64

koniec do lekko już przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dodajemy do reszty składników naszego serniczka. Teraz tylko dodajemy owoce do środka (można też dać czekoladę, galaretkę pokrojoną czy co tam chcecie) i wymieszać łyżką. Z lodówki wyciągamy nasze foremki i wylewamy masę serową z owocami. Wkładamy na chwile do lodówki. Znów wyciągamy na chwilę, układamy owoce(...)zostawiamy przynajmniej na 2 – 3 h w lodówce. Jeżeli chcecie aby serniczki i owoce dłużej się przechowały wierzch proponuje zalać cienką warstwą galaretki przeźroczystej lub innej jaka wam pasuje I gotowe !   Smacznego!!!! The post Serniczek na zimno (bezglutenowy) appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Kostka Sernikowa Na Biszkopcie Z Dżemem I Galaretką 69

sera twarogowego użyłam Mój Ulubiony 1/2 szkl cukru 60 g masła 2 jajka kl M 50 ml mleka 3 łyżki budyniu w proszku bez cukru Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki lemoniadowej lub cytrynowej 200 ml wody dżem morelowy lub z czarnej/czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem(...)dżemem, a następnie, wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim, znowu masa, reszta masy może spłynąć na boki, jeśli macie szczelną blaszkę. 6. Ciasto chowamy do lodówki, w tym czasie szykujemy galaretkę. Kiedy zacznie lekko tężeć, ale będzie wciąż jeszcze w miarę płynna wykładamy ją na ciasto. Całość chłodzimy przez 3-4 godziny a najlepiej przez całą noc. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Sernik z makiem i jabłkami 76

razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając.  Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 galaretka (użyłam cytrynowej) 1 łyżka żelatyny Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i dusimy do miękkości, pod koniec smażenia dodajemy cukier.  Smażymy(...)patelni do miękkości, dodając pod koniec smażenia cukier. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy do jabłek, wsypujemy także galaretkę i mieszamy całość aż się wszystko rozpuści (nie gotujemy, bo żelatyna straci swoje właściwości) Złożenie ciasta Na podpieczony placek, który został w blaszce wykładamy masę makową, a na nią masę serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Cynamonowe szczęście
Mazurek Czterowarstwowy 65

masło (100 g) cukier puder (100 g) jajka (2 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) kakao (1 łyżka) Masa jabłkowa: jabłka dowolne (1,5 kg) cukier (0,5 szkl.) galaretka cytrynowa w proszku (2 opakowania.) Polewa: śmietanka kremówka 30 %  (120 ml.) czekolada deserowa (150 g) Dodatkowo: kolorowe motylki cukrowe do dekoracji Potrzebne gadżety: foremka 23x33 cm mikser szpatułka miarka(...)umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć jabłka w szerokim garnku razem z cukrem. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Wyłączyć grzanie kuchenki i wsypać galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części.  6. Składanie ciasta. Na placek kakaowy w foremce wyłożyć 1 część masy jabłkowej (jabłka powinny być jeszcze gorące) , wyrównać

RITA food channel
Świąteczny sernik z truskawkowym musem wg Aleex 60

jajek  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%  • 3 budynie waniliowe bez cukru po 40g każdy  Mus truskawkowy:   • 900 ml wody  • 3 galaretki truskawkowe  • 400 g mrożonych truskawek  Sposób przygotowania:   Przygotowanie sernika warto rozłożyć na 2 dni: popołudniu jednego dnia upiec sernik, aby wystygł przez noc, a drugiego dnia rano zrobić(...)stopni C przez 70 minut. Na dno piekarnika przed włożeniem formy z sernikiem wstawić blaszkę wypełnioną wodą. 11. Sernik dokładnie ostudzić. Kiedy będzie już zupełnie zimny, przygotować mus. 12. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i jeszcze mocno ciepłe wlać do zamrożonych truskawek, cały czas blendując do uzyskania piany. 13. Poczekać aż mus lekko zacznie tężeć. 14. Lekko tężejący mus wylać

W mojej kuchni
Torcik warstwowy, pistacjowo - bezowy 57

mleka Masa: 300 ml śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 2 pełne łyżki kremu pistacjowego 100 gram białej czekolady 1/2 słoiczka konfitury z owoców leśnych 1 łyżka galaretki z owoców leśnych Wykonanie: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę,  pod koniec ubijania dosypując 150 gram cukru. Odkładamy na bok. W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone masło(...)zagotowaną śmietanką.  Mieszamy do połączenia i odkładamy do lodówki na noc. W dniu pieczenia ciasta, konfiturę z owoców leśnych  wkładamy do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy łyżkę galaretki,  mieszamy do jej rozpuszczenia  i wkładamy do lodówki, by całość zaczęła tężeć.  Do dużej miski wkładamy serek mascarpone,  dwie pełne łyżki pasty pistacjowej lub kremu pistacjowego, wlewamy

Kronika Piekarnika
pyszny deser jogurtowo pomarańczowy na zimno... 68

Składniki: herbatniki 200 gram, jogurt truskawkowy 2 opakowania po 380 gram jedno, galaretka truskawkowa 2 opakowania + gorąca woda 200 ml, czekolada gorzka 200 gram, żelatyna deserowa na 1 litr opakowanie, sok pomarańczowy karton 1 litr, orzechy włoskie posiekane 100 gram Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć herbatniki. Jogurt truskawkowy wymieszać z galaretką truskawkową, schować

W Mojej Kuchni Lubię