widelcem. Pieczemy po 35 minut w 180 stopniach, do zezłocenia . Frużelina jeżynowa: Ok. 330 g gęstego dżemu jeżynowego 2-3 łyżki powideł (można pominąć) 2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe) + 1 łyżeczka żelatyny Dżem i powidła przekładamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy suche galaretki i żelatynę. Chwilę podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do schłodzenia. Krem
Domowe ciastacukru 300 g mąki pszennej typ 450 krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 125 g mascarpone 200 g śmietany 30 % 1 łyżeczka czubata żelatyny 1 łyżka cukru pudru galaretka mango: 500 ml pulpy mango 3 łyżeczki żelatyny krem maślany: 600 g masła 8 białek 2 szklanki cukru pozostałe: złoty pyłek jadalny barwniki beziki poncz: 200 ml wina białego(...)całego masła. W pewnym momencie masa zacznie się ważyć ale tak ma być. Cały czas ubijam mikserem i zrobi się piękny gładki krem. Krem dzielę na trzy części. Galaretka mango: Żelatynę namaczam w 100 ml wody. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Pulpę mango lekko podgrzewam i dodaję żelatynę, mieszam. Zostawiam do lekkiego stężenia. Wykonanie: Dolny blat biszkoptu nasączam ponczem. Smaruję
wesoła kuchniamigdałowe i delikatnie mieszamy. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy bezę. Pieczemy ok. 30-minut w temp 175 stopni. Studzimy. Składniki na warstwę malinową: 600 ml wody 3 galaretki malinowe Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do minimalnego stężenia ( półpłynne), następnie wsypujemy do niej mrożone maliny. Mieszamy i wykładamy bezpośrednio na ciasto, bo szybko tężeją! Składniki na masę śmietanową
Domowe ciasta250g serka mascarpone Mus owocowy: 1 szklanka Świeżych lub mrożonych owoców, u mnie mrożone jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana(...)Przygotowujemy mus owocowy. Świeże lub mrożone owoce przekładamy do garnuszka *** *** Dodajemy cukier i wodę. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i zmiękną *** *** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno *** *** Około 3/4 kremu wykładamy równomiernie na bezę *** *** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy
Blog z Apetytemopakowanie Sok z 1/2 pomarańczy Nasionka z 1 laski wanilii / można pominąć 6 łyżeczek żelatyny w proszku 100g zmielonego erytrytolu – warto spróbować masy i wrazie potrzeby dodać więcej Galaretka: 500 ml wody mineralnej smakowej bez cukru 3 łyżki erytrytolu *lub wiecej jeżeli chcemy mieć słodszą wersję 2 łyżeczki żelatyny Kilka świeżych truskawek pokrojonych na połówki Wykonanie : Spód : Masło rozpuścić(...)Czynność powtórzyć 3 razy. Na koniec dodać żelatynę połączoną z 3 łyżkami masy serowej do pozostałej masy serowej i szybko wymieszać. Całość przelać na spód i udekorować truskawkami. Galaretka: Żelatynę rozpuścić podgrzewając 100 ml wody smakowej. Następnie dodać do pozostałej wody i wymieszać z erytrytolem. Po przestudeniu wylać na masę serową z truskawkami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia
Mohiellakoniec do lekko już przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dodajemy do reszty składników naszego serniczka. Teraz tylko dodajemy owoce do środka (można też dać czekoladę, galaretkę pokrojoną czy co tam chcecie) i wymieszać łyżką. Z lodówki wyciągamy nasze foremki i wylewamy masę serową z owocami. Wkładamy na chwile do lodówki. Znów wyciągamy na chwilę, układamy owoce(...)zostawiamy przynajmniej na 2 – 3 h w lodówce. Jeżeli chcecie aby serniczki i owoce dłużej się przechowały wierzch proponuje zalać cienką warstwą galaretki przeźroczystej lub innej jaka wam pasuje I gotowe ! Smacznego!!!! The post Serniczek na zimno (bezglutenowy) appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiasera twarogowego użyłam Mój Ulubiony 1/2 szkl cukru 60 g masła 2 jajka kl M 50 ml mleka 3 łyżki budyniu w proszku bez cukru Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki lemoniadowej lub cytrynowej 200 ml wody dżem morelowy lub z czarnej/czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem(...)dżemem, a następnie, wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim, znowu masa, reszta masy może spłynąć na boki, jeśli macie szczelną blaszkę. 6. Ciasto chowamy do lodówki, w tym czasie szykujemy galaretkę. Kiedy zacznie lekko tężeć, ale będzie wciąż jeszcze w miarę płynna wykładamy ją na ciasto. Całość chłodzimy przez 3-4 godziny a najlepiej przez całą noc. Smacznego
Gotowanie...to proste !razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 galaretka (użyłam cytrynowej) 1 łyżka żelatyny Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i dusimy do miękkości, pod koniec smażenia dodajemy cukier. Smażymy(...)patelni do miękkości, dodając pod koniec smażenia cukier. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy do jabłek, wsypujemy także galaretkę i mieszamy całość aż się wszystko rozpuści (nie gotujemy, bo żelatyna straci swoje właściwości) Złożenie ciasta Na podpieczony placek, który został w blaszce wykładamy masę makową, a na nią masę serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Cynamonowe szczęściemasło (100 g) cukier puder (100 g) jajka (2 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) kakao (1 łyżka) Masa jabłkowa: jabłka dowolne (1,5 kg) cukier (0,5 szkl.) galaretka cytrynowa w proszku (2 opakowania.) Polewa: śmietanka kremówka 30 % (120 ml.) czekolada deserowa (150 g) Dodatkowo: kolorowe motylki cukrowe do dekoracji Potrzebne gadżety: foremka 23x33 cm mikser szpatułka miarka(...)umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć jabłka w szerokim garnku razem z cukrem. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Wyłączyć grzanie kuchenki i wsypać galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części. 6. Składanie ciasta. Na placek kakaowy w foremce wyłożyć 1 część masy jabłkowej (jabłka powinny być jeszcze gorące) , wyrównać
RITA food channeljajek • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% • 3 budynie waniliowe bez cukru po 40g każdy Mus truskawkowy: • 900 ml wody • 3 galaretki truskawkowe • 400 g mrożonych truskawek Sposób przygotowania: Przygotowanie sernika warto rozłożyć na 2 dni: popołudniu jednego dnia upiec sernik, aby wystygł przez noc, a drugiego dnia rano zrobić(...)stopni C przez 70 minut. Na dno piekarnika przed włożeniem formy z sernikiem wstawić blaszkę wypełnioną wodą. 11. Sernik dokładnie ostudzić. Kiedy będzie już zupełnie zimny, przygotować mus. 12. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i jeszcze mocno ciepłe wlać do zamrożonych truskawek, cały czas blendując do uzyskania piany. 13. Poczekać aż mus lekko zacznie tężeć. 14. Lekko tężejący mus wylać
W mojej kuchnimleka Masa: 300 ml śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 2 pełne łyżki kremu pistacjowego 100 gram białej czekolady 1/2 słoiczka konfitury z owoców leśnych 1 łyżka galaretki z owoców leśnych Wykonanie: Ciasto: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę, pod koniec ubijania dosypując 150 gram cukru. Odkładamy na bok. W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone masło(...)zagotowaną śmietanką. Mieszamy do połączenia i odkładamy do lodówki na noc. W dniu pieczenia ciasta, konfiturę z owoców leśnych wkładamy do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy łyżkę galaretki, mieszamy do jej rozpuszczenia i wkładamy do lodówki, by całość zaczęła tężeć. Do dużej miski wkładamy serek mascarpone, dwie pełne łyżki pasty pistacjowej lub kremu pistacjowego, wlewamy
Kronika PiekarnikaSkładniki: herbatniki 200 gram, jogurt truskawkowy 2 opakowania po 380 gram jedno, galaretka truskawkowa 2 opakowania + gorąca woda 200 ml, czekolada gorzka 200 gram, żelatyna deserowa na 1 litr opakowanie, sok pomarańczowy karton 1 litr, orzechy włoskie posiekane 100 gram Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć herbatniki. Jogurt truskawkowy wymieszać z galaretką truskawkową, schować
W Mojej Kuchni Lubię