bitą śmietaną. SKŁADNIKI: Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Barwnik czerwony, lub łyżka soku z buraka. Bita śmietana 0,5l śmietany 36% Galaretka truskawkowa (rozpuszczona w0,5 szklanki gorącej wody) Truskawki do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek(...)biszkopt przełożyć na ściereczkę i zrolować ciasto tak aby kolorowe paski były na wierzchu, Pozostawić do wystygnięcia. Bita śmietana Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać tężejącą galaretkę chwile miksować. Roladę rozwinąć rozsmarować ¾ bitej śmietany, na niej rozłożyć pokrojone truskawki, zrolować, udekorować pozostawioną bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce
RAROSSAprostu rozpływa się w ustach. Składniki Biszkopt ( tortownica 22 cm) Składniki 6 jajek ¾ szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 4łyżki mąki ziemniaczanej Krem 0,5g śmietany 36% Galaretka krystaliczna rozpuszczona w ½ szklanki gorącej wody 0,5 kg truskawek ( umytych i przekrojonych na pół) Poncz Sok z jednej cytryny ¾ szklanki przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru Dekoracja 250g schłodzonej(...)temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu biszkopt przekroić na cztery blaty. Krem Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać tężejąca galaretkę Blat nasączyć ponczem, posmarować 2 łyżkami śmietany ułożyć połowę truskawek na nie wyłożyć 2 łyżki śmietany i rozsmarować, przykryć kolejnym blatem nasączyć posmarować śmietaną przykryć kolejnym blatem biszkoptowym nasączyć ponczem
RAROSSAgościach i domownikach. Składniki: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady deserowej 250ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 300g truskawek – świeżych lub mrożonych 1/3 szklanki wody 1 galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru pudru 12 sztuk ciasteczek oreo 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 6-7 kubeczków jednorazowych papierowych lub plastikowych Poncz: pół szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru(...)zastyga w lodówce, możemy zacząć przygotowywać mus truskawkowy. Truskawki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i zagotowujemy, gdy owoce zmiękną blendujemy całość, aż uzyskamy jenolitą konsystencję *** *** Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i ponownie całość blendujemy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia
Blog z Apetytempieczemy 60 min w 150 stopniach. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na kolejne 60 min. Po wystudzeniu szykujemy mus truskawkowy. Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe (opcjonalnie 4 łyżeczki żelatyny ) 80 ml gorącej wody Truskawki blendujemy (zostawiamy kilka sztuk do ozdoby). Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Po lekkim ostygnięciu przelewamy do truskawek. Gdy całość zacznie tężec, przelewamy
Relaxtimeprostu nałożyć śmietankę łyżką. Do tej rewelacyjnej masy, przypominającej w konsystencji tą z klasycznej kremówki warto włożyć wyłącznie słodkie, pokrojone truskawki, i wierzch wykończyć truskawkową galaretką. Ja póki co trzymam się z dala od galaretek, po ostatnim incydencie z przeciekającą tortownicą. Śmietana jest bezpieczniejsza. Polecam, korzystając z owoców tej wiosny. Wspominając wiosny minione, wiem że czasem
Kronika Piekarnikaopakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Pianka owocowa: 700g świeżych lub mrożonych owoców – u mnie wiśnie, maliny, truskawki i rabarbar 80g cukru 2 galaretki cytrynowe 500ml śmietanki kremówki 36% *** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 26×21 centymetrów ) i na spodzie układamy herbatniki *** *** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka(...)zasypujemy je cukrem i gorujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści *** *** Następnie owoce blendujemy na gładki mus *** *** Do gorącego musu wsypujemy galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Śmietankę dodajemy do wystudzonego musu owocowego. Pół szklanki musu bez śmietanki odkładamy do przyozdobienia
Blog z Apetytemwidelcem. Pieczemy po 35 minut w 180 stopniach, do zezłocenia . Frużelina jeżynowa: Ok. 330 g gęstego dżemu jeżynowego 2-3 łyżki powideł (można pominąć) 2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe) + 1 łyżeczka żelatyny Dżem i powidła przekładamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy suche galaretki i żelatynę. Chwilę podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do schłodzenia. Krem
Domowe ciastacukru 300 g mąki pszennej typ 450 krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 125 g mascarpone 200 g śmietany 30 % 1 łyżeczka czubata żelatyny 1 łyżka cukru pudru galaretka mango: 500 ml pulpy mango 3 łyżeczki żelatyny krem maślany: 600 g masła 8 białek 2 szklanki cukru pozostałe: złoty pyłek jadalny barwniki beziki poncz: 200 ml wina białego(...)całego masła. W pewnym momencie masa zacznie się ważyć ale tak ma być. Cały czas ubijam mikserem i zrobi się piękny gładki krem. Krem dzielę na trzy części. Galaretka mango: Żelatynę namaczam w 100 ml wody. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Pulpę mango lekko podgrzewam i dodaję żelatynę, mieszam. Zostawiam do lekkiego stężenia. Wykonanie: Dolny blat biszkoptu nasączam ponczem. Smaruję
wesoła kuchniamigdałowe i delikatnie mieszamy. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy bezę. Pieczemy ok. 30-minut w temp 175 stopni. Studzimy. Składniki na warstwę malinową: 600 ml wody 3 galaretki malinowe Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do minimalnego stężenia ( półpłynne), następnie wsypujemy do niej mrożone maliny. Mieszamy i wykładamy bezpośrednio na ciasto, bo szybko tężeją! Składniki na masę śmietanową
Domowe ciasta250g serka mascarpone Mus owocowy: 1 szklanka Świeżych lub mrożonych owoców, u mnie mrożone jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana(...)Przygotowujemy mus owocowy. Świeże lub mrożone owoce przekładamy do garnuszka *** *** Dodajemy cukier i wodę. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i zmiękną *** *** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno *** *** Około 3/4 kremu wykładamy równomiernie na bezę *** *** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy
Blog z Apetytemopakowanie Sok z 1/2 pomarańczy Nasionka z 1 laski wanilii / można pominąć 6 łyżeczek żelatyny w proszku 100g zmielonego erytrytolu – warto spróbować masy i wrazie potrzeby dodać więcej Galaretka: 500 ml wody mineralnej smakowej bez cukru 3 łyżki erytrytolu *lub wiecej jeżeli chcemy mieć słodszą wersję 2 łyżeczki żelatyny Kilka świeżych truskawek pokrojonych na połówki Wykonanie : Spód : Masło rozpuścić(...)Czynność powtórzyć 3 razy. Na koniec dodać żelatynę połączoną z 3 łyżkami masy serowej do pozostałej masy serowej i szybko wymieszać. Całość przelać na spód i udekorować truskawkami. Galaretka: Żelatynę rozpuścić podgrzewając 100 ml wody smakowej. Następnie dodać do pozostałej wody i wymieszać z erytrytolem. Po przestudeniu wylać na masę serową z truskawkami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia
Mohiellakoniec do lekko już przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dodajemy do reszty składników naszego serniczka. Teraz tylko dodajemy owoce do środka (można też dać czekoladę, galaretkę pokrojoną czy co tam chcecie) i wymieszać łyżką. Z lodówki wyciągamy nasze foremki i wylewamy masę serową z owocami. Wkładamy na chwile do lodówki. Znów wyciągamy na chwilę, układamy owoce(...)zostawiamy przynajmniej na 2 – 3 h w lodówce. Jeżeli chcecie aby serniczki i owoce dłużej się przechowały wierzch proponuje zalać cienką warstwą galaretki przeźroczystej lub innej jaka wam pasuje I gotowe ! Smacznego!!!! The post Serniczek na zimno (bezglutenowy) appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiasera twarogowego użyłam Mój Ulubiony 1/2 szkl cukru 60 g masła 2 jajka kl M 50 ml mleka 3 łyżki budyniu w proszku bez cukru Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki lemoniadowej lub cytrynowej 200 ml wody dżem morelowy lub z czarnej/czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem(...)dżemem, a następnie, wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim, znowu masa, reszta masy może spłynąć na boki, jeśli macie szczelną blaszkę. 6. Ciasto chowamy do lodówki, w tym czasie szykujemy galaretkę. Kiedy zacznie lekko tężeć, ale będzie wciąż jeszcze w miarę płynna wykładamy ją na ciasto. Całość chłodzimy przez 3-4 godziny a najlepiej przez całą noc. Smacznego
Gotowanie...to proste !razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 galaretka (użyłam cytrynowej) 1 łyżka żelatyny Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i dusimy do miękkości, pod koniec smażenia dodajemy cukier. Smażymy(...)patelni do miękkości, dodając pod koniec smażenia cukier. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy do jabłek, wsypujemy także galaretkę i mieszamy całość aż się wszystko rozpuści (nie gotujemy, bo żelatyna straci swoje właściwości) Złożenie ciasta Na podpieczony placek, który został w blaszce wykładamy masę makową, a na nią masę serową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Cynamonowe szczęściemasło (100 g) cukier puder (100 g) jajka (2 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) kakao (1 łyżka) Masa jabłkowa: jabłka dowolne (1,5 kg) cukier (0,5 szkl.) galaretka cytrynowa w proszku (2 opakowania.) Polewa: śmietanka kremówka 30 % (120 ml.) czekolada deserowa (150 g) Dodatkowo: kolorowe motylki cukrowe do dekoracji Potrzebne gadżety: foremka 23x33 cm mikser szpatułka miarka(...)umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć jabłka w szerokim garnku razem z cukrem. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Wyłączyć grzanie kuchenki i wsypać galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części. 6. Składanie ciasta. Na placek kakaowy w foremce wyłożyć 1 część masy jabłkowej (jabłka powinny być jeszcze gorące) , wyrównać
RITA food channel