PUCHARKU – PRZEPIS Składniki 300 g serwa twarogowego z wiaderka 300 g jogurtu greckiego 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100 ml wody 100 g ciasteczek zbożowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasteczka zbożowe rozdrabniamy, najlepiej przesypać je do woreczka i potłuc za pomocą tłuczka do mięsa. Można również rozdrobnić(...)Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy. Ja nie zblendowałam ich na gładki mus, lecz zostawiła małe kawałki truskawek. Do truskawek wlewamy wodę, całość podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy di rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Jogurt naturalny mieszamy z twarogiem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do pucharków przekładamy rozdrobnione ciasteczka, następnie serek wymieszamy z jogurtem i tężejący
Przepiski.ploknem ciepło, więc przyszedł czas na letnie desery. Tym razem w Pytaniu na Śniadanie rozmawialiśmy o deserach przygotowanych na bazie galaretki. Kolorowe galaretki to bardzo wdzięczny produkt i można z nich przygotować mnóstwo pysznych słodkości. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatityśmietanki 36% 80 g czekolady (u mnie mleczna i karmelowa) 3-4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1/3 szkl. cukru 1 op. galaretki cytrynowej 1 szkl. wody Ciasteczka kruszymy na piach. Masło roztapiamy na małym ogniu, łączymy z ciasteczkami. Powstałą masę ciasteczkową rozkładamy na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22 cm), delikatnie dociskamy(...)zacznie się rozpadać, zdejmujemy z palnika, miksujemy blenderem na gładki mus (lub mieszamy łyżką – jeśli podgrzewa się go odpowiednio długo, sam rozpadnie się na mus). Następnie wsypujemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy na sernik i odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia
Smaki Na Talerzuorzechowej 20g miękkiego masła 2 żółtka jaj odrobina słodzidła – wg. uznania – ksylitol, erytrytol, krople flavdrops- ja używam kropli Warstwa malinowa – składniki 1 (na 500ml wody)malinową galaretkę bez cukru ok 200g świeżych malin kilka kropel flavdrops lub rozpuszczonego w odrobinie wody ksylitolu lub erytrytolu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwa śmietanowa- składniki 200g śmietany kremówki 30% 80g mascarpone słodzidło(...)pieczemy 25 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Galaretke rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Dodajemy słodzidło. Odstawiamy do wystygnięcia aż zacznie tężeć. Maliny wykładamy na ostudzony spód i zalewamy tężejącą galaretką. Śmietanę ubijamy. Po chwili dodajemy mascarpone i słodzidło ubijając dalej na sztywno. Krem wykładamy na malinową warstwę. Białka ubijamy tak długo aż masa zacznie błyszczeć. Dodajemy słodzidło. Wykładamy na papier
Do Garów!blaszka ok 25x35cm BISZKOPT -4 jajka -0,5 szkl cukru -1,5 łyżki kakao -3/4szkl mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia JABŁKA -2 kg obranych jabłek -galaretka cytrynowa -łyżeczka żelatyny MASA BUDYNIOWA -1000ml mleka -200g masła -3/4 szkl cukru -1 cukier waniliowy -4 żółtka (białka do bezy) -3/4 szkl mąki pszennej tortowej(...)gotujemy do zgęstnienia. Gorąca masę budyniową wykładamy na biszkopt-studzimy. JABŁKA Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie prażymy do miękkości-do uprażonych jabłek dodajemy galaretkę cytrynową i łyżeczkę żelatyny-dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową ***ja na jabłkach ułożyłam okrągłe biszkopty, nie ma konieczności tego robić, można ten krok pominąć/ BEZA 4 białka ubijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuorzeźwiający.… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z maślanką i owocami – bez pieczenia Ciasto z maślanką i owocami to połączenie pysznego spodu bez pieczenia, lekkiej pianki na bazie maślanki i galaretki oraz owoców.… ZOBACZ PRZEPIS Truskawkowe kruche babeczki z kremem z białej czekolady Truskawki, biała czekolada i mięta – orzeźwiające, rozpływające się w ustach połączenie, czyli babeczki z kremem. Razem(...)limonkowe bez pieczenia Rewelacyjne desery w pucharkach – 12 przepisów Jak przygotować tofu? Przepis na tofu w ketchupie Najlepsze sposoby na nawodnienie podczas treningu OBŁĘDNY gotowany sernik z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną
Via Gustopucharkach jest ich różnorodność. Możesz eksperymentować z różnymi smakami i składnikami, tworząc unikalne kompozycje, które odpowiadają Twoim upodobaniom. Pucharki umożliwiają układanie w warstwach różnych składników, takich jak kremy, galaretki, owoce, ciasta, chrupiące dodatki i wiele innych. Kolejnym atutem deserów w pucharkach jest ich estetyka. Prezentacja ma ogromne znaczenie w kulinariach, a te urocze pucharki z pewnością przyciągną wzrok i wywołają(...)Sprawdź najnowsze przepisy Rewelacyjne desery w pucharkach – 12 przepisów Jak przygotować tofu? Przepis na tofu w ketchupie Najlepsze sposoby na nawodnienie podczas treningu OBŁĘDNY gotowany sernik z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Ten obiad zrobisz w 15 minut! Makaron z ajvarem | DIETA 1800 KCAL 10 nieziemskich przepisów z kaszy jaglanej! Śniadanie, kolacja i obiad z kaszą jaglaną
Via Gustocukru 100 g mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli MASA Z RABARBAREM 4- 5 łodyg rabarbaru (ok 500 g) 2 jabłka średniej wielkości 1 budyń śmietankowy 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru 120 ml wody (do rabarbaru i jabłek) 200 ml wody (do budyniu) MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo(...)plasterki. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka, zalewamy 120 ml wody, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut, by rabarbar i jabłka nieco zmiękły. Wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy. Do 200 ml wody wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy do rozpuszczenia. Całość wlewamy do garnka, cały czas mieszamy do zgęstnienia. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu wykładamy na biszkopt. Wstawiamy
Przepiski.plśmietana : śmietanka kremówka 36% (500 ml) cukier puder (3 łyżki z lekką górką) żelatyna (4 łyżeczki płaskie) woda gorąca (1/4 szkl) Mus truskawkowy : truskawki ( 500 g ) 2 galaretki truskawkowe (2 x 77 g = 154 g proszku) gorącą woda ( 200 ml.) Dodatkowo : herbatniki jasne (38 szt. = około 200 g) trochę mleka do namoczenia dolnej warstwy herbatników Dekoracja : wiórki białej(...)cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę. Wykładamy krem na warstwę herbatników w foremce. Wstawiamy do lodówki. 4. Truskawki miksujemy na mus i przecedzamy przez sitko. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Przelewamy na schłodzone ciasto i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Rita creativeSprawdź przepisy na pyszne ciasta na Wielkanoc! Znajdziesz tu 20 sprawdzonych inspiracji na wielkanocne słodkości, a wśród nich: babki wielkanocne ciasta bez pieczenia serniki ciasta przekładane ciasta z galaretką ciasta z kremem Drożdżowy wieniec ze szpinakiem Wielkanocny wieniec drożdżowy z bakaliami – orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. ZOBACZ PRZEPIS Drożdżowa babka z rodzynkami Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami. Klasyk(...)dzięki herbatnikom, które są umoczone w advokacie. ZOBACZ PRZEPIS Brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Ciasto z kremem na bazie kwaśnej śmietany! Delikatne, świeże i pięknie pasujące do wiosennego klimatu. Brzoskwinie, galaretka, herbatniki i krem. ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK Ciasto Pani Walewska z kremem czekoladowym (ciasto Pychotka) Ciasto Pani Walewska składa się z kruchego ciasta, dżemu z czarnej porzeczki, bezy posypanej płatkami
Via Gustopokojowa) 140 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g drobnego cukru szczypta soli MASA 1 l soku bananowego 2 budynie śmietankowe 2 galaretki agrestowe 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix DODATKOWO posypka czekoladowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno(...)rondelku. W pozostałych 200 ml rozpuścić 2 budynie śmietankowe i przelać do gotującego się soku. Całość intensywnie mieszać do połączenia i uzyskania gęstego kremu. Masę ściągnąć z ognia, dodać galaretki agrestowe i wymieszać do połączenia. Połowę masy bananowej wyłożyć na 1 część biszkopta i wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan
Przepiski.plsłodkiej śmietanki 30% ? 2 łyżki cukru pudru ? 2 łyżki żelatyny Masa arbuzowa ? 1,5 kg miąższu arbuza bez pestek ? wydrążone kulki z arbuza do dekoracji ok. 30 sztuk ? 1 galaretka truskawkowa ? 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. ? Wrzucić żółtka, ubić tylko do połączenia składników. ? Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką(...)Trzeba to robić bardzo szybko, bo masa tężeje. ? Wstawić do lodówki. Masa arbuzowa ? Żelatynę zalać zimną wodą i zamieszać. ? Połowę arbuza zmiksować i zagotować z pozostałym miąższem. ? Wymieszać z galaretką i żelatyną, aż się rozpuszczą ale już nie gotować. ? Wystudzić i tężejącą wylać na masę serową. ? Na wierzchu ułożyć wydrążone kulki arbuza i wstawić torcik do lodówki
To co kochamdelikatny wzorek z maku. Elegancko wygląda wyłożony na talerzyk, ale również można go podać bezpośrednio w pucharkach. Składniki na 4 porcje: Warstwa pomarańczowa ? 2 szklanki kompotu z suszu ? 1 galaretka pomarańczowa ? 4 gruszki z kompotu Warstwa biała ? 1 mały jogurt naturalny ? 1 płaska łyżka żelatyny ? 1 łyżeczka płaska maku ? opcjonalnie 1 łyżeczka cukru Dekoracja ? gwiazdki czekoladowe ? migdały zblanszowane – posypka(...)Wykonanie: ? Zagotować kompot i rozpuścić w nim galaretkę cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. ? Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odczekać 2 minuty i wstawić na 30 sekund do mikrofali. ? Połączyć jogurt z żelatyną, makiem i ewentualnie cukrem dokładnie mieszając. ? 4 pucharki posmarować bardzo delikatnie olejem i wlać masę jogurtową na dno pucharków. ? Wstawić do lodówki aż jogurt stężeje
To co kochampieczenia Masa mleczno-maślana ? 200 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 5 łyżek mleka w proszku ? 5 łyżek gorącej wody Jabłka ? 1 kg obranych i startych jabłek ? 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa ? 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ? 1/4 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżka masła Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. ? Wrzucić żółtka i delikatnie(...)Dodać mleko w proszku przesiane przez sitko i po łyżce gorącej wody cały czas ucierając. Jabłka ? Obrane i starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa ? Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta ? Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. ? Na biszkopt wylać gorące
To co kochamplastry, resztę w ósemki. ? Na każdy plaster schabu położyć plaser brzoskwini i połówkę ciemnego winogrona. ? Resztę winogron wysypać na środek, ułożyć ozdobnie w kwiatek kawałki brzoskiń. ? Zalać całość tężejącą galaretką, polewając każdy plaster mięsa. Można użyć pędzla, aby równomiernie posmarować galaretką
To co kocham