galaretka - 14130 przepisów (strona:564/942)

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką bez żelatyny 215

Propozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Garść preparowanych ziaren Opakowanie budyniu Mleko Mrożone wiśnie Agar agar Oliwa Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy ze sobą i łączymy z masłem. Mleko mieszamy z jajkami. Do masy(...)przelewamy na ciasto. Na rozgrzanej oliwie rozmrażamy wiśnie. Możemy użyć świeżych, ale wtedy należy dodać trochę wody lub syropu. Do owoców również dodajemy agar agar, dzięki czemu powstanie naturalna galaretka. Przekładamy na wystudzoną masę budyniową. Smacznego

MarcinChef
Ciasto czekoladowo-dyniowe 304

proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Krem dyniowy: 750 g puree z dyni ( klik ) 750 ml mleka+ 150 ml 9 łyżek cukru 3 budynie waniliowe 12 łyżek galaretki cytrynowej Krem maślany do dekoracji: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki puree z dyni Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)reszcie mleka (150 ml) rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka z puree i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wsypać 12 łyżek galaretki cytrynowej i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Gdy krem ostygnie, wstawić go do lodówki do lekkiego stężenia.   Pierwszy biszkopt umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wyłożyć na niego

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka miodowo-cytrynowa 212

łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej 175 g cukru 200 g zimnego masła lub margaryny do pieczenia 2 średnie jajka   Nadzienie: 2 kg kwaśnych jabłek 1 cytrynowa galaretka   Lukier: sok z jednej cytryny 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki)   Przygotowanie:   Blaty miodowe: W garnuszku umieścić mleko, miód i sodę(...)około 10 minut, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliły. Po tym czasie garnuszek z jabłkiem zdjąć z palnika, wsypać do nich galaretkę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić na bok do przestudzenia.   Na jeden z blatów ciasta umieścić w formie, w której był pieczony, wyłożyć na niego jeszcze ciepłe

Nastoletnie Wypiekanie
GALARETKA DROBIOWA 198

Delikatna galaretka drobiowa na bogato - z dużą ilością mięsa, marchewką i groszkiem. Idealna na kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny(...)marchewki, wysypujemy zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Zalewamy przestygniętym bulionem. Wkładamy do lodówki do stężenia. Z tej porcji wychodzi jedna duża salaterka i 4 małe miseczki. Rada: Do galaretki można dodać również połówki jajka ugotowanego na twardo (jak ktoś lubi

Kuchnia MagdaLeny
Galaretka z ciemnych winogron 180

można było ich wszystkich zjeść ale nie dalibyśmy rady a były wyjątkowo słodkie i apetyczne. Zrobiłam z części wino, część zjedliśmy ze smakiem a część przerobiłam na galaretkę. Cały problem polega na wyciśnięciu soku z winogron na zimno. Ja użyłam sokowirówki a sok był klarowny i pachniał w całym domu. No to zaczynamy. Galaretka z ciemnych winogron. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Torcik agerstowo-śmietanowy z borówkami 136

tego torciku użyłam tylko jeden biszkoptowy placek ,drugi wykorzystałam robiąc inne. warstwa agrestowa: 500 g bardzo dojrzałego agrestu (dałam pół na pół czerwony i biały) 1 szkl. cukru 2 galaretki pomarańczowe Oczyszczony i umyty agrest włożyłam do garnka,zasypałam cukrem i gotowałam do momentu aż agrest się rozpadnie,sok trochę odparuje i powstanie gęstawy dżem. Do gorącego dżemu wsypałam(...)galaretki o smaku pomarańczowym,dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Tężejącą masę agrestową wylałam na przygotowany biszkopt,włożyłam do lodówki do całkowitego stężenia. masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 250 serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego ponadto: borówki do dekoracji  listki mięty Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno,pod koniec ubijania dodałam cukier puder

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik na zimno kakaowo cytrynowy babci Basi 108

tortownicy o średnicy 27 cm .Można również na blaszce . : Na podstawę placka potrzebne są ciastka PETIT BEURRE – 100 g (pół paczki długiej), Na wierzch owoce i 1 galaretka . Składniki na masę serową : 1 kg sera białego półtłustego, 0,5 kg cukru, 4 jajka,( na minutę zalać wrzątkiem i szybko ostudzić !, żeby wyparzyć skorupki ) 2 kostki masła roślinnego(...)sernika dekorujemy owocami ( w moim przypadku były pomarańcza, ale mogą być inne owoce, wg uznania ) Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny , żeby sernik zgęstniał i zalewamy tężejąca galaretką . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Cytrynowy puch babci Basi 169

moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Potrzebna tortownica o średnicy 26 cm. Składniki : 600 ml śmietany 30 %, 4 łyżki cukru pudru, 3 opakowania ” Śnieżki „ 2 galaretki cytrynowe, 4 szklanki wody, 2 czekolady białe, 200 gram wiórków cytrynowych, 200 gram okrągłych biszkoptów. Wykonanie : W garnku zagotowujemy litr wody , rozpuszczamy często mieszając galaretki i czekolady. Odstwawiamy do wystygnięcia

Pysznosci Babci Basi
Kiwi i ananas w galaretce 141

Jeżeli kiwi lub ananasa zalejemy galaretką, to galaretka pozostanie płynna i nie stężeje. Dzieje się tak jedynie wtedy, gdy zalewamy świeże owoce . W kiwi i ananasie występują enzymy proteolityczne, które powodują rozkładanie białka. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Sernik cynamonowy na spodzie orzechowo-czekoladowym z jabłkami 140

cynamonu 1 łyżka miodu Olej i miód roztopić. Zmiksować z twarogiem i cynamonem.  Masę rozprowadzić na spodzie i schłodzić.  Jabłka: 1 słoik jabłek smażonych, niesłodzonych 15 g galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej bez cukru 1 łyżeczka żelatyny Jabłka przełożyć do słoika, dodać galaretkę i żelatynę. Podgrzewać, aż kryształki rozpuszczą się. Wystudzić, wyłożyć na masę serową. Umieścić w lodówce

Chocolate Muffin Blog
Ciasto biszkoptowe z pianką z bitej śmietany i kiwi w galaretce 346

Spód tego ciasta to biszkopt , środkowa warstwa to pianka zrobiona z bitej śmietany wymieszanej z zieloną galaretką. Ciasto zalane jest galaretką, w której zatopione są plastry kiwi. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Muffinki z kawałkami czekolady i bitą śmietaną 202

tabliczki mleczne czekolady (może być inna) Bita śmietana: ok. 400 ml śmietany kremówki 30-36 % 2 średniej wielkości łyżki cukru pudru do ozdoby pokrojona w drobną kostkę galaretka Wykonanie: Suche składniki mieszamy ze sobą.  Dodajemy jajko, olej i mleko. Dokładnie mieszamy. Foremki (silikonowe- jeśli inne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą) wypełniamy do 1 cm od dna. Pieczemy(...)ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok. 10 min.). Można użyć barwników spożywczych dla uzyskania kolorowej bitej śmietany (ja użyłam w proszku). Na wierzchu posypujemy kryształkami pokrojonej galaretki. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania