można było ich wszystkich zjeść ale nie dalibyśmy rady a były wyjątkowo słodkie i apetyczne. Zrobiłam z części wino, część zjedliśmy ze smakiem a część przerobiłam na galaretkę. Cały problem polega na wyciśnięciu soku z winogron na zimno. Ja użyłam sokowirówki a sok był klarowny i pachniał w całym domu. No to zaczynamy. Galaretka z ciemnych winogron. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanietego torciku użyłam tylko jeden biszkoptowy placek ,drugi wykorzystałam robiąc inne. warstwa agrestowa: 500 g bardzo dojrzałego agrestu (dałam pół na pół czerwony i biały) 1 szkl. cukru 2 galaretki pomarańczowe Oczyszczony i umyty agrest włożyłam do garnka,zasypałam cukrem i gotowałam do momentu aż agrest się rozpadnie,sok trochę odparuje i powstanie gęstawy dżem. Do gorącego dżemu wsypałam(...)galaretki o smaku pomarańczowym,dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Tężejącą masę agrestową wylałam na przygotowany biszkopt,włożyłam do lodówki do całkowitego stężenia. masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 250 serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego ponadto: borówki do dekoracji listki mięty Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno,pod koniec ubijania dodałam cukier puder
Kolorowa kuchnia Elkitortownicy o średnicy 27 cm .Można również na blaszce . : Na podstawę placka potrzebne są ciastka PETIT BEURRE – 100 g (pół paczki długiej), Na wierzch owoce i 1 galaretka . Składniki na masę serową : 1 kg sera białego półtłustego, 0,5 kg cukru, 4 jajka,( na minutę zalać wrzątkiem i szybko ostudzić !, żeby wyparzyć skorupki ) 2 kostki masła roślinnego(...)sernika dekorujemy owocami ( w moim przypadku były pomarańcza, ale mogą być inne owoce, wg uznania ) Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny , żeby sernik zgęstniał i zalewamy tężejąca galaretką . Smacznego
Pysznosci Babci Basimoim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Potrzebna tortownica o średnicy 26 cm. Składniki : 600 ml śmietany 30 %, 4 łyżki cukru pudru, 3 opakowania ” Śnieżki „ 2 galaretki cytrynowe, 4 szklanki wody, 2 czekolady białe, 200 gram wiórków cytrynowych, 200 gram okrągłych biszkoptów. Wykonanie : W garnku zagotowujemy litr wody , rozpuszczamy często mieszając galaretki i czekolady. Odstwawiamy do wystygnięcia
Pysznosci Babci BasiJeżeli kiwi lub ananasa zalejemy galaretką, to galaretka pozostanie płynna i nie stężeje. Dzieje się tak jedynie wtedy, gdy zalewamy świeże owoce . W kiwi i ananasie występują enzymy proteolityczne, które powodują rozkładanie białka. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnecynamonu 1 łyżka miodu Olej i miód roztopić. Zmiksować z twarogiem i cynamonem. Masę rozprowadzić na spodzie i schłodzić. Jabłka: 1 słoik jabłek smażonych, niesłodzonych 15 g galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej bez cukru 1 łyżeczka żelatyny Jabłka przełożyć do słoika, dodać galaretkę i żelatynę. Podgrzewać, aż kryształki rozpuszczą się. Wystudzić, wyłożyć na masę serową. Umieścić w lodówce
Chocolate Muffin BlogSpód tego ciasta to biszkopt , środkowa warstwa to pianka zrobiona z bitej śmietany wymieszanej z zieloną galaretką. Ciasto zalane jest galaretką, w której zatopione są plastry kiwi. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneTaka galaretka to idealny deser w ciepłe dni. Polecam serdecznie zwłaszcza teraz jak arbuzy są aromatyczne i jeszcze bardziej soczyste. Szybka w wykonaniu i rewelacyjna w smaku, polecam. Galaretka arbuzowa z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOstatnio zrobiłam ciastka w typie Delicji, ale przez wykrawanie krążków z ciasta i galaretki zostało mnóstwo skrawków, a że Wielkopolanie słyną ze sknerstwa, no powiedzmy oszczędności, to zrobiłam z nich deser. Dodatkowo ubiłam na sztywną pianę połowę puszki mleka kokosowego, które pozostało mi z obiadu, i tak oto powstał przepyszny deser, który jest niczym innym, jak ułożonymi warstwami posiekanych resztek(...)biszkoptu, galaretki wiśniowej, „bitej” śmietany, zwieńczone gorzką czekoladą. A tu znajdziecie przepis na Wegańskie wiśniowe Delicje , które wyglądały tak: To moje mało apetyczne resztki, czyli składniki deseru: Artykuł Deser Delicja pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfsernik zaczerpnięty ze strony www.domowe-wypieki.pl jednak przepis na masę serową pochodzi z domowych zapisków. Składniki 500 ml kremówki 9 łyżeczek żelatyny 1000 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki borówkowe 200 g borówek cukier puder do smaku : ja dodałam do pierwszej warstwy 2 łyżeczki do drugiej 4 łyżeczki a do trzeciej 6 łyżeczek cukru pudru. Wykonanie: Borówki(...)wkładamy ponownie do całkowitego stężenia. Na sam koniec wylewamy 3 warstwę masy (najciemniejszą) i ponownie wkładamy do lodówki. Na wierzch sernika wylewamy przygotowaną według proporcji podanych na opakowaniu galaretkę. Całość chłodzimy przez noc w lodówce. Smacznego
Krakowskie smaki Aniherbatników 60-70 g roztopionego masła 500 g twarogu na sernik 400 g malin + do dekoracji 4 łyżki cukru pudru 200 g kremówki 30% 20 g żelatyny 1/2 opakowania galaretki malinowej papier do pieczenia mała tortownica Wykonanie: Ciasteczka rozgniatamy w blenderze i wlewamy do nich roztopione masło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masą z ciastek wylepiamy dno tortownicy. Schładzamy(...)żelatyny, a następnie całość wlewamy bezpośrednio do całej masy. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serowo-malinową. Masę przekładamy na spód ciasteczkowy, kiedy masa stężeje , rozrabiamy galaretkę i zalewamy górę , dekorując malinami. Schładzamy i czekamy na pyszności :) Sernik jest mega puszysty i mega smaczny :) *** Witam wszystkich po długiej przerwie :) Miło mi jest czytać wasze komentarze ,że coś
W Moim Magicznym Domuoleju, 1 /2 szkl. śmietany, 1 jajko Masa jagodowa: 800 ml jogurtu waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki żelatyny, ok. 1 szkl. jagód 1/2 szkl. gorącej wody Dodatkowo: galaretka jagodowa przygotowana w 1 szkl. gorącej wody jagody WYKONANIE Ciasto: Suche składniki łączymy w 1 misce, w 2 misce za pomocą widelca łączymy mokre składniki, następnie mieszamy(...)wypełniamy masą jagodową, smarujemy cienko masą całe ciasto. Następnie tam gdzie wylaliśmy masę jagodową układamy pozostałe paski ciasta, a pomiędzy nie wlewamy masę jagodową. Posypujemy jagodami. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki
słodki bratekopakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki 70 dag, galaretka agrestowa 2 opakowania jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy, skórka starta z cytryny utrzeć wszystko mikserem z 4 minuty na dużych obrotach do spienienia do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem(...)połówki truskawek lekko je wciskając w ciasto, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, tężejącą wylać na ciasto i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto budyniowe przypomina kruche, jest smaczne z takimi dodatkami..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię