Ciasto: 350 g mąki 250 g masła 90 g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)dużych oczkach tarki. Przekładamy do dużego rondelka, wlewamy około 1/4 szkl. wody i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie do masy jabłecznej dodajemy suche galaretki i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, miód, mleko oraz grubo siekane orzechy. Lekko zagotowujemy całość. Na pierwszy kruchy spód wykładamy połowę masy
Smaki Na Talerzugrecki i wymieszać dokładnie. Ubić śmietanę kremówkę z łyżką cukru na sztywno, następnie dodać wystudzone mango z żelatyną. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną tylko do połączenia się. Galaretka z mango na wierzch torciku 130 gram puree z mango 1,5 łyżeczki żelatyny Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Puree zagotować i ostawić z ognia(...)przygotowany biszkopt wylejcie mus z mango. Poukładajcie mrożone maliny i przykryjcie kolejną łyżką musu z mango. Odstawcie do lodówki, aby mus stężał. Na schłodzony stężały mus wylejcie galaretkę (powinna być w temperaturze pokojowej o płynnej konsystencji) Ponownie schłodzić w lodówce. Schłodzony mus udekorujcie owocami i tym co lubicie najbardziej . Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukznika dość szybko. Urozmaicam je różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem zachwyca na nowo. Składniki krem 1 l mleka 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki brzoswiniowe 250 g margaryny lub masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże opakowania herbatników 500 ml śmietany 30 % 100 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka(...)kostek mlecznej czekolady wiśnie z soku 1. W 500 ml mleka mieszamy obie mąki. Resztę gotujemy. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodajemy mieszankę. Do powstałego budyniu wsypujemy galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Miękką margarynę lub masło ucieramy stopniowo dodając zimny budyń. 3. W dużej prostokątnej blaszce ( 25×40 ) rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy krem i równo
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymasła 380 g mąki pszennej tortowej, przesianej 150 g cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 galaretka pomarańczowa Krem orzechowy: 200 g orzechów laskowych 1/2 szkl gorącego mleka 300 g miękkiego masła 150 g cukru pudru Dodatkowo: ok. 100 g maślanych herbatników Polewa czekoladowa: 40 g masła(...)tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka (wraz z puszczonym przez jabłka sokiem), dusić kilka minutek, aż jabłka zmiękną. Następnie zdjąć z palnika i do jeszcze gorących wsypać pomarańczową galaretkę, dokładnie wymieszać. Jabłkową masę odstawić na bok do całkowitego wystudzenia. Krem orzechowy: Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni. Wysypać na papierowy ręcznik lub ściereczkę i pocierać, by pozbyć się nadmiernej
Nastoletnie Wypiekaniewiaderku) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny około 100 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego 2 i 1/2 szklanki borówek (mrożonych) 1 opakowanie galaretki jagodowej 90 g okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: W dużej misce miksujemy twaróg z przesianym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy lekko się ostudzi dodajemy do niej(...)schłodzoną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie miksujemy. Wsypujemy zamrożone borówki, mieszamy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty a na nie wykładamy masę serową. Wkładamy całość do lodówki. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu używając 3/4 zalecanej ilości wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierz sernika. Sernik chłodzimy w lodówce do momentu aż stężeje
Qchnia po prostuCiasto delicje to kolejny smak mojego dzieciństwa. Jednak nie do końca za nim przepadałam ;). Moja mama zawsze dodawała galaretką pomarańczową i mimo moich próśb, aby choć raz zrobiła ciasto z inną galaretką, nie zmieniła swojego nawyku. Dlatego obiecałam sobie, że kiedyś sama je zrobię! Dziś mam dwa ulubione smaki Delicji: wiśniowe
Słodki Pomysłskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka, ugotowane 100 g margaryny 100 g masła dodatkowo: galaretka porzeczkowa ( przepis tutaj ) lub marmolada cukier puder wykonanie: Make przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, ugotowane żółtka, masło oraz margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez(...)połowie krążków wycinamy np. serduszka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st. C do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekładamy galaretką porzeczkową lub marmoladą. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (Z tej porcji ciasta wyszło mi ok. 25 szt. gotowych, przełożonych ciastek
Domowy Smak Jedzeniałyżek oleju -16 łyżek wody przegotowanej zimnej -2 łyżki kakao ciemnego masa: -3 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru) -pół kostki masła miękkiego -pół opakowania galaretki cytrynowej (bez cukru) -dosłodzić wedle uznania polewa: -opakowanie gorzkiej czekolady -1 łyżeczka masła -1 łyżka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ciasto: 1. Jajka ubijamy z cukrem/słodzikiem, dodajemy olej i wodę(...)szklance mleka rozrabiamy budyń, a resztę gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy do zgęstnienia. 4. Do gorącego budyniu dodajemy pół kostki masła i pół opakowania galaretki. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. polewa: 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnuszku, dodajemy masło i mleko, aby zgęstniało i studzimy. 6. Ostudzone ciasto kroimy w plastry (grubości
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: ciasto jogurtowe Delecta, jajka 4 sztuki, margaryna 17,5 dag, jogurt naturalny 150 gram, mleko 50 gram GALARETKOWE JABŁKA: jabłka 1 kg, woda 2 szklanki, gożdziki 10 sztuk, galaretka truskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać(...)spuści ciśnienie, nadmiar wody wylać do dzbanka i po dosłodzeniu i dolaniu wody przegotowanej jest sok do picia letnie jabłka zmiksować blenderem, przełożyć do garnka co nie przypala, wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i wystudzić wystudzone ciasto z papierem wyjąć z formy i przekroić na dwie części, włożyć z papierem jedną część do formy, nałożyćodpowiednią
W Mojej Kuchni Lubiępudru (u mnie zmielony słodzik) -2 łyżki soku z cytryny -4 łyżki żelatyny+400 ml gorącej wody -260 g śmietanki 30% -400 g malin -pół opakowania lub całe galaretki cytrynowej w zależności, jaką grubość preferujecie+0,5 lub 1 szklanka wody Przygotowanie: 1. Daktyle jak suszone zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godz., po czym przecedzamy. Jeśli świeże(...)koniec tego czasu powtarzamy proces ze śmietanką i żelatyną, dodatkowo dodając maliny. Powstałą masę wylewamy na biały spód i ponownie do lodówki do stężenia masy. 5. Przygotowujemy galaretkę (ja dałam pół opakowania), odstawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na sztywny spód. Wstawiamy do lodówki na parę godz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta: 2320 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuzimnego mleka 500 g waniliowego serka homogenizowanego 10 łyżek cappuccino orzechowego 100 ml wrzątku 3 pełne łyżeczki żelatyny Mus gruszkowy: ok 1 kg gruszek 150 ml wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej, słodkiej kawy(...)miejsce. Gruszki obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobnych oczkach, po czym umieszczamy je w rondelku. Gotujemy gruszki około 5 minut, po czym miksujemy je na gładki mus. Galaretkę wymieszaną z żelatyną zalewamy gorącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie łączymy ją z musem z gruszek i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy przestygnie przekładamy całość na masę cappuccino
Smaki Na Talerzupiernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie) Przełożenie: 2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami) 1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Polewa (miękka): 120g czekolady (u mnie mleczna) 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodawać(...)stopniach do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części. Przygotować przełożenie. Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować. Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła). Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty. Przygotować polewę. Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę
Di gotujemleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła MUS TRUSKAWKOWY 80 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 łyżki żelatyny cukier do smaku MASA ŚMIETANOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka 3-4 łyżki jogurtu greckiego 1 kopiata łyżka żelatyny lub: 400 ml śmietany(...)stopni C ustawienie góra dół. ROBIMY MUS: Truskawki miksujemy, przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dosypujemy cukier do smaku. Gdy mus się zagotuje, wyłączamy płomień i dodajemy galaretkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tyle żeby ją przykryć. Rozpuszczamy w mikrofali. Również dajemy do musu. Ostawiamy do zgęstnienia. GOTUJEMY BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy z cukrem i masłem. Do reszty dodajemy jajka
Pani na desersłodko-kwaśna odmiana (z podanej porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr) sok z połowy średniej wielkości cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia 2 czubate łyżki cukru pudru ok. 30g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)jabłek – czyli 4 pełne szklanki musu). Rozgrzać patelnię, wrzucić starte jabłka, dodać cukier, wymieszać, podgrzać, cały czas mieszając. Smażyć mus do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Następnie dodać galaretkę. Migdały w płatkach podsmażyć (podprażyć) na suchej patelni. Ostudzić. Na dno blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożyć folię spożywczą. Na dno poukładać herbatniki. Wyłożyć mus z jabłkiem
Kulinarne Przebojezimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec spodu, tylko wykładany jest biszkoptami. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 2 galaretki o smaku agrestowym 2 galaretki o smaku truskawkowym 3 łyżki żelatyny 1 cukier... Artykuł Tort owocowy na zimno pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorcik